От 17 нови медикамента, покривани от касата, специална комисия отхвърли един

От 17 нови медикамента, покривани от касата, специална комисия отхвърли един

© Георги КожухаровДо момента 17 медикамента са били разгледани от Комисията за оценка на здравните технологии към Националния център по обществено здраве и анализи. Само един - Ranexa, за исхемична болест на сърцето - е бил отхвърлен, защото "няма достатъчно убедителни доказателства относно здравните ползи и икономическата ефективност на въвеждането на новата здравна технология, както и реален анализ на бюджетното въздействие върху платеца", което означава, че няма да се покрива от здравната каса, съобщава в. "Сега" позовавайки се на докладите на комисията.


Повторната оценка на новите терапии от специалната комисия беше предложено като мярка от касата, след като здравният министър Илко Семерджиев съобщи за 200-процентно увеличение на разходите за лекарства в последните години.


Механизмът за оценка на здравните технологии действа в България от миналата година, като засега през него са длъжни да минават само иновативните лекарства, ако производителите им искат да бъдат плащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В комисията има представители на здравното министерство, Агенцията по лекарствата, Националния център за обществено здраве и анализи и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарства, които преценяват данните на производителите за ефективността на лекарството и икономическата му изгодност.


Шестнайсетте одобрени нови терапии са за хепатит С, онкологични, автоимунни и някои редки наследствени болести като болестта на Хънтингтън. Сред тях е и новата безинтерферонова терапия за хепатит, за която имаше спорове в началото на годината, след като касата въведе дискриминационни критерии за отпускането й. Според оценката на тази здравна технология за 2017 г. се очаква с конкретния препарат да се лекуват 78 болни, догодина - 105, а за 5 години общият брой на лекуваните да е 669 души. Общо очакваният разход за 5 години е над 73 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK