Здравното министерство "отстрани порок" от Наредбата за медицинска експертиза

Здравното министерство "отстрани порок" от Наредбата за медицинска експертиза

© Цветелина Белутова, КапиталРедактиран вариант на Наредба за медицинска експертиза публикува днес Министерството на здравеопазването. Докуменът заедно с мотивите към него и частична оценка на въздействието му са подписани от служебния вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев и са в законовата фаза на обществено обсъждане. От пресцентъра на ведомството съобщават, че това се налага, за да "бъде отстранен още един порок от наследения нормативен хаос в МЗ".


С наредбата се уреждат например правилата за постановяване и издаване на болничен лист за временна или трайна неработоспособност, за отсъствието по майчинство за бременните, родилите и осиновилите деца, както и за определяне на видовете и степените на увреждане. Тя е приета през 2010 г. и актуализирана при бившия здравен министър Петър Москов през 2016 г.


Според анализа на досегашното действие на наредбата за медицинска експертиза, тя "регламентира изчерпателно и детайлизира всички аспекти на медицинската експертиза и не съществуват документирани доказателства за наличието на проблеми при нейното прилагане. Създаденият опит показва, че Наредбата се прилага без проблеми от органите на медицинската експертиза и липсват официално внесени предложения или становища срещу нея по същество."


Въпреки че със самия текст няма проблем, редакцията на наредбата се налага, защото при обновяването й през 2016 г. не е написан изисквания по закон документ с мотиви към нея и нейните изменения, което я прави уязвима пред съда при обжалване. Административното нарушение е установено от тричленен състав на Върховния административен съд през ноември миналата година при атака на текста от пациент заради конкретно решение. Изготвянето на "Мотиви", което вече е факт, ще спаси иначе ефективната наредба от бъдещи проблеми, става ясно от анализа, публикуван на страницата на здравното министерство.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK