Негативният ефект от депресията, който обикновено се забравя

Снимката е илюстративна

© Reuters

Снимката е илюстративнаОсвен източник на нещастие и заглушител на енергията, депресията влиза и в още една значима роля в живота на страдащите - на саботьор в кариерното им развитие. При около 90% от хората в депресия, тя се превръща в пречка да се концентрират, да взимат добри професионални решения и да проявяват гъвкавост и инициативност в работата си, но това е проблем, който сякаш остава на заден план, когато изглежда, че нищо не върви и в личен план.


За този негативен ефект от депресията, който често се пренебрегва, когато се говори за болестта, припомня Германската асоциация по психиатрия и психотерапия, цитирана от агенция ДПА. Лошото представяне в работата обаче допринася за влошаването на депресивното състояние и чувството на неудовлетвореност, и заедно с това застрашава страдащите от изпадане от пазара на труда.


Нов доклад на Световната здравна организация показа неотдавна, че депресията е вече сред водещите причини за загуба на трудоспособност и влошаване на здравето. По данни на Евростат около 8% от българите страдат от депресия, а според последното епидемиологично проучване на Националния център по обществено здраве делът на засегнатите от депресивни и тревожни разстройства у нас общо достига 20%.
От германската съсловна организация поясняват, че при хората с депресия и депресивни състояния много често се наблюдава намален капацитет за разрешаване на проблеми и взимане на решения, каквито се изискват във всеки трудов процес. И ако работата е изморителна сама по себе си, за тях усилието да се справят със задачите си е още по-голямо. Може да изцеди и малкото им енергия, което пък да ги остави без сили за живота извън работното място.


Междувременно представянето им се влошава, което може да се изтълкува грешно от работодателите и колегите им като незаинтересованост и дори мързел, вместо да се разпознае като болест. По подобен начин изглежда и професионалното прегаряне (т. нар. "бърнаут"), когато човек вече не вижда смисъла в това, което прави.


Но докато бърнаут е състояние, което може да отмине дори след малки промени в професионалното развитие, депресията е психическо заболяване, което изисква лечение. Германските психиатри препоръчват помощ да се потърси възможно по-скоро, защото тогава и резултатите от различните терапии са по-добри.

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Много важна тема особено днешно време. Трябва да е по-ширико разисквана в обществото ни. Браво на Дневник, че й обръщат внимание.

 2. 2 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Лекуват се причините, не последствията.

  Да пращаш на психолог пенсионери с дълъг стаж и живеещи в мизерия заради изкуствено ниско поддържаното ниво на живота е по-скоро престъпление, а там е истинската депресия. Това за депресии в офисите на бизнес парковете е важно, но повече несериозно - депресираните отиват на терминал 2. Ситуацията у нас не е за психолог, а за терминал.

  Няма примерно нито един случаи на активно изразено мнение на психолог за проблемите в образованието, произтичащи от неговите организатори. Всички мнения по принцип са за това, как родителите трябва да се поклонят на финансираните отвън "експерти" и да ги вкарат в живота си, ако може за по-дълго, до изчерпване на тиражите на написаните и финансирани програми и учебници. В момента вървят из другите медии разкрития и критики на тема какво докладваха финансираните отвън НПО-та.

  В паузата до следващата масова атака във връзка с някой детски инцидент, ще четем ежеденежно анонимни автори - "специалисти".

 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Не всеки може да си позволи психотерапевт,а прибягването към антидепресанти води към привикване.

 4. 4 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Дневник, линкът ви за препращане на статията като съобщение на мейл адрес НЕ работи.

  VD
 5. 5 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 578 Неутрално

  прибягването към антидепресанти води към привикване.
  —цитат от коментар 3 на Cara Mia


  що за глупост? за първи път чувам за привикване към антидепресанти..

  Марс е изконна Американска територия!
 6. 6 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#5] от "satanail13":

  При внезапното спиране на някои антидепресанти и особено инхибиторите на моноаминооксидазата определено може да има абстинентни симптоми.

  http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/expert-answers/antidepressant-withdrawal/faq-20058133

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#6] от "baba_zozolana":

  Вероятно сте права, но поначало не мога да си преставя, как с хапчета човек може да си оправи живота. То ако ще е така, по-добре направо да си минеш на някакъв вид дрога, ето марихуаната вече става достъпна легално на много места по света:).
  Като изключим сериозни и истински психични заболявания, всичкото това "обръщане" на внимание върхи какво ли не - смяна на времето/часа, на пролетни умори, на магнитни бури и слънчеви изригвания, ултравиолетови фактори, а напоследък и на най-нормални дъждове, снегове и ветрове, са просто активен маркетинг, с цел привличането ни към някакви продукти или за по-точно определне на профила ни, та да може някой да си пробутва боклуците.

 8. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  В общи линии съм съгласна с Вас. Освен маркетингови трикове обаче, в основата най-вероятно стои и непрекъснато налаганата нагласа, че животът трябва да е лесен, че най-важното е щастието и благополучието, и че това щастие трябва да е едва ли не нонстоп явление. Би било чудесно по 24 часа в денонощието да се къпем в щастие, но... тогава ще привикнем и към него, и то ще престане да бъде щастие :)

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  Никъде няма лесно и ако само се вайкаме за състоянието си изходът е депресия. В тези 20% депресирани българи колко от тях са без работа, хора, които пробират работа и си мислят по цял ден колко са нещастни и без късмет.

 10. 10 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  До коментар [#6] от "baba_zozolana":Вероятно сте права, но поначало не мога да си преставя, как с хапчета човек може да си оправи живота.
  —цитат от коментар 7 на tsvetko_51

  За съжаление човек е съвкупност от химически елементи и съединения в някакви пропорции и ако те се нарушат, се разболява. С хапчета тези нарушения може да се оправят или да се притъпят негативните последици. Това е и смисълът на антидпресантите, когато става дума за определени болести. При желание можете да прочетете за веществото серотонин.
  Но "да си оправиш живота", каквото и да значи това, едва ли е възможно с хапчета. Просто човек да се моли на Господ да не се разболява.

 11. 11 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мондиана":

  Теориите за етиологията на депресията са десетки. Идеите за химичните дисбаланси в мозъка май вече поостаряха и започват да се заменят с нови теории. Наскоро мернах и някакви нови открития, говорещи по-скоро за възпаление или микроглиална болест.

  https://bbrfoundation.org/discoveries/moving-beyond- %E2%80%98chemical-imbalance%E2%80%99-theory-of-depression

  https://psychcentral.com/news/2015/10/23/new-theory-on-origin-of-depression/93864.html

  http://www.nature.com/nri/journal/v16/n1/full/nri.2015.5.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#5] от "satanail13":

  Все някога има пръв път -ей тук едно съдебно решение:
  http://news.findlaw.com/wsj/docs/glaxo/nyagglaxo60204cmp.pdf

  И още:
  "Problems with Paxil

  It is estimated that almost 17 million people worldwide have been treated with this antidepressant. Paxil has raised concerns recently because, although it has proven effective at treating obsessive-compulsive disorder, depression, and anxiety disorders, it has also been associated with severe withdrawal symptoms in some patients who stop taking the drug. A recent study shows that Paxil can cause suicide and violence in children and teenagers."
  А тук са останалите - Паксил-ът бие рекорда с 6.4 млн. долара съдебна присъде срещу Глаксо:
  https://books.google.bg/books?id=db_qCQAAQBAJ&pg=PA13&lpg=PA13&dq=paroxetine +violence+court+decision+new+york&source=bl&ots=A3ddkvyiRm&sig=QWo1RBTITXaWDQd8-805uRFijM4&hl=bg&sa=X&ved=0ahUKEwje56raorPTAhUHbiYKHeX2BaQQ6AEIbDAJ#v=onepage&q=paroxetine%20violence%20court%20decision%20new%20york&f=false

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Весело

  До коментар [#3] от "Cara Mia":

  "прибягването към антидепресанти води към привикване."

  По-скоро към отпуснатост, разконцентриране, забавени реакции. Погледнато отстрани - пак изглежда като мързел.
  Направо да обявявт мързела за болест и да пращат по една персонална асистентка на всеки мързелив ...да работи вместо него.

 14. 14 Профил на aurora2009
  aurora2009
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Леко пояснение - burnout всъщност е състояние, при което човек се преработва до пълно изтощение. Няма много общо с това, дали намира смисъл в работата си, или не.
  Както Ивайло, подкрепям каузата да се говори повече за депресията, за да изчезне постепенно убеждението, че е голям срам и позор да имаш депресия или каквото и да било друго психично заболяване. А иначе е факт, че депресията често се отключва от средата, която да видим кога ще я оправим...

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Весело

  До коментар [#10] от "Мондиана":

  "човек е съвкупност от химически елементи и съединения в някакви пропорции и ако те се нарушат, се разболява."

  Пропорциите винаги се нарушават - това е самият Живот - промяна/реакция/приспособяване към околната среда. А организмът се разболява, когато не е подготвен за рязка промяна. Ако понесе промяната (като Киро Японеца с куршум в главата), хапчетата помагат за по-бързото възстановяване на организма. Лечението лежи на плещите на организма. Хапчетата само помагат. Някога пък и пречат. Но няма хапче, което да лекува старост и смърт - последните фази на Живота.
  З

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Любопитно

  До коментар [#14] от "aurora2009":

  "човек се преработва до пълно изтощение"

  Как се разбира "пълното изтощение"? Наблюдава се мускулна треска в мозъка или направо мазоли се появяват? Или вегетативната нервна система вибрира в конвулсии?

  Иначе, в наше село, напълно изтощените, останали без дъх и пулс, ги погребваме с почести и уважение.

 17. 17 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Ако депресията се дължи на физиологичен проблем, психотерапията не помага. И антидепресантите могат да са само временно решение, колкото да излезеш от дупката и да се бориш. Трябва да се търси истинската причина - хормонален, минерален и пр. дисбаланс или друго заболяване. Но тъй като няма лекар, който да се заеме с толкова сложен и индивидуален казус, човек трябва да има силите сам да проучва и анализира. Малко разбиране от страна на околните би било чудесно, депресията не е глезене, вайкане и неудовлетвореност от живота, а неспособност за нормално функциониране, от което произтича мрачната нагласа към всичко. А най-лошото е, че не си мислиш "ето сега заради депресията виждам нещата изкривено", а си убеден, че за първи път в живота си разбираш истинската им същност, все едно е паднал някакъв воал от очите ти и си прогледнал.

 18. 18 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#16] от "wanderer":

  В съседна статия имаше коментар с много добро обяснение. Ще дам линка по два начина - все още тествам как Дневник е скап... преработил старата функционалност на сайта (дизайна вече го преглътнах като кич):

  http://www.dnevnik.bg/2955029/ #comment-13

  http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/04/19/2955029_d-r_rumiana_dinolova_psihiatur_burnaut_ne_se/?ref=id #comment-13

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 19. 19 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Още една проба с линк към коментар от друга статия:
  http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/04/19/2955029_d-r_rumiana_dinolova_psihiatur_burnaut_ne_se/?ref=id&_ga=1.32283198.1270207460.1343601563 #comment-13

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 20. 20 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  OFF TOPIC! Дневник, все пак ще го прочетете!

  Мда, перфектно скапана функционалност на сайта! Дневник, прекрасно сте се справили, при това за целта някой е отделил цяла година + външен изпълнител на "поръчката". Ми... направо сте си поръчали килъри, ама не онези по хлебарките, щото те с хлебарките се справят отлично.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#16] от "wanderer":

  Направо цитирам написаното:

  "Бърнаутът не е преумора. Написано е, уточнено е и пак някой не разбрал, и пак все някой знае повече как се превежда, какво точно означава, и т.н. Бърнаутът наистина може да е прелюд към депресията. Според мен това е типично за много конкурентна среда, където има свръхангажираност, постоянен поток от (излишна) информация, канонади от крайни срокове и постоянен мониторинг, който не ти позволява да се отпуснеш дори за малко, и не на последно място, работната атмосфера като цяло е лоша и не изпитваш удоволствие от процеса. Ако се чувстваш автоматизиран, ако се чувстваш като робот, най-вероятно вече имаш бърнаут. Тоест, ти пак си активен и пак си вършиш нещата. Не си преуморен, а си някак отчужден от собствените си преживявания, защото всичко ти изглежда обезсмислено, точно като при депресията."

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Пак проба:
  http://www.dnevnik.bg/2955029/ #comment-13

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 23. 23 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ТЦЪ! Умниците-програмисти автоматично слагат един интервал преди знака # и прецакват препращането към конкретен коментар в цитираната статия.

  Абе, фирмата и нейните изпълнители - от решет(ников) ли са ви набрали?! Пълна отврат е работата ви! Нищо, че ппортфолиото ви е пълно с големи фирми - и с функционалността на Мтел имам проблеми, добре че имат и къстъм сървис по телефона - тотално отсвирих и форума, и е-сървиса откакто го "подобрихте".

  От мен печелите магарешки трън като награда за добре свършена работа по скапването на работещ сайт! ТЩД

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 24. 24 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Негативният ефект от депресията, който обикновено се забравя

  Много хубава статия - истински ме развесели. Над 75%-та от хората работят работа която не харесват. Дори една част от тях, откровено я мразят. А това няма как да не води до депресии. Какви управленски решения, какви 5 лева? 90%-та от работещите не вземат никакви управленски решения, а са безропотни изпълнители на чужди решения. Дори когато шефът те покани да обсъдите някой проблем, това навява семейни асоциации като разговор със съпругата - тя държи да чуе твоето мнение, за да знае какви мерки да предприеме, за да наложи своето. Твоето мнение просто не играе никаква друга роля. Бъдещите професии са тези на самонаетите лица. Работиш за себе си - ти грешиш, ти плащаш. Изпълнителската работа ще бъде поета от поточни линии, компютъризирани системи и роботи-хуманоиди. Една сервитьорка робот-хуманоид няма да ме удари с таблата си по главата, ако след петата ракия съм я плеснал по апетитното з@дниче. Нито ако преспя с нея ще си помисли, че имам сериозни намерения.

  /не се чете/
 25. 25 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Познавате ли хора, живеещи на село (или в планината), т.е. на чист въздух, сред природата, заети с физически труд (напр. градинарство) през по-голямата част от деня, общуващи редовно с добронамерени съседи, приятели и роднини, които страдат от депресия?
  Май се надценява ролята на психотерапията и лекарствата. Природата може по-добре да възстанови и регулира нарушеното психическо и физическо равновесие.
  Пример: Като студент бях изпаднал в тежка депресия, месеци наред. Прекъснах следването си. През лятото отидох първо на море - нищо. После отидох на планина (Централна Стара планина, 1200 м надм.вис.) - там само за 3-4 дни ми се върна настроението и желанието за живот. Почувствах се здрав и нормален.
  В планината е истината (Петър Дънов я препоръчва за проблеми с нервите). За съжаление, малко хора могат да си позволят да живеят там постоянно. Но трябва възможно по-често да я посещаваме. Контактът с нея обновява и духовно, което е решаващо за излекуването.

 26. 26 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#25] от "neadekvaten": В планината е истината (Петър Дънов я препоръчва за проблеми с нервите).

  Много ти е подходящ никът, братчед. Ти сега от планината ли пишеш? И от какъв зор хвана гората, след като пак се завираш между хората във форума:)

  /не се чете/
 27. 27 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#25] от "neadekvaten":

  Приятелю, проблемът не е в планината или в морето, а в собствената ти глава и обстоятелствата, при които ти се налага да живееш. Не да почиваш, а да печелиш парички, да имаш нормалните активни контакти с хората около теб - роднини, приятели, колеги... и други хора. Преди седмица ме изписаха от Пирогов. Там бях за 10-на дена, от 5 сабалеем до 10 вечер на системи. Е, отрази ми се, все едно бях на санаториум, в сравнение с настоящето ми битие, при това съм в болнични и не ходя на работа. Имам си други дертове у дома, които са неотменими. И тъй като причината може да отпадне само по естествен път (освен ако аз не преваря), то сериозно се замислям за хапчета. Но ме е страх от страничните им ефекти и все още размислям и премислям.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 28. 28 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#24] от "Тони Шнайдера":

  Брат'чет, обещаваш да споделиш какво е да преспиш с робот-хуманоид, нали! Може и на ушенце тук - във форума :-)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 29. 29 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#27] от "Музар":

  Ако наистина имате нужда от лек boost, пробвайте първо с Ремотив (сух екстракт на жълт кантарион) или с Холеон-5-Амброз (сух екстракт от Грифония, L-триптофан и витамини), преди изобщо да правите някаква по-нататъшна крачка.

  Другото Ви "желание за ново познание" се решава с едно отскачане до Барселона :)

  http://www.maxim.com/maxim-man/sex-doll-brothel-barcelona-2017-3

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 30. 30 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#28] от "Музар": Брат'чет, обещаваш да споделиш какво е да преспиш с робот-хуманоид, нали! Може и на ушенце тук - във форума :-)

  Братчед, тя не е робот-хуманоид. Но може да сложи десетина такива роботи в джоба на сервитьорската си престилка. Казва се Мария. Работи като робот в едно квартално заведение. Нежна и отзивчива в късните часове, преди затваряне на заведението. Тя знае какво иска един мъж. И не го кара да се чувства виновен за това, което иска от нея. Адреси и координати не давам. Даже промених и името. Но целият квартал я познава. Ако се завъртиш в квартала, няма начин да не попаднеш на нея.

  /не се чете/
 31. 31 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#29] от "baba_zozolana":

  Мерси! Основните хранителни съставки си ги поемам с храната (пълня тоалетната чиния три пъти дневно), като и витамините. Трябва ми нещо по-силно, щото плюскам яко и качествено, но не ми помага. В ЦПУ-то имам яко задръстване и май ми трябва хапче тип "майната му" или здрав непукизъм. Но ще е за кратко, щото бумерангът няма кого друг да нацели на връщане. Както и да се отмествам. Нещо като от вица "...а около мен л@йна, л@йна, но не ми пука". Сори за натурализма.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 32. 32 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#31] от "Музар":

  Е, аз бях дотук. За да се докарате до омазаното състояние от вица и да не Ви пука, валериан, кантарион и L-триптофан със сигурност няма да Ви свършат работа. От друга страна, щом сексът с хуманоиди е в състояние да събуди интереса Ви, не сте чак толкова зле и няма да Ви оплаквам преждевременно.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 33. 33 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#29] от "baba_zozolana":

  Прегледах го набързо, без ентусиазъм, евентуално утре ;-)

  А, това по втория въпрос :-)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 34. 34 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#30] от "Тони Шнайдера":
  До коментар [#32] от "baba_zozolana":

  Ааа, още не губя интерес към разговорките тук, а и наоколо и на живо :-), държа се, все още :-)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 35. 35 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  Ако се завъртиш в квартала, няма начин да не попаднеш на нея.
  —цитат от коментар 30 на Тони Шнайдера


  Да, да и пак да!

  Добре, че са тези самарянки "в квартала", та животът да си върви по нормалните пътища :-)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 36. 36 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#34] от "Музар":

  Значи хапвате си, интересувате се от това, което става наоколо, от общуване и от разговори виртуални и реални, но мимоходом пускате един лек "натвърдък", че евентуално може би сте депресиран. Тцъ-тцъ-тцъ! Няма да казвам какво си мисля ;-)

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 37. 37 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1113 Весело

  Една сервитьорка робот-хуманоид няма да ме удари с таблата си по главата, ако след петата ракия съм я плеснал по апетитното з@дниче. Нито ако преспя с нея ...
  —цитат от коментар 24 на Тони Шнайдера


  Едва ли и след петата ракия ще имаш мерак да плеснеш по задните части технологичното чудо, а как ще преспиш с тази ламарина ума ми не го побира. Ако до някой ден го направиш, сподели, направо ще те призная. ;)

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#22] от "Музар":

  Благодаря за старанието! Ама аз работя с информация - една дума е достатъчна за да се ориентирам. И съм съгласен, да "отчуждението" от процесите (загубата на смисъл в следване на процедурите) е "прегарянето".
  Но се включих заради вярта, че хапчетата помагат. Могат да предпазят (от самоубийство), но не решават проблема, нито с "отчуждението" (бърнаута), нито със старението на мозъка (наслагването и/или изтриването на спомени).

 39. 39 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#32] от "baba_zozolana": щом сексът с хуманоиди е в състояние да събуди интереса Ви, не сте чак толкова зле

  В хуманоидите е бъдещето. Явно ние хората, не сме създадени един за друг. Сигурен съм, че една дама разполагаща с модифициращо устройство би изтрила всичките ми отрицателни черти. Би ме разкрасила и би ме нагодила към нейния си вкус по неповторим начин. Така че и Господ би се изчервил - поради моето несъвършенство. Човечеството работи в тази насока - перуки, гримове, силиконови цици, силиконови вагини и фалоси, надуваеми кукли. Не е далеч часът, когато някой гаражен гений ще свърже всичко това в едно и мърморещата съпруга ще отиде в историята. Всичко днес е още несъвършено. Прилича на скални рисунки. Поради естеството на образованието си съм разглеждал такива рисунки в пещерите, където фалосът на мъжа е 3 пъти по-голям от него. А жените са с такива цици, че не биха могли да направят и една крачка напред. Примитивна цивилизация, която не е заглушавала подсъзнанието си. Била е твърде далеч от днешното "размерът няма значение". Размерът има значение. Иначе не би имало разлика от този който има 5 лв. в джоба си и оня с петте милиарда. Въпросът е размерът да не се превърне в самоцел, а да бъде част от една хармония. И в повечето случаи - липсващата и съществената част.

  /не се чете/
 40. 40 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#39] от "Тони Шнайдера":

  Г-н Тони, това, което описвате, изглежда като някаква твърде скучна утопия (колко и дали е далечна, е друг въпрос). Различността е интересна; другото е все едно човек да се гледа в огледалото по цял ден. Ако не е обременен с твърде силен нарцисизъм, все в някакъв момент ще му писне. Желанието за моделиране на някого по собствения вкус ми се струва чиста загуба на време, но пък не можем да забраним на хората да си губят времето, нали? За Вашето несъвършенство не мога да се изкажа, но щом така твърдите, приемам мнението Ви за Вас самия по номинална стойност и безрезервно Ви вярвам :D

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 41. 41 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#37] от "bee": Едва ли и след петата ракия ще имаш мерак да плеснеш по задните части технологичното чудо, а как ще преспиш с тази ламарина ума ми не го побира. Ако до някой ден го направиш, сподели, направо ще те призная. ;)

  Изключително уместна забележка++++++++++++
  На практика нещата са доста по-прозаично - задоволяваш се с наличното. Слагаш едно турбо на въображението си и аз вече не съм Тони Шнайдера, а Брад Пит. По същият начин превръщам Пена, в Анжелина Джоли. Засега правим секс, отдадени на голямото си очакване, когато мечтите ни ще се сбъднат. Когато ще има клонинги на Брад Пит и Анджелина Джоли - в Била и в Промаркета. На промоция - два за по пет лева.

  /не се чете/
 42. 42 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#36] от "baba_zozolana":

  ...но мимоходом пускате един лек "натвърдък", че евентуално може би сте депресиран. Тцъ-тцъ-тцъ! Няма да казвам какво си мисля ;-)
  —цитат от коментар 36 на baba_zozolana


  Ами, през 10-15 години става така, че на собствен ход се паркирам на легло под вниманието на целокупното медицинско войнство. Все още не се е случвало по този начин да се настаня в реанимация, но годините са пред мен :-), пепел ми на устата!

  Веднъж до последно се държа "във форма", а втори път - като ме посъвземат, опитвам се да си намеря всички възможни сламки за оцеляване. И това е семейна черта и по майчина, и по бащина линия. Не че съм добре, но си го вярвам и го правя според вярата си. Затова казвам, че нещата започват от главата, от възприемането на света и на себе си. И сега знам, че балансът при мен е нарушен. Търся си сламките за спасителния сал. Понякога успявам да се справя самостоятелно, но понякога имам нужда и от външна помощ. В случая мисля, че този път имам нужда и от медикаменти, за мое огромно съжаление. Но ще отлагам до последно, до последно ще се опитвам да се справя самостоятелно + човешката помощ от приятели и дори форумните разговорки ме разведряват. Просто мразя хапчета :-). И този път пиша сериозно.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 43. 43 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#40] от "baba_zozolana": До коментар [#39] от "Тони Шнайдера":
  Г-н Тони, това, което описвате, изглежда като някаква твърде скучна утопия

  Наистина е скучна Лейди - признавам си го. Една такава съвършена дама би ми омръзнала много по-бързо от някоя друга - истинска. Някоя която ме е дразнила, вбесявала и въпреки всичко е била много по-интересна. Защото не съм я програмирал аз. Предполагам че и моите почитателки, още на втория ден ще захвърлят надуваемия и вечно еректирал Шнайдер, който са си купили на промоция и ще ми се обадят на мен. Живият.

  /не се чете/
 44. 44 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#38] от "wanderer":

  И аз благодаря - за отговора.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 45. 45 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#42] от "Музар": опитвам се да си намеря всички възможни сламки за оцеляване.

  Братчед, не ми е работа но ако имаш нужда от помощ - насреща съм. Пиши на ЛС.

  /не се чете/
 46. 46 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#42] от "Музар":

  Прав сте, че почти всичко е в главата, т.е. не самите събития, а тяхната интерпретация много често е по-важната. А и понякога наистина има житейски обстоятелства, които няма как да се интерпретират по друг начин освен като такива, каквито са, та би било болно човек да не е потиснат и дори клинично депресиран, а не обратното. Не виждам и нищо срамно човек да потърси чужда помощ тогава, когато има нужда от нея. Супермените са само в комиксите.

  Явно съм прочела погрешно коментарите Ви и съм прекалила с майтапа. Моля за извинение.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 47. 47 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#46] от "baba_zozolana": би било болно човек да не е потиснат и дори клинично депресиран, а не обратното.

  Това ми напомня един любим афоризъм. Когато съгреши човек изпитва две удоволствия. Първото е от греха, а второто от разкаянието.

  /не се чете/
 48. 48 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  До коментар [#5] от "satanail13":При внезапното спиране на някои антидепресанти и особено инхибиторите на моноаминооксидазата определено може да има абстинентни симптоми. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/expert-answers/antidepressant-withdrawal/faq-20058133
  —цитат от коментар 6 на baba_zozolana


  Малко да се върнем към илячите. Внезапното спиране на лекарства, използвани за лечение на психични заболявания, винаги води до странични ефекти и рязко влошава състоянието на болните. Това важи особено много за тези лекарства, които са вземани години наред за тежки заболявания като шизофренията, биполярните разстройства, параноидни заболявания и т.н.

  Пазете се от доносника vesolr
 49. 49 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#43] от "Тони Шнайдера":

  "Вечно еректиралият Шнайдер" е хубав образ, да - много самоироничен и съвсем комиксен, точно като Супермен от мой предишен коментар. А защо сте се оставили да Ви купуват на прИмоция? Освен ако и Вие не сте пазарували на промоция, вместо да чакате Годо, може да се обадите на Вашите почитателки, за да демонстрирате автентичността си в чисто човешкото си битие за разлика от рекламния имидж :)

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 50. 50 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#49] от "baba_zozolana": вместо да чакате Годо, може да се обадите на Вашите почитателки, за да демонстрирате автентичността си

  И това ще стане с течение на времето. Когато я намеря тази моя тъпа автентичност.

  /не се чете/
 51. 51 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2010 Весело

  До коментар [#28] от "Музар":


  До коментар [#24] от "Тони Шнайдера":Брат'чет, обещаваш да споделиш какво е да преспиш с робот-хуманоид, нали! Може и на ушенце тук - във форума :-)
  —цитат от коментар 28 на Музар


  Дарлинг, да преспиш с робот-хуманоид е същото като да преспиш с вибратор...пробвай...лекува и депресия...:)

 52. 52 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#50] от "Тони Шнайдера":

  Нали знаете какво е казал Пруст за търсенето и намирането: "Истинското откривателско пътешествие се състои не в търсенето на нови пейзажи, а в поглеждането с нови очи".

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 53. 53 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2889 Весело

  До коментар [#24] от "Тони Шнайдера":Брат'чет, обещаваш да споделиш какво е да преспиш с робот-хуманоид, нали! Може и на ушенце тук - във форума :-)
  —цитат от коментар 28 на Музар


  Пак леко "подхвърляне" :) Думата „робот“ произлиза от чешката дума „robota“, означаваща работа, но и ангария, изморителен труд (робски труд). Тя е използвана за първи път от писателя Карел Чапек в пиесата му „R.U.R.“ (Росумски универсални роботи), публикувана през 1920 година.

  Пазете се от доносника vesolr
 54. 54 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#45] от "Тони Шнайдера":

  Братчед, не ми е работа но ако имаш нужда от помощ - насреща съм. Пиши на ЛС.
  —цитат от коментар 45 на Тони Шнайдера


  Знаеш ли, всъщност - знаеш! Разговорката е точно това, което ми е нужно. И точно така, както го правим във форума - хора с различни и дори противоположни виждания по обществени и политически въпроси намираме обща приказка по житейските задачки. При това без да се познаваме на_живо.

  Братчет, благодаря за предложението за ЛС. Когато наистина мисля, че ще можеш да ми помогнеш - ще ти пиша. Досега на няколко пъти ми се случи да търся и да получа професионални съвети или лично мнение по текущи мои проблеми. От хора, на които знам само ник-нейм и се засичаме с коментари под сходни теми. Така е и в живия ми живот. Не е необходимо да сме изяли кило сол с някого, за да си помогнем при нужда. Такива отношения правят живота ми ведър и свеж, ведно със закачките, които си "меткаме" за собствено удоволствие. И са щипката сол, която прави манджата вкусна.

  Оппа, и да не пропусна - прави и секса с Андроид привлекателен, поне като каламбур :-).

  Лека нощ и до скоро!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 55. 55 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#54] от "Музар": Когато наистина мисля, че ще можеш да ми помогнеш - ще ти пиша.

  Ти си решаваш, братчед. Казах ти, насреща съм.

  /не се чете/
 56. 56 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#46] от "baba_zozolana":

  До коментар [#42] от "Музар":

  Явно съм прочела погрешно коментарите Ви и съм прекалила с майтапа. Моля за извинение.
  —цитат от коментар 46 на baba_zozolana


  Ами, не - точно обратното е! Точно майтапът ме връща "в правия път", т.е. връща ме към нормалното възприемане и отношение към нещата. Нещо като обратно огледало - такова, в което се виждаш отвън, както те виждат другите, а не както си се закопал в себе си.

  Може да се направи с истински огледала - две правоъгълни огледала поставяш перпендикулярно едно на друго. Просто правиш прав ъгъл с тях. В тях виждаш не огледалния образ, с който си свикнал/а, а правия образ - както те виждат околните без огледало. Усещането е особено. Например ако си пипнеш лявата буза, в огледалото пипаш дясната. Хм, огледалото (под прав ъгъл) показва, че пипаш другата си страна. За хора на възраст и вече с лицеви деформации е доста стресиращо. Също така стресиращо е да погледнеш възрастно лице на друг човек, но в огледалния му вариант - всичките житейски белези изведнъж стават ужасно отчетливи.

  Лека и до скоро! И СЪС майтапи, пък дори да минаваме чат-пат някакви наши си вътрешни граници... които всъщност ни изблъскват от коловоза на самомнението ни.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 57. 57 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#55] от "Тони Шнайдера":

  И ти също - и аз съм насреща

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 58. 58 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#56] от "Музар":

  Я, да се откопаеш от дупката, в която си потънал както разбирам. ;) Знаеш от колко време се познаваме, / форумно, не лично /и аз не помня вече. Винаги съм те харесвала като съвкупност от позиция и виртуално поведение. Много пъти с мнение си припокривал напълно моето, много неща съм чела от теб и са ми били интересни. Ясно е, че всеки човек си има неговите тежки моменти, но както има една приказка " и това ще мине ". Можем да влияем само на нещата, които са под наш контрол, а за другото, което не можем да контролираме не си струва да хабим нерви. Пребиваването ни тук на земята не е чак толкова дълго, за да си причиняваме това, че няма да ни остане време за хубавите неща. Мен като ме питат какво правя в някой такъв тъп момент отговарям " Боря се с живота и той с мен, да видим кой кого ...", а след това с лека усмивка си казвам наум " и този път няма да му се дам ", колкото и да ми е криво и тежко. Живота е като спаринг партньор, и за съжаление има моменти, в които трябва да му шибнеш едно кроше, че иначе той ще нокаутира теб. ;)
  Човек може да промени начина, по който гледа на света и хората около себе си, затова горе главата и се стреми да не отдаваш чак такова голямо значение на маловажни неща.
  И една препоръка от мен, не прибягвай до хапчета, освен ако не е крайно наложително.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 59. 59 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#56] от "Музар":

  И нещо за разведряване относно крехкостта на човешките амбиции и големи планове. ;)

  Притча за големите планове

  Живял някога един млад фермер. Веднъж майка му го изпратила да продава яйца на пазара. Докато вървял с кошницата на рамо, той се провиквал:
  - В тази кошница имам сто яйца. Ако ги продавам по един лев, ще спечеля сто лева. Ако обаче ги продам по два лева, ще спечеля два пъти повече. Със спечелените пари ще си купя едно женско прасе.
  То ще роди десет прасенца. Ще ги отгледам, че като пораснат и те да се опрасят. Малко по малко дворът ми ще се напълни със свине. Ще ги извеждам всеки ден в гората. Там те ще похапват жълъди и ще се угояват.
  Ще станат охранени и тежки. Ще ги продам и ще им взема много пари. С тази сума ще си купя хубав кон и нови, скъпи дрехи. Така ще се пременя, че като отида с жребеца пред царския двор, царската щерка ще се влюби в мен. Ще ми роди син. Ще дойда аз пак на тоя същия пазар да му купя плодове и да му ги занеса. И като се прибера, той ще тръгне да тича към мен, а аз ще му подам плодовете и ще го прегърна!
  И докато си представял как забогатява, младежът, съвсем забравил за яйцата. Протегнал ръце да прегърне въображаемия си син и изтървал кошницата.
  Яйцата изпадали като зрели круши и се изпочупили. Изплашил се младежът, че ще му се карат вкъщи и започнал да се озърта за здрави яйца-поне няколко да продаде. В същия момент край него минал един мъж.
  - Човече, откога вървиш зад мен? - попитал го младокът.
  - Откакто взе да забогатяваш, та додето загуби всичко, все след тебе ходя - отговорил с усмивка непознатият.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 60. 60 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#58] от "bee":

  Ще го преборя! И този път. С помощта на приятели - виртуални и реални, а аз, да не се забравям в картинката :-)

  Гуш

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK