Касата измени спорните критерии за отпускане на лечение за хепатит C

Касата измени спорните критерии за отпускане на лечение за хепатит C

© Юлия ЛазароваНационалната здравноосигурителна каса публикува за обществено обсъждане днес редактиран вариант на критериите за отпускане на скъпата безинтерферонова терапия за пациенти с хепатит C. В първия вариант, който влезе в сила през януари и предизвика обществено възмущение, пишеше, че лекарствата не могат да се предписват на хора с много съпътстващи заболявания и "очаквана ниска продължителност на живота", или злоупотребяващи с алкохол, а в новата версия се посочва, че тези случаи "трябва да бъдат обсъдени".


Обсъждането ще е с цел да се прецени дали безинтерфероновата терапия е подходяща, предвид съпътстващите заболявания и взаимодействието й с другите лечения. При "пациенти, при които се очаква ниска степен на придържане към терапията, най-вече пациенти със значителна консумация на алкохол и/или злоупотреба с наркотични вещества, приоритетно да се решат проблемите, свързани със злоупотребата и да се отложи лечението на хепатит С до тяхното стабилизиране", се посочва в новия раздел "Изключващи критерии и съображения".


С редакцията в лечението ще бъдат обхванати и пациенти с по-леки форми на чернодробно увреждане и в начален стадий на болестта, които досега не бяха включени в сметките.
Новите критерии ще влязат в сила още от 1 март, "поради надделяващия обществен интерес и в полза на пациентите". Те са били съгласувани с националните консултанти по медицинска специалност "Гастроентерология", с председателя на Българското дружество по гастроентерология и с външни експерти, които също застанаха на страната на пациентските организации в критиката си към касата.


Разходите на НЗОК за лекарствена терапия за домашно лечение на пациенти с хепатит С за 2016 г. са около 21 млн. лв., като сумата включва както безинтерефоронова терапия, така и стандартна интереферонова терапия. С приемането на изискванията, до края на тази година за лечението на 650 пациенти институцията ще похарчи толкова, колкото и през миналата година - 21 млн. лв., посочват от пресцентъра на касата. Обаче ефектът от прилагането новата терапия ще бъде значително по-голям, защото успеваемостта й е 95-97%. - два пъти повече от стандартната, уточняват от там.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK