СЗО: Депресията вече е водещата причина за влошено здраве и трайни увреждания в света

Постер на СЗО за кампанията Depression: Let's talk

© World health organization

Постер на СЗО за кампанията Depression: Let's talkНад 300 милиона души по света страдат от депресия. Това психическо заболяване вече е причина номер едно за дълготрайно увреждане на здравето и загуба на трудоспособност. За малко повече от десет години обхватът на депресията е нараснал с повече от 18%, но в същото време не се предприемат значими мерки срещу тенденцията или в помощ на страдащите хора.


Равносметката прави Световната здравна организация седмица преди Световния ден за борба с депресията - 7 април, за да обяви началото на кампанията си "Депресия: Нека поговорим".


Психическите терзания продължават масово да са обект на обществена стигма, затова и често остават скрити и непризнати дори от самите болни, а държавните здравни служби неглижират проблема, като отделят средно по едва 3% от бюджетите си за здравеопазване за превенция и профилактика на психическото здраве. Този процент е под 1 в бедните държави и достига до 5% в богатите, но пак е недостатъчен, подчертават от СЗО.
По-малко от половината хора с депресия в развитите страни получават лечение, а в останалите обхватът е минимален. Средният дял на тези, които получават адекватна помощ в Европа, е едва 25%.


Новата кампания на Световната здравна организация е насочена именно към здравните власти с призива да положат повече усилия към психичното здраве на хората. Посланието "да поговирм" пък е подсказка към всички страдащи, за които първата стъпка към лечението и подобряването може да бъде да споделят за състоянието си с близък или със специалист.


Депресията се характеризира с трайна липса на мотивация, тъга и апатия. Тя е основна причина за възникване на сериозни и животозастрашаващи поведения като пристрастяване към вредни и нелегални субстанции, суицидни мисли, също и много болести, свързани със стреса и обездвижването като диабет тип 2 и сърдечно-съдови болести. В Европейския регион на СЗО депресията е причина за 128 хиляди самоубийства на година, и терзае около 40 милиона души.


По данни на Евростат депресията е сериозен проблем и в България, засягайки един от всеки 12 българи и нареждайки страната ни над средноевропейското равнище.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK