Негативният ефект от депресията, който обикновено се забравя

Снимката е илюстративна

© Reuters

Снимката е илюстративнаОсвен източник на нещастие и заглушител на енергията, депресията влиза и в още една значима роля в живота на страдащите - на саботьор в кариерното им развитие. При около 90% от хората в депресия, тя се превръща в пречка да се концентрират, да взимат добри професионални решения и да проявяват гъвкавост и инициативност в работата си, но това е проблем, който сякаш остава на заден план, когато изглежда, че нищо не върви и в личен план.


За този негативен ефект от депресията, който често се пренебрегва, когато се говори за болестта, припомня Германската асоциация по психиатрия и психотерапия, цитирана от агенция ДПА. Лошото представяне в работата обаче допринася за влошаването на депресивното състояние и чувството на неудовлетвореност, и заедно с това застрашава страдащите от изпадане от пазара на труда.


Нов доклад на Световната здравна организация показа неотдавна, че депресията е вече сред водещите причини за загуба на трудоспособност и влошаване на здравето. По данни на Евростат около 8% от българите страдат от депресия, а според последното епидемиологично проучване на Националния център по обществено здраве делът на засегнатите от депресивни и тревожни разстройства у нас общо достига 20%.
От германската съсловна организация поясняват, че при хората с депресия и депресивни състояния много често се наблюдава намален капацитет за разрешаване на проблеми и взимане на решения, каквито се изискват във всеки трудов процес. И ако работата е изморителна сама по себе си, за тях усилието да се справят със задачите си е още по-голямо. Може да изцеди и малкото им енергия, което пък да ги остави без сили за живота извън работното място.


Междувременно представянето им се влошава, което може да се изтълкува грешно от работодателите и колегите им като незаинтересованост и дори мързел, вместо да се разпознае като болест. По подобен начин изглежда и професионалното прегаряне (т. нар. "бърнаут"), когато човек вече не вижда смисъла в това, което прави.


Но докато бърнаут е състояние, което може да отмине дори след малки промени в професионалното развитие, депресията е психическо заболяване, което изисква лечение. Германските психиатри препоръчват помощ да се потърси възможно по-скоро, защото тогава и резултатите от различните терапии са по-добри.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK