Черното куче в живота на 300 милиона души, или как изглежда депресията (видео)

Днес, 7 април, е Световният ден на здравето - професионалният празник на всички лекари, медицински сестри и медицински служители, но също и денят, в който Световната здравна организация предупреждава за опасностите от различни заболявания. Тази година денят на здравето е посветен на проблем, от който страдат над 300 милиона души по света и е причина за самоубийството на близо 130 хиляди души в Европа всяка година - депресията.


Кампанията на СЗО "Да поговорим за депресията" започна миналата седмица с извеждането на тревожната статистика, че депресията е вече водеща причина за загубена трудоспособност и влошено здраве в световен мащаб, но същевременно е изключително неглижиран проблем и минимална част от засегнатите получават адекватна лекарска помощ и грижа. Причината е, че традиционно за психично здраве се отделят най-малко пари от здравните бюджети, но по-сериозният проблем е стигмата и автостигмата - срамът и слабата култура на това изобщо да се говори за психични терзания.


В България картината не е по-различна. Според представители на българския офис на СЗО и на Националния център по обществено здраве и анализи психични разстройства като депресия и тревожност са преживявали близо 20% от българите, което е около средната стойност за Европа. Опитите за самоубийство у нас, които са крайната проява на депресията, също са в рамките на средното за ЕС, но огромна част от хората остават необхванати от специализираната помощ.
Доказателство е например това, че у нас се регистрират повече осъществени самоубийства, като един на всеки четири опита завършва със смърт, докато за сравнение в други страни в Европа закономерността варира от 1 на 7 до 1 на 20. Това не е показател за някаква национална особеност и по-голяма решителност, а за това, че има голям дял опити, които изобщо остават скрити за здравните служби, коментира директорът на центъра по обществено здраве доц. Христо Хинков.


Проектът на НЦОЗА "Подобрени услуги за психично здраве" се бори със статистиката, като вече е приключила една от основните дейности по плана - обучението на голяма част от общопрактикуващите лекари в страната да разпознават и помагат при суицидни склонности и психични терзания. Необходима е обаче и цялостно усилие в здравната система за превенция и профилактика тези състояния, настояват специалистите.


За Световния ден на здравето и като част от кампанията си СЗО разпространи видео, наречено "Черното куче", което е метафората за задушаващото присъствие на депресията в живота на всеки страдащ и близките му. В него организацията дава и съвети за обуздаването на черното куче - от медикаменти, през спорт и подкрепа от близките. В друго видео от кампанията се дават и седем съвета за хората, които виждат терзанието на свой близък и търсят начин да помогнат:Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK