Съдът спря новите критерии на здравната каса за лечение на хепатит C, засега (допълнена)

Архивен кадър от протест на пациенти с хепатит С пред здравната каса, 2006 г.

© Георги Кожухаров

Архивен кадър от протест на пациенти с хепатит С пред здравната каса, 2006 г.Върховният административен съд (ВАС) е постановил да не се прилагат новите критерии за отпускане на модерното лечение срещу хроничен вирусен хепатит С, докато не приключи окончателно делото за легитимността им. Това се разбира от определение на първа инстанция във ВАС, което подлежи на обжалване в 7-дневен срок.


Според новите правила за икономическа целесъобразност на Националната здравноосигурителна каса скъпото лечение няма да е позволено за хора, на които не им остава много живот, макар че не е ясно по какъв начин може да се изчисли това.


Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров, който пое поста в началото на февруари, обаче заяви, че касата няма да се съобразява със собствените си дискриминиращи критерии за отпускане на лекарства за хепатит С, докато не бъдат пренаписани и разширени през март.
Срещу решението на касата се надигна вълна от недоволство от пациенти и специалисти, която достигна и до съда. Жалбоподателите - здравноосигурени пациенти с хроничен вирусен хепатит С, подкрепени от сдружение "Хепактив", са помолили съдът за спешно решение, защото новите правила влязоха в сила от 16 януари.


Според пациентите е пределно дискриминиращо и неясно как ще се определят шансовете им за живот предварително, още повече от чиновници, а не от лекари.


Същевременно модерната безинтерферонова терапия е първата в света, която дава възможност за пълно излекуване на болестта, включително и когато е в напреднал етап. Тя е скъпа, защото е иновативна и без алтернатива. Налични са три продукта на цени между 40 и 80 хил. лв. на курс лечение, но те гарантират излекуване, което би спестило разходи и страдания от болестта в дългосрочен план, категорични са пациентите.


По-късно през деня от пациентските организации казаха за "Дневник", че вече е договорено и цената на скъпото лечение да бъде доста по-ниска - в размер на 20 хил. лв.


По казуса "Дневник" говори с един от малкото тесни специалисти в България по медицинско право, адвокат Мария Петрова. Петрова заедно с адвоката на "Хепактив" Елмира Исмаил са автори на внесената в съда жалба и ще защитават интереса на пациентите с хроничен хепатит. Според нея с новите си правила касата за пореден път показва, че не възприема хората като живи същества, а като цифри на бял лист. За шансовете на жалбата в съда и останалата част от разговора с нея четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK