Здравната каса призна, че от пръстовия идентификатор няма ефект (допълнена)

Здравната каса призна, че от пръстовия идентификатор няма ефект (допълнена)

© Юлия ЛазароваИкономическият ефект от въвеждането на пръстовия отпечатък в болниците е нулев и методът създава проблеми. Това са признали от Националната здравноосигурителна каса преди специалната среща за обсъждането на новата регистрационна система в Министерството на здравеопазването, съобщи "Дарик".


Според служители на касата, идентификаторът създавала неудобство особено в онкологичните центрове, защото при пациенти на химиотерапия се променят рисунъка по техните пръсти и се налага тези болни периодично да бъдат регистрирани наново, което отнема време. Друг чест проблем е при придружаването на деца, защото веднъж може детето да е с единия родител, после с другия и тогава се налага пререгистрация.


Допреди смяната на ръководството, здравното министерство се хвалеше с над 15 млн. лв. спестени само за първия месец на работа на устройствата в болниците и намаляване на среднодневния разход с почти 2 млн. лв., макар че справката от самата каса показваше друго. Идентификаторът беше въведен задължително във всички лечебни заведения, които работят с касата от 1 ноември 2016 г. Изготвянето и интегрирането на системата струваше над 400 хил. лв.
Служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев насрочи днес среща между здравните власти и организациите, които обжалват легитимността на идентификатора пред Върховния административен съд, за да чуе мнението на всяка от страните. На срещата имаше представители на Националното сдружение на частните болници, Центъра за защита на правата на здравеопазването и Федерация "Български пациентски форум".


От пресцентъра на здравното министерство посочват, че по време на срещата ръководството на НЗОК представило официалното си становище, че няма данни за реализирани икономии от пръстовите отпечатъци, освен това системата често блокира и поставя на изпитание болничната помощ, а "при над 40 милиона прегледа годишно в извънболничния сектор това е лавина от грешки, която може да помете здравната система".


След края на срещата страните по делото и министърът на здравеопазването единодушно заявиха желание пръстовата идентификация като вход в болниците да отпадне, но ще изчакат решението на съда, като делото е насрочено за 16 март. Ако все пак съдът вземе решение да запази идентификатора, той може да бъде отменен с решение на служебния кабинет.


Според министър Илко Семерджиев идентификаторът ще блокира извънболничната помощ, ако както е по план, бъде въведен и там. "Ще вземем всички необходими мерки за нормативно саниране на проблема относно извънболничната помощ и се надявам до средата на април да има решение в полза на пациентите и здравната система", каза той.


Идентификаторът няма да бъде заложен в тазгодишния Национален рамков договор, както настоява и Българският лекарски съюз, така че ходът към премахването му е сигурен, коментираха от Центъра за защита на правата в здравеопазването след срещата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK