Кратките периоди на аритмия са толкова опасни, колкото и дългите, предупреждава кардиолог

Кадър от кампанията за безплатно измерване на кръвното в София в Световния ден на хипертонията (17 май)

© Анелия Николова

Кадър от кампанията за безплатно измерване на кръвното в София в Световния ден на хипертонията (17 май)Кампания за безплатно измерване на кръвното налягане и проверка за предсърдно мъждене привлече стотици хора на специални пунктове в 11 града в страната днес. Поводът е Световният ден на хипертонията, а организатор е Дружеството на кардиолозите в България. "Дневник" разговаря с председателя на дружеството проф. Арман Постаджиян за хипертонията, предсърдното мъждене и как човек сам да се ориентира има ли проблем.


Хипертония и превенция


Хипертонията е основен фактор, определящ високата честота на сърдечно-съдови инциденти, казва проф. Постаджиян. Световният ден се отбелязва от 2005 г., за да се напомня на хората да си мерят редовно кръвното налягане и да се грижат за сърдечно-съдовата си система, защото нарушенията по нея са напълно предотвратими, стига човек да е информиран.


"Лошото на превенцията е, че е много лесно да се говори за нея, но да се предприемат конкретни стъпки и кампании е доста по-сложно. Дълбоко вярвам, че добре обучените пациенти могат добре да контролират стойностите си в домашни условия и да ги познават добре и по този начин сравнително лесно да държи в течение лекаря си, така че да са си взаимно полезни", коментира той.
Всеки пациент трябва да знае, че не единчната стойност на кръвното налягане е това, което интересува лекаря, а средната стойност. Ако човек си измерва кръвното налягане всеки ден по два пъти, усредняването се прави за едноседмичен период. Спрямо такова изследване вече може да се прецени терапията и необходимите действия за този пациент, пояснява специалистът.


Информация и доверие


Извън обичайната дискусия за артериалното налягане и правилният начин на измерването, тази година дружеството поставя акцент и на едно от най-честите ритъмни нарушения - предсърдното мъждене. То е най-често при хората и с високо кръвно налягане, казва Постаджиян.


"Вече имаме все по-добри начини за детекция на това нарушение и имаме все по-добри терапевтични стратегии за пациентите в риск. Медицинското познание на лекарите обаче трябва да срещне пациентите - да има осведоменост и дискусия. Дори само двама пациенти да потърсят лекар след това с въпроси, бих оценил днешната кампания като смислена", коментира председателят на дружеството на българските кардиолози.


Според него образоването на пациентите зависи и от самите тях. Всеки може да намери различни източници, а за да е по-сигурно може да се обърне към лекар, който да му препоръча откъде да чете, защото пък понякога има дезинформация чрез информацията. Лекарят и пациента трябва да си имат доверие взаимно, за да е ефективна комуникацията им, смята кардиологът от "Св. Анна".


Предсърдно мъждене


При предсърдното мъждене много често хората се оплакват от сърцебиене и когато напипат своя пулс могат да установят, че той не е ритмичен. Проблемът е, че понякога може да нямат такова усещане, или то да трае за кратко. Медицинският проблем е, че кратките периоди на аритмия носят същия риск от инсулт както персистиращото предсъдрдно мъждене. Това поставя необходимостта от по-стриктна детекция и профилактика, казва лекарят. Чак след определяне на вида на проблема може да се подходи към лечнието.


"Всеки може сам да улови дали има аритмия като опипа пулса си и не е необходимо да има медицинско образование. Рискът да сбърка не е много голям. Въпросът е в детайлите след това - какво да направи", казва проф. Постаджиян. Като се установи дали има и другите класически рискови фактори - високо кръвно налягане, диабет, данни за друго съдово заболяване, прекаран ли е инсулт, възрастта (рискът нараства над 60 години), вече може да се определи подхода при конкретния човек.


След установянето на аритмия обикновено първата задача е да се вземат мерки за възстановяване на ритъма с остро лечение, което е най-ефикасно в първите 48 часа. След като това се постигне, трябва да се намери начин за задържане на този ритъм и да се иднетифицират рисковете, за да се определи вариант на антиколагулантно лечение, което може да предотврати всякакви следващи усложнения. "В днешно време това е напълно постижимо и е жалко, когато не се прави", коментира специалистът.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  вървенето на зиг заг по улицата също е опасно за здравето

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2841 Любопитно

  "Кратките периоди на аритмия са толкова опасни, колкото и дългите, предупреждава кардиолог"
  ===========================
  Ами ако въобще не влизаме в ритъм, това си е само един проблем?

  Еретик
 3. 3 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 547 Неутрално

  При аритмия се консултирайте с електрофизиолог! Има аритмии, при които няма нужда от лекарства или такива, показани за аблация. Кардиологът ще ви изписва лекарства десетилетия наред, с всичките им странични ефекти. Следват повишен холестерол, статини, диабет.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK