Любовта като глагол, или как се преподава обич в Нюйоркския университет

"Целувката" на Густав Климт.

© Heinz-Peter Bader, Reuters

"Целувката" на Густав Климт.Избори 2022

Да преподава любов – това е работата на психиатъра д-р Меган По в Нюйоркския университет.


Курсът, наречен "Наистина любов", опитва да вмести в един семестър колкото се може повече от човешките изживявания, които могат да бъдат обобщени с тази дума.


"Помолиха ме да изнеса лекция на тема "Любов и интимност" в Нюйоркския университет и след това няколко студенти дойдоха да ме питат дали има такъв курс. Вдъхнових се от интереса им и започнах да работя по идеята заедно с други трима колеги – детски психиатри. Бързо осъзнах, че имам много материал, че всъщност съм го събирала цял живот", разказва д-р По пред в. "Гардиън".
Лекциите на д-р По влизат в програмата за детско развитие на университета, в която присъстват още курсове по щастие и сън.


Курсът се опира сериозно на трудовете на психолога Ерих Фром. Д-р По обяснява, че това се дължи на идеята на Фром, че


любовта е изкуство и съответно човек може да се упражнява и да става по-умел в нея.


"Това развенчава романтичната концепция за любовта като нещо, което се придобива. По-скоро я показва като способност, която можем да развием, по-скоро като глагол, отколкото като съществително име".


"Разглеждаме любовта между родител и дете; приятелството; любовта към себе си; страстта към различни дейности; обичта между ментор и учител или тази, която може да се развие по време на терапия.


Последното е вид любящa, поддържаща околна среда, която позволява да човек да постигне потенциала си. Голяма част от курса преминава в това да разширим понятието на студентите за любовта, както съдържа тази концепция. Романтичната любов също присъства", казва тя.


"Архитектурата" на лекциите върви в две посоки. Вертикалната се разширява от индивидуалната, към семейната, колективната и вселенската любов, докато хоризонталната разглежда различните видове връзки.


Японско момиченце подарява цвета на татко си за Деня на бащата.

© Issei Kato, Reuters

Японско момиченце подарява цвета на татко си за Деня на бащата.


Курсът разглежда и дефинициите за обичта в други култури – например японската концепция "амае", която не съществува на Запад. Тя е вид зависимост между двама души, сравнима с момента, в който детето се глези, за да прикани родителите да му угодят.


Коя е най-голямата заблуда за любовта? Че тя е предимно романтична, казва д-р По. Фокусирани сме прекалено много върху този вид обич и това ни кара да забравяме, че любовта е навсякъде и съществува през цялото време. Другата голяма заблуда е да се обърка егоизмът с любовта към себе си – две концепции, които всъщност са противоположни, твърди тя.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK