Учени успяха с нова технология да "прочетат" мислите на напълно парализирани пациенти

Така изглежда устройството, което международният екип от учени използвал.

© Reuters

Така изглежда устройството, което международният екип от учени използвал.Международен екип от учени, ръководени от Центъра за био- и невроинженерство в Женева (Wyss centre), са успели да комуникират с четирима напълно парализирани пациенти чрез технология, разчитаща налягането в мозъка със светлина. Постижението им е публикувано в журнала Public Library of Science Biology и е забележителен пробив в науката, пише Би Би Си.


И четиримата пациенти, които участвали в експеримента, били в напредналия стадий на "пълно заключване" от невродегенеративната болест амиотрофична латерална склероза, която унищожава изцяло двигателните функции на тялото, докато умът остава в пълно съзнание (кампанията за борба със заболяването беше масовото предизвикателство с ледената кофа вода през 2014 г.). Болестта им е толкова напреднала, че не само не могат да се помръднат, но дори не могат да мигат, което до неотдавна е било единственият им начин за общуване, а в същото време могат да разсъждават в пълен капацитет.


Технологията, която учените използвали, не е непозната, но за пръв път се прилага по този начин. Тя разчита на промените, които настъпват в нивата на кислород в кръвта при мозъчна активност - заради него се изменя цветът й. Чрез светлина, насочена към кръвоносните съдове на мозъка, се засича цветът на преминаващата кръв.
Това е вид спектроскопско изследване, каквито се развиват за медицински цели през последните 10 - 20 години. В тях се използва част от електромагнитния спектър близо до инфрачервената зона и могат да служат за изследвания на кръвната захар, сканиране на мозъчната активност или реакции на пикочния мехур в урологията.


След това учените установили закономерности в цветовете на кръвта при различните пациенти, като компютърът, обработващ информацията, сам се обучил да ги класифицира спрямо отговорите. Възможни са единствено отговори "да" и "не", като разчитането им е успешно в около 75% от случаите и се налага многократно повторение на въпроса, за да се даде възможност на кръвоносната система на мозъка да реагира и за да е категоричен резултатът от компютърния анализ. Въпреки това успехът на експеримента е забележителен.


Пациентите били попитани еднакви въпроси за състоянието им и как се чувстват. Всички те "казали" (но всъщност помислили), че са щастливи, че още са живи и са благодарни за вниманието и грижата от близките си.


Един от участниците в експеримента обаче многократно използвал възможността за комуникация, за да изрази неодобрението си за избраника на дъщеря си. Тя го помолила чрез компютъра да й даде благословия за предстоящата й сватба, но той отказал отново и отново. Няма как да се разбере обаче каква е причината, поне засега. Междувременно сватбата се състояла, разказва Би Би Си, а машината продължава да се ползва за пациентите, но за по-практични въпроси като "Боли ли те нещо" и "Имаш ли нужда от нещо".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Трудно мога да си представя, по-страшна ситуация - заключен в тялото си.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 2. 2 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Мале-е-е, какво ли им е в главите на тези хора! Това е може би най-голямото проклятие - да мислиш по цял ден, без да можеш да направиш кавото и да било.

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5624 Неутрално

  До коментар [#2] от "Емо":

  има и по-лошо - да живееш БЕЗ да мислиш.настина от здравето по-ценно няма.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на pavel_p
  pavel_p
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Възможни са единствено отговори "да" и "не", като разчитането им е успешно в около 75% от случаите " На това откритие ли му викате ............... ??

 5. 5 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Реакциите на мозъка отдавна се регистрират с
  енцефалография, но четенето на мисли все още
  е във сферата на научната фантастика !!!

 6. 6 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#4] от "pavel_p":

  бравоС, а къде са "викали" "откритие"?

  Birds of a feather flock together.
 7. 7 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#4:"pavel_p"]На това откритие ли му викате ............... ?? [/quote]
  Има и други хора - дето могат да се движат и да драскат по форуми, но НЕ МОГАТ ДА МИСЛЯТ !!

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  До коментар [#7] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  Те тез са по-опасните.


 9. 9 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  "Възможни са единствено отговори "да" и "не", като разчитането им е успешно в около 75% от случаите и се налага многократно повторение на въпроса, за да се даде възможност на кръвоносната система на мозъка да реагира"

  Не е много обнадеждаващо, а и едва ли един ден в бъдеще ще се прави по подобен начин. Толкова зор за да се замени едно мигане с очи.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 10. 10 Профил на Alexadner Boy Adjan
  Alexadner Boy Adjan
  Рейтинг: 275 Неутрално

  остава им само гладната стачка.

 11. 11 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 677 Неутрално

  невродегенЕрАтИвната се пише, а не невродегенаритвната. Който не може да пише, би трябвало поне да преписва грамотно

 12. 12 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 413 Любопитно

  [quote#0:"Дневник"]След това учените установили закономерности в цветовете на кръвта при различните пациенти, като компютърът, обработващ информацията, сам се обучил да ги класифицира спрямо отговорите.[/quote]

  Абе може ли такива глупости да пишете. Що за тъпотия е следното: "компютърът, обработващ информацията, сам се обучил да ги класифицира спрямо отговорите." ???

  Има още доста вода да изтече докато такова нещо бъде възможно. Освен това говорим за компютърна ПРОГРАМА а не за "компютърът" като главно действащо лице, че от тук може и за компоти да стане дума.

  Най-вероятно тук става дума за така наречения дийп лърнинг метод, при който на принципа на неврналните мрежи, компютърната програма бива тренирана (ОТ ЧОВЕК!) да разпознава модели в данните. Прост пример - обучаваш програмата с 10 милиона снимки на куче. След това показваш напълно нова снимка на куче, която програмата не е "виждала" и тя ти казва: това е куче.


  Освен това следното също ми се вижда доста подозрително и без никаква логическа връзка с останалата част от статията:


  [quote#0:"Дневник"]Всички те "казали" (но всъщност помислили), че са щастливи, че още са живи и са благодарни за вниманието и грижата от близките си.[/quote]

  Нали пишете по-горе, че само отговори с ДА и НЕ били възможни. Как тогава са "казали" въпросните "изказвания"? Или са били попитани директно, което обаче ми се струва малко вероятно, защото тези въпроси в ДА/НЕ вариант са леко нелепи.

  Та хайде на такива сериозни теми малко по-сериозно! И най-добре дайте линка към оргиналната статия, за да може човек да се информира качествено.

  ...
 13. 13 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Пациентите били попитани еднакви въпроси за състоянието им и как се чувстват. Всички те "казали" (но всъщност помислили), че са щастливи, че още са живи и са благодарни за вниманието и грижата от близките си."
  Аха. Какво друго "да кажат"? Питащите имат бюджет за усвояване. Изроди мръсни, долни.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11245 Неутрално

  Не знам доколко е етичен този експеримент, но резултатите са дискутируеми...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 711 Неутрално

  "Всички те "казали" ... че още са живи ..."
  -------------
  Съжалявам, че трябва да иронизирам по тема, свързана с тежко болни хора, но горният цитат е абсолютна безсмислица. Нека учените се обадят, когато компютърът им започне да разговаря с някои, които ще му "кажат", че вече са умрели...

 16. 16 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 402 Весело

  Вчера бипнах това: Учени от Университета в Кеймбридж работят върху „ваксина” срещу фалшивите новини, чрез различни психологически подходи 🤓🔜🤔🙄😏

  Жив е той, жив е...
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  Дано не изпробват тая машинка на българските политици, че няма и буква да изтеглят от там!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 942 Неутрално

  която унищожава изцяло двигателните функции на тялото, докато умът остава в пълно съзнание
  -----
  обратната версия на това състояние се среща чесно, но тази звучи много гадно!

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А стига бе, 90% от хората си живеят без много да се замислят и видимо са си добре.

 20. 20 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  [quote#9:"emil БИЙ БЕЗРОДНИТЕ ПЕТОКОЛОННИЦИ ОТ БСП!"]Не е много обнадеждаващо, а и едва ли един ден в бъдеще ще се прави по подобен начин. Толкова зор за да се замени едно мигане с очи.[/quote]
  Всъщност тези от експериментите дори не могат да мигат с очи. А хитрото е, че се ползва светлина вместо класическите електроди. Може би има нещо, с което тестването на кръвта превъзхожда стария метод с електродите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#15] от "gogo63":
  [quote#15:"gogo63"]но горният цитат е абсолютна безсмислица[/quote]

  Не е безсмислица, а е жестокост... по мои наблюдения върху хора с ограничени възможности, но които съзнават това ограничение. Те всъщност са в изолация от живота, но продължават да са живи. Живите мъртви... Едва ли са благодарни за поддържането им в подобно състояние. Точно отговорът на този въпрос ме кара да си мисля разни..., хм, непристойни неща за експеримента.

  В същото време си мисля, че все пак този експеримент е някакъв напредък, макар да звучи абсурдно. И има научна, а в бъдеще и практична стойност.

  Нека да си припомним, че на Стивън Хокинс преди повече от половин век докторите му даваха едва няколко години живот при подобно заболяване... Той не само още е жив, но и е един от най-успешните учени на миналия и сегашния век.

  Както и да си припомним за една жена, чието тяло функционираше в нещо като скафандър, но успя да напише с молив в устата (пак с някакво приспособление) нещата от живота си. Почина преди 5-10 години и беше събитие продължителният й живот и борбата й да прави нещо в живота си въпреки пълното блокиране на тялото.

  Трудно е да се каже дали е по-добре с тялото да загине и съзнанието или въпреки тялото да се поддържа съзнанието. Ако наистина има някакъв начин това съзнание да има контакти със света, то си мисля, че експериментите си заслужават... и се надявам да са наистина успешни, а не само реклама.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1491 Весело

  [quote#17:"lz2"]Дано не изпробват тая машинка на българските политици, че няма и буква да изтеглят от там! [/quote]

  Ама, за сметка на това колко цифри ще изкарат... и от време на време %.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK