Всеки 12-и българин страда от различни форми на депресия

Всеки 12-и българин страда от различни форми на депресия

© Цветелина Николаева, КапиталОколо 8% от българите над 18-годишна възраст страдат от различни форми на депресивни симптоми. Това сочи анализ на Евростат за проявите на депресия в страните от Европейския съюз през 2015 г., съобщава БТА.


По честота на посочените симптоми българите са над средноевропейското равнище. По неофициални данни у нас около 1 милион българи страдат от различни форми на депресия. От Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) отчитат, че у нас през 2014 г. са били официално регистрирани малко над 132 000 пациенти с психични разстройства, а през 2015 г. техният брой е спаднал до около 127 хиляди.


Най-често срещаните депресивни симптоми са подтиснато настроение, липса на удоволствие от преживявания, намалена енергия, понижена концентрация, забавена мисъл, нерешителност. Много често един от първите симптоми е безсъние, а вероятна причина за подобен проблем е и промяната на часовото време. В нашите географски ширини сезонните депресии най-често се проявяват пролет и есен. През тези два преходни сезона има изостряне на съществуващи депресии или поява на нови депресивни състояния, коментират експерти.
Средно 6.5% от европейците страдат от депресивни синдроми, обобщава изследването на Евростат. При половината от тях симптомите на депресия са сериозни. Сред държавите с най-голям дял на депресивни симптоми в населението са Унгария (10.5%), Португалия (10%), Швеция (9%), Германия и Великобритания - и в двете страни малко над 8 процента. Симптоми на депресия са най-рядко срещани в Чехия и Словакия.


Жените са по-засегнати от мъжете в депресивните разстройства. В страните от ЕС около 8 на сто от жените, изпитват депресивни симптоми срещу 5.5% при мъжете.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  Прогнозата е песимистична . Очаква се при ББ 3 болните рязка да се увеличат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  Рязко

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не е всеки 12-ти. Повече са. Крайно време е да причислим към психическите разстройства и:

  1. Русофилията
  2. Антикостовизма

  Тук има няколко индивида, които изписват по 3-4 абзацови злобни тиради против Радан, Костов и ДСБ на всяко свое появяване. Очевидната фиксация и агресия и тоталната липса на връзка с обективната реалност говори за дълбоки личностни комплекси, и незабавната лекарска помощ е препоръчителна.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Според мен и съобразно личните ми наблюдения тези цифри са силно занижени и пак според мен практически всеки един човек преминава през такива състояния един или няколко пъти през живота си.

  За щастие, има много добри поддържащи медикаменти, имаме и отлични специалисти - психолози и психиатри, като най-добрата клиника е тази на "Александровска болница", след това "Св. Наум" и всички останали. Има и много добри частни практикуващи психолози и препоръчвам на всеки нашенец и човек по света, който има нужда, да се обърне към специалист. Има моменти, в които те са като ангели за нас и без тях не бихме се справяли с предизвикателствата на живота. Добре че ги има! Бог здраве и вечен живот да им дава!

 5. 5 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А за русофилията... Ами какво да кажем: да се прехласваш по страна с тоталитатно управление, затънала в корупция и мафия, където 5-6 годишни дечица биват изтипосани по паради и представления с военни дрехи и автомати-играчки....е меко казано нездраво
  😁

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9862 Неутрално

  Пролетта и изборите повишават нивото на депресиите :)
  По-интересното е дали им а разлика между юга и севера? Защото на юг процентите трябва да са много по-ниски...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  www.psy-blog.net/за-депресията/

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  Дневник,защо не излизат линковете? А и цитирането нещо не работи както трябва?

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Интересен сайт, но самият той е направен толкова мрачно, текстът като го четеш допълнително те депресира и от изречението, че всичко, което имаме, ще го загубим, вкл. и живота си, ме изгубиха и спрях да чета тези нелепици. Абсолютно нищо не се губи в тази Вселена, а просто сменя собственика си и/или след време се връща към първоизточника си. Любовта е вечна, България е вечна, Земята е вечна, Вселената е вечна и всичко, което е създадено, поне у нас, за други страни не знам, е тук, за да остане. Ние също. И никой и нищо не може да ме убеди в противното. Фактът, че човечеството продължава да надгражда - бавно и постепенно - това, което е усвоило от Античността насам, означава, че информацията - най-важният ресурс, заедно с гените и традициите - се предават от поколение на поколение и продължават напред във вечността. Нито разрушаването на Александрийската библиотека, нито варварите, нито робствата променят тези факти, а просто са етап от развитието на Земята.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  До коментар [#9] от "Читател":

  А не го ли губим живота? Или ти отричаш,че Краят е Край?! С другото съм напълно съгласен - няма смърт. Квантът енергия,(какъвто е всеки човек,а и всичко във Вселената),нито се създава,нито "умира",а само променя същността си. Влез в Гуглето и виж за сциентологията...

 11. 11 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ЯКА НАЦИЯ
  У нас бедността е над 30%

  Започна рекламата. Подготвят се материали с които новото правителство да се убеждава да дава пари. Г-жа Цачева остана извън парламента и совалките при подопечните няма да свършат работа.

  Една известна ми сподели,че макар почти всяко първо дете страда от тежка чанта за училище, а програмите не са нормални, те не могат да се намесват и да констатират в своите психологически заключения вреди на здравето и психиката, нанесени от държавата.

  Парите от частни клиенти не могат да компенсират евентуално съкращаване на делегирани държавни бюджети и евро-средствата за нпо-тата и са повече от тези за издръжка на настанени някъде деца. затова при детата в училище директно всичко прехвърлят на родителте, чрез известите мантри "роля на родителите", "роля на семейството", сякаш родителите издават учебници и програми. А мантрата "вероятна причина за подобен проблем е и промяната на часовото време" направо изби рибата. Голяма наука била психологията.

  У нас бедността е над 30% от населението, затова да се твърди, че 8% (1/12) страдат от депресия означава едно - здрава нация.

 12. 12 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Енергийният регулатор ще обсъжда поскъпването на парното и топлата вода с до 38%"

  Това не води до депресия, ама никак. Само смяната на времето е виновна.

 13. 13 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1325 Весело

  До коментар [#11] от "potrebitel3":

  "У нас бедността е над 30% от населението, затова да се твърди, че 8% (1/12) страдат от депресия означава едно - здрава нация."

  За всичко си има спин-доктори (говорители, чиято работа е да представят благоприятна интерпретация на събиитята пред медиите, особено по отношение на партийни решения). Ето, и Мрежата за решения за устойчиво развитие към ООН е направила изчисленията:

  "Авторите заключават, че поне в богатите страни инвестирането в грижи за психичната болест осигурява най-добрата възвръщаемост (измерена чрез повишаване на щастието) от публичните разходи. Те изчисляват, че облекчаването на един човек от нещастието във Великобритания чрез намаляване на бедността ще струва 180 хиляди паунда (222,5 хиляди долара), докато постигането на същата цел чрез лечение на тревожността или депресията ще изисква само 10 хиляди паунда."

  Блъскането с анксиолитици и антидепресанти при всички случаи е по-евтино. Да му мислят депресираните.

  http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2017/03/daily-chart-12?fsrc=scn %2Ffb%2Fte%2Fbl%2Fed%2Fanewstudytriestounpickwhatmakespeoplehappyandsad

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  На хората, които приемат от движение факти ( доколкото са факти) подобни писания, от които се вижда колко сме нещастни, колко сме депресирани, препоръчвам сайта на Сула (Иван Стамболов) - може да ви развесели или да ви довърши, в зависимост от степента на депресираност.
  Иначе депресията е най-нормално състояние на човешката психика и ако има хора, които продължително време не са изпитали такова депресивно настроение, по-добре да се обърнат към лекар/психолог.
  Всеки влиза и слава Богу излиза от подобни настроения и това е много нормално. Ако някой по-продължително е в такава дупка, да си спомни че няма как да не е имал или все още има близки и приятели, да му пийне с тях, да си поизкаже болката и ако си хване и пътем някое гадже, съвсем ще му мине дерпесията.

 15. 15 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 753 Неутрално
 16. 16 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 753 Неутрално

  ПОВЕЧЕТО ИЗПАДАЩИ В ТАКИВА СЪСТОЯНИЯ НИКОГА НЕ СИ ПРИЗНАВАТ , СМЯТАМ ЧЕ РЕАЛНИЯТ ПРОЦЕНТ Е МНОГО ПО ГОЛЯМ

 17. 17 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":

  Бъркате депресираното настроение с клиничната депресия (тежко депресивно разстройство). За депресираното настроение Вашите съвети обикновено помагат, а за клиничната депресия може да прочетете повече тук: http://www.zdrave.bg/?c=n&id=4952

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6402 Неутрално

  Няма отърване от психичните заболявания, върлуващи и в бедни, и в богати страни

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на Grdimi
  Grdimi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Fun fact: Depression hits losers harder

  n/a
 20. 20 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 496 Неутрално

  и аз

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#3] от "stupid_american":

  Засега в тази статистика са попаднали само тези, кого проверяват дали вечер Жужо не се е скрил под леглото им! Събери резултатите на Нова република, Дай България и ДОСТ и ще видиш, че се получават около 8%.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  да не бъркаме депресията с простотията и да не оправдаваме второто с първото. проблемът е, че всеки втори българин се измъчва от различна форма на простотия (обикновено тежка). Още по-големият проблем е, че му харесва да се измъчва, а по този начин да измъчва и околните. И моля, нека не бъркаме страданието (нещо общо взето и почти винаги безкрайно положително и съзидателно) с измъчването (като една от висшите форми на видиотяване).

 23. 23 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 213 Весело

  Пу, съм 11-ти българин!

 24. 24 Профил на gaspod
  gaspod
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Тъй като предполагам, че максимум 10% от хората с горепосочените симптоми се допитват до специалист, аз си правя следната сметка:
  Резултатите от изборите, продукт на част от симптоматиката - понижена концентрация, забавена мисъл, нерешителност, и според моите изчисления всеки втори българин страда от различни форми на депресия.
  Сори, не се депресирайте... допълнително.

 25. 25 Профил на inegve
  inegve
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много повече са и главния проблем е, че малко хора имат реална представа за какво става дума и често преувеличават/използват в грешен контекст.
  Ако някой му е интересно - https://www.youtube.com/watch?v=NOAgplgTxfc

 26. 26 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 522 Весело

  А останалите 11 човека страдат от други психични разстройства - мании и обсесии, шизофрения, биполярен синдром и т.н.

 27. 27 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 872 Неутрално

  България е страната в ЕС с един от най-високите проценти на психични разстройства в Европа (вкл. депресия, биполярно и т.н.)

  Марс е изконна Американска територия!
 28. 28 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8480 Любопитно

  Ако е зает човек с работа умствена и физическа, колкото може повече не го лови депресията, просто няма време от ангажименти.

 29. 29 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1875 Весело

  Според мен е по-голям процентът и броя на прихично болните, ама нейсе.

  Предразсъдъците са за ограничените.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK