Кампания за измерване на кръвното и преглед за предсърдно мъждене ще има в 11 града днес

Кампания за измерване на кръвното и преглед за предсърдно мъждене ще има в 11 града днес

© Дружество на кардиолозите в БългарияВ 11 града в страната днес специалисти ще измерват безплатно кръвното налягане на желаещите с апарати, индикиращи и предсърдно мъждене. Кампанията е на Дружеството на кардиолозите в България с подкрепата на Български червен кръст, Българска лига по хипертония, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България и 4Бьорингер Ингелхайм България" по повод Международния ден на хипертонията - 17 май.


На ключови места в избраните градове студенти по медицина и лекари ще информират минувачите за причините и за рисковете от високото кръвно налягане, ще отговарят на въпроси и ще насърчават възрастните да следят състоянието си по-добре, защото те са най-рискови. Всеки желаещ ще може да провери своето кръвно налягане и да получи след това карта с резултатите, а консултациите ще са от професионалисти от БЧК, Дружеството на кардиолозите и АСМБ.


Безплатните измервания на кръвното налягане ще се извършват с медицинска технология, която регистрира и наличието на предсърдно мъждене, което е трудно за улавяне, но опасно за сърцето, ако е оставено без контрол. Кампаниията ще се проведе през целия ден - от 10 до 16 ч.
Пунктовете за измерване на кръвното ще са в:


София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на метро станция "Сердика")
София – до подлеза на хотел Плиска, бул. "Цариградско шосе" 10В


Пловдив - площад Централен (от западната страна, срещу Централна поща)


Благоевград - ул. "Тодор Александров" (пред магазин Билла и Съдебната палата)


Стара Загора – Централен парк "5 октомври" (до фонтаните)


Бургас - ул. "Александровска", пред сградата на Общината


Варна – вход Морска градина (от страната на Икономически университет)


Русе - площад "Свобода", срещу Съдебната палата


Плевен - площад "Възраждане" до фонтаните, Община Плевен


Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет


Търговище - пред Драматичния театър и Библиотеката


Добрич - бул. "25-ти септември", пред бившата сладкарница "Ропотамо"


Световният ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на Международното дружество по хипертония.


Артериалната хипертония е най-масовото заболяване в света и в съчетание с други рискови фактори като повишен холестерол, тютюнопушене, затлъстяване, диабет формира висок сърдечно-съдов риск. Тя е основен рисков фактор за предсърдно мъждене. Предсърдното мъждене е най-честата форма на сърдечна аритмия и възникването му е свързано с голям брой сърдечни и извънсърдечни заболявания. При пациентите с артериална хипертония, рискът за възникване на предсърдно мъждене е между 1.4 и 1.5 пъти по-голям в сравнение с риска при здрави лица при равни други условия. Предсърдното мъждене увеличава риска от исхемичен мозъчен инсулт до 5 пъти и е причина за почти 1/3 от всички случаи на инсулт.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7830 Неутрално

    Защо не във всички областни градове?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK