Прясно изцеден или не - плодовият сок не е съвсем полезен, предупреждават лекари

Прясно изцеден или не - плодовият сок не е съвсем полезен, предупреждават лекари

© Цветелина Николаева, Капитал



Щом плодовете са полезни, значи и сокът им сам по себе си е полезен. Тази логика кара почти всеки родител редовно да добавя сок в менюто на детето си - със закуската или между хранения, за предпочитане прясно изцеден, защото така е дори още по-полезен.


Но тази логика е грешна и всъщност сокът, пресен или не, не е най-доброто нещо нито за децата, нито за възрастните, предупреждават американски екип от лекари ендокринолози и педиатри пред "Уошингтън поуст". Те обръщат внимание специално на най-популярните плодови напитки като сок от портокал и ябълка.


Широкото убеждение според анкета в САЩ е, че плодовият сок е поне толкова полезен, колкото е и самият плод. Един от трима души смятат така. То се налага и от държавната политика там, която още от 70-те добавя натурални сокове към здравните препоръки и социалните програми за деца и бременни, както и в бюфетите в училищата; а също и от по-новата мода във фитнесите, заведенията и магазините за здравословно хранене да се предлагат фрешове, смутита и всякакви вариации на напитки от естествени продукти.




Плодовите фрешове се рекламират като източник на огромно количество витамини, и като лека и обогатяваща алтернатива на пакетираните сокове с консерванти и добавена захар или на газираните напитки. Но по същество те не са много по-различни, само заради това, че са прясно изцедени и без допълнителен подсладител, отбелязват експертите.


Причината е, че при изцеждането на плода се изхвърля по-голямата част от него, която наистина е полезна. В корите на ябълките, в семките на малините, в ципите на портокалите - там се намират всички фибри, антиоксиданти, фитонутриенти, витамини и минерали, които правят плода ценен за здравето, и които отиват в боклука при производството на плодов фреш.


Друг минус е и това, че когато калориите се приемат под формата на напитка вместо като храна, стомахът и мозъкът не получават същото усещане за засищане, а същевременно те са много повече. Ако в един портокал се съдържат около 45 калории, то в чаша портокалов сок достигат до около 110, а ако се комбинира с банан и къдраво зеле, което е изключително популярен продукт в културата на здравословния живот в САЩ в момента - дозата става около 380 калории.


Прясно изцеден или не - плодовият сок не е съвсем полезен, предупреждават лекари

© Красимир Юскеселиев

Така на практика фрешът дава прекалено голямо количество калории наведнъж, без обаче да се усеща като пълноценно хранене. И понеже не се дъвче и не се задържа в стомаха за дълго - скоро след това отново се чувства глад.


Тази закономерност е доказана и с експеримент с възрастни хора, при който в последователни дни режимът им на хранене включвал една цяла ябълка, сок от ябълка, или пюре от ябълка с добавени фибри в равни количества калории преди вечеря. 15 минути след приема на всеки от продуктите, им се предлагала обилна вечеря, като само в дните, в които участниците изяждали плода, в последствие отчетливо се хранили по-малко, т.е. вече са се чувствали сити. Според специалистите това показва, че и самото усилие на дъвченето има съществено значение за усещането за ситост.


Американската академия по педиатрия препоръчва максимална консумация на плодов сок за деца до 170 мл на ден. В същото време обаче официалната статистика за страната показва, че децата, които получават редовно тази или по-висока доза, са по-ниски и по-тежки от връстниците си, при които това не е част от ежедневното меню.


Специалистите, цитирани в "Уошингтън поуст", препоръчват наистина количеството да се намали, малките деца да пият повече вода и мляко, а за възрастните, и особено хората с диабет, да се направи едно важно уточнение - че плодовият сок е по-скоро лакомство, отколкото здравословен избор.

Коментари (60)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Медунчо
    Медунчо
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Разбира се, че не е полезен. Винаги, когато прекаляваме със захарта (без значение от източника), вредим на организма си.

  2. 2 Профил на Chavo64
    Chavo64
    Рейтинг: 409 Весело

    Какви ли не изследвания и резултати има, включително, че сланината е полезна.

    chavo64
  3. 3 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2900 Разстроено

    Дневник,
    да ви имам избора на заглавия!

    Модератора е неадекватен!
  4. 4 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1397 Весело

    Друго си е преварката.

  5. 5 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4513 Любопитно

    Много ясно, да изядеш един плод е по-полезно от това да изпиеш сок от 3-5 плода от същия вид. Затова яжте свежи плодове (пък и зеленчуци).

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  6. 6 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1934 Неутрално

    E кое е новината? Ендокринолози, диетолози и т.н. може да са говорили много глупости, ама специално това си го говорят от десетилетия, даже във Великобритания преди 1-2 години направиха гражданско сдружение, което да го набива в главите на родителите и учителите и има вече резултат, махнаха задължителните в менютата на детски градини и училища литри сокове, след демонстрация колко мъфина трябва да изяде детето, за да се получи същият глюкозен удар.

  7. 7 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 5463 Весело

    Ами на другарите учЕни ще им кажем
    че ВЪЗДУХЪТ - независимо от чистотата му
    също е ВРЕДЕН
    ОКИСЛЯВАНЕТО на клетките е причината
    за СТАРЕЕНЕТО на всеки организъм и го
    ПРИБЛИЖАВА към смъртта
    Айде сега НЕ ДИШАЙТЕ ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ ДЪЛГО
    ха-хааааааа

  8. 8 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1934 Неутрално

    Друго си е преварката.
    —цитат от коментар 4 на 442


    Абсолютно, това си е доказана безспорна научна истина, ферментацията винаги създава по-полезен продукт, както киселото мляко е по-полезно от прясното, така и ферментиралият плод не може да се сравнява с пресния по никакъв начин!

  9. 9 Профил на zlr
    zlr
    Рейтинг: 466 Весело

    Ужас - ще ми препоръчват мляко - за вредата от което се изписаха томове ....
    Явно проучването в "демоктатичните" С.А. щати е поръчано и платено от млекопроизводителите ...

  10. 10 Профил на inikolaev
    inikolaev
    Рейтинг: 8 Весело

    От тази статия разбрах, че за трябва да ядем корите, семките и ципите. Нали са по-полезни

  11. 11 Профил на хм
    хм
    Рейтинг: 1103 Весело

    една от най-смъртоносните течности статистически е водата - няма човек, който да е пил вода през 18 век и да е още жив.

  12. 12 Профил на DS
    DS
    Рейтинг: 759 Неутрално


    До коментар [#8] от "usero":

    Друго си е преварката.
    —цитат от коментар 4 на 442


    Абсолютно, това си е доказана безспорна научна истина, ферментацията винаги създава по-полезен продукт, както киселото мляко е по-полезно от прясното, така и ферментиралият плод не може да се сравнява с пресния по никакъв начин!

    Преварката е дестилат - ферменти са биричката, винцето....

    Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
  13. 13 Профил на kp_33
    kp_33
    Рейтинг: 8 Неутрално

    По-голяма глупост от това "изследване" не бях чела.
    Те в САЩ точно са царе на здравословното хранене, та затова дават съвети - население с над 60% затлъстялост. Чудо.

  14. 14 Профил на taratanki
    taratanki
    Рейтинг: 308 Неутрално

    До коментар [#10] от "inikolaev":

    да, и да изхвърляме сока.

  15. 15 Профил на stef
    stef
    Рейтинг: 510 Любопитно

    Това, което прочетох няма да ме накара да не пия фрешове ;) Нещо са се объркали със заглавието...

    Stef
  16. 16
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  17. 17 Профил на rapidfire
    rapidfire
    Рейтинг: 1583 Неутрално

    В корите на ябълките обаче се намира всичко с което са ги пръскали + парафина с който ги мажат за да изкарат повече.
    И то ако е просто парафин - пак добре.
    Така че да си имаме уважението.
    Мразя сокове и смутита, плодовете ги ям, но ябълките си ги беля като стой та гледай.
    Същото важи и за краставиците и за доматите, когато имам време за последните.

    It is nice to be important, but it's more important to be nice!
  18. 18 Профил на wanderer
    wanderer
    Рейтинг: 2396 Весело

    До коментар [#7] от "Hawaii":

    "Айде сега НЕ ДИШАЙТЕ ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ ДЪЛГО"

    Тц, "Ранната смърт предпазва от болести" съветват лекарите, опс гробарите. "Умрете с раждането за да бъдете здрави".

  19. 19 Профил на bludniq_sin
    bludniq_sin
    Рейтинг: 1403 Неутрално

    До коментар [#10] от "inikolaev":

    Не си разбрал. Плодът трябва да се яде цял с кората, но при едно условие - да не е пръскан, гланциран, обгазяван и тн. Защото друг е въпросът, че поради препаратите, с които се пръскат и третират овошките и самите пловове в последстиве в корите на плодовете се натрупват вредни вещества.

    Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
  20. 20 Профил на mishelina
    mishelina
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Интересно как всички надномени хора около мен са такива, в резултат от факта че наблягат на хлебните изделия и сладкишите, колата и другите подобни напитки, а не на плодовете и соковете... Случайност?

  21. 21 Профил на Gopeто
    Gopeто
    Рейтинг: 3387 Неутрално

    .

    Какви ли не изследвания и резултати има, включително, че сланината е полезна.
    —цитат от коментар 2 на Chavo64

    Разбира се, че е полезна. Просто не трябва да се прекалява.

    "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
  22. 22 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1316 Неутрално

    Поредната сензация, възможно поръчана.

  23. 23 Профил на cezare
    cezare
    Рейтинг: 409 Неутрално

    Заглавието на статията е ЖЪЛТО - не подхожда на Дневник и създава горчиво усещане. Опитайте с следното заглавие "Целият плод е три пъти по-полезен от фреша" или "Кое е по-полезно от фреша?"

  24. 24 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 237 Неутрално

    До коментар [#20] от "mishelina":

    Не е така. Французите ядат много хляб, италианците огромни количества паста, не пречи че са слаби. И виж полинезицйите - хапват почти само плодове и риба, а след 30 г. и мъжете, и жените безпроблемно надхвърлят 100 кг. Докато в Индонезия, хора с почти същия хранителен режим са слаби като клечки. Има си преди всичко генетични причини в надебеляването, каквото и да ни говорят учените.

  25. 25 Профил на subaru
    subaru
    Рейтинг: 425 Весело

    "Плодовите фрешове се рекламират като източник на огромно количество витамини, и като лека и обогатяваща алтернатива на пакетираните сокове с консерванти и добавена захар или на газираните напитки. Но по същество те не са много по-различни, само заради това, че са прясно изцедени и без допълнителен подсладител, отбелязват експертите."
    Да ви имам "експертите".

  26. 26 Профил на gmranger
    gmranger
    Рейтинг: 611 Весело

    Хехе, много ми е забавно, всичко, което е модерно, хипстърско и с чуждоземно заглавие неминуемо е супер, и изследванията, доказващи обратното са все поръчкови.
    Онзи ден с три грейпфрута от пазара си направих чаша сок. Плодовете ми струваха три лева. Представям си в местата, където ми продават чаша фреш за същите пари, какви точно "плодове" използват. Ама нали е куул да седнеш в някое био зелено кафене, да си поръчаш фрешче, да се опулиш в айпада и да си чешеш малоумната хипстърска четина.

  27. 27 Профил на dgd
    dgd
    Рейтинг: 2335 Весело

    Явно някой производител на 'полезни и прекрасни' безалкохолни напитки е спонсорирал изследването.
    Къде по-добре е да си купиш химичен боклук с лъскава опаковка, но пък пълен с витамини!

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  28. 28 Профил на mitko11
    mitko11
    Рейтинг: 1861 Весело

    До коментар [#24] от "bcbg":

    Френският хляб и италианските макарони, наречени паста, са произведени от твърдотелна пшеница.
    Докато ние ядем брашно от фуражно зърно, замесено с овкусители, набухватели, подобрители, есенции, оцветители, стабилизатори

    Генерал Сандокан с двата МИГ-а
  29. 29 Профил на mitko11
    mitko11
    Рейтинг: 1861 Весело

    До коментар [#17] от "rapidfire":

    Ако мислиш, че вредните вещества са само в корите, жестоко се лъжеш. В целия плод има остатъци от фунгициди, хербициди, инсектициди....Да не говорим, че в най-добрият случай плодовете се берат зелени и узряват изкуствено......а в най-лошият ги инжектират с препарати за ускорено зреене, пигменти и т.н....

    Генерал Сандокан с двата МИГ-а
  30. 30 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11602 Неутрално

    Не плюйте семките, ей :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  31. 31 Профил на ISTORIK
    ISTORIK
    Рейтинг: 1869 Неутрално

    Смутитата са по-полезни от фрешовете, понеже съдържат всичкото плод. Обаче трябва да се добавя и малко вода.

    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
  32. 32 Профил на dito
    dito
    Рейтинг: 243 Неутрално

    "Плодовите фрешове се рекламират като източник на огромно количество витамини, и като лека и обогатяваща алтернатива на пакетираните сокове с консерванти и добавена захар или на газираните напитки. Но по същество те не са много по-различни..."

    Много по-различни са от "натуралните" сокове, защото в общия случай те са просто имитация на изцеден сок, а в действителност се правят от вода, подсладители (най-малко вреден от всички е захарта), оцветители, ароматизатори и евентуално някакъв пулп от предназначени за изхвърляне плодове или остатци при направата на фрешове и детски храни. Това без да борим консервантите. Надпис "100% сок от портокал" съвсем не означава, че 100% от съдържанието в кутията е изцеден портокал. Не - означава, че ако има някакъв (обикновено едноцифрен) процент съдържание на плодов сок, то той е изцяло от портокал, няма круша например. Потвърждение - надписите на кутията, където се признава, че има вода, подсладители и всичко гореизброено. А за газираните напитки необходимо ли е да пиша и ред опровержение на абсурдното твърдение, че не били много по-различни...?
    После, не разбрах какъв точно е проблемът на смутитата - нали се мели целия плод, включително кора, ципи, семки и т.н. - защо се поставя в една категория с изцедения сок?
    С две думи, калпава статия, която покрай повтарянето на очевидни и отдавана известни факти и разсъждения, е гарнирана и с подвеждащи и спорни напътствия (сигурно след седмица ще публикувате статия за вредата от прясното мляко, макар тук да насърчавата хората да го пият). Възможно е и оригиналната статия да е тъпа, но това не е оправдание да се публикува в този си вид - можеше поне да споделите личното си мнение или това на потърсени за консултация специалисти под черта.

  33. 33 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 9185 Неутрално

    Един път пий, после не пий , вече се объркахме кое е полезно и кое не.

  34. 34 Профил на Emil Dimov
    Emil Dimov
    Рейтинг: 237 Неутрално

    До коментар [#2] от "Chavo64":
    Какви ли не изследвания и резултати има, включително, че сланината е полезна?

    Ако е намазана на филията на баце?!!!!!

  35. 35 Профил на Emil Dimov
    Emil Dimov
    Рейтинг: 237 Весело

    До коментар [#33] от "Роси":
    Един път пий, после не пий , вече се объркахме кое е полезно и кое не?!

    За да не се объркваш спазвай баланса, ако вече си пила следващия път пропусни!

  36. 36 Профил на niakoi_si
    niakoi_si
    Рейтинг: 2330 Неутрално

    До коментар [#5] от "Иво":

    Нещата не са толкова прости. Ако говорим за усвояване на витамини, сок на гладно е с много по-голям ефект, защото много по-голяма част ще мине през стените на червата.

    Т.е. ако искате витамини - избора е сок (за предпочитане на гладно). Ако целите фибри и по-малко калории - избора е ядене на плода.

    Да най-полезни от ябълката са семките, ама никой не споменава, че ако ги ядете, храносмилателната система няма да усвои нищожна част от тях. Е винаги можете да съберете семките от 1000 ябълки и да ги ядете с лъжица, тогава ще има ефект :)

  37. 37 Профил на wanderer
    wanderer
    Рейтинг: 2396 Неутрално

    До коментар [#27] от "dgd":

    "Явно някой производител на 'полезни и прекрасни' безалкохолни напитки е спонсорирал изследването."

    Производителите на американска червена боровинка за десет години (1959-1969) са "спосорирали" 130 научни публикации и седем десертации и пет конференция докато влезе в държавна програма всяко дете сутрин да пие чаша боровинков сок.
    Понеже в тая работа не са постигнали яка печалба, продължават спонсорствата за полезността на боровинковия екстракт, включително 27 клинични изследвания за лечение от грип до рак.
    През 2009 г. френската агенция по лекарствата им тества методиката за определяне на антиоксиданти в боровинковия екстракт и се оказа, че е абсолютна фантазия да има 15% антиоксиданти (молекула от шест звена на триоли).

  38. 38 Профил на wanderer
    wanderer
    Рейтинг: 2396 Весело

    До коментар [#20] от "mishelina":

    "Случайност?"

    Може да е закономерност - наднормените хора, които са наблегнали на фрешове и сокове, явно са се споминали.

  39. 39 Профил на malart
    malart
    Рейтинг: 784 Неутрално

    Всичко е бизнес модел, който се прилага с цел печалба. Така за фрешвете и смутитата

    malart.blog.bg
  40. 40 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3672 Неутрално

    До коментар [#2] от "Chavo64":

    Всяка една храна с естествен произход е полезна...! Стига да е обработена, както трябва и да има възможно най-малко химия в нея, с цел по-дълго съхранение...!
    Най-важното! Да не забравяме разумните количества и двигателната активност!
    Баба ми, ядеше основно смъртоносни от днешна гледна точка храни, тоест много животински мазнини, включително и сланина, сладко... Вечер не си лягаше, без чашка греяна ракийка... И доживя 90 години, като си отиде, просто от старост..., не от болести. Но, беше на крак по цял ден! Занимаваше се с градината си, няколко кокошки...
    Движението е основен фактор, за здравето. Застоялия живот ни смачква и убива, без да усещаме...!

    Бивш tww09306483.
  41. 41 Профил на xcheffo
    xcheffo
    Рейтинг: 258 Неутрално

    Яж (умерено и не много преработено), движи се и обичай.

    Ей сега отивам да си взема ферментирал сок. Така де, малцът няма с шепи да го зобам.

  42. 42 Профил на Dr_Doolittle
    Dr_Doolittle
    Рейтинг: 1593 Неутрално

    И тук има една порочна традиция да се дават плодови сокове на бебето още от първия-втория месец , която традиция е ехо от колхозното здравеопазване на бившия съветски блок с диплянките на червендалести деца строители на комунизма. И трудно се изкоренява и днес. Случва се да виждам в градинките бебета в количка с някакво голямо шише плодов сок оставено да се храни щото на майката е по-лесно така. Това са огромно количество калории и нулеви вещества като белтъчини за растеж. Естествено то след това отказва кърмата или адаптираното мляко и почват консултациите с лекари защо не се хранело нормално.

    http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
  43. 43 Профил на Явор Рг
    Явор Рг
    Рейтинг: 294 Неутрално

    В САЩ има огромен контингент от купувачи с наднормено тегло, които с изумително постоянство купуват един след друг всеки рекламиран продукт за отслабване.
    И тъй като ефект разбира се никакъв няма, добре работи маркетинговата стратегия на следващ етап да се промотират точно срещуположни на досегашните рецепти.
    Това отваря ново поле за изява, нови продукти и нова реклама.

    .
  44. 44 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1756 Неутрално

    До коментар [#32] от "dito":

    "После, не разбрах какъв точно е проблемът на смутитата - нали се мели целия плод, включително кора, ципи, семки и т.н. - защо се поставя в една категория с изцедения сок?"

    Ми щото толкоз му е акъла на аФтора. И двете категории имат своите си предимства и недостатъци.

    Смутитата най-често се правят с мляко, банани, мед... и съдържат доста калории. На мен са ми вкусни зелените с няколко парченца авокадо въпреки калориите... С червените плодове, ама без мляко ми идват прекалено кисели.

  45. 45 Профил на Mockingbird
    Mockingbird
    Рейтинг: 271 Неутрално

    Аз пък прочетох в едно авторитетно руско издание, че полонийят бил полезен в малки дози, но не трябвало да се прекалява с него, като с всяко нещо.

  46. 46 Профил на musashii
    musashii
    Рейтинг: 810 Неутрално

    До коментар [#20] от "mishelina": Има си преди всичко генетични причини в надебеляването, каквото и да ни говорят учените.
    —цитат от коментар 24 на bcbg


    Сериозно?Гледал ли си кадри от концлагерите?Интересно как на тях не им се е отразила генетиката?Аз поради заболяване близо две години бях на нискокалорична диета и поддържах ниско тегло.Постепенно започнах да ям и храна с повече калории и за 2 месеца качих 10 килограма.Възвърнах си оптималното тегло-да тежа толкова килограми,колкото съм висок над метъра.Сега си поддържам това тегло,но ограничих калориите.

  47. 47 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 237 Неутрално

    До коментар [#46] от "mushashi":
    Не става въпрос за гладуване, а за хранене. Ясно е че ако не ядеш нищо или недостатъчно отслабваш. Ставаше дума за това, че при ядене на едно и също нещо, едни остават слаби, а други напълняват. И след това всичко следва - за да придвижваш и да функционираш органите в тяло от 100 кг изисква повече калории от такова 50 килограмово. От там и нуждата на по пълните за повече захар. Лично в твоя случай, при положение че трябва да се ограничаваш за да запазиш нормално тегло, говори че имаш тази предиспозиция. Както и повечето хора от кавказки тип. Но каквато нямат много хора в Азия например, които могат да поглъщат огромни количества храна оставайки слаби.

  48. 48 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 237 Неутрално

    До коментар [#46] от "mushashi":

    Ако не разбираш френски, опитай се да го преведеш с Гугъл. Сериозно обяснение за наднорменото тегло в Полинезия, Хаваите, Самоа, Фиджи и т.н. Навремето, когато са заселвали постепенно островите, само тези които са имали един ген акумулиращ мазнините, са оцелявали след дългите пътувания. Днес никой не гладува и не пътува хиляди километри в лодка и гена е излишен, но повечето са го наследили и му ядат попарата :
    http://www.tahiti-infos.com/Comment-le-gene-de-l-obesite-a-aide-a-la-conquete-du-Pacifique-Sud_a151276.html

  49. 49 Профил на Медунчо
    Медунчо
    Рейтинг: 466 Неутрално

    До коментар [#2] от "Chavo64":

    Нима твърдиш, че сланината не е полезна?

  50. 50 Профил на lazar.vasilev
    lazar.vasilev
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#46] от "mushashi":

    Отразила се е генетиката, как да не е.Видял ли сте, и чул ли сте, за концлагерист с диабет?Животът, в това число и телосложението, винаги е съвкупност от генетична обусловеност и фактори на околната среда. Отричането но едно от двете е грешка и води до едностранчиво разбиране на нещата.

  51. 51 Профил на musashii
    musashii
    Рейтинг: 810 Неутрално

    До коментар [#50] от "lazar.vasilev":

    Естествено,че човек може генетично да е предразположен да е едър или дребен,но теглото на човека в 90 процента,ако не и повече ,зависи от това какво и колко яде.Пример със сумиста Котоошу-докато беше активен състезател тежеше близо 160 кг.Сега не се състезава и е 90 кг.Значи това свъхтегло го е поддържал с обилно хранене.

  52. 52 Профил на Alarmstufe: Rot
    Alarmstufe: Rot
    Рейтинг: 3411 Неутрално

    До коментар [#27] от "dgd":

    Явно не си прочел статията.

    Gunter glieben glauchen globen
  53. 53 Профил на musashii
    musashii
    Рейтинг: 810 Неутрално

    До коментар [#47] от "bcbg":

    Аз не съм гладувал ,за да имам ниско тегло.Дори напротив-ядех по 6-7 пъти на ден,за да мога да запазя теглото си и да не отслабна.Само дето храната ми беше нискокалорична.Като включих висококалорична храна и нещата станаха различни.Сега теглото ми е оптимално,но ако продължа да ям същите количества висококалорична храна несъмнено ще го повиша.Така че всичко опира до това какво ядеш и в какви количества.Естествено има и хора,които поглъщат огромни количества храна,без да напълняват,но те са много редки изключения.
    Относно жителите на тихоокеанските острови-ами трябва да се проследи и с какво точно се хранят.Колкото и да са предразположени към напълняване,ако не приемат достатъчно калории ,няма как да напълнеят.
    Общо взето подобни приказки съм чувал от всички дебелаци-че имат хормонални проблеми или че са генетично предразположени.Вместо да потърсят вината в огромният си апетит.

  54. 54 Профил на dito
    dito
    Рейтинг: 243 Неутрално

    Смутитата най-често се правят с мляко, банани, мед... и съдържат доста калории. На мен са ми вкусни зелените с няколко парченца авокадо въпреки калориите... С червените плодове, ама без мляко ми идват прекалено кисели.
    —цитат от коментар 44 на areta


    Май имам доста примитивно разбиране за смутита :) Вкъщи правим предимно от няколко вида плод и рядко добавяме мед (само на лимони). Затова така набързо и интуитивно приравних смутитата към просто пасирани плодове :) Но по принцип си прав(а) - ако се добавят глезотийки като мед, ядки, фурми и т.н., стават по-калорични. Но при всички положения, са по-малко вредни от купени "наурални" сокове.

  55. 55 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 700 Неутрално

    До коментар [#24] от "bcbg":

    Мисля си, че има една основна разлика между хранителния режим в Индонезиа и Полинезия, и това е оризът. С това съвсем не отричам зависимостта от определен ген в населението.

  56. 56 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 237 Неутрално

    До коментар [#53] от "mushashi":
    Ха ха, аз ще съм доволен да кача поне 6-7 кг, ама не става, каквото и да ям. Явно съм "изключение", както майка ми и баща ми. А иначе си прав, линка които ти пуснах явно е писан от дебелаци, оправдаващи се гузно за големия си апетит:-)

  57. 57 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 237 Неутрално

    До коментар [#55] от "sbk":
    Да, за това си прав, примерът ми не е идеален. Но ако вземем Малдивите например, храната е почти 90 % сходна - риба, кокосови ядки, масло и мляко, с повече плодове и зеленчуци в Полинезия. Нито ориз, нито тестени изделия, нито захар и за двете места. В Малдивите са слаби и в Полинезия дебели.

  58. 58 Профил на Ал Бънди
    Ал Бънди
    Рейтинг: 560 Неутрално

    До коментар [#2] от "Chavo64":Всяка една храна с естествен произход е полезна...!
    —цитат от коментар 40 на tww09306483


    В природата е пълно с отровни и вредни “храни“ . От някой може да си умреш буквално за минути!

  59. 59 Профил на sch123
    sch123
    Рейтинг: 241 Неутрално

    До коментар [#21] от "Gopeто":

    Сланината полезна? Нещо имаш температура.

  60. 60 Профил на Gopeто
    Gopeто
    Рейтинг: 3387 Неутрално

    До коментар [#59] от "sch123":
    Добре де не е вредна. Всъщност няма такива неща като вредни храни. Всяко нещо, което се яде става вредно тогава, когато прекалиш с храната и то системно.
    А за сланината. Аз съм ходил в казармата, за съжаление. Едно от малкото полезни неща, които съм научил там е, когато излизам в планината през студената зима за повече време, задължително да взимам лук и сланина. Едното убива вирусите, другото стопля.

    "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK