Около 500 деца с вродени сърдечни малформации се раждат в България всяка година

Около 500 деца с вродени сърдечни малформации се раждат в България всяка година

© Николай ДойчиновОсем от 1000 деца, или около 1% от всички бебета, се раждат с вродени сърдечни малформации всяка година. В България това прави над 500 деца годишно, които имат нужда от незабавна специализирана диагностика и помощ.


Днес, 7 февруари, бележи началото на тазгодишната Световна седмица за информираност за вродените сърдечни малформации, в която пациентски организации, специалисти и фармацевти припомнят за този риск и какво е известно за него.


Това увреждане се развива по време на бременността, още при формирането на сърдечно-съдовата система на бъдещия човек и може да се прояви още в първите 15-30 дни след зачеването. Причините могат да бъдат много и е възприета многофакторната теория, според която действие на фактори от външната среда в критичните фази на формиране на сърдечно-съдовата система на плода (4-8 седмица на бременността) при жени с генетично предразположение води до формиране на сърдечни малформации при плода, пише в сайта на Националната кардиологична болница.
Около 8% от вродените малформации на сърцето са свързани с първичен генетичен дефект или синдром. Увреждането на сърцето може да е проявление на Даун, Марфан, Търнър и др. Може да е свързано и със заболявания при майката (например рубеола, вирусни инфекции, захарен диабет), прием на медикаменти (антиконвулсанти, антидепресанти, хормонални препарати), алкохол, наркотици и др.


Ако в семейството има история на родени със сърдечни малформации или вече има дете, родено с такова, рискът за следващия плод е по-голям. Ако майката е носител на този ген, опасността да го даде на бебето си е между 13 и 18%, а ако е бащата – 3-8%.


Сърдечните проблеми при плода могат да се диагностицират с фетална ехокардиография при специалист след преценка за риск от личния гинеколог, и задължително ако бременната има някои от генетичните или поведенчески рискови фактори. Най-подходящо е това да стане в 18-22 седмица от бременността.


Сърдечните малформации са различни видове и застрашават здравето на бебето в различни степени. Отвори на сърцето, стеснения на клапите, в някои случаи - неразвити или липсващи части от органа, неправилно разположение.


Лечението може да е и хирургическо и нехирургическо в зависимост от вида на увреждането. Дори и много комплексни малформации се оперират успешно и сравнително рядко не може да се намери решение на проблема. Въпреки това ако в утробата се установи, че става въпрос за много сериозно увреждане, може да се препоръча прекъсване на бременността по медицински показания.


По данните на Световната здравна организация вродените сърдечни увреждания са сред водещите причини за смърт през първата година на новородените. Бебетата със сърдечни малформации като цяло са с крехко здраве и трябва дълго да бъдат наблюдавани и внимателно да бъдат пазени от респираторни инфекции.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK