Сиренето и наситените мазнини не вредят на сърцето според нови международни проучвания

Сиренето и наситените мазнини не вредят на сърцето според нови международни проучвания

© Reutrs



Почти едновременно две големи нови проучвания опитаха да оборят едно от притесненията на хората с добър апетит. Според изследване, публикувано в Европейския журнал по епидемиология, млечните продукти, дори и пълномаслените, нямат вреден ефект върху сърдечно-съдовата система, както отдавна се счита. Второто проучване - от Британския журнал по спортна медицина - отива още по-далеч и твърди, че наситените мазнини не само в млечните продукти, а и като цяло, са безобидни и не са причина за запушване на артериите, както също отдавна и масово се твърди.


Сирене на корем


Първото изследване е на учени от университетите в Рединг, Копенхаген и Вахенинген, които правят метаанализ на данните от 29 научни труда от последните 35 години за връзката между пълномаслените млечни храни и заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови болести. Анализът им обхваща информация за хранителните режими и здравето на над 930 хиляди души по света. От тях около 10% са починали от провеждането на проучванията досега и по около 3% са развили коронарна болест на сърцето или сърдечно-съдово заболяване.


Изводът, до който учените достигат, е че редовната консумация на сирене, кашкавал, масло, сметана, мляко или кисело мляко, независимо дали нискомаслени или пълномаслени, на практика не дава отражение върху това каква част от хората развитат болести на сърдечно-съдовата система. Затова характеризират млечната група храни като "неутрални" за здравето.




За някои от продуктите учените открили дори обратна тенденция на популярното вярване, че са вредни, особено за заквасените. Оказало се например, че 10 г саламурено сирене на ден понижава риска от сърдечен удар или инсулт с 2%. Обаче за киселото мляко не се установила такава закономерност, макар и да се доказало като напълно безвредно.


Сиренето и наситените мазнини не вредят на сърцето според нови международни проучвания

© Надежда Чипева, Капитал


Ползата от млякото като източник на калций и минерали за тялото е потвърдена, но притеснението при млечните продукти идва от високото съдържание на наситени мазнини и холестерол, за които се счита, че повишават риска от болести на сърцето и кръвоносната система. Изследователите от Великобритания, Дания и Холандия обаче са убедени, че това е заблуда, която кара хората да се ощетяват без нужда и без ефект.


Средиземноморска диета и разходка


Вторият анализ опитва да даде обяснение какво задръства и уврежда артериите, щом не са мазнините, както и какво може да се направи. Изследването е на специалисти-кардиолози от Великобритания и САЩ, отново на базата на стари проучвания по темата.


Според учените причината за натрупванията в артериите (атеросклероза) и истинската опасност за сърцето и мозъка - атеротромбоза - идват от хронично възпаление на съдовата система, което трябва да се овладее, за да се намали рискът от последващо влошаване. Това става само от начина на живот, а не от изключването на мазнини, смятат те.


Всъщност не само не отричат, а дори изтъкват ползите от мазнините, включително и наситените, за успокояване на системата. Според тях здравето на хората в риск може да се подобри със средиземноморска диета с много ядки, зехтин и риба, и редовно движение от поне 150 мин. ходене на седмица или 22 мин. на ден.


Те цитират експеримент сред 7500 високорискови пациенти с различни сърдечно-съдови състояния, които при цялостна смяна на храненето и навиците за движение постигнали над 30% намаляване на опасността от инфаркт и инсулт. Препоръчват подхода също и на хора с инсулинова резистентност и диабет тип 2, които също са предразположени към сърдечно-съдови проблеми.


<strong>Източник:</strong> <a href="http://bjsm.bmj.com" target="_blank">http://bjsm.bmj.com</a>

© bjsm.bmj.com

Източник: http://bjsm.bmj.com


Критика


И двете проучвания са посрещнати със скептицизъм, не само защото отричат нещо, което е широко прието, но и защото пренебрегват други научни изследвания в подкрепа на обратната теза.


Вторият анализ среща особен отпор в "Гардиън" за това, че напълно омаловажава наситените мазнини и стари данни, показващи, че изключването им от диетата може да намали риска от сърдечни болести със 17%. Първият пък върви с уточнението, че е частично финансиран от организации на млечни производители, макар и авторите му да отговарят, че това няма отношение към научната дейност.


При всички случаи търсенето на здравословни или поне безвредни принципи в храненето в условията на съвременния свят продължава.

Коментари (50)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1664 Неутрално

    Всеки ден ново пет! Човек да не знае какво да яде вече.

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  2. 2 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1664 Неутрално

    Или някой кравар си е платил за реклама

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  3. 3 Профил на wnw04489661
    wnw04489661
    Рейтинг: 754 Неутрално



    Бас ловя, че въпросните проучвания са финансирани от фирми млекопроизводители и производители на сирена и млечни продукти .


  4. 4 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3424 Неутрално

    До коментар [#1] от "Венци 1488":

    Яж пийй това, което ти се яде и пие, но го прави умерено.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  5. 5 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1312 Неутрално

    Очаквам скоро време и палмовото масло да получи реабилитация.

  6. 6 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3424 Неутрално

    До коментар [#5] от "442":

    По принцип не е вредно, ако се използва правилно.В Азия от векове се готви с него, така, както нашите баби и дядовци са готвили с мас, преди да я сатанизирст.Защо пърженето с мас не е вредно а пърженето в олио е, може да обясни всеки читав химик.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  7. 7 Профил на оuzo
    оuzo
    Рейтинг: 443 Неутрално

    Трябва да се продава чия, мия и т.н..Това е една от причините за толкова вредни храни според Учените.

  8. 8 Профил на Коки
    Коки
    Рейтинг: 541 Любопитно

    Интереса клати феса, май?!

  9. 9 Профил на idianata
    idianata
    Рейтинг: 520 Неутрално

    До коментар [#5] от "442":

    А, то е една от най-полезните храни! Заедно със соята и прочие заместители на истинската храна! А за глутамата, да не говорим колко е полезен за всичко - не случайно хората го добавят във всяка манджа.

    Сиренето и маслото поне отговарят на моите разбирания за храна (сиреч - не заместители)

  10. 10 Профил на Истината - "езикът на омразата"
    Истината - "езикът на омразата"
    Рейтинг: 808 Неутрално

    Поредното лобистко "проучване".

    Ето ви едно реално такова: https://www.youtube.com/watch?v=1ZrxS7v2FDA

    Още: https://www.youtube.com/results?search_query=michael +greger+saturated+fat

    Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
  11. 11 Профил на mr.lottalove.
    mr.lottalove.
    Рейтинг: 1234 Весело

    Науката се развива!

    До вчера науката твърдеше, че грипът се лекува с чай , аспирин и лимони, но днес науката доказа, че грипът не се лекува така!

    В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
  12. 12 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1772 Весело

    Веднъж Божидар Димитров каза на един свой критик: "А що па да не е било така, ти видял ли си как е било?" Тая мисъл трябва да я поставят като мото във всяко изследване по темата господа диетолозите. И дамите също, разбира се.

  13. 13 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1991 Неутрално

    Още преди години съм чел, но и след това доста често се публикуват изследвания, които установяват, че сред французите от южна Франция сърдечно съдовите заболявания са на много по-ниско ниво от редното, въпреки "лошата" хранителна диета

  14. 14 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1554 Неутрално

    Че това одавна се знае. Мазнините си се преработват и нямат кой-знае какво отношение към холестерола (лошия). Той си се генерира от тялото в следствие на преработката на въглехидрати. И за възпалението е вярно, така че...... повечко вода и по-малко плюскане ( на каквото и да било) двжение и спокойствие :)

  15. 15 Профил на foure
    foure
    Рейтинг: 541 Неутрално

    До коментар [#1] от "Венци 1488":

    Идеята е да стигнеш до гроба не в перфектно сдраве и с перфектно тяла, а щастлив и доволен от живота.

  16. 16 Профил на OOPS
    OOPS
    Рейтинг: 274 Неутрално

    Струва ми се, че изследванията се отнасят за кашкавала, а не за сиренето.

  17. 17 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1772 Неутрално

    До коментар [#15] от "foure":

    Още Марк Твен си е задал тоя философски въпрос, защо някои хора се отказват от всичко хубаво, измислено за ядене, пиене или пушене в името на здравето си, след като така се лишават от възможността да използват за нещо това здраве?

  18. 18 Профил на Медунчо
    Медунчо
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Браво! Крайно време е да се образоват хората, че животинските мазнини (сланина, месо, сланина, масло, сирене, сметана, яйца) не вредят на хората, а точно обратното.
    За съжаление 70-80% от храната в магазините се състои предимно от въглехидрати и виждаме резултатите - дебелеене, диабет, сърдечносъдови заболявания и куп други болести, които не са били толкова разпространени преди 30-40 години. В днешно време хората са тотално незапознати що е то здравословно хранене. Най-лошото е, че докторите също дават съвети, а някои от тях, изобщо не са образовани по въпроса.

    (#ВМНВ, #lchf, #keto)

    http://i.imgur.com/c59MBal.jpg

  19. 19 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 1820 Неутрално

    Всичко си зависи от дозата.

  20. 20 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10410 Неутрално

    От изследването се вижда, че България не си е платила за резултатите, свързани с млякото, въпреки подканата :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  21. 21 Профил на neut
    neut
    Рейтинг: 6471 Неутрално

    Яжте повече сирене за сметка на месото, използвайте палмовото масло без притеснения, водете хармоничен живот без напрежение и с повече движение - рецептата за здраво тяло

    In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
  22. 22 Профил на Медунчо
    Медунчо
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#4] от "DDR":

    Точно от там идва проблемът. Какво значи "умерено" или "балансирана диета", или "от всичко по малко"... Т.е. болшинството хора не знаят какъво значат тези неща. Могат да се тъпчат с храна, която ги убива и не го осъзнават.
    Има доста скептици, които ще си кажат - "Ще си ям каквото си искам - това си е моето тяло" - съгласен съм. Всеки трябва сам да си избира... Но в днешно време има деца (под 2-3 год), които са с наднормено тегло, има и деца, които са с диабет и т.н. Има бебета, които се раждат с наднормено тегло! Не ми казвайте, че бебетата са си избрали да живеят така. Т.е. има тотална и масова необразованост относно храненето.

    Хранителната индустрия няма изгода да продава храна, която е полезна за здравето на потребителите - идеята е да има повече печалба. Хранителните инженери са способни да направят всяка храна вкусна, за да увеличат печалбата на работодателите си...

  23. 23 Профил на Лелка
    Лелка
    Рейтинг: 1464 Неутрално

    Имаме зъби за разкъсване на месо, също и за смилане на зарзават. Засукваме мляко, краката са най-силните ни крайници.
    Та искам да кажа - всичко с мярка и кеф. Най-добре с храни от региона и ако е възможно да са лично отгледани вече си е чист разкош.

  24. 24 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4373 Любопитно

    Така или иначе консумирането на сирене и мляко не вреди на здравето, точно напротив.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  25. 25 Профил на odyssey6195
    odyssey6195
    Рейтинг: 498 Неутрално

    Малко фета с риган и жехтин и всичко е ок....

    Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
  26. 26 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1877 Неутрално

    Майка ми, която цял живот яде малко (просто храната не я интересува странно защо ли), не пуши, не лизва алкохол, движи се мног и все пак към 65 годишна възраст й откриха висок холестерол и от тогава е на статини.
    Нещата са доволни сложни всъщност.
    Между другото, ако някой открие на пазара вафла или бисквита без палмово масло, което със сигурност е вредно, мисля, че може да опита да спечели и джакпота от някоя лотария.

  27. 27 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4373 Любопитно

    До коментар [#14] от "uq":

    Точно така! +++

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 3324 Неутрално

    Древните Гърци са го казали..........пан метрон аристон (Παν μέτρον άριστον).....всичко с мярка !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  29. 29 Профил на Gopeто
    Gopeто
    Рейтинг: 2985 Неутрално

    Някои диетолози твърдят, че здравословно хранене е маркетингов термин. И аз съм съгласен с тях. В статията съм съгласен, че няма как сиренето, кашкавала, млякото да са вредни. Според мен от начина на живот зависят заболяванията. И всичко това е обобщено. Майка ми и дядо ми (нейният баща) ядеха много сирене, кашкавал, мляко, ходеха много. Дядо си отиде в добро здраве, без да се заседява и с бистър и остър ум. Майка ми от много години има сърдечно-съдово заболяване.

    "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
  30. 30 Профил на mnogosamkrasiva
    mnogosamkrasiva
    Рейтинг: 503 Неутрално

    непрекъснато ни манипулират кое е вредно и кое полезно в зависимост от това, кое е по изгодно от маркетингова гледна точка. сиренето може би не е вредно, но ако е истинско сирене, а не боклуците, които продават в супермаркетите

    Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
  31. 31 Профил на Гошко
    Гошко
    Рейтинг: 384 Весело

    Единственото вредно нещо в млечните храни е цената им.

  32. 32 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Това "английските учени" вече станаха редовни виц герои. Иначе подобни "проучвания" са всъщност напълване на една електронна таблица тип EXCEL с данни от предишни истински проучвания и търсене под вола теле. Излизат дори резултати от сорта, че жените, които носят червени чанти и пият кисело мляко през ден, са 12% по-застрашени да ги уцели светкавица.

  33. 33 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1772 Неутрално

    Между другото, ако някой открие на пазара вафла или бисквита без палмово масло, което със сигурност е вредно, мисля, че може да опита да спечели и джакпота от някоя лотария.
    —цитат от коментар 26 на Мондиана

    Вредно е, когато е хидрогенирано, не само палмовото, а и всички растителни масла. Поне такава е най-новата модна тенденция, допреди десетина години учените твърдяха точно обратното и съветваха да заменим животинските масла с хидрогенирани растителни.

  34. 34 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1554 Неутрално

    До коментар [#26] от "Мондиана":

    Ами яде малко то хубаво, АМА КАКВО? Ако малкото е торти и сладкиши.. не е добре.
    После водата! Има много хора като камили а водата е особено важна.
    После движението (ама не а се гърбиш с мотиката по цял ден) и накрая нервите ( за което пиенето в умерени количества помага)

  35. 35 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1877 Неутрално

    До коментар [#34] от "uq":

    Сладки неща почти не яде, мотика не е хващала през живота си, предимно на ходенето набляга, но не е спортувала никога. Виж нервите са друга работа. Тя непрекъснато се притеснява за нещо... Предполагам, че по-скоро става дума за генетична предразположеност. И вода не обича да пие.

  36. 36 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2722 Неутрално

    До коментар [#5] от "442":

    За палмовото масло проблема е най-вече от екологична гледна точка!
    Изсичат тропически гори за да засаждат палми за добив на масло.
    Иначе това си е вид растително масло!

    Модератора е неадекватен!
  37. 37 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2722 Неутрално

    До коментар [#16] от "OOPS":

    За света кашкавала е сирене!

    Модератора е неадекватен!
  38. 38 Профил на musashii
    musashii
    Рейтинг: 754 Неутрално

    До коментар [#18] от "Медунчо":

    Повечето хора знаят кои храни са нездравословни,ама те са и най-вкусните.И си викат,че нищо няма да им стане ако изядат една баница на закуска,една пица на обяд и хапнат две-три пастички.

  39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 4767 Неутрално

    До коментар [#35] от "Мондиана":

    Щом не пие вода, всичко е ясно...

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  40. 40 Профил на nodamncat
    nodamncat
    Рейтинг: 657 Неутрално

    Имаме зъби за разкъсване на месо, също и за смилане на зарзават. Засукваме мляко, краката са най-силните ни крайници.Та искам да кажа - всичко с мярка и кеф. Най-добре с храни от региона и ако е възможно да са лично отгледани вече си е чист разкош.
    —цитат от коментар 23 на Лелка


    Да ти дам една сурова пържола, искам да видя как ще я разкъсаш?

  41. 41 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3566 Неутрално

    Злоупотребата с млечни продукти (особено с по-висока масленост) може да вреди единствено на задника.
    При някои жени може и да е полезно, ако напълняването се концентрира в изпълването на сутиена.

  42. 42 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1116 Неутрално

    Майка ми, която цял живот яде малко (просто храната не я интересува странно защо ли), не пуши, не лизва алкохол, движи се мног и все пак към 65 годишна възраст й откриха висок холестерол и от тогава е на статини.Нещата са доволни сложни всъщност.Между другото, ако някой открие на пазара вафла или бисквита без палмово масло, което със сигурност е вредно, мисля, че може да опита да спечели и джакпота от някоя лотария.
    —цитат от коментар 26 на Мондиана


    Колко висок холестерол и кой и е правил изледването ?
    Триглицериди и чернодробни иззследвания правени ли са ?
    Ако има висок холестерол , организмът го е призвел да ''закърпи'' нещо .Сам по себе си високия холестерол е хубаво нещо, ако е прекалено нисък значи си тръгнал за вечните ловни полета !Не е особено хубава причинта поради която организмът го е произвел , но може да е някакво дребно възпаление !
    Повече вода , повече мазнини ( вкключая растителни- ленено масло , авокадо ) , почти никакви въглехидрати и едно почистване с ленено брашно и кисело мляко .
    Кажете и да не се шашка излишно .

  43. 43 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8541 Неутрално

    Абе тези учени ни побъркаха с техните опити. То не бяха вредни яйца, не беше мазно месо и сланина, не беше сол и захар. После казват обратното. Нищо не е вредно, ако е с мярка. Просто не прекалявайте с нищо. Хапвайте от всичко, което ви харесва, без да прекалявате.

  44. 44 Профил на Dr_Doolittle
    Dr_Doolittle
    Рейтинг: 1532 Неутрално

    До коментар [#22] от "Медунчо":

    Цитат:' докторите също дават съвети, а някои от тях, изобщо не са образовани по въпроса.'
    А ти от основите на каква квалификация и знания даваш коментари за докторите?
    Това е смешно.
    А иначе дислиппидемиите и в частност хиперхолестеролемията до голяма степен са генетично предопределени , а основният фактор , който модифицира генетичното 'проклятие' е дистресът на съвременния индивид. От стойноста на обшия холетерол , който имате от лабораторното изследване само 30-33% е внесен с храната. Останалото е променена обмяна в черния дроб в резултат на дистреса. Достатъчно е да има и променена (възпалена) съдова стена за да започне да се натрупва на рискови за сърдечносъдовата система места. За Средиземноморската диета не се казва ,че е основана и наумерена до висока коснмация на червено вино, а ресвератрола във виното е основен фаакор за възстеновяване на ендотела в сърдечно-съдовата система. С две думи докато британските учени се чудят е ли е чедъра вреден или полезен, то във Франция си къркат виното сутрин, обед вечер 42 литра средно на човек годишно (включая и бебетата) и им се смеят.

    http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
  45. 45 Профил на Dr_Doolittle
    Dr_Doolittle
    Рейтинг: 1532 Неутрално

    До коментар [#22] от "Медунчо":

    Цитат:' докторите също дават съвети, а някои от тях, изобщо не са образовани по въпроса.'
    А ти от основите на каква квалификация и знания даваш коментари за докторите?
    Това е смешно.
    А иначе дислипидемиите и в частност хиперхолестеролемията до голяма степен са генетично предопределени , а основният фактор , който модифицира генетичното 'проклятие' е дистресът на съвременния индивид. От стойността на обшия холестерол , който имате от лабораторното изследване само 30-33% е внесен с храната. Останалото е променена обмяна в черния дроб в резултат на дистреса. Достатъчно е да има и променена (възпалена) съдова стена за да започне да се натрупва на рискови за сърдечносъдовата система места. А за Средиземноморската диета не се казва ,че е основана и на умерена до висока консумация на червено вино, а ресвератролът във виното е основен фактор за възстановяване на ендотела в съдовата стена на сърдечно-съдовата система. С две думи докато британските учени се чудят е ли е чедъра вреден или полезен, то във Франция си къркат виното сутрин, обед вечер 42 литра средно на човек годишно (включая и бебетата) и им се смеят.

    http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
  46. 46 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1877 Неутрално

    До коментар [#42] от "stenlyaka":
    "Колко висок холестерол и кой и е правил изледването ?"

    Вече са минали много години и нямаме документи от тогава. В кварталната поликлиника са го мерили и са я лекували. Висок е бил само LDL, за останалите няма спомени. Чернодробните параметри никога не са били с отклонение. От 6-7 години вече ползваме само най-добрата лаборатория и избираме лекарите, но връщане назад едва ли има. А имам чувството, че статините не са добро нещо за умственото състояние, наблюдавам още двама души на тях.
    В интерес на истината и аз тръгвам по нейния път. И моят LDL е малко над нормата (общият е добре), макар че и аз водя сравнително здравословен живот, слаба съм (пушила и пила съм, но в доста по-стари исторически времена). Животински мазнини почти не ям, сега взимам и пектин, та положението засега е под контрол. Лошото е, че съм пристрастена към сладките неща, та ще трябва и от това да се отказвам, уви.

  47. 47 Профил на jgn33471284
    jgn33471284
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Хубава статия за наука, която представя както новите изследвания, така и критиките към тях, браво! Много по-добре от псевдосензации като "децата наследяват само майчините гени", които се оказват препечатки на съмнителни блогове, избрали си да защитават само една гледна точка във вървящи в момента научни спорове.

  48. 48 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1877 Неутрално

    До коментар [#33] от "usero":
    "Вредно е, когато е хидрогенирано, не само палмовото, а и всички растителни масла. "

    Предполагам, че палмовото и кокосовото се влагат именно като хидрогенирани, защото така продуктът става хрупкав. Но рядко на етиката се споменава този параметър. Време е за законови мерки. Има страни, в които хидрогенираните мазнини са даже почти забранени - подробно в уикипедия за "trans fats". Обяснението за вредността е, че организмът не ги разпознава и затова ги отлага в кръвоносните съдове (накратко казано). Сега има някаква нова тхнология и по нея произвеждат един нов маргарин (сега го рекламират), но кога ли може да се окаже, че и това е вредно...

  49. 49 Профил на Nadeto Mirkova
    Nadeto Mirkova
    Рейтинг: 221 Любопитно

    До коментар [#1] от "venci4":

    Много е просто !!! От далгите години заниманиа с ИОГА и медитации просто станах медиум !!! За всиака храна питам: " ПОЛЕЗНА ЛИ Е ТАЗИ ХРАНА ЗА МЕН ?" ВИНАГИ ПОЛУ4АВАМ отгоВор ДА или НЕ !!! ЗДРАВ 4ОВЕК САМ !!! НИАМАМ ПОБЛЕМИ !!!

  50. 50 Профил на Nadeto Mirkova
    Nadeto Mirkova
    Рейтинг: 221 Любопитно

    ОПИТАИТЕ !!! САМО 6ТЕ СПЕ4ЕЛИТЕ !!!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK