Белгийците се борят с "прегряването" чрез работа от дома

Белгийците се борят с "прегряването" чрез работа от дома

© Charles Platiau, ReutersВсеки десети служител в бюджетната сфера в Белгия е работил в последната година поне един ден в седмицата от вкъщи, сочат официални данни, представени в местни медии, цитирани от БТА.


Миналата година във федералните агенции над 21 хил. служители са работили от дома си поне за ден. За сравнение през 2013 г. броят на тези служители е бил около 6 хил., а през 2009 г. - едва около 1000. Полагането на труд далеч от обичайното работно място става все по-възможно заради навлизането на новите технологии.


Данните показват също, че случаите на професионално прегряване в Белгия зачестяват. Отчита се, че подобно състояние се достига заради напрежение в работната среда. Броят на засегнатите от "прегряване" е сходен с бройката на онези, които се възползват от възможността да работят извън офиса - всеки десети. Когато състоянието на прегряване бъде установено от лекар, засегнатият може да излезе в дългосрочен платен болничен отпуск.
Заради предизвиканите от професионалното прегряване проблеми - натоварване на бюджета и дълготрайно отсъствие на служителите, от водещата партия в Белгия предлагат промени.


Според предложението, "прегрелите" ще могат да получат възможност да сменят работата си - като сключат договор с друг работодател или като изцяло променят професионалната си насоченост. Коалиционните партньори в правителството засега не са съгласни с това предложение и правят свое - в най-натоварените професионални области служителите, навършили 45 години, да работят с два часа на ден по-малко от по-младите си колеги.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK