Специалисти препоръчват редовни разходки на хората с астма, дори и в лошо време

Специалисти препоръчват редовни разходки на хората с астма, дори и в лошо време

© Георги КожухаровРазходка навън всеки ден помага на тялото да засили защитните си механизми и има особено ползотворен ефект върху хората с белодробни проблеми като астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Лекари, цитирани от ДПА, съветват редовните разходки особено при тях да не се пропускат, дори и времето навън да е лошо.


От малки ни учат, че в дъждовно или студено време не трябва да се излиза и повечето хора спазват ревностно това правило. Но ползите от разходката са по-големи от потенциалните вреди стига да се вземат мерки, уверяват специалистите. Специално при хората с белодробни затруднения, такъв тип климатични условия могат да обострят кашлицата и да ги затормозят допълнително, но това лесно може да се предотврати като над носа и устата се постави шал или кърпа, които да филтрират влагата от въздуха и да го прочистят на входа към бронхите.


Друг съвет на специалистите към астматиците е да използват инхалатора си преди разходката, за да отворят дробовете си и да имат по-голям ефект от физическото усилие. Ако има замърсяване на въздуха навън, добре е да избягват големите булеварди с натоварен трафик.


Специалистите напомнят също и домовете да се проветряват по-често, защото отоплението изсушава въздуха и лигавицата, улеснявайки проникването на вируси и бактерии.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK