Десет неща, които лекарите и фармацевтите искат от бъдещите управници

Десет неща, които лекарите и фармацевтите искат от бъдещите управници

© Георги КожухаровДостойно заплащане на труда на медицинските специалисти и повече средства за здравеопазването са редовните, но най-важните искания на лекарите, когато се заговори за реформа в сектора. Анкета на портала за медицински специалисти Credoweb отново изведе напред тези искания на професионалистите, придружени от още няколко приоритета за бъдещите управници на България по отношение на здравеопазването. Резултатите бяха представени на пресконференция днес.


В експеримента на медицинския портал, са се включили над 2500 лекари, фармацевти и други специалисти. В рамките на един месец на страницата се е провела дискусия, в която са били очертани най-наболелите проблеми на болничната и дболничната помощ и решенията, които съсловията предлагат. На дискусията и исканията, събрали най-много съгласие в нея, са откликнали малка част от политическите формации - ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ и Реформаторския блок.


1. Достойно заплащане на лекарския труд. Лекарите с две специалности да бъдат стимулирани. Педиатрите да получават повече, защото често правят домашни посещения в извънработното си време, като например се въведе потребителска такса и за деца.
2. Да се вдигне процентът от брутния вътрешен продукт за здравеопазване на 8%. В момента е наполовина.


3. Да се реши въпросът с направленията. Специалистите искат направленията да не бъдат обвързани само с личните лекари, а да имат свободен достъп до тях, така че да могат да препращат пациентите директно за други прегледи, ако се налага.


4. Да се вземат мерки срещу застаряването на лекарите. Анкетираните настояват да има повече възможности за продължаващо обучение и развитие, които да стимулират младите хора да остават и да се развиват тук.


5. Да се сложи горна граница от 1500 пациенти на личните лекари, за да има равномерно разпределение на пациентите и лекарите да не са претоварени.


6. Да се изгради нова работеща система за ТЕЛК, за да се ликвидират опашките. Заедно с това и да се намали срокът за експертно решение по отделните случаи, настояват лекарите.


7. Медицинските сестри да получат възможност сами да се договарят със здравната каса, а не да ги назначават общопрактикуващи лекари.


8. Да се въведат реални санкции за пациентите, които не ходят на профилактичен преглед.


9. Здравната каса да отделя повече пари за доболничната помощ.


10. Да се оптимизира спешната помощ.


Сред обсъдените и широко одобрени теми са също и демонополизацията на касата, която е част от платформите на много от кандидатите за парламента, както и проблемът за доплащането от страна на пациента за услуги и лекарства, стойностите на клиничните пътеки, прогенеричната политика и идеята за намаляване на ДДС на лекарствата. Повечето лекари, включили се в допитването, се съгласяват например, че доплащането от пациентите не е нередно, но трябва да е ясно регламентирано и осветлено, като се въведат официални правила.


На призивите от ГЕРБ са отговорили, че "категорично трябва да се увеличат средствата за специалистите н доболничната помощ", и биха работили за единни стандарти и електронна система, която да улесни работата им. Единна електронна система би било и решението им за повече контрол и прозрачност в болниците. Обявават се против обаче диференцираната данъчна ставка за лекарствата, докато не са изчерпани всички други възможности за регулирането на пазара.


БСП смятат, че "въпросът с направленията е твърде наболял и дълго дискутиран", изразявайки надежда, че служебният кабинет, избран от Румен Радев, е предприел мерки, които може да решат проблемите, но без да предложат нещо друго.


Левицата е категорично против узаконяването на доплащането от пациентите в болниците и обещава да вземе мерки за премахване на скритите форми на плащане и да защити достъпа на бедните пациенти до скъпи процедури с обществен ресурс. Също е против и промяната в размера на ДДС за лекарствата, защото "ДДС е основният данък, от който излизат пенсиите на българските пенсионери".


Според ДПС, за да се решат проблемите с направленията трябва да отпаднат регулативните стандарти и лимитите в доболничната помощ, а това може да стане като се въведе електронно здравеопазване. Трябва да се избяга и от модела на ненужните хоспитализации дори за изследвания. От партията на Ахмед Доган се съгласяват с медицинското съсловие, че трябваясно да се регламентира дали и за какво да доплаща пациентът в болниците, както и за намаляване на ставката за лекарствата в аптеките.


От Реформаторския блок са използвали случая да изтъкнат направеното от бившия министър на здравеопазването Петър Москов, като посочват, че решенията на проблемите в здравеопазването вече са започнали в неговия мандат - например с увеличаване на броя на направленията с 640 хиляди през 2016 г., премахването на доплащането от родителите като придружители на деца в болниците и искането на дарения като неофициално плащане в лечебните заведения.


Реформаторите предвиждат централизирано договаряне на цените на медицинските изделия, които са сред най-скъпите неща в лечението. Изчисляват също и, че ако данъкът за лекарствата се намали наполовина и се договорят отстъпки, здравната каса може да спести над 250 млн. лева за година.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Дано ви изпълнят исканията.

 2. 2 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 950 Неутрално

  бе ногу неориентирани ваште доктори... не искат забрана на абортите, свободно притежаване и носене на пушкала, молитви в училищата и депортиране на нелегалните градинари... ми неккви разумни работи искат... напрао не сa очас... :-D

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Има абсолютни смешки :' Да се вземат мерки срещу застаряването на лекарите' Как ? С повече курсовер и спциализации ...ха-ха-ха.
  'Да се сложи горна граница от 1500 пациенти на личните лекари Как , като няма лекари вече желаещи да работят тук. Аз съм си сложил граница и вече не записвам всеки защото иначе няма да имам никакво свободно време за 0 (НУЛА) лева при това плащания . Никой нормално не бяга от клиенти , ама проблемът е ,че тези 'клиенти' нищо не носят като доходи. Затова ги ограничавам. Когато дойдат да се записват нови им каззвам ,че като искат аз да ги преглеждам ей го 20 лева и няма нужда да ми се записват. ААААА не искали да плащат . Ами тогава намерете друг баламурник за безплатни прегледи им казвам. За левче на месец - толкова. Ай със здраве ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 4. 4 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Аз искам ЕДНАКВО отношение на ВСИЧКИ проверяващи органи към ВСИЧКИ аптеки!Тогава 99,9% от аптеките на магарешки трябва да бъдат НЕЗАБАВНО затворени!Не ми вЕрвати?Ами вземете закона и наредбата в ръка и влезте в някоя произволно избрана аптека на червеното лонгурче - ако сте съвестен и трябва да ги ПРИЛОЖИТЕ,моментално ще трябва да я затворите.

 5. 5 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2249 Разстроено

  Не десет а имат само три искания.
  ПАРИ ПАРИ И ПАК ПАРИ
  Когато отидеш на лекар попадаш в перфектно изградена и функционираща рекетьорска машина.
  Която освен да лекува оплакването с което си отишъл гледа на тебе като ходеща касичка с която да източва ем касата ем джоба ти.
  За протокола здравноосигурен съм работя и си плащам на специялист когато ми се наложи.
  Не ме притеснява че си плащам безплатното здравеопазване а че лекарите са станали мошенници и таргаши дори когато си плащаш.
  Който не вярва да прави като мен.
  За всяка първоначална диагноза да отиде на още двама специалисти без да казва че е бил на лекар.
  Който мисли че това е скъпо удоволствие ще се изненада колко много пари ще икономиса от безмислено и скъпо лечение.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 6. 6 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 651 Неутрално

  По т. 5 - да обявят в регистъра на личните лекари на РЗОК броя на пациентите на всеки. Може пък естествено да се регулират нещата. Аз например силно се интересувам от такъв с по-малко пациенти, но няма откъде да разбера.

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Съгласен съм, че лекарския труд трябва да е достойно, тоест добре заплатен! Пита се... Какво правим с тия, дето не стават за лекари?
  Здравноосигурен съм, за последните 15 години, имам 2 болнични листа, без престой в болница. Оказа се, че в моя град няма кожен лекар, който да ми свърши работа по направлението. Нищо и никаква дреболия, дето се оправи за 3 дена, ама трябваше да си платя преглед, при читав специалист. Пита се, какво става с останалите пари? Как да се отсеят, докторите дето работят и си разбират от работата, от плявата?! Кога ще има истински здравни застраховки? Здравните осигуровки, в този си вид са, абсолютна имитация на здравеопазване! Искам да платя, ама няма на кого...!

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  проблемите са свързани с огромното натоварване с дейности в доболничната помощ при джипитата ,липсата на читав персонал ,многото изисквания ,а в същото време над 70% от пациентите освободени от всякакви плащания и безлимитен и 24 часов вход.След като някой иска някой да се лекува безплатно и имал права ,това трябва да се покрива като разход на лекаря ,след това трябва да се регламентира безплатния пациент колко пъти и кога има право да се прегледа ,а не като сега ,винаги в неподходящо време или вечер или в почивен ден ,което не му прави впечатление ,щото е безплатен , въвеждане на едни дребни правила за спазване от страна на пациента и ако не ги спазва ,да си плаща реална цена на прегледите , това обикновено пази здравето му ,а и здравето на касата и на лекаря му ,а и е по евтино за обществото ,като се спазват правила и протоколи за заболяване ,а не като сега само лекарите да ги побъркват от спазване на правила ,а после да ги побъркват от проверки и глоби ,крайнон време е проверяващите да са на същото ниво като лекарите ,да имат същите качества като тях ,а договорите с касата да се подписват не от експерти по незнайно какво а експерти работили като лекари специалисти в съответния бранш ,тогава много глупости ще отпаднат .

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Има доста разумни искания. Но и някои недотам добре обмислени.

  Броят на пациентите на всеки личен лекар не трябва да е повече от 500 човека (дори още по-малко), като средно на ден лекарят следва да преглежда не повече от 15-20 човека. Първо, за да не се претоварва той/тя излишно, второ - да се избегнат безкрайните опашки пред кабинетите, които губят страшно много време и нерви на хората, които не са в добра кондиция и на техните роднини.

  Другото е, че не можеш зорлем да накараш човек да направи нещо и за това дори да го санкционираш, ако не го прави. Казано е - насила хубост не става. Профилактичните прегледи трябва да си останат напълно доброволни. И без това лекарите трябва да имат работа - ако всички хора сме изправни, те ще станат излишни, а лекари винаги е имало в човешката история и то неслучайно.

  Останалите 8 искания са напълно резонни и аз напълно ги подкрепям и съм убеден, че ще се случат в най-близко бъдеще.

  Хубав ден от мен на всички колеги-съфорумци и на всички медицински лица у нас и по света! :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK