"Не исках да стане така" и още поне девет лъжи, които ще изречете днес

"Не исках да стане така" и още поне девет лъжи, които ще изречете днес

© ReutersЧестит ден на шегата, или както е по-популярен - ден на лъжата. Ако вече са ви излъгали или вие сте успели да излъжете някого, знайте, че това са минимална част от всички лъжи, които ще чуете, или ще изречете днес. Според стари проучвания човек в нормално обкръжение от хора чува поне по 200 лъжи на ден, а самият той произнася поне по 10, обикновено без да осъзнае нито едно от двете.


За шеговития празник "Дневник" подбра шест любопитни факта за лъжите, базирани на научни доказателства и коментари на психолози.


1. Всички лъжат всеки ден
Става неволно, но става, и то често. Всеки човек изрича между 10 и 200 лъжи на ден без дори да си дава сметка, а в отговор чува около 200 лъжи от различните хора, с които се среща. Това е изчислено за пръв през 1977 г. от Джералд Джелисън от Университета в Южна Калифорния в книгата "Не исках да стане така" и други лъжи, които обичаме да повтаряме", и е потвърдено отново през 2002 г. от учени от Университета в Масачузетс.


В рамките на десетминутен разговор, всеки от участниците в него казва средно по три лъжи, а при среща с непознат времето се стеснява в една минута, показал експериментът на Масачузетс. Например ако диалогът започне с "Много ми е приятно, слушал съм много за вас" - това са две бързи автоматични лъжи, които се казват, защото така е прието да се каже при запознанство. Разбира се, тези твърдения не винаги са неверни, но по-често са' и особено в делови контекст.


2. Лъжата е в основата на цивилизования свят


Лъжата се свързва с грях и нещо нередно. Да лъжеш означава, че си нечестен човек, че имаш какво да криеш, или че истината (правдата) не ти е изгодна, което пак те прави мошеник. Поне на това се възпитават децата от малки. Но всъщност лъжата има признато място в човешката история и развитие. Други думи за нея в тази й функция са любезност, милост и защита.


Макар че има негативна конотация, лъжата понякога може да защити човек или близките му от вреда, да пощади чувствата и емоциите на друг, или като цяло да пази реда между хората, които от любезност се поздравяват и си пожелават приятен ден, вместо да си разменят обиди, ако не са си симпатични. Това са така наречените "благородни лъжи", които човек лесно оправдава пред себе си, а с времето и изобщо спира да брои.


Проучване, публикувано в американския журнал за личностна и социална психология (Journal of Personality and Social Psychology) показва, че приблизително 25% от неистините, които човек изрича, са в полза на някой друг - именно за да го защити, или да го пощади.


3. Човек разпознава само половината лъжи


Многобройни проучвания по въпроса доколко хората са способни да разпознаят лъжа потвърждават едно и също заключение - шансът е почти 50 на 50. Най-високият резултат, който е постиган при такъв експеримент е 57% познали "истина или лъжа", но друг гигантски метаанализ на над 200 изследвания с 24 хиляди анкетирани извежда числото 54% - делът на случаите, в които хората разбират, че са излъгани. Още едно изследване обаче показва и че макар това да е средният капацитет на хората да се ориентират за истината, повече от 75% от всички изречени лъжи остават неразкрити.


Толкова слабо се представят дори специално обучени хора като органите на реда, съдиите и агентите на ФБР, показва трето изследване, публикувано в American Psychologist.


4. Разпознаването на лъжата може да се тренира


Всеизвестно правило е, че ако отсрещният избягва контакта очи в очи, най-вероятно лъже. Това е един от най-популярните "трикове" за разпознаването на лъжата, и според австралийско проучване 72% от хората вярват в него, обаче учените откриват също, че и при честен разговор взирането в другия така или иначе е малко - между 30 и 60% от времето, и следователно не е меродавен показател.


Добрата новина е, че разпознаването на лъжата може да се тренира и да се развие като умение с внимателно наблюдение на вербалното и невербалното поведение на събеседниците. В лекция за TED психологът Памела Мейър изброява кои наистина са най-издайническите навици на лъжците, като дава за пример Бил Клинтън и скандала с Моника Люински.


- Лъжците се дистанцират от лъжата, като например не назовават името или директно темата, за които лъжат
- Използват окачествяващи и настройващи изрази като "ще бъда честен с вас" или "това е самата истина"
- Първо повтарят въпроса, който им е зададен, и след това отговарят
- Нарочно поддържа контакт с очите (защото знаят, че според всеобщото вярване ако не го правят ще се издадат), и освен това се стараят да не нервничат, затова по-скоро "замръзват" и напрягат торса си
- Усмихват се насила, много
- Изпадат в подробности в обясненията си
- Ако са виновни за нещо, точно те предлагат "строго наказание за виновника"
- Не умеят добре да преразкажат историята си
в друга последователност от тази, която са съчинили
- Докато говорят насочват тялото или стъпалата си към най-близкия изход
- Поставят физическа бариера между себе си и човека, когото лъжат, например като застанат зад нещо, или хванат някакъв предмет в ръце


5. Децата започват да мамят още на 6 месеца


Изследване на Университета в Портсмут над поведението на бебета, доказва, че човек развива способността да хитрува и да си служи с нечестни методи още на 6-месечна възраст. Учените открили седем вида бебешки "лъжи", като фалшив смях и фалшив плач, за да привличат внимание без реална нужда.


6. Хората не са единствените в природата, които лъжат


Горили, риби, птици, земноводни и гущери, дори стайните орхидеи, имат умения и природни механизми за залъгване. Разбира се, при тях целта е оцеляването, но фактът е, че и когато не са застрашени, си служат с вродените си хитрости - например домашните хамелони използват камофлажа си в топлия и безопасен терариум, а орхидеите понякога цъфтят и се разлистват точно преди да загинат. Впечатляващ пример е и този на интернет сензацията Коко - пеещата домашна горила, която изтръгнала мивка от стената и се опитала да прехвърли вината на любимата си котка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Шведските и норвежките вестници решиха да не публикуват на 1 април традиционните шеговити новини от страх, че може да бъдат възприети като „фалшиви”.
  Магнус Карлсон – главен редактор на всекидневника „Smalandsposten”, обяви на сайта, че не желае името на вестника „да се разпространява с потенциално фалшив и некоректен журналистически материал”.
  „Работим с истински новини. Дори на 1 април”, пише Карлсон."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Нормално!

  - "Радвам се да те видя/чуя!" - Как ли пък не! Заритал съм за тебе!
  - "Добре съм!" - А ти иде да завиеш от болка! Какво ги интересуват другите, твоите проблеми? Най-много да злорадстват и направят капитал от тях!

  Да разлая троловете!!
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1898 Весело

  Като изключим политиците,всички останали - много лъжем.Да сме много весели и добри в този ден.

 4. 4 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1386 Разстроено

  - "Добре съм!" - А ти иде да завиеш от болка! Какво ги интересуват другите, твоите проблеми? Най-много да злорадстват и направят капитал от тях!"

  Ето затова сме на първо място по смъртност от сто неща.
  Докато в нормалните общества хората се стараят да помогнат на изпадналите в беда, образуват групи за взаимопомощ, у нас около тях се образува вакуум, който в голям брой от случаите те сами си създават.
  Даже тези, които искрено съчувстват, не смеят да се обадят от страх да не бъдат отблъснати с това ледено "Добре съм!" за което всички знаят че е долна лъжа.
  Единствените изключения са кампаниите за набиране на средства, но лечението на един тежко болен човек изобщо не се изчерпва само с тях.
  Изобщо не е нормално.
  Защо сме толкова сбъркани, бе хора.....

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 5. 5 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1065 Весело

  До коментар [#2] от "lone_wolf":

  Нали знаете съвета на Лу Холц: "Никога не споделяйте проблемите си с никого: на 20% не им пука за тях, а другите 80% се радват, че ги имате".

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 6. 6 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Вече е решено в Малта на най- високо ниво- премиер ще бъде Кристалина, Кобурготски става комисар в Европа, Соломон Паси поема външно министерство, Меглена Кунева става министър на здравеопазването и т.н.
  Иван Костов става министър на приватизацията.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 7. 7 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1065 Весело

  До коментар [#6] от "mr.lottalove.":

  Честит Първи април!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 8. 8 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#7] от "baba_zozolana":

  И на теб!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#5] от "baba_zozolana":

  Затова антидепресантите са основно перо на фармакомпаниите.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 11. 11 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#4] от "rapidfire":

  Истината е, че на 1 април се изричат по- малко лъжи, отколкото на 14 февруари!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 12. 12 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#7] от "baba_zozolana":

  Щирлиц решил да се пошегува с Мюлер по случай първи април:
  - Мюлер, знаете ли че съм руски шпионин?
  - Не знам. - на свой ред се пошегувал Мюлер.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 13. 13 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#10] от "rapidfire":

  Темата е много голяма, много сериозна и изцяло дисертабилна, та няма да я "отпочвам" на 1 април.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3852 Весело

  До коментар [#7] от "baba_zozolana":

  Любим празник на родните политици....

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#14] от "hamiltonf1":

  1 април е празник на македонската история !

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 16. 16 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1065 Весело

  До коментар [#14] от "hamiltonf1":

  "Това е денят [1 април - Денят на глупака], в който ни се напомня какви сме през останалите 364 дни." -- Марк Твен.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3852 Весело

  До коментар [#15] от "mr.lottalove.":

  Ха-ха, добре казано...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  Честит първи април!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":


  " Като изключим политиците, всички останали - много лъжем . "


  Не разбирам защо ги изключваш ?!
  Лъжем, да, но в много случай лъжем за да изглеждаме по-осведомени, или по-интересни и лъжем събеседника си и още двама-трима, докато тези, които изключваш, лъжат милиони само в една минута ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 20. 20 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#6] от "mr.lottalove.":


  " Вече е решено в Малта ... "


  Непукистке,
  тази тролска глупотевина, каква връзка има със статията ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 21. 21 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf1":


  " Любим празник на родните политици ... "


  Техният празник продължава 365 дни !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 22. 22 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#20] от "niksan1":

  Непукистке,
  тази тролска глупотевина, каква връзка има със статията ?""

  Нали си умен и красив ве, сети се сам!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 23. 23 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1564 Весело

  Т.5 и 6 от контингента на лъжците ме сразиха!

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 24. 24 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#19] от "niksan1":
  Ако перефразираме любимият на родните русофили Сталинушкин: Когато лъже човек-това е драма, когато лъже политик-това е статистика :)
  Апропо, днес в Народното събрание са получили поздравителен адрес от африканското канибалско племе Маавидееба, в който дословно пише следното: Ние обиша балгарско политик препешен, с много лучец, гъбки и пеперец. Молям, пратете Шиши при нас с еднопосочен билет.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Много лъжи, много нещо, но има и съвсем безспорни факти - както от историята, така и в живота. :-) Макар че според някои учени всички живеем в някаква 3D анимация. :-D

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Първи април. Иванчо тича при майка си и казва:
  - Мамо! Мамо! Влязъл е някакъв непознат човек при твоята приятелка, дето ни е на гости и я е.е!
  - Леле! Ужас!
  - Шегувам се - честит първи април! Не е непознат, татко е!

 27. 27 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 609 Весело

  Днес с празника на другарката Лъжа.
  Някой каза, че е била толкова опитна - можела да излъже дори детектора на лъжата!

 28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5974 Неутрално

  Честит професионален празник на цялата ни политическа класа!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  Хубав празник, честит да е на всички!
  Лошото е, че политиците много го обичат та го празнуват целогодишно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Народното събрание - храм на лъжата

 31. 31 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3750 Весело

  И защото политиците ни лъжат често-често от страниците на вестниците, припомням мисъл на Ст. Лец - Просто не е за вярване, че лъжата е съществувала и преди да изобретят печатарството.
  Добро настроение и усмивки днес за всички!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 32. 32 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Боже, Господи! Казах истината - Бойко Методиев Борисов е най-великият ч1овек, роден на тази земя, наречена България! А..носът ми порасна..що тъй?:'(

 33. 33 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#31] от "Bramasole":

  Нашите политици не лъжат. Особено Бойко Методиев Борисов! Тоа Лец никогаш не сам го срещал у нашио кръжец, пробабли е некъф странен лажец:)

 34. 34 Профил на mnogoopak
  mnogoopak
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "lone_wolf":

  Тогава отговарям: "Не се радвай! Добре съм!!!

 35. 35 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3750 Весело

  До коментар [#33] от "Арон":

  Огромното мнозинство от политиците ни празнуват днес, специално обръщам внимание на Пръмова. Четох, че в Шотландия 1 април е ден на кукувицата, тъй като там птицата е символ на глупостта.
  Сиреч. :)

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 36. 36 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#35] от "Bramasole":

  ...птицата е символ на глупостта.
  Любофта не знае граници...
  С госпожа Пръмова, при нейно съгласийе/ако може и со Мая/, бих са преселил незабавно у вечността:)

 37. 37 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3750 Весело

  До коментар [#36] от "Арон":

  Зарежи ги тези големи бели птици. Прочетох интересно предложение за ново правителство в "светлината" на 1-ви април:
  http://www.banker.bg/komentari/read/izvunredno-kabinetut-borisov-3-e-dogovoren

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 38. 38 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#37] от "Bramasole":

  "За да няма спор около премиерския пост, лидерите на ГЕРБ-Бойко Борисов и на БСП - Корнелия Нинова ще се сменят на поста министър - председател на всеки шест месеца. За да няма взаимни обвинения в злоупотреби, Борисов ще управлява с министри, излъчени от БСП, а Нинова - с такива, посочени от ГЕРБ."
  Жив да не бех:)))))))

 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4326 Весело

  Като оставим настрани писаното, че 1 април е денят на неуспешния опит на Ной да намери суха зема след завръщането на гълъба, или римските "Хиларии", днес един друг фактоит в който вярвах се оказа под съмнение. Трвърдеше се, че 1 април официално е отбелязан от Чосър в "Кентърберийски Разкази (1392 г.) в историята захитрата лисица и глупавият петел Шантеклер с изречението (по памет в мой превод) " И тъй започнаха триесет и двата дни на този март", сиреч 1-ви април. Оказва се, че изследователите на Чосър твърдят че текстът е копиран грешно и че е оригинално е написано "Така започнаха тридесет и два дни след края на този март", с други думи 2 май, датата на сватбата на Едуард Втори (дано съм запомнил добре) и идеята за аналогия. Ами сега? :-)

 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4326 Весело

  До коментар [#34] от "mnogoopak":

  Оригиналният одески отговор е:
  "Не така добре както бих искал, не не и така та да се зарадваш." :-)

 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4326 Весело

  в #40 пропуснах "зле", .."не и така зле", извинения

 42. 42 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#39] от "daskal1":

  а бе даскале отде ги знаиш тия простотии

 43. 43 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7076 Неутрално

  Ох, този 1 април ни излезе през носа :( , на майтап ли що ли, да ни изключат главния предпазител на тока - таблото е пред къщата на улицата, и три семейства осъмнахме без електричество !?!??

 44. 44 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Честит национален празник.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 45. 45 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#26] от "Роси":

  Лелее, Роси, знаех си аз, че си палавница!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK