Изключване на системите при мозъчна смърт, ако няма съгласие за донорство, предлага зам.-министър

Изключване на системите при мозъчна смърт, ако няма съгласие за донорство, предлага зам.-министър

© Анелия НиколоваБолниците да не поддържат живота на пациенти в мозъчна смърт, ако близките не се съгласят да дарят органите им. Това предлага новият заместник-министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.


Идеята е да се стимулира донорството - България е на последно място по съгласие за даряване на органи в Европейския съюз. Около 1000 души чакат за трансплантация, а 3000 са заявили категоричен отказ за донорство, съобщи "Нова телевизия".


Мирослав Ненков твърди, че практиката е популярна в Европа. Пациентски организации обаче се обявиха срещу нея, окачествявайки я като "изнудване". "Като организации, ангажирани към подкрепа на донорството и защита правата на трансплантираните пациенти, считаме, че актът на даряване на органи трябва да е съпроводен със смирение, спокойствие, вътрешна необходимост, вяра и воля на близките, които губят обичан от тях човек", казва се в позиция до медиите на асоциацията от организации "Заедно с теб". Според тях идеята е ненавременна и неподходяща.


От Агенцията по трансплантации коментираха пред "Нова", че промяната на обществените настроения към донорството ще отнеме поне десетилетие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK