Шест причини за сърбеж в Световната седмица на алергиите

Снимката е илюстративна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е илюстративнаОт 2 до 8 април е седмицата, в която тази година Световната организация по алергиите (WAO) иска да напомни за проблемите на милиони хора по света и да образова останалите за рисковите фактори и признаците, които могат да отключат или да издадат алергия. На фокус в Световната седмица на алергиите 2017 г. е хроничната уртикария и другите кожни заболявания, алергии и видове обриви, с които може да се сбърка.


Уртикария е един от честите видове кожни раздразнения, като се счита, че почти всеки десети е преживявал подобен обрив в живота си по различни причини. Нарича се така, защото прилича на опарване от коприва и идва от латинското название за растението urtica. Проявява се със зачервяване, надигане и оток на кожата, сърбеж и понякога повишаване на температурата (копривна треска), а ако засегне лицето и гърлото, може да предизвика кашлица, задух и сърцебиене. Най-често протича в две форми - остра и хронична.


Острата уртикария се появява внезапно, бързо и болезнено, но преминава сравнително бързо (до 6 седмици) и може да не се повтори, ако се открие причината за нея и се елиминира от храненето или околната среда. Може да е причинена от много различни храни алергени като млечни продукти, яйца, консерванти, оцветители, морски дарове, различни видове плодове, ядки, подправки, меса, гъби, шоколад; също и от медикаменти и пестициди; от вируси, бактерии и гъбични инфекции; от ухапвания на насекоми; от полени, домашен прах, пух, парфюми.
Има също и студова и слънчева уртикария - изобщо всякакво раздразнение на организма, може да се прояви под формата на този обрив, ако организмът е генетично предразположен или е в такова състояние, че не успява да се пребори ефективно с дразнителя.


Хроничната уртикария обаче е по-сериозна и продължителна, макар и да протича по-леко от острата. Когато възникне като пъпки или подувания, остава повече от 6 седмици, понякога и с години, по което и се разпознава като хронична. Може да се появява периодично с различна честота и да влоши дълготрайно качеството на живот на човек. Засяга близо 2% от хората по света.


Според Световната организация по алергиите, хроничната проява на кожния обрив може да се дължи и да издава по-сериозен вътрешен проблем като инфекция, или пък да се задейства в отговор на силен външен стимул като алкохол, физическо усилие, студ или слънце, насекоми и паразити, силен натиск на кожата и чесане, стрес.


Но причината при хроничната уртикария не е алергията към конкретен вид алерген, затова и стандартните тестове за алергии не дават отговор за произхода. По тази причина неспециалистите първоначално може да я объркат и с други кожни заболявания, които също се характеризират със сърбеж, като


- дерматит или екзема, предизвикана от стрес, болест, алергии или комбинация от фактори
- псориазис - автоимунно заболяване
- краста - заразна болест, причинена от паразити
- невропатични проблеми


Задача номер едно е да се диагностицира правилно проблемът и да се открие дразнителят, който го причинява, препоръчва световната организация. Веднъж след като това се постигне, начин да се контролират обривите е дразнителят напълно да се избягва, а ако това е невъзможно, има и различни медикаменти, с които реакцията срещу него да се потиска. За намирането на правилния подход и лечение също е необходим специалист, настояват от организацията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK