Със 7 млн. лв. държавата ще обучи 7000 спешни медици

Със 7 млн. лв. държавата ще обучи 7000 спешни медици

© Анелия НиколоваБлизо 7000 лекари в спешна помощ ще бъдат обучени с пари от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Това заяви служебният социален министър Гълъб Донев при подписването на договор за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура "Подобряване на условията за лечение на спешните състояния", съобщава БТА.


За обучението ще бъдат отделени около 7 млн. лв., което прави по 1000 лв. за обучение на един медик. Бенефициент по проекта е здравното министерство, като при подписването на договора се включи и ресорният служебен министър Илко Семерджиев. Продължителността на проекта е 34 месеца.


В обучението ще могат да се включат всички специалисти, заети в спешната помощ без значение от позицията им. Ще могат да се обучават лекари, фелдшери, шофьори, както и наличните парамедици.
По проекта ще се създаде национален център за обучение и квалификация на персонала. Ще бъде създадена и методика за оценка на квалификацията на персонала.


Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев съобщи, че освен този проект започва и друг, също по програма "Региони в растеж". Чрез него ще се кандидатства за европари за извършването на ремонти в болници, подсигуряване на медицинска техника и закупуването на нови автомобили.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK