Тютюнопушенето на родителите е причина за 20% от случаите на астма при деца

Архив

© Надежда Чипева, Капитал

АрхивАстмата е най-честата причина за отсъствия на деца от детската градина или училището. Контролът на това състояние е изключително важен, за да не се стига до болнично лечение и влошаване на здравето.


Това коментира в Световния ден на астмата Диана Хаджиангелова - председателят на Асоциацията на българите, боледуващи от астма. Заедно с Българското дружество по алергология, двете организации изнесоха актуални данни и съвети за хората, застрашени или засегнати от дихателни възпаления.


Според специалистите бронхиалната астма е най-честото хронично заболяване при децата, като тютюнопушенето на родителите е причина за 20% от случаите на астма в детска възраст. Тежестта на астмата може да се намали, ако се избягва контакт с алергени и се провежда лечение, а основните рискови фактори са точно такива, които могат да бъдат ограничени - тютюнопушенето и излагането на тютюнев дим, замърсеният въздух вкъщи и навън.
Засегнатите от бронхиална астма в България са между 8 и 9% от населението, или почти всеки десети. В световен мащаб от заболяването страдат 350 млн. души, като всяка година смъртните случаи вследствие на болестта са около 250 хиляди.


Алергологът доц. Мария Стаевска обясни, че алергиите и астмата са контролируеми и лечими, но първо има една една сериозна спънка - това че почти половината от пациентите (45%) не получават правилната диагноза или изобщо не знаят за това, че имат алергия. По думите й голяма част от пациентите с астма са грешно диагностицирани с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която обаче не се нуждае винаги от антивъзпалително лечение като астмата. В същото време съвременната медицина предлага множество успешни терапии, стига алергията да е открита и ясно дефинирана.


Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK