Феноменът "бебета със смартфони" е масов и вреден, предупреждават педиатри

Феноменът "бебета със смартфони" е масов и вреден, предупреждават педиатри

© Associated PressЩе станеш кривоглед!" - предупреждаваха някога мама и татко, ако се задържим за по-дълго пред телевизора. Сега основно забавление за около 70% от децата в най-ранна възраст са смартфоните и таблетите вместо книжките и играчките и съвременните родители не си дават сметка за вредите, които това може да причини, предупреждават специалисти пред ДПА.


Ново проучване в Германия показало, че повече от две трети от децата до 6 години си играят с мобилно устройство минимум по половин час на ден. От германската педиатрична асоциация обаче са категорични, че това е вреден навик, който може да забави развитието им.


Доказано е, че претоварването с информация пречи на развитието на говорните умения и в ранна възраст може да причини синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, припомнят лекарите.
Прекаляването с технологиите в първите години от живота се превръща и в предпоставка за пристрастяване към интернет на по-късен етап, което също е реална заплаха, водеща до психически дисбаланси.


Предупреждението за вредите от постоянно ползване на смартфона е насочено и към тийнеджърите и по-възрастните - може да доведе например до гръбначни изкривявания и нарушения на съня. Нови инструкции към личните лекари в Германия ги задължават да адресират тези проблеми при профилактичните прегледи на пациентите си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK