Службата на ООН за борба с наркотиците включва в черния си списък веществото, убило Принс

Службата на ООН за борба с наркотиците включва в черния си списък веществото, убило Принс

© Associated PressСлужбата на ООН за борба с наркотиците и престъпността обяви, че ще включи в списъка си за контрол и следене химикалите, от които се прави фентанил - веществото, което миналата година доведе до смъртта на обичания рок изпълнител Принс.


Фентанилът е опиоид около 100 пъти по-силен от морфина и се прави в домашни условия от две съставки, които вече са в черния списък на международната служба за борба с наркотиците. През 2015 г. от свръхдоза от подобни синтетични наркотици в САЩ са починали над 20 хиляди души, съобщава "Ройтерс". Затова и на годишната среща на главната комисия за борба с наркотиците на базираната във Виена специализирана служба на ООН този четвъртък, е взето решението да се преследват съставките за тях, както и производните им.


Вписването на химикалите в списъка означава, че търговията и пренасянето им през граница ще се следи по-строго и ще се преследват и предотвратяват подозрителни поръчки, когато има съмнение, че са с цел нелегално производство на фентанил.
Двете съставки са с химичните наименования 4-anilino-N-phenethylpiperidine (ANPP) и N-phenethyl-4-piperidone (NPP), и освен тях в списъка ще се добави и сродно вещество на фентанила, наречено бютирфентанил.


В САЩ това са субстанциите с най-широко приложение за нелегалното производство на синтетични наркотици. Макар че и досега са били в радара на властите, вече преследването им е наложено и на международно ниво, което може да улесни борбата, коментират експерти пред световната новинарска агенция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK