Защо човешкият мозък е толкова голям

Архив от изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално"

© Анелия Николова

Архив от изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално"Човешкият мозък като пропорция към тялото е един от най-големите в животинското царство. От повече от две десетилетия учените се обединяват около една теория, която дава обяснение защо - сложните социални и комуникационни връзки, които първите хора са развили помежду си. Според популярната теория точно необходимостта от капацитет за комуникация е предизвикала растежа на черепите и сивото вещество на праисторическите хора, създавайки най-доминантния вид на Земята.


Отскоро обаче има нова школа по въпроса, която обвързва големия човешки мозък с нещо друго - с храненето и по-конкретно с плодовете. Диетата е обяснението и затова защо в природата сега някои примати имат по-големи черепи от други. Учени от Университета в Ню Йорк установяват това, като анализират поведението, храненето и условията на живот на 140 различни вида примати, правейки паралел и с това, което е известно за първите хора. Трудът им е публикуван в журнала Nature Ecology and Evolution и цитиран в Би Би Си.


Според първата теория тези видове, които се движат в големи групи и заради това имат повече на брой характерни взаимоотношения с останалите, развиват по-голям мисловен капацитет, за който им трябва повече мозък. От Нюйоркския университет обаче твърдят, че това не е цялото обяснение, защото то не дава отговор за някои видове като орангутаните, които имат големи глави, въпреки че обикновено живеят сами. Не отричат и социалния фактор, но го разгръщат в контекста на храненето.
Отдавна е известно, че приматите, които се хранят с плодове, са по-развити от тези, които се хранят с листа. Логичното обяснение е, че плодовете имат по-висока хранителна стойност и внасят повече обогатяващи съставки в тялото, освен това се усвояват много по-лесно отколкото листата и зелената растителност. Но според новата научна школа значим фактор е и това, че борбата за плодове е по-ожесточена.


Изхранването с плодове е по-трудно и изисква повече съобразителност заради сезонните промени, особеностите на почвите и условията, конкуренцията, която се опитва да стигне първа до тях. Заради това животните, които ядат плодове, трябва да пътуват, но първо да планират кога и накъде. Също и да се преборят за най-богатото дърво с другите конкурентни групи, затова и се стремят да са повече на брой.


Така точно заради диетата си най-напредналите видове са формирали толкова сложни социални отношения, защото голямата група означава и по-голям шанс за изхранване, обясняват учените от Ню Йорк. Водещото е храната, а комуникацията и еволюцията на мозъка са следствието, убедени са те.


В реакция на новата теория от Университета в Оксфорд коментират, че като цяло размерът на черепа и мозъка не са толкова важен фактор, колкото размерът на една конкретна част вътре в сивото вещество, наречена неокортекс. Той определя мисловните процеси и комуникацията и размерът на този център в мозъка не зависи от общия размер, а от еволюционното развитие, така че теорията засега е повърхностна. Освен това хранителните навици и социалният модел на живот не са взаимоизключващи, а взаимодопълващи се фактори, така че новата теория е вярна, но само донякъде, коментират от "Оксфорд".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Тра ла ла.

  Това щото ние ората сме започнАли да пръскаме плодовете с отрови.

 2. 2 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  Нито диетата, нито социалният модел могат да помогнат на една маймуна да стане човек. По-скоро обратното е възможно – човек да стане маймуна.

 3. 3 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 395 Весело

  Да не забравяме ролята на труда, за превръщането на човека в маймуна:)

 4. 4 Профил на tamolin
  tamolin
  Рейтинг: 512 Неутрално
 5. 5 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 787 Любопитно

  Човешкия мозък е такъв за да може да бъде контролиран,само една малка част от него е нужна за нормалното съществуване на индивида.Скоро които не вярват ще разберат за какво иде реч.Времето е дошло......................................................................

 6. 6 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#2] от "Fiji":

  Всъщност някои маймуни са еволюрали като хора преди повече от 2 милиона години и този процес е продължил дълго.

  Съвременните маймуни също еволюират в някаква посока (не непременно нашата) при сравнително бавна скорост, затова промените трудно се забелязват. Това, което става по-бързо и може да се наблюдава по-лесно сега е, че хората също еволюират. Това, че някои хора стават на маймуни е по-скоро сполучлива шега. Посоката на еволюцията на хората е към създаване на смесени биологично - електронни организми, които някои наричат "трансчовеци" (иначе думата "свръхчовеци" ме е страх да я напиша - звучи опасно).

  Ето например наскоро имаше съобщение, че една от фирмите на Илон Мъск, Neuralink, се занимава със създаване на интерфейс между човешки мозък и компютър. То би било следваща стъпка след Интернет и мобилните телефони, с големи последици във всички области на човешкия живот.

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5835 Неутрално

  Чичо Гугъл преводач ли ви е предложил термина "диета" за "естествен режим на хранене", или "хранителни навици"?
  Питам, понеже в нашия език, терминът "диета" се използва за съзнателно променен с конкретна цел хранителен режим.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Според популярната теория точно необходимостта от капацитет за комуникация е предизвикала растежа на черепите
  --------------------------
  Поредното доказателство колко много хора приемат Дарвин, а колко малко разбират еволюционната теория.
  Със същия успех може да се каже "Играйте баскетбол, за да станете високи"
  Или гениалното прозрение на дядо Маркс - трудолюбивите маймуни станали хора, а пък мързеливите си останали маймуни.......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Не знам дали точно размера на мозъка е този случай, в който това има голямо значение:)
  А че няма как развитието на мозъка да не е в права ( не казвам линейна:)) функция с обществените и хранителни затруднения си е факт.
  Какво казваме, еди кой си ми "наду" главата или "бия" си главата от къде да изкарам едни пари, нали така?

 10. 10 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2814 Весело

  Статията: "Учени от Университета в Ню Йорк установяват...Водещото е храната..."

  Боян Радев, световен и олимпийски шампион: "Раанътъ прай борбътъ. Раани ни нашта Партия, борим съ. " :)

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 11. 11 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Ако сложността при набавяне на храна е тласнала еволюцията, то тогава хищните животни би трябвало да се развият по-бързо. Тяхната храна, за разлика от плодовете, може да избяга, може да се защитава и да се движи на групи, мигрира. Хищникът трябва освен да я надвие, но и да я надхитри. А и месото е с доста повече калории от плодовете.

 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#10] от "Fred - ФИАСКОТО НА ДНЕВНИК":

  Боян Радев,
  -----------
  Тц.
  Осман Дуралиев.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Хардуера е ясен , по-важното е софтуера , защото при някои се изписва само error или missing file . Сложността на мисловния процес се свежда до белене на вафла

 14. 14 Профил на ruby: ДАНС в Църквата
  ruby: ДАНС в Църквата
  Рейтинг: 704 Весело

  Какво значение има размера на мозъка, ако е промит.

 15. 15 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  обяснението е много просто - храненето. когато човекът е започнал да се храни разнообразно тогава мозъкът и тялото му се са развили. всички други животни се хранят еднообразно.
  открил е огъня, започнал е да обработва топлинно храната си - тоест научил се е да готви. много животни комуникират, но само човекът може да готви :-)
  разбира се земеделието също е помогнало за доброто хранене.

  Истината ни прави свободни.
 16. 16 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#10] от "Fred - ФИАСКОТО НА ДНЕВНИК":Боян Радев,-----------Тц.Осман Дуралиев.
  —цитат от коментар 12 на qwertqwert


  Може, много време мина. Но навремето голям смях падаше с това изказване. Нещо както сега с онова на Стоичков "Айн то цвай то дрън" :)

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 17. 17 Профил на кръвожаден джендър
  кръвожаден джендър
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  До коментар [#15] от "Forrest Gump":

  +++++++ В предишна статия написах, че мозъкът гори най-много калории и ми напраскаха минусите, а точно в това е ключът.Мозъкът се е развил заради разнообразната и калорична храна. Ако пасеш трева , нямаш шансове.

 18. 18 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#11] от "redguy":
  Ако сложността при набавяне на храна е тласнала еволюцията, то тогава хищните животни би трябвало да се развият по-бързо. Тяхната храна, за разлика от плодовете, може да избяга, а и месото е с доста повече калории от плодовете!

  Факт! Но човека също е и "хищник"! Може би все пак определяща за големината на човешкият мозък е трудовата дейност, социалните комуникации и предаване на опит между хората!

 19. 19 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Глюкозата е главният енергиен източник за мозъка.
  Повече плодове- повече глюкоза и фруктоза.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  Почти нищо не ни е известно защо в един момент мозъкът при нашият вид започва да расте. Преди беше много популярна теорията че изправянето е помогнало за увеличаването на обема на мозъка. Тава което знаем са някои биохимически процеси които протичат в него но всичко останало е все още неизвестно, догадки и теории.

  klimentm
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  До коментар [#15] от "Forrest Gump":

  Земеделието или така наречената Аграрна революция играе по скоро негативна роля, тя е обрекла на полугладно съществуване човечеството за много дълго време, защо тя изобщо се случва е много неясно!

  klimentm
 23. 23 Профил на Тони Шнайдера
  Тони Шнайдера
  Рейтинг: 2516 Весело

  Защо човешкият мозък е толкова голям

  Защото е пълен с глупости.

  Три пъти го режа и все е късо.
 24. 24 Профил на Тони Шнайдера
  Тони Шнайдера
  Рейтинг: 2516 Весело

  До коментар [#8] от "qwertqwert": Или гениалното прозрение на дядо Маркс - трудолюбивите маймуни станали хора, а пък мързеливите си останали маймуни.......

  Май не беше съвсем така - мързеливите маймуни са поели управлението над трудолюбивите.

  Три пъти го режа и все е късо.
 25. 25 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1426 Весело

  Защо човешкият мозък е толкова голямЗащото е пълен с глупости.
  —цитат от коментар 23 на Тони Шнайдера


  Ааа, за туй ли жената ми вика галено: "Идиотчето ми то! "

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 26. 26 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 387 Неутрално

  А как американските учени ще обяснят , че преди 50 години са можели да ходят до Луната, ако са ходили изобщо, а в днешно време не могат да излетят и кацнат обратно от МКС дори ? Дали това се дължи на ГМО храната, която ядат. Вероятно ще да е така. Докъде водят измислените от тях хранителни вериги и безалкохолни напитки, които налагат на планетата земя.

 27. 27 Профил на Тони Шнайдера
  Тони Шнайдера
  Рейтинг: 2516 Весело

  До коментар [#22] от "klimentm": Земеделието или така наречената Аграрна революция играе по скоро негативна роля, тя е обрекла на полугладно съществуване човечеството

  А животновъдството и изграждането на кравеферми, птицеферми и свинеферми, го е довършило. Неслучайно в държавите с развито земеделие и животновъдство, гладната смърт е обичайно явление.

  Три пъти го режа и все е късо.
 28. 28 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7824 Неутрално

  Не е сигурно, че всички хора имат големи мозъци. На някои е само толкова, колкото да пазят равновесие. Че и него губят след употреба на нещо си и се излагат я пред някой клекшоп, я в НАТФИЗ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2115 Весело

  До коментар [#15] от "Forrest Gump":

  "обяснението е много просто - храненето. когато човекът е започнал да се храни разнообразно тогава мозъкът и тялото му се са развили. всички други животни се хранят еднообразно. "

  Ако беше вярна Вашата логика и на нюйоркчани, то пчелите трябваше да пращат от мозък - хем разнообразна храна (от цвета на плодовете), хем бурна комуникация (връткане, пърхане, жилене и т.н.).

  Ако не бяхте "преяждали" (организмът насочва цялото си усилие към конкретния дразнител - храната, нейното смилане, и мозъкът остава без енергия), можеше да се сетите, че нови "специализирани органи", в случая - мозъчна кора, се развивят у тези видове, които не са баш приспособени към текущите условия. Сиреч гладните, слаби полуръстове, ако не се научат за запомнят (и предвиждат) околната среда и нейните изменения, са обречени на изчезване. ... както се е случило с стоците видове маймуни.

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2115 Весело

  До коментар [#28] от "lz2":

  "Не е сигурно, че всички хора имат големи мозъци."

  Еволюцията непрекъснато се опитва да оптимизира ресурса. Несполучливите опити - твъде големи мозъци, поради което е трудно изхранването им, или твърде малките, несмогващи да възприемат (и анализират) средата, в природата не оставят наследници. Но повярвалите, че са "венец на природата", оставят всякакви боклуци след себе си.

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2115 Весело

  До коментар [#22] от "klimentm":

  "тя е обрекла на полугладно съществуване"

  Полугладното съществуване, на ръба на оцеляването е най-силно оръжие на естествения отбор.
  Високоприспособените (уядените до дупка) организми обикновено изчезват от природата при първото слабо изменение на условията на средата.

 32. 32 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  ''Защо човешкият мозък е толкова голям''

  Няма страшно - сега с променящата се диета и начин на снабдяване с храна, както и с прекаленото използване на дигиталните технологии, мозъкът ще започне да се смалява, като неокортексът ще хипотрофира, защото ще стават все по-излишни. За някои индивиди.

 33. 33 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  До коментар [#29] от "wanderer": ''ко беше вярна Вашата логика и на нюйоркчани, то пчелите трябваше да пращат от мозък''

  Ами те си пращят - мозъкът на пчелите е 10 пъти по-плътен от този на млекопитаещите.

  ''In spite of their small brain sizes, honey bees are very smart. Bees have a remarkable ability to learn and recall things very quickly.

  Their brains are about 20,000 times less massive compared to human brains.

  The honey bee brain is actually ten times denser compared to a mammal's brain.''

  http://www.hiveandhoneyapiary.com/thehoneybeebrain.html

  https://phys.org/news/2013-10-bee-brains-view-larger-superior.html

 34. 34 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#2] от "Fiji":

  комунетата го доказаха... от получовеци и унтерменци преди около век, днес вече тотално са се превърнали в маймуни...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8577 Неутрално

  В естествената наука съществуват две условия за доказателство, а именно, че резултатите от анализа могат да бъдат наблюдавани и че анализът може да бъде повторен. Кое от двете условия може да се провери, за да докажем защо и как се е уголемил мозъка на човека.

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9895 Неутрално

  За плодовете ясно, а месото ? Или това е статия само за вегани :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#8] от "qwertqwert":

  Твоят дядо Маркс не е говорил подобни глупости. Пък ти ходи да играеш баскетбол. Мозъкът на човека се е развивал успоредно с променящите се външни условия и усвояването на средата /адаптивните процеси/. Но това, без съмнение, налага развитието на неокортекса като източник на когнитуса /мислене-познание/ и използването на речта както в общуването, така и при изграждане на мисълта. Но нарастването на мозъчната маса и на невронните връзки /асоциативните полета/ е резултат от разширяваща се, задълбочаваща се /като резултат/ и обогатяваща се дейност. Но не забравяйте и това, че посоченото развитие е и плод на вътрешни /в биологичната същност/ промени, известни като генни мутации и хромозомни аберации, както и на промените от биохимично естество /пак като адаптивно движение/.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#33] от "princess_x":

  "мозъкът на пчелите е 10 пъти по-плътен "

  Това включва ли седемте ганглия по продължението на тялото и всеки неврон, прикрепен към мускул?
  "абилити"-то няма нищо общо с размера и/или отношението на теглата. Всеки един организъм, който се възпроизвежда в момента, е достатъчно приспособен.
  Учените тук търсят отговор дали мозъкът, размерът му само, зависи от яденето и/или от бъбривостта. Последното е твърде несъществено като отпечатък в еволюцията за някакви си 400 хил. максимум милион години на фона на 40 млн. години еволюция на пчелата. И още по-несъществена е "агрореформата" (от 10-12 хил. години) към размера на мозъка.
  Направо са забравили за Бръсначът на О̀кам. Къде, къде е по-логично да търсят връзка между гравитацията/начина на движение и размерът на мозъка/тялото отколкото с яденето, и то само на плодове.

 40. 40 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 3943 Неутрално

  До коментар [#17] от "hodounski":
  Сготвената храна изисква много по-малко енергия за обработването й от организма. Съответно отделената енергия отива за развитието на мозъка.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2115 Весело

  До коментар [#38] от "ИванКар":

  "важното е да се теглят заеми в милиардни размери."

  Да де, ами тия, дето дават заемите, са уж с "голям мозък". И в такъв случай излиза, че "малките" и "големите" мозъци са си лика-прилика ... стига нещо да влиза в джобчето.

 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#40] от "Lady Zeppelin":

  Не съм убеден, че печената ябълка е по-полезна/по-ефективна за организма от суровата ябълка. Същото важи и за суровото месо от бозайници. Просто при сготвянето му заедно с "полезността" се отстраняват болестотворните микроорганизми, което е с по-голям ефект от изпуснатите няколко хиляди белтъка, ензими или витамини.
  За кореноплодните и зърнените растения е друг случая. Но ако веганите "вземат властта" може след един-два милиона да преживяме като кравите.

 43. 43 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 3943 Неутрално

  До коментар [#42] от "wanderer":

  16 процента повече енергия се изисква за обработване на сурово месо от организма, спрямо печеното.
  А Ви съветвам да ядете сурови ябълки само екологично чисти, защото индустриално произведените са пълни с пестициди - ендокринни смутители.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 44. 44 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  Достатъчно е да четеме митологиите на различни древни народи за да ни стане ясно, че в дълечното минало много развити извънземни цивилизации са създали различни видове хора !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2115 Весело

  До коментар [#43] от "Lady Zeppelin":

  Зависи кой го е пекал месото. Защото има едно печено, до черно, при което човек не само без енергия остава, ами и без зъби.

 46. 46 Профил на Dark Priest
  Dark Priest
  Рейтинг: 250 Весело

  Какви плодове, какви пет лева.
  Огъня, месото, готвенето, силно развитите социални връзки, абстрактното мислене и жестокостта (за съжаление) са задвижили еволюцията на приматите.
  Плодовете са просто десерт.

 47. 47 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 3943 Весело

  До коментар [#45] от "wanderer":

  Съгласна, още повече, че изгорялото е и канцерогенно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 48. 48 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  Ами те кухите репи са най-големи.

  Платената тролщина трябва да бъде криминализирана!
 49. 49 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Климатичните промени, особено когато са резки са стимулирали полагане на усилия за адаптация и от там еволюцията в различните видове.
  Избуяват дърветата - издължава се врата да стига до най-високите свежи клонки. Получава се жираф.
  Засушава се. Дърветата изчезват, остават само треви долу по земята. Жирафа се превръща в камила с дълъг изкривен врат и гърбица да си носи вода.
  При нас пък се увеличава мозъка покрай усилието да се намери храна в променените околни условия.

 50. 50 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#22] от "klimentm":

  Аграрната революция все пак има и някои положителни резултати - дала е възможност да се увеличи човешкото население (нали така смята и Ювал Харари). И освен това е дала възможност да има хора, които се специализират в някаква дейност (администриране, писане, търговия, занаяти, изкуство) - без да ги е грижа за ежедневната им прехрана.

 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  До коментар [#50] от "ijj":
  Да,точно на него дължа и своят пост.
  Много харесах книгата му и смятам че е прав за много неща. Рядко харесвам подобен род книги защото авторите обикновенно се ограничават до изложение на извесните факти без да се опитат да ги тълкуват.

  klimentm
 52. 52 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#51] от "klimentm":

  Много интересен автор. Sapiens е историческа книга с много нови и непознати (поне за читател като мен) факти и теории. А следващата му книга - Homo Deus като че ли е още по-интересна, защото се отнася за бъдещето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах