Феноменът "бебета със смартфони" е масов и вреден, предупреждават педиатри

Феноменът "бебета със смартфони" е масов и вреден, предупреждават педиатри

© Associated PressЩе станеш кривоглед!" - предупреждаваха някога мама и татко, ако се задържим за по-дълго пред телевизора. Сега основно забавление за около 70% от децата в най-ранна възраст са смартфоните и таблетите вместо книжките и играчките и съвременните родители не си дават сметка за вредите, които това може да причини, предупреждават специалисти пред ДПА.


Ново проучване в Германия показало, че повече от две трети от децата до 6 години си играят с мобилно устройство минимум по половин час на ден. От германската педиатрична асоциация обаче са категорични, че това е вреден навик, който може да забави развитието им.


Доказано е, че претоварването с информация пречи на развитието на говорните умения и в ранна възраст може да причини синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, припомнят лекарите.
Прекаляването с технологиите в първите години от живота се превръща и в предпоставка за пристрастяване към интернет на по-късен етап, което също е реална заплаха, водеща до психически дисбаланси.


Предупреждението за вредите от постоянно ползване на смартфона е насочено и към тийнеджърите и по-възрастните - може да доведе например до гръбначни изкривявания и нарушения на съня. Нови инструкции към личните лекари в Германия ги задължават да адресират тези проблеми при профилактичните прегледи на пациентите си.

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Всички мобилни устройства са вредни,особено за деца,а за бебета да не говорим.

 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Некс от малки свикват в телекраните. 😈

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Не виждам смисъл едно дете да има телефон преди 7 години.

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Връзката между смартфоните и определени ракови заболявания тепърва ще бъде обект на изследвания, тъй като съвсем отскоро тези телефони са ползват толкова масово от хората, но вече има публикации по въпроса. Организмите на децата са особено чувствителни, така че изобщо не трябва да си играят с такива играчки.

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Бряяяяяяя, каква драма, дами и господа!

  Технологиите са естествена част от живота ни и вечно ще бъдат с нас, под една или друга форма. Така че, моля, без подобно истеризиране. Може те да повлияят на някои деца негативно, но като цяло ползата им е многократно по-голяма от липсата им. А пък никой не пречи на децата, които искат да си играят с играчки, кукли или на улицата и в парковете.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#4] от "solange":

  Всичко е в дозата, колежке! В дозата, а не в самото вещество, устройство или каквото и да е.

  Ние, които сме по цял пред компютрите, да не би да сме ръждясали случайно? Всеки, който иска, може по всяко време да излезе и да тренира, да потича, да кара колело или каквото му харесва. Както и да се храни разумно и да взима добавки за някои вещества, които му/й липсват. Ай стига с тези апокалиптични сценарии, молим! Светът не е спрял да се върти, откакто има компютри и телефони, и няма да спре. Здрави и прекрасни деца също продължават и ще се раждат вовеки веков!

 7. 7 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#6:"Читател"]Ние, които сме по цял пред компютрите, да не би да сме ръждясали случайно?[/quote]
  Първо се предполага, че си пълнолетен, т.е. по-малко чувствителен към радиация от едно дете, второ нямаш същия физически контакт с компютъра, както със смартфона. Човек трябва да има рефлекса поне да си изключва телефона, като го носи постоянно в джобовете.

 8. 8 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател":
  Колега, позитивизма ти ме учудва, но и ме радва. Поздравления!

  Мома, връщай 12 и 12А!
 9. 9 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#4:"solange"]Връзката между смартфоните и определени ракови заболявания тепърва ще бъде обект на изследвания, тъй като съвсем отскоро тези телефони са ползват толкова масово от хората, но вече има публикации по въпроса. [/quote]

  Бихте ли дали линк към някоя такава публикация?

 10. 10 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#7:"solange"]по-малко чувствителен към радиация [/quote]

  Кавка радиация? Или говорим за телевизори с кинескоп?

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#7] от "solange":

  Колежке, след аварията в Чернобил, да не би Украйна, България, Европа или която и да е друга част на света да се е сринала от радиация? Айде, стига вече! Нищо на този свят не е измислено случайно и не става случайно и всичко, което хората са създали и произвели, ни носи огромни ползи. Пък, който не иска радиация, да хваща следващия полет за Луната и да не се връща! Да, знам, че всяка техника, както и всяка храна и всичко на този свят има полезни и вредни страни, но светът продължава да се развива, здрави деца да се раждат и Слънцето да изгрява всяка сутрин.

  До коментар [#8] от "CINZANO":

  Е, накъде без позитивизъм? Няма как без него, той е задължителен елемент в развитието ни. Пък, който е песимист, да си бъде такъв. Нямам намерение да променям хората. Аз вярвам в светлото бъдеще на света и на България и туй то!

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#7] от "solange":

  И какъв е смисълът от изключен телефон в джоба? Що за оксиморон е подобна ситуация? Има определени лепенки и стикери против радиацията на мобилните телефони, които за мен са напълно достатъчни. Който не иска такава радиация, да си изхвърли телефона, компютъра и телевизора и да живее в планината. Но дълбоко се съмнявам, че човек, който е опитал от благините на цивилизацията, ще се върне към примитивното. Ако има такива, те се много, много редки изключения-ексцентрици, но и те се стремят към същото, към което и всички ние.

 13. 13 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Според мен статията е много важна.
  И също подкрепям мнението, че на малки деца не трябва да се дават никакви телефони и таблети.
  Докато не станат поне 7-8 годишни 0 минути.
  След това съвсем по-малко...

  Ако някой иска да има връзка с детето си като е на училище има едни телефони за баби и дядовци с едни големи клавиши и "паник" бутон, които стават само за обаждания...

  Модератора е неадекватен!
 14. 14 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#11] от "Читател":

  Не, съвсем нищо си ни няма...
  Въобще супер странно е защо толкова се панират хората от Чернобил и Фукушима...

  Модератора е неадекватен!
 15. 15 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#9] от "Бай Благой":

  Статии с платен достъп не мога да ти осигуря, но като се поразровиш, ще намериш информация. Темата обаче е сравнително нова, защото едва от няколко години почти всеки цъка постоянно на телефона си. На обществени места и в градския транспорт всеки е вторачен в някакъв екран, а до вчера не беше така.

  http://www.crealradiation.com/index.php/en/news/ge

  There are theoretical considerations as to why the possible risk should be investigated separately in children. Their nervous systems are still developing and, therefore, more vulnerable to factors that may cause cancer. Their heads are smaller than those of adults and consequently have a greater proportional exposure to the field of radiofrequency radiation that is emitted by cell phones. And, children have the potential of accumulating more years of cell phone exposure than adults do.
  https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/radiation/cell-phones-fact-sheet#q8

 16. 16 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#12:"Читател"]И какъв е смисълът от изключен телефон в джоба?[/quote]
  Ако си постоянно в движение през деня, не е хубаво смартфонът ти да е постоянно залепен до тялото ти, ама всеки си решава. Аз лично не държа да съм откриваема 24/7/365, но и работата ми не го налага.

 17. 17 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Напълно съм съгласна с аторите на изследването.
  Това, че за родителите е по-лесно да пъхнат таблета в ръцете на детето, за да се забавлява само, вместо да отделят време да му почетат книжка, разкажат история или да си поиграят с него, е разбираемо, но не е оправдано.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#15] от "solange":

  "теоритични предположения, че може би едва ли не ... "

 19. 19 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#18] от "хм":

  Всеки пълнолетен и всеки родител е свободен да решава как да се ползват смарфтфоните и дали да търси информация за тяхната безопасност.

 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#16] от "solange":

  Направо Ви повервах, колежке. Няма човек на Земята, който иска да е напълно изолиран от света, дори и отшелниците често се сещат за цивилизацията, уверявам Ви.

  Фактът, че сте у форумо, показва колко не искате да бъдете откриваема. А това, с телефона в джоба - при някои професии е неизбежно. И хората все още работят, и все още раждат деца, и все още творят с умовете и ръцете си. Така че споко!

 21. 21 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#14] от "ivan_":

  Ти панираш ли се? И като се панираш, какво правиш? Слизаш в мазето - с радиационните телефон и лаптоп?

  Бъдете искрени поне пред себе си. Мен и публиката не можете да излъжете.

 22. 22 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Проблемът не е само в таблетите. Проблемът е в цялостната организация на живота на детето: на закрито, сред "модни" дизайнерски мебели, които изпаряват отрови, с малко реално движение, малко нови впечатления. В такава среда ако ще родителят по цял ден да насърчава редене на интелектуални пъзели от био-сандалово дърво, детето пак ще е изтеглило късата клечка.

  Също така е важно детето да има нерегулирана, неструктурирана игра, без възрастни. В момента децата са под светлината на прожектора, родителите са хипер бдителни (но за някои важни неща- неглижиращи). В тая картинка таблетът е най-малкото.

  На моите им давам таблети без мярка. Сами се наситиха. Зимните месеци играят и гледат повече, през лятото са навън. Не са пристрастени, защото не е нещо сладко и забранено, напротив, супер достъпно е, колкото и когато искат. Затова вече не им е интересно.

 23. 23 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#21] от "Читател":

  Искрен съм!

  Не разполагам с мобилен телефон от няколко години.
  Не съм го махнал, защото смятам че ме облъчва радиационно.

  Написах коментарът си заради Вашия относно Чернобил...

  За Чернобил и Фукушима ако случайно не знаете хората без да се панират евакуираха цели райони около централите и също така предприеха редица мерки за запечатване и консервация на въпросните централи.

  Сигурно защото няма никакъв проблем с тези две аварирали съоръжения?

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на irc84
  irc84
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Ами така е, защото са лесно достъпнии много лесни за употреба и са изключително интересни на децата. Мойта дъщера съм и купил стотици книжки, конструктури, занимателни игри. Ами 5 мин макс да иска да и чета или да строим нещо, после отива на ТВ-то знае да чукне иконката на ютуба от там картинката на маша и мечока и почва да гледа с часове, ако и го спра реве до посиняване а е на година и половина няма и как да и обесня, че повече от една серия не трябва да гледа

  "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
 25. 25 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател":

  Не става въпрос толкова за облъчването, колкото за негативния ефект, който има постоянният информационен поток върху неузрялата детска психика. Както е посочено и в статията (ама защо да я четем, по-лесно да пишем наизуст отдолу) непрестанното заливане на съзнанието с информация може да доведе до трайни увреждания:

  "Доказано е, че претоварването с информация пречи на развитието на говорните умения и в ранна възраст може да причини синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, припомнят лекарите."

  Затова и по-страшното всъщност за безотговорните родители, които с готовност връчват смарт-устройство на детето, стига да им се махне от главата за известно време.

 26. 26 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 281 Неутрално
 27. 27 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#25] от "conventi0nal":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 28. 28 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#17] от "Cassi":

  +++++

  Подкрепям, истинският проблем не са таблетите, а родителската безотговорност.

 29. 29 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 689 Любопитно

  До коментар [#12] от "Читател":

  Лепенки против радиация? От какво ли не печелят хората...

 30. 30 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#22] от "lil_alex":
  До коментар [#25] от "conventi0nal":

  Така е, съгласен съм.

  До коментар [#23] от "ivan_":

  Не ти вярвам. Съжалявам.

  Колкото до мерките около авариралите централи - те са логични и закономерни, но както в Украйна продължават да живеят и да се раждат здрави хора, същото важи и за Япония и за всички части на света.

 31. 31 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Интересно колко родители могат да издържат примерно да четат приказка. Аз след 15 минути вече съм разногледа и прегракнала, а децата може да искат и 2 часа четене. Много ясно, че ще намеря отнякъде приказка на запис.

  А най-странното е, че днешните деца ми се струват по-умнички и усетени в сравнение с едно време. В някои аспекти- по-спокойни и печени.

  Винаги е имало неатлетични деца, със или без таблети, винаги е имало и такива с проблеми в четене или разбиране. Борбата с таблетите няма да реши тия проблеми с децата, не може да има толкова прост и директен отговор на сложен многопластов въпрос.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Ами, безотговорни и вечно заети родители.

 33. 33 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#15] от "solange":

  Благодаря за линковете.

  Първия линк, освен цитирания текст, съдържащ повече разсъждения, отколкото факти, по-надолу продължава така:
  "Thus far, the data from studies in children with cancer do not support this theory.
  ...
  Researchers did not find an association between cell phone use and brain tumor risk either by time since initiation of use, amount of use, or by the location of the tumor "

  Втората статия пък включва в референциите резултатите от изследванията, за които говори. Ето какво пише в тях:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21659469
  "The uncertainty of these results requires that they be replicated before a causal interpretation can be made."
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21862434
  "There was no increase in risk of acoustic neuroma with ever regular use of a mobile phone or for users who began regular use 10 years or more before the reference date"
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20483835
  "Overall, no increase in risk of glioma or meningioma was observed with use of mobile phones."


  Моето мнение не е, че телефоните са безопасни. То е, че докато няма факти и доказателства за вредата, всичко друго са спекулации и суеверни страхове от всичко ново.

 34. 34 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#32] от "Роси":

  И да не си зает, никой не може да е аниматор часове наред. Или в 6 сутринта. Таблетът е за купуване на почивка. Родителят не може да е на пружина в 100% от времето.

 35. 35 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#30] от "Читател":

  За какво съжалявате?
  Имате право да си вярвате или не на каквото си решите.

  Това за здравите хора ... нали си давате сметка, че реалният проблем е със болните?
  Какво става с болните хора в тези държави?
  Как се увеличават боледуващите след облъчването с радиация?

  Модератора е неадекватен!
 36. 36 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Имам 5 деца и не съм забелязъл никакви драми.Никога не съм допускал прекалени (многочасови) занимамия с телефоните, но 2 часа на ден мисля, че им помогнаха много в начина и скороста на мисленето.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 37. 37 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#36:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Имам 5 деца и не съм забелязъл никакви драми.[/quote]

  Братчед, кога ги докара до 5, бе? По едно време и двамата имахме по 3. Явно не си си губил времето, като мен. Да са ти живи и здрави!

  /не се чете/
 38. 38 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#4] от "solange":

  Ако се съди от броя на минусите, които са ти сложили, и че изобщо има глупаци, които отричат мнението ти, може да се направи изводът, че няма надежда за съвременните и бъдещите поколения. Положението с дигиталните технологии е изключително сериозно и заплашително за здравето ни, но хората дори не спират, за да се замислят. А родителите, които оставят децата си на ''грижите'' на смартфони и таблети, докато самите те са заети с подобни джаджи, извършват престъпление срещу собствените си деца. Но ще го разберат доста късно, когато малко ще може да се направи.

 39. 39 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  Сегашните лапета са много по-ощракани от нас като лапета точно заради нета и смартфоните.

  Просто немалко хора след некви години се сдухват и почват да въртят плочата 'ние кат бяхме млади, ехейииии, па сегашната младеш кви са злетаци'. Което разбира се не е така. Засега всяко следващо поколение е по-яко от предните. Няма причина сегашните лапета да са изключение, даже напротив

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 40. 40 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#38:"princess_x"]родителите, които оставят децата си на ''грижите'' на смартфони и таблети, докато самите те са заети с подобни джаджи, извършват престъпление срещу собствените си деца. Но ще го разберат доста късно[/quote]

  Ще го разберат, когато децата им имат още по-сериозни проблеми със своите деца - като ходенето на дискотека с извънземни, или правенето на секс с партньори-роботи. Сигурен съм, че и ходенето на 2 крака не е било здравословно в началото, за маймуната. После - носенето на дрехи. През зимата ние носим масово шапки. Не знам как бих реагирал, ако срещна кон със скиорска шапка, или прасе с ушанка. Човекът е бил шута на природата и Бог му е бил шута през вратата на Рая. Оттук насетне и най-щурите иновации ще бъдат част от природата ни. Който не издържи, умира - останалите продължават. Както при стадото антилопи, които ги дебне тигъра. В този живот, все нещо трябва да му сложи точка.

  /не се чете/
 41. 41 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Смартфоните и всичката останала дигитална сволоч са опасни за здравето ни не само заради изброените в статията вреди, но и по ред други директни и не пътища. Да оставим настрана все още неизяснените влияния на излъчванията им върху мозъка; да оставим настрана влиянието на синята светлина, струяща от екраните им, особено вечер, когато пречи на синтеза на необходимия за нормалния сън мелатонин; да оставим настрана дори и обездвижването, с което неизбежно е свързана употребата им и последвалата епидемия от затлъстяване. Много по-тревожно и неясно е влиянието на тези устройства върху функцията и развитието на мозъка, защото са свързани само с ограничен брой и вид мисловни дейности и повтарящи се движения на пръстите на ръцете. Има вече някои изследвания, които са установили хипотрофия в челния дял на мозъка при хора, злоупотребяващи с дигитални устройства и интернет. Само невежи и незаинтересовани за бъдещето на собствените си деца хора не биха се замислили сериозно върху тези рискове и не биха взели някакви мерки, за да предпазят здравето им.
  Според мене, дигиталните устройства ще доведа до появата на дебели, дементни индивиди, неспособни да задържат вниманието си върху най-елементарните проблеми и изпадащи в ярост при най-малката пречка. За останалите им дефиците, девиации и болести просто не ми се мисли.

 42. 42 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#38] от "princess_x":

  "Положението с дигиталните технологии е изключително сериозно и заплашително за здравето ни"

  Хахахаха. Точно развитието на тези технологии ще повиши както продължителността, така и качеството на живот на поколението на сегашните бебешори и лапета в сравнение с нашия

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 43. 43 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#6:"Читател"]Здрави и прекрасни деца също продължават и ще се раждат вовеки веков![/quote]
  Да, те се раждат здрави, обаче се разболяват от все по-малки поради нездравословен начин на живот. Никой не е наясно как точно се формира съзнанието и как се развива интелекта, но е очевадно, че децата от все по-малки се натоварват с все повече излишна информация, която не са развили способности нито да обработват, нито да игнорират и отсяват.

 44. 44 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#40:"Тони Шнайдера"] Който не издържи, умира - останалите продължават.[/quote]

  Братчед, ще бъдат необходими милиони години, за да настъпят нужните мутации, които да ни предпазят от вредните лъчения и други влияния на дигиталните технологии. Ако изобщо е възможно.

 45. 45 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#39:"evlampi"]Засега всяко следващо поколение е по-яко от предните.[/quote]
  Всъщност цивилизацията е преминала точката на най-много технологични открития за единица време и сме зациклили на забавлението, което естествено води до затъпяване. Гледайте Идиокрация, интересен е.

 46. 46 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#33:"Бай Благой"]Моето мнение не е, че телефоните са безопасни. То е, че докато няма факти и доказателства за вредата, всичко друго са спекулации и суеверни страхове от всичко ново. [/quote]
  Темата е за бебета и деца, не за възрастни. Докато чакаш доказателства, малкото същество вече ще е пораснало. Малко предпазливост не е излишна.
  Нещо ви е супер важно да давате смартфони на децата, така ли? Оставете ги да поскучаят малко, развива въображението.

 47. 47 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#44:"princess_x"]Братчед, ще бъдат необходими милиони години, за да настъпят нужните мутации, които да ни предпазят от вредните лъчения и други влияния на дигиталните технологии. [/quote]

  Скъпа моя принцеске, ти за къде си се разбързала? Милиони години - ами те ей сега ще се стърчат. Аз мисля, че съвременният човек го грози една друга, много по-страшна опасност - ако му отнемеш самолетите, електричеството, компютрите, телефоните - той би се самоубил. Няма такава здравословна идея, която да ме накара да тръгна за Рим, пеша. Веднага бих се замислил, откъде да си купя поне магаре.

  /не се чете/
 48. 48 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално
 49. 49 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#41] от "princess_x":

  Засега леките автомобили са най-смъртоносното цивилно изобретение на човека. Всеки ден хиляди умират и осакатяват на пътя по креативно гаден начин, а други още повече хиляди се превръщат в тлъсти мехове с хипертония и куп трайни неврози покрай висенето в задръствания и взаимодействието с техните уважаеми колеги на пътя.

  Обаче колите се считат за нещо екзистенциално и белег на престиж до степен, че липсата на кола се счита за злетащина.

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 50. 50 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#18:"хм"]"теоритични предположения, че може би едва ли не ..[/quote]

  Обаче масовото затлъстяване по света, което също директно е свързано със заседяването пред дигиталните устройства, никак не е теоретично, а може всеки да го види.

 51. 51 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#33:"Бай Благой"]докато няма факти и доказателства за вредата, всичко друго са спекулации и суеверни страхове от всичко ново.[/quote]

  А за интуиция, основана на някои вече съществуващи явления, не си ли чувал? Това, че все още няма твърди доказателства, не означава, че вредните влияния не съществуват.

 52. 52 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#19] от "solange":

  съжалявам, не се изразих правилно - имах предвид връзката телефон-радиация-ракови образувания.

  иначе съм против смартфони в ръцете на децата.

 53. 53 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#49] от "evlampi":

  Аз не ги считам за жизненонеобходими, а и не смятам такива примери за някакъв довод в подкрепа на мнението ти.

 54. 54 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#45:"Лео"]Всъщност цивилизацията е преминала точката на най-много технологични открития за единица време и сме зациклили на забавлението, което естествено води до затъпяване.[/quote]

  Точно!

 55. 55 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#50:"princess_x"]масовото затлъстяване по света, което също директно е свързано със заседяването пред дигиталните устройства, никак не е теоретично,[/quote]

  По време на соца, познавах доста дебели хора които не бяха виждали дигитални устройства и на картинка. Стремежът на човека винаги е бил да се "заседи". Затова винаги се е стремял да стане я чиновник, я депутат, я началник. През турско мечтата е била да станеш чорбаджия. Другите да превиват гръб - ти да опъваш кафето на сянка. Ако тежкият физически труд и бачкането като ненормален носеха неземно удоволствие, то днес щяхме да видим Делян Пеевски да монтира дограмата на някой строеж - строен като фиданка.

  /не се чете/
 56. 56 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#47] от "Тони Шнайдера":

  Аз не споделям Вашето мнение!
  Има доста хора по света, които никога не са се качвали на самолет, използват си телефоните и компютрите за забавление, което без проблем могат да заменят с живо такова.
  Единственно за електричеството смятам, че би имало проблем ако следва да се изостави, но човечеството е съществувало и без електричество...

  Модератора е неадекватен!
 57. 57 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#49] от "evlampi":

  Това в коя държава и за кой континент?

  Модератора е неадекватен!
 58. 58 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#57] от "ivan_":

  Навсякъде?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 59. 59 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#58] от "evlampi":

  Южна Америка, Африка и голяма част от Азия не считат колита за подобно нещо.
  Това кое за какво се счита зависи много от създадените в обществото нагласи.

  Модератора е неадекватен!
 60. 60 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#56:"ivan_"]Аз не споделям Вашето мнение! [/quote]

  Братчед, трябва да ти кажа, че това силно ме разстрои. Хвърли ме в дълбок душевен смут. Не знам как ще заспя довечера. А сега сериозно. Разговорът между интелигентни хора си личи, точно по "несподелянето" на мнения. Различното мнение е различна гледна точка. Над която винаги си струва да се замислим. Пълно единодушие има само в гробищата и на партийните събрания. Аз лично се стремя да постигам баланс, между заседяването и раздвижването. Мога да спя 10 часа, но мога и да ходя без почивки над 10 км. Обичам да съм между много хора, но когато съм сам - не ми липсват. В съвременната цивилизация няма нищо лошо, ако я командваш. Започне ли тя да те командва - с тебе е свършено.

  /не се чете/
 61. 61 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#60] от "Тони Шнайдера":

  Приемам написаното!
  Все пак е хубаво да внимаваме за децата, ние сме отговорни за тях, те са безащитни на тази възраст...

  Модератора е неадекватен!
 62. 62 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#55] от "Тони Шнайдера":

  Братчед, не се прави, че не знаеш за какво иде реч.
  Не става върпос за спестяването на тежкия физически труд, благодарение на технологиите, а за спестяването на най-елементарното физическо усилие, както и абсурдно дългото заседяване и залежаване пред дигиталните екрани. И това е една от основните причини за затлъстяването на световното население - особено в щатите и О.К.

 63. 63 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Весело

  "Според мене, дигиталните устройства ще доведа до появата на дебели, дементни индивиди, неспособни да задържат вниманието си върху най-елементарните проблеми и изпадащи в ярост при най-малката пречка. За останалите им дефиците, девиации и болести просто не ми се мисли. "

  Мале, мале, мале, дойде краят на света!
  Аз мисля, че дебилите и дементните индивиди се появяват основно от кръвосмешение и недоимъчно хранене.
  Иначе за потенциално канцерогенното действие на електромагнитния смог в който живеем нямам много съмнения.
  По Дискавъри има една много интересна поредица за "Невидимите убийци" в различните епохи.
  Засега се занимават с Едурадианската и Викторианската, когато са си боядисвали тапетите с арсеник, използвали са оловни водопроводни тръби и са слагали в хляба тебешир.
  Чудно ми е след 50-тина години какво ще се докаже за безжичните технологии.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 64. 64 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#62:"princess_x"]Братчед, не се прави, че не знаеш за какво иде реч. [/quote]

  ++++Разсмя ме! Много добре знам за какво иде реч и напълно разбирам тревогите ти. Аз отдавна съм спрял да се тревожа - пробвах преди години, но не се получи. Обикновено в последния момент идва решението на всеки проблем. Често пъти, по най-неочакван начин. Иначе да оправяме гърбиците на света, няма да стане. Вчера четох в Библията - Това което Бог е направил "криво", никой не може да го изправи.

  /не се чете/
 65. 65 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#64] от "Тони Шнайдера":

  ++++++++++++

 66. 66 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  [quote#6:"Читател"]Всеки, който иска, може по всяко време да излезе и да тренира, да потича, да кара колело или каквото му харесва.[/quote]

  Така е, но повечето хора ако трябва да избират дали да направят допълнителни усилия или не, предпочитат да си ги спестят!
  Статистиката, която публикуват и тук от време ан време сочи, че народът пуши, пие и яде повече и се движи по-малко...

  I Want To Believe
 67. 67 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2336 Весело

  До коментар [#37] от "Тони Шнайдера":

  Благодаря !
  Всичко хубаво и твоето семейство !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  [quote#24:"irc84"]Мойта дъщера съм и купил стотици книжки, конструктури, занимателни игри. Ами 5 мин макс да иска да и чета или да строим нещо, после отива на ТВ-то знае да чукне иконката на ютуба от там картинката на маша и мечока и почва да гледа с часове, ако и го спра реве до посиняване а е на година и половина няма и как да и обесня, че повече от една серия не трябва да гледа [/quote]
  Обяснили сте много нагледно вредата от компютрите. И тя не е в радиационното облъчване /не знам дали го има и колко е/ а в коренната промяна на начина на умствената дейност.

  Като човек който е силно ангажиран с компютрите /занимавам се с тях от самото им появяване/, също като преподавател /30 години опит/ мога да твърдя, че те влияят изключително вредно върху умствената дейност.

  Мисленето става хаотично, много трудно се задържа за дълго върху една тема, става повърхностно. Опитите да се задълбае в определено направление стават трудни и водят до лесна умора. Вместо логични разсъждения и изводи се минава към търсене на готови резултати в Google. Намери ги и там спира, не продължава нагоре.

  Калкулаторите водят до механично натискане на копчета и безкритично приемане на резултата, губи се способността за смятане на ум и държане на дълга логична верига в ума, губи се навика за проверка на резултата във всеки етап характерен за смятането с логаритмична линийка и таблици.

  Крайният резултат е хора неспособни за дълго умствено усилие и логично мислене, всичко става повърхностно и сдъвкано до елементарни операции. Компютрите водят до оглупяване сочат моите наблюдения.

  Нормално, всяко нещо което не се тренира деградира. Компютрите вземат значителна част от това което преди е искало интензивна мисловна дейност, съответно мозъкът деградира.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 69. 69 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#41] от "princess_x":

  +++++ тъжна картина, дано не стане така

 70. 70 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 426 Неутрално
 71. 71 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  [quote#24:"irc84"]после отива на ТВ-то знае да чукне иконката на ютуба от там картинката на маша и мечока и почва да гледа с часове, ако и го спра реве до посиняване а е на година и половина няма и как да и обесня, че повече от една серия не трябва да гледа [/quote]
  Освен вредните ефекти които описах в #68 другото вредно е пристрастяването. Компютрите и въобще съвременните средства за информация определено действат като наркотик. Развива се зависимост характерна именно за наркоманите. Ако не вярвате опитайте се да живеете няколко дена без смартфон и Интернет, ще бъдете изненадани от това колко негативни емоции ще ви донесе.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 72. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  [quote#41:"princess_x"]защото са свързани само с ограничен брой и вид мисловни дейности и повтарящи се движения на пръстите на ръцете. [/quote]
  Точно така. Като инженер който е минал през различните методи и устройства за инженерни пресмятания го знам от личен опит.

  При логаритмичната линийка /а и въобще смятането на ръка/ всеки междинен резултат се осъзнава защото трябва да се вкара в следващото пресмятане. Процеса подлежи на контрол, ако има грешка веднага се вижда.

  При смятането с калкулатор някъде след първите няколко минути се изпада в специфичен транс, автоматично се натискат клавишите без да се обръща внимание на това което се получава като резултат, реално ли е, възможно ли е. Човек става просто автомат за натискане на клавиши.

  Понеже имам дълъг инженерен опит осъзнавам това и го държа под контрол, като видя нещо абсурдно в междинните пресмятания спирам и търся къде съм сбъркал. Но студентите нямат този опит и ми носят просто невероятни неща, примерно товар 500 тона който се поема от нишка с диаметър 0.5мм. И ме гледат с честни очи и казват "Ами така се получи"

  Да не говоря за софтуера където вкарваш входни данни и получаваш изходен резултат, какво става вътре не е ясно, изцяло си зависим от него.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 73. 73 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#68] от "Fred":

  ++++++++++++

 74. 74 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#69] от "conventi0nal":

  За съжаление тя вече се наблюдава, но хората не са наясно какви са точно промените и на какво се дължат.

 75. 75 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#74] от "princess_x":

  "За съжаление тя вече се наблюдава"

  В темата с кеф наблюдавам явлението confirmation bias. И си водя записки на айпад минито. Много е пристрастяващо

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 76. 76 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#9] от "Бай Благой":

  Имаше нещо за синята светлина и покачването на раковите заболявания при изкуственото осветление на работни места без естествена светлина, оттам правят аналогия с екраните. По-прекият проблем е влиянието върху мелатонина и съня. Но за това има приложения, които изключват синята светлина след залез слънце, аз ползвам такова от година.

 77. 77 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Малките движещи се обекти натоварват изкючително детския мозък и очите. Ученето при децата става чрез правене, не чрез наблюдение. Заниманията с телефони и таблети са пропускане на възможности за развитие, които никога няма да бъдат налични отново. В по-голяма възраст, абстрактното мислене се заменя от визуално, което е с по-ограничени възможности. Американските университети вече са пропищяли от дефицитите на новото поколение студенти. НО процесът е необратим, аз поне не виждам как забрани и ограничения биха повлияли. Може би само в ранна детска възраст, до 7-8 години. Не се гордея с родителския си опит.

 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1791 Разстроено

  [quote#77:"velvoofell"]Американските университети вече са пропищяли от дефицитите на новото поколение студенти.[/quote]
  И българските

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 79. 79 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#77] от "velvoofell":

  "Американските университети вече са пропищяли от дефицитите на новото поколение студенти"

  Досегашната система на образование е obsolete. Това дето студентите са зле е просто реакция на усещащи че изпадат от рейса curmudgeons.

  За днешните бебешори тея дето сме завършили традиционен университет ще сме удивителен пример на сапиенси все пак оцелели въпреки потресаващо неефективната форма на обучение в мрачните времена преди интернета и смартфоните

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 80. 80 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#79] от "evlampi":

  Знаете ли!
  Човечеството има сравнително кратка история но пък тези технологии са толкова нови, че даже нямат история.

  Мъдростта натрупана през столетията е довела до израза "невежеството е блаженство".

  Човек е човек за да живее...
  Живота не се е променил през хилядолетията.
  Още опираме до това да сме се нахранили, да имаме къде да спим на сигурно и без притеснения, да намерим друг човек с който да направим и отгледаме потомство и докато правим тези основните неща да изживеем много дребни мигове на щастие по-възможност.

  Хубаво ги пишете тези неща за интернета и смартфона...
  НО
  Знаете ли кои са първите 5 търсени теми в интернет:
  1.porno
  2.porn
  3.xxx
  4.translate
  5.maps
  Та топ 3 са секс...
  човека си е същия с или без интернет...
  Простете ми изостаналоста ако предпочитам живия контакт пред интернета по отношение на секса...

  Модератора е неадекватен!
 81. 81 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#80] от "ivan_":

  "Простете ми изостаналоста ако предпочитам живия контакт пред интернета по отношение на секса..."

  Прощавам разбира се. Все пак съм Сенсей, а тея типчета сме подчертано великодушни. Но все пак си позволявам да отбележа, че в момента си комуникирате с мен - сенсей евлампи от интернета вместо да дигате балдърите на некоя сгодна женска, нали?

  Бобрите правят бентове. Сапиенсите правим (и участваме във) комуникационни системи. Да живее свободната воля

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 82. 82 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#81] от "evlampi":

  Да, така е!
  Но нека не възвеличаваме някаква технология...

  Модератора е неадекватен!
 83. 83 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#79] от "evlampi":

  Оставете образованието, проблемът е в словото. Словото е удивителен инструмент за мислене, не само за изразяване. Печатната машина и разпространението на писаното слово са дали тласък на философията и природните науки. С картинки не става, освен ако не направим някакъв скок като в Аrrival

 84. 84 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Повече страх от неизвестното отколкото факти има в това проучване.
  По-важното е да не се губи връзката в семейството с детето, а дали загубата на връзката ще се дължи на смартфон или наркотици едва ли има значение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 85. 85 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Стига сте писали за радиационно облъчване. Става въпрос за електромагнитно облъчване. А ние сме в море от електромагнитно облъчване постоянно на всякакви вълни , честоти и мощност. Вероятно това с времето ще доведе до мутации на човечеството незадължително да са фатални за всички. Някои ще се приспособят и ще дадат нов шанс за по-издържлив вид и по приспособен и към космическите предизвикателства следващите векове.
  А иначе всичко пак е въпрос на доза. Ако родителят ограничава умно няма да има вредни ефекти. Ако детето го оставиш с дни единствено с кубчета в стаята също няма да има положително влияние върху нервно-психичното му развитие. Ако не му говориш , а се разбирате с посочване ,то няма да проговори защото няма нужда от вербална комуникация. Това са известни неща от десетилетия, ако не и от столетия.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 86. 86 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#68] от "Fred":

  Така, като те гледам, мозъкът ти е толкова деградирал, че се чудя как си още жив. Шегувам се, не ми се връзвай! След като си компютърен инженер, си пределно наясно, че човекът има огромна нужда от технологиите в ежедневието си и въпреки твоята теория, в която има нещо вярно - според мен ползите са многократно повече и е прекрасно, че имаме Интернет, компютри, телефони, смартфони, перални, хладилници, телевизори, MP3-ки и прочее, и прочее. Човечеството живее с технологии от хилядолетия и не е загинало, а продължава да се развива.

  До коментар [#79] от "evlampi":

  Така е. За тях всичко до средата на 90-те и появата на Нета ще са тъмни, тъмни векове, но с много просветление, предвид какво е било и преди тях.

  До коментар [#85] от "Dr_Doolittle":

  Напълно прав сте. В момента цялата ни планета е опасана от всякакви мрежи на електромагнитно излъчване и то сигурно в някаква степен не е особено полезно, но и далеч не е чак толкова вредно. Щом продължаваме да живеем и да расте продължителността на живота, то определено тези вълни не са чак толкова драматични, колкото ги изкарват - или както винаги истината е винаги някъде по средата. Но без технологии не можем да живеем и просто трябва да го приемем. Пък, който иска, да пробва да живее без всякаква техника и удобства, но се съмнявам, че има такъв човек на Земята.

 87. 87 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Независимо дали им харесва или не на пеидатрите, светът в който живеем е такъв. Не можем абсолютно да ги изолираме.

  Кое е по-зле - абсолютната забрана на ползването на умни устройства, или прекомерната употреба на такива от деца?

  Както гласи една сентенция - разликата между лек и отрова е в количеството.

 88. 88 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател":

  Точно казано.........

  Долу рушистите и фашистите
 89. 89 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  [quote#86:"Читател"]След като си компютърен инженер, си пределно наясно, че човекът има огромна нужда от технологиите в ежедневието си и въпреки твоята теория, в която има нещо вярно - според мен ползите са многократно повече[/quote]
  Да, ползи има и безспорно без компютрите не може. Но това не е повод да си затваряме очи за вредите и да не се мисли как да се избегнат или поне намалят. Когато човек осъзнава какво става той е по-добре подготвен да се бори с лошите последствия отколкото ако не разбира и се отнася с безкритичен ентусиазъм.

  Специално за бебетата и децата мисля, че рязко трябва да се ограничи ползването на компютри. Защото това е периода в който се формира модела на мисловната дейност, веднъж създал се след това е трудно да се промени.

  Не са чак толкова трудни за ползване компютрите, елементарно натискане по менюта, ще се научат и когато са малко по-възрастни. Но ако пропуснат да се научат да мислят, да създават нещо с ръцете и главата си направо е неспасяемо. И това става именно когато са малки. Активно участие, не пасивно поглъщане на информация от екрана, на това да ги учат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 90. 90 Профил на krastavicar61
  krastavicar61
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Добре...с всичко съм съгласен(даже ежедневно се боря с това и то с чувства и нерви),,,но искам да попитам..кой е виновен за това????Родителите???Обкръжението???Или учителите???Според мен никой от тях!!!!Виновен е този "който дава баницата"...забравих да уточня..."не този който я яде"...не знам дали сте ме разбрали...,но и аз имам компютър,смартфон,таблет,смарттелавизия и ги използвам максимално,за да предпазя децата си от "свръхразвитие"..мога да ги огранича(насила),но не мога да ги науча насила да четат дори електронни книги....горките деца-и те не се чувстват свободно в този псевдосвят...да живеят учените и техните спонсори(или крадци),които имат и алтернации-да се преместят на Марс или на Луната..или на някоя друга планета,която ще използват до край.."след мен потоп"..само исках да кажа,че на Земята има много красиви и хубави неща,които нашите деца никога няма да видят и разберат..Кой е виновен?..и ще си понесе ли Някой Отговорността?.............за нашите(и техните) деца?????

 91. 91 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  Пълни простотии, аз като гледах телевизия та има ли ми нещо дето какви ли не страхотии ми обясняваха. Просто е крака с времето .

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 92. 92 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1791 Весело

  [quote#91:"ivanchoLA"]Пълни простотии, аз като гледах телевизия та има ли ми нещо [/quote]
  Определено ти има и си личи

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 93. 93 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 262 Весело

  До коментар [#49] от "evlampi":

  Ти в Холандия, Швейцария и Дания ходил ли си? там некарането/непритежаването на кола се счита за престижно.

 94. 94 Профил на wowbagger
  wowbagger
  Рейтинг: 226 Весело

  Компютри, смартфони, таблети и др. са просто уреди със своите приложения, ефективно заместващи предишни уреди. Разбира се, че имат огромен ефект върху нас.
  Покрай тракторите и комбайните се охранихме (и дори станахме по-високи), покрай колите се обездвижихме, а покрай новите средства за комуникация и интерактивни симулации започнахме да възприемаме бързо/много информация, с цената на нивото на осмислянето и.
  Опитваме се да не сме като родителите си, но пък децата ни да са като нас.
  Вечният конфликт - младите търсят новото, отричано от старите.
  Разбира се, че смартфоните са вредни, преди тях мониторите ни облъчваха с радиация, телевизорите - още повече. Радиовълните от радиото пък причиняваха рак и т.н.
  А децата ни трябва да правят само и точно това, което ние сме правили в детството си, нали!? :)

 95. 95 Профил на kornelia_18
  kornelia_18
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#49] от "saint evlampi":

  Извинявам се, че не е по темата, но бихте ли ми обяснили какво означава думата "злетащина"?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK