Спортният дух е заразен като вирус, откриха учени от Масачузетския университет

Спортният дух е заразен като вирус, откриха учени от Масачузетския университет

© ReutersАко всичките ви приятели спортуват активно, това ще ви накара ли и вие да станете от дивана? Според ново американско проучване, цитирано в списанието Science, вероятността е голяма, особено ако сте представители на мъжкия пол.


Различни изследвания в миналото са доказвали, че определени типове поведение и навици могат да се предават и прихващат сред приятели и общности "като заразни вируси", за добро или лошо. Такива доказателства има например за филантропията и алтруизма, но също и за преяждането и мрънкането.


В новия анализ учените се фокусирани върху физическата активност. Направен е от екип изследователи от един от филиалите на престижния Масачузетски технологичен институт - MIT Sloan School of Management, на базата на статистика от американска социална мрежа за любители на спорта с над 1 милион потребители, която следи ежедневните им упражнения и спортни дейности.
Учените сравнили разстоянията, скоростта и времето, което хората отделят за спорт. За да разберат обаче и какъв е бил ефектът от примера им върху близките им, те включили в изчисленията си фактори като това, че хората спортуват повече през уикендите и то когато времето е добро, затова отчели конкретните метеорологични условия в населените места на изследваните хора, през седмицата и в събота и неделя.


След това забелязали закономерността - хората, които са спортували повече в слънчевите дни са провокирали с примера си в социалната мрежа и приятелите си в други населени места, където в същия момент времето е било дъждовно или студено, също да излязат и да тичат.


Многократното повторение на този феномен убедил учените, че става въпрос за "зараза", а не за съвпадение. Колкото повече тичали хората в слънчевите градове, толкова повече тичали и тези на дъждовните места - в момент, в който иначе много активни любители спортисти не излизат.


Статистиката показва също и, че мъжете са по-склонни да се повлияят от чуждия пример, отколкото жените и също така - че са по-склонни да се повлияят от други мъже, вместо от жени. За контраст, жените се влияели по-малко от приятелките си, и изобщо не се влияели от примера на спортуващи мъже.


Според изследователите от Масачузетския университет, проучването им може да подскаже на здравните служби, че за да стимулират хората да спортуват повече, трябва да таргетират социалните мрежи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK