Административният съд отмени окончателно регистрацията с пръстов отпечатък в болниците

Административният съд отмени окончателно регистрацията с пръстов отпечатък в болниците

© Юлия ЛазароваПетчленен състав на Върховния административен съд е отменил окончателно текста, с който беше въведен пръстовият отпечатък при прием и изписване в болница, съобщи "Капитал", позовавайки се на свой източник от здравната каса. В момента решението се обработва и мотивите за него все още не са публично оповестени. Заседанието на ВАС беше на 16 март.


През ноември тричленният състав на ВАС обяви за нищожен текста в наредбата за достъп до медицинска помощ, според който регистрацията с пръстовия идентификатор е задължителна за всеки пациент при постъпване в болница. Петчленният състав на ВАС сега потвърждава решението на тричленния. Системата обаче остана да работи, докато се произнесе и втората, окончателна инстанция.


През ноември съдът се аргументира с това, че пръстовата идентификация не фигурира в нито един закон, а здравната каса и министерството на практика са "дописали" Закона за здравното осигуряване. Освен това текстът за пръстовия отпечатък противоречи и на европейското законодателство, защото в ЕС няма нито една държава, която да задължава гражданите си да се идентифицират по този начин при лечение. Така България усложнява трансграничното легитимиране, като преди това дори не е предупредила останалите страни членки. Това противоречи на съюзното право за по-лесното придвижване, сигурност и получаване на медицинска помощ в държавите от ЕС, каза тогава съдът.
ВАС потвърждава мотивите от решението на тричленния състав, че тази разпоредба на практика създава ново и несъществуващо в Закона за здравното осигуряване субективно материално-правно задължение за електронна идентификация на осигурените лица под наименованието "електронна автентификация", което е дописване на закона. Това е извън компетентността на Министерския съвет, издал наредбата. Такова задължение липсва на законово ниво и не може да бъде въвеждано с наредбата и за изпълнителите на медицинска помощ, счита съдът. Липсва и задължение за събиране на тези данни в полза на НЗОК., посочи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.


След обнародването на решението, което трябва да стане до дни, в болниците няма да се изисква идентифициране с пръстов отпечатък, и системата вероятно ще се върне към предишния начин на регистрация, който остана и по време на пръстовия идентификатор като резерва - с лична карта. Амбицията на служебния министър на здравеопазването, а след това и на здравните служби и на лекарите беше да се намери друго решение за регистрация в съответствие със стандартите на ЕС, като електронната здравна карта.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK