Върховният съд на Германия избра ваксината в спор между родители за имунизацията на детето им

Върховният съд на Германия избра ваксината в спор между родители за имунизацията на детето им

© ReutersНай-висшият съдебен орган в Германия взе историческо решение днес, съобщава "Ройтерс". В спор между родители дали детето им да бъде ваксинирано, или не, Върховният съд на Германия отсъди в полза на бащата, настояващ 5-годишното му момиче да получи пълна имунизация, въпреки че майка му е против.


Ваксинирането в Германия не е задължително, но е препоръчително и за него има стриктни инструкции от здравните власти. И там, също както в голяма част от Европа, има тенденция за намаляване на имунизационния обхват и бумове на инфекциозни болести. Днешното решение на съда е крачка в борбата с тази тенденция, пише "Ройтерс".


В становището на Германския върховен съд се посочва, че спорещите родители са разделени и детето живее с майката, но съдът застава на страната на бащата, защото неговото искане е в съответствие със здравните препоръки и медицинските стандарти на държавата и защитава интереса на детето. В другия край на спора опасенията на майката са, че ваксините са "лобизъм на фармацевтичния сектор и лекарите" и потенциалните вреди от тях са по-големи от ползите.
Данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) показват разширяващи се пропасти от неваксинирано население из Европа, които представляват потенциални огнища на опасни инфекциозни болести. Грешна е логиката, че неваксинираните са защитени, щом околните са ваксинирани, защото броят на неваксинираните расте, предупреждават специалистите и това се доказва от бума на морбили из Европа в момента.


В борбата с антиваксиналните настроения много европейски държави обмислят да направят ваксинирането задължително. Точно това предприе правителството на Италия миналата седмица.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK