Комбинирането на алкохол и енергийни напитки пречи на мярката, предупреждават канадски учени

Комбинирането на алкохол и енергийни напитки пречи на мярката, предупреждават канадски учени

© Георги КожухаровПрекаляването с алкохол или с кофеин са вредни сами по себе си, но когато се комбинират опасността от инциденти и щети по организма става още по-голяма, предупреждават учени от Университета във Виктория, Канада след анализ на 13 проучвания по темата, цитирани от Би Би Си.


Енергийните напитки, които често се ползват за разредител на твърди алкохоли, съдържат голяма доза кофеин, която има обратното действие на алкохола. Те разбуждат и ободряват, позволявайки човек да пие и да прекали с количеството още повече, докато обаче алкохолът се бори да "приспи" мозъка. С други думи енергийните напитки пречат на човек да спази алкохолната си мярка, защото от ефекта им се заблуждава, че не е изморен и не е пиян, когато всъщност е - и вместо да се прибере и да спи, продължава да пие.


Това може да доведе до нарушения в съня и ускорено сърцебиене.
Дълготрайни щети по сърдечно-съдовата система биха могли да възникнат след честа и прекалена злоупотреба, но комбинацията от алкохол и енерегийни напитки има и много по-бързо, дори мигновено проявление - повече пиянски инциденти, отбелязват канадските учени.


Статистиката, анализирана от Университета във Виктория, показва ясна връзка между комбинирането на двете вещества и повишения риск от падане и нараняване, или възникване на бой или инциденти в барове при запой. Официалната здравна служба на Канада обаче е скептична към тези изводи.


Енергийните напитки съдържат около 80 мг кофеин в кен от 250 мл - почти колкото е количеството и в една чаша обикновено кафе. Заедно с това имат и високо съдържание на захар, таурин и глюкуронолактон, които допълнително възбуждат вътрешните системи. Има продукти и със супер концентрация, наречени енергийни шотове - при тях в 60 мл течност кофеинът понякога достига 160 мг, дават пример канадците.


На този фон, препоръчителното количество кофеин, разпределено за целия ден за здрав въздрастен човек, е не повече от 400 мг. Така че едно-две кафета до обяд и две енергийни кенчета вечерта с уискито вече са на ръба на нездравословното. За бременни лимитът е 200 мг, за деца - до 3 мг на килограм, според препоръките на британската здравна служба. Редовното предозиране крие риск от предизвикване на тревожност, пристъпи на паника и високо кръвно налягане.


Препоръките за количеството алкохол на седмица на Великобритания пък са за не повече от 140 мл чист алкохол, което се равнява на шест бири или седем чаши вино. Както и с кофеина, надхвърлянето на бройката може да навреди и в никакъв случай не е препоръчително да "пестиш" през седмицата и да изпиеш цялото количество наведнъж в петък или събота вечерта.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK