Отричането на ваксините е агресивно невежество, смята Нигяр Джафер

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ами специално с рота вируса си е предозиране. Не съм против задължителния календар, обаче не може да залитаме и в другата крайност, утре някой ще препоръча имунизация срещу пърхот.

 2. 2 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Не е невежеството, а малоумие, което трянва да се лекува!

  VD
 3. 3 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Наистина е агресивно невежество, но антиваксърските веган мами са много горди от усилията да уморят чедата си. Наистина природосъобразен начин на живот, все пак високата детска смъртност е типична за предците ни.

 4. 4 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Антиваксърите трябва да се вкарват в затвора за съзнателно застрашаване живота и здравето на децата си! Всеки има право да е глупав, стига да не застрашава с това живота на другите!

 5. 5 Профил на Beyond
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 6. 6 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Талибанщината напоследък взима застрашителни размери - от толеранщината ни към простотиите на пътя, в парламента или поредната държавна институция до бъдещето на нашите и децата на другите.

 7. 7 Профил на ivo41493463
  ivo41493463
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Абсолютно е така. Направо си е доброволно връщане към средновековието. Не че такива глупости не стават и в по-ново време. Махатма Ганди е оставил жена си да умре от напълно лечима пневмония, защото е бил против това да бъде инжектирана с пеницилин. Естествено, само 6 седмици по-късно не се е посвенил да приеме лекарства за маларията си и се е спасил благодарение на медицината.

 8. 8 Профил на hchinaski
  hchinaski
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Онзи момент, в който политик от ДПС е по-малко вреден от банда агресивни псевдоинтелигентни бг мами.

 9. 9 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Права е!

 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1710 Любопитно

  До коментар [#2] от "VD":

  Чие малоумие трябва да се лекува? Защото д-р ти Илиян Тодоров твърди, че:
  "от такива инфекции се заразяват над 2.8 млн. души - предимно деца под 5 години. 87 хиляди от тях се налага да се лекуват в болница, а при над 230 на година изходът е фатален."
  Сиреч от 2.8 млн. души над 2.7 млн. души са си оздравяли от само себе си. Един вид, "имали болки в стомаха от глад, хапнали и се оправили".
  Няма обяснение защо точно при 230 или при 0,008% е настъпила смърт и дали точно вирусът е единствената причина за фаталния изход (вирусът само да е усилил съпътващо летално заболяване). За да добиете представа, загиналите по пътищата у нас годишно са 0,01% - с 20% повече от починалите от вирус (както се твърди). И заради тая "висока" (неонаталната е по-висока, дори в Швеция - 0.03%) смъртност да се задължите цялото население всяка година да кара шофьорски курсове (срещу 600 лв., а не сдобилете се с имунитет, опс шофьорска книжка, плащат втори път). Кой би имал интерес!?

 11. 11 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Не е толкова еднозначно. Има и много тежки усложнения от ваксини, когато детето е алергично или неразположено в момента на ваксинирането. Наистина по статистика са много редки. Но когато се касае за собственото дете, статистиката не играе. Права е. И искрено загрижените и страхуващи се родители също са прави. Не знам.

  Мърфи е оптимист!
 12. 12 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  От една страна, като чета писаниците на малоумните антиваксъри ми се иска да оставя всичко на естествения потбор - ако оцелеят децата им - оцелеят. От друга страна пък, дечицата не са виновни, че са им се паднали такива видиотени родители, та... големи глоби, затвор и даже отнемане на децата на такива троглотити, иначе няма оправия.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 13. 13 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Силни, но несправедливи думи. Причините за недостатъчното покритие са, че циганите нямат достъп до личен лекар, което е по вина на здравните власти и липсата на работеща държава.
  Петте бг мами, които напълно отричат ваксините, не са никаква заплаха. Огромното мнозинство от българските родители ваксинират децата си в срок.
  Бежанците - никой не знае от какво са преболедували, защото идват без паспорт, камо ли имунизационен такъв. Питайте Меркел и останалите европейски лидери.
  Не на последно място - в белите държави ваксините са препоръчителни. Някои държави се радват на добро покритие, други, поне що се отнася до морбили - не.
  Малко пребиваване в реалността е от полза на всеки.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1710 Любопитно

  До коментар [#4] от "Ал Бънди":

  А "ваксърът" не трябва ли да влиза в затвора, че лъже, че всяка ваксина създава доживотен имунитет!?
  Ти слагаш ли си веригите за сняг, когато отиваш на море? Не ти ли е минавало през ум, че без вериги за сняг застрашаваш живота на другите?

  И да, има ваксини с доказано действие (БЦЖ срещу туберкулоза, но и тя не се пропоръчва за всеки), има и такива, дето карат на внушения (противогрипните - всяка година има нов щам и по правило не е включен във ваксината). А има и чисто пропагнадни - срещу папилома вирусите - от над 100 папилома вируси ваксините противодействата само на 6 вируса. Кел файда, ако ваксинираното девойче е полазено от някой от останалите 94 вируса!?

 15. 15 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3341 Неутрално

  До коментар [#10] от "wanderer":


  За да добиете представа, загиналите по пътищата у нас годишно са 0,01% - с 20% повече от починалите от вирус (както се твърди). И заради тая "висока" (неонаталната е по-висока, дори в Швеция - 0.03%) смъртност да се задължите цялото население всяка година да кара шофьорски курсове (срещу 600 лв., а не сдобилете се с имунитет, опс шофьорска книжка, плащат втори път). Кой би имал интерес!?
  —цитат от коментар 10 на wanderer

  Да сравнявате смъртността от катастрофи с тази от инфекциозни заболявания е малоумие!Джафер правилно ви го е казала "агресивно невежество" !Не стига,че не разбирате,но и пишете пълни глупости,и вредите на здравето на другите,че и за капак се гордеете с това!

 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3341 Неутрално

  До коментар [#11] от "султана глаушева":


  Не е толкова еднозначно. Има и много тежки усложнения от ваксини, когато детето е алергично или неразположено в момента на ваксинирането. Наистина по статистика са много редки. Но когато се касае за собственото дете, статистиката не играе. Права е. И искрено загрижените и страхуващи се родители също са прави. Не знам.
  —цитат от коментар 11 на султана глаушева

  Има мноого редки случаи на такива реакции.Но те са в пъти по-редки от засегнатите деца при възникване на една епидемия.В стотици и хиляди пъти,бих казал.То и затова се прави ваксинация и имунизация.

 17. 17 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#10] от "wanderer":
  Точно за това говорех.

  VD
 18. 18 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Марш в Анадола. Ние искаме да живеем в Европа и 21 век и там няма задължителна имунизация и пагубни за здравето ваксини.

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#13] от "solange":

  "циганите нямат достъп до личен лекар"

  Не са циганите главен проблем - никой в България няма пълно здравно досие/персонална електронна здравна карта.
  Няма как да туриш дори ефективна ваксина като БЦЖ, ако детето е болно от левкемия или друго остро хронично заболяване. А при тая миграция от град в град няма как личният ти лекар да знае всичко за детето ти, дори и за тебе. Да не говоря, че с времето хората забравят или си измислят заболявания.

  Без пълно здравно досие да се търгуват ваксини за щяло и нещяло си е "игра на сляпа баба"... с цел някой да спечели "максималната печалба".

 20. 20 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Трябва схема за лесно и бързо обезщетяване на жертвите на ваксини. Дотогава обществото няма да бъде солидарно с жертвите на борбата за стаден имунитет и съответно не може да изисква солидарност.
  Нека се презумира в такива случаи, че ваксината е била дефектна - и лекарите спокойни, и болните с някой лев за издръжка и медицински разходи, и обществото с чиста съвест. Фармацевтичните компании могат да поемат разходите - нали тези случаи били много редки, бълха ги ухапала.

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1710 Любопитно

  До коментар [#16] от "yanne":

  "Има мноого редки случаи на такива реакции"

  Да се чуди човек защо се увеличава броя на децата-инвалиди поради хронично заболяване?
  Мога ли да хвърля едни данни като д-р ти Тодоров, че с увеличаване броя на ваксинациите инвалидността при децата нараства?

 22. 22 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#21] от "wanderer":

  Да не говорим изобщо за състояния от аутистичния спектър. Питайте американците как върви при тях с имунизацията.

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#15] от "yanne":

  Нито катастрофите, нито инфекциите ги спуска дядо Господ. Те са риск, който постоянно съпътства живота ни. Въпрос на трезва преценка, а не на комунистическа масовка, как рискът да се намали.
  Например, една ограда по границата би редуцирал два пъти повече рискът от инфекция (и по животни, и по хора) в сравнение с една масова ваксинизация без да се отчита здравния статус и наследствената обременост.
  Ама либертастите няма да печелите ни от трафик на "бежанци", ни от продажба на ваксини, нали!?

 24. 24 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#10] от "wanderer":

  ?!?

  Какво точно обяснявате, че сигурно съм тъп и не ми става ясно?

  Опитвате се да обясните, че не е неоходимо да се регулира движението по пътищата посредством закони, правилници и правила за движение ли?

  Модератора е неадекватен!
 25. 25 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#13] от "solange":

  Препоръчителни, колко да са препоръчителни, след като те имунизират по график?

  Модератора е неадекватен!
 26. 26 Профил на GS81
  GS81
  Рейтинг: 8 Весело

  Точно така трябват ваксини за всичко - сърбеж, гъдел, гъста коса, рядка коса.

  Разбира се трябва ваксините трябва да са внос от Турция :) или нови такива които да не са тествани преди това върху хора та ние тука да сме първите.

  Също така много добра идея е да се ваксинират децата още в утробата на майката...защо ще ги чакаме да се родят ... ааа

 27. 27 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#14] от "wanderer":

  Виж сега г-н обясняващ се!
  В древен Китай, хората понеже са били прости не са пиели вода, а чай.
  По една "случайност" така са се предпазвали от заразяване с много неща съдържащи се във водата (и към момента има много места по-света където даже зъбите не си миеш с неботилирана/непричистена вода).
  Също така можеш ли да си представиш още тогава китайците са се миели редовно, сменяли са си редовно дрехите и т.н.
  Всичко това е било много шокиращо за първите "напредничави" европейци видяли гореописаното.
  Та давай пиши за вредите от ваксините, то човечеството няма памет не знае за дреболии като епидемии...

  Модератора е неадекватен!
 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3341 Неутрално

  До коментар [#21] от "wanderer":


  Да се чуди човек защо се увеличава броя на децата-инвалиди поради хронично заболяване?
  —цитат от коментар 21 на wanderer
  Ааа,тези ваксини станаха универсален дявол-вече и за хронично болни деца станаха виновни.Ина,че сериозно-малка подсказка-може да проверите каква е била смъртността преди,да кажем 100 години.Тогава хронично болните деца са били доста по-малко.Просто са били в друга графа-мъртвородени или загинали в ранна възраст.По-горе го казах-Джафер правилно ви е определила- "агресивно невежество" .Между другото-в САЩ има такива резервати на антиваксъри-там,разбира се се появяват всички инфекциозни болести-защо не проверите!

 29. 29 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#21] от "wanderer":

  Дай някакви данни от реномиран медицински източник или престани да пишеш простотии, темата е доста сериозна и отговорна.

  Модератора е неадекватен!
 30. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#16] от "yanne":
  Именно. Така е. Затова казвам "не знам". Кажи същото, обаче, на родител, преживял такова усложнение на детето си. Аз водех сина ми на ваксини, но дни преди термина бях като болна и треперех от страх. Медицината не е точна наука като геометрията например - пет постулата, няколко теореми и пей сърце!И това го знаят всички добри лекари. И затова трудът им заслужава огромно уважение.

  Мърфи е оптимист!
 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3341 Весело

  До коментар [#23] от "wanderer":


  До коментар [#15] от "yanne":Нито катастрофите, нито инфекциите ги спуска дядо Господ.
  —цитат от коментар 23 на wanderer

  Е,кой ги пуска инфекциите?!Някой в Пентагона ли?!Ще се потретя,ама -"агресивно невежество"!То дори и сравнението с катастрофите пак ви куца,защото в училище се учат правилата на движение-т.е ,се прави имунизация срещу катастрофи.по вашите сравнение.

 32. 32 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#23] от "wanderer":

  Вих сега имам приятел, който живее в Аржентина!
  Направи си къща на еднао място което си избра щото му харесва, даже не знае чия собственост е земята под къщата...

  Мисълта ми е че колкото и да сме напреднали все още има места където можеш да отидеш да живееш напълно самостоятелно без никой да ти се пречи, даже може да не виждаш други хора с години.

  Модератора е неадекватен!
 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3341 Весело

  До коментар [#30] от "султана глаушева":


  Кажи същото, обаче, на родител, преживял такова усложнение на детето си.
  —цитат от коментар 30 на султана глаушева
  А какво ще кажеш на родител на дете,умряло от морбили?!Ами на родител на дете умряло от коклюш?!Ами на родител на дете умряло от едра шарка?!Или от менингит?!Преценява се риска и ползата за обществото като цяло.Знам,че е такива решения се взимат нелеко,но такива решения спасяват човешки животи.

 34. 34 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#30] от "султана глаушева":

  Медицината си е бая точна наука!
  Само, че явно очакваш 101% гаранция, няма такова нещо винаги имаш процент риск!
  Самите хора са много различни!

  Модератора е неадекватен!
 35. 35 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#31] от "yanne":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#28] от "yanne":

  "малка подсказка-може да проверите каква е била смъртността преди,да кажем 100 години"

  Хайде още една подсказка - каква е била хигиената преди 100 години и сега. Кой си е честитял банята? Или колко са жевеели на едно с добитъка в обора?
  До коментар [#31] от "yanne":
  "Е,кой ги пуска инфекциите?!" Не си мий ръцете и не си сменяй бельото една година и си вярвай, че дядо Господ те е споходил. Тагова и ваксина не те спасява - Животът е самоорганизаращ се - няма да те споходи бактерията, от която се пазиш, а неин мутант. Не съм върл противник на ваксините, но всеки организъм може и трябва сам да си изгражда имунитета. Разбирай го, че и прекалената хигиена не е панацея за имунитета.

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#24] от "ivan_":

  "Какво точно обяснявате"

  Аз не обяснявам, само подчертавам, че с такива данни д-р Илиян Тодоров насажда истерия, а не трезва преценка на риска.
  И да, науката не знае за всички вируси и бактерии. Дори не е сигурна как мутират. Но при положение, че 99.999% се справят с конкретен вирус, решението за останалите не е масовата ваксинация на всички. Най-малкото, защото не е сигурно точно от какво са починали въпросните 230 случая.

 38. 38 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#34] от "ivan_":
  Виж. Точно защото не е точна наука, трудът на лекарите е най-квалифицираният! Ще е точна, ако имаш инструкция как да произведеш човек. Е, ти като мъж можеш да го направиш и то с огромно удоволствие, но не можеш да го произведеш. Е, лекарите са сервизния персонал на нещо, дето го е правил господ ли, дявол ли, кой знае кой, но не и ние, хората. Не искам да съм на тяхно място!

  Мърфи е оптимист!
 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1710 Любопитно

  До коментар [#34] от "ivan_":

  "Медицината си е бая точна наука!"

  И колко серопозитивни е излекувала? На колко души е помогнала да се преборят с паркинсона или безобидният синдорм на Желберт (признаци на жълтеница, без да има вирус)?

 40. 40 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#36] от "wanderer":

  Така е приятелю,
  това "всеки организъм може и трябва сам да си изгражда имунитета" е проверено на практика!
  И работи и то много добре, организмите успяват да си изградят самостоятелно имунитета, "малкия" проблем е в бройката на неуспелите в процеса на изграждане на имунитет, когато е за по-кофти болести тези неуспелите да изградият имунитет вземат че измират масово.
  Почети малко история има немалко епидемии шевствали по планета.

  А какво всъщност представлява една ваксина знаеш ли?
  Имаш ли представа как ваксината ти изгражда имунитет?
  Че аз съм чувал, че го правят с контролирано количество от причинителя на болеста.
  Контролирано хем да не те разболее, хем да стимулира организма ти да изгради имунитет!

  Модератора е неадекватен!
 41. 41 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Много хубаво го е казала и много категорично е описала.... електората на собствената си партия.
  Айде сега с поне част от новите 80 мил.евро парички да ограмоти многодетните парцалани , да ги научи да не бият лекарите , да спазват елементарна хигиена .ПиснА ми да слушам през година за болести изчезнали в белия свят и избухнали в маалите .
  Държавна политика и реакция на родителите , това е пътя за справяне с антиваксърите - в ясли и градини да не се приемат неваксинирани хлапета за да не застрашават останалите.

 42. 42 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#1] от "niakoi_si":

  Ако баба ти е умряла от пърхот имаш право. А ако единственото ти дете е едно от тези 230 или както в Африка са някокостотин хиляди загинали на година тогава друго ще пишеш...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 43. 43 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#1] от "niakoi_si":

  Абсолютно вярно! Почват логично с електронен регистър и в един момент преминават на ротавирусна ваксина, която ако другите не знаят е ПЛАТЕНА и даже си е доста скъпа и не случайно не е включена в задължителния Имунизационен Календар.
  Тоест от ДПС отново получаваме чисто бизнес лобистки интереси, замаскирани като държавническа мисъл.

 44. 44 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#33] от "yanne":
  Спорът ни може да трае безкрайно, защото сме на едно мнение. Не исках да го пиша, за да не сугестирам негативно останалите, но не ми оставяш друг избор. Синът ми реагира лошо на първия дифтеткок. А аз още по-лошо - вместо да го успокоя, се разкрещях. Беше много драматично. И въпреки това го водих на последващите ваксини. Но с огромен страх. И това е разбираемо, нали?

  Мърфи е оптимист!
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  А кои са най-невежите в България?

 46. 46 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#37] от "wanderer":

  Прости ми невежеството но кой е д-р Тодоров и защо е необходимо да се съобразяваме с неговото мнение?
  Темата за ваксините ли е или за някакъв частен случай?
  И според теб в посоченият от теб цитат от какво са починали въпросните 230 деца?
  И също според теб няма проблем да лекуваме 90 000 човека повечето, от които деца под 5 години, при положение, че можем да ги ваксинираме и да не ги лекуваме?
  Съзнаваш ли, че освен въпросния доктор от статията и събитието от България целия свят извършва ваксинации или ти коментираш точно този конкретен казус?

  Модератора е неадекватен!
 47. 47 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#10] от "wanderer":

  Ако за теб спасяването на 200 живота годишно не си струва...

 48. 48 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#13] от "solange":

  В белите държави ваксините са задължителни. Друг е въпросът кой как прилага законите и дали налага глоби за неявилите се или отказалите. Във Франция и Белгия мерките са жестоки до затвор за родителите , вГермания и Австрия са символични глоби. А иначе фондове за обезщетяване от усложнения има по света и не са за 'дефектни ваксини' , а за усложнения , които са 1:10 милиона имунизирани което е по-рядко отколкото да те ударят две мълнии синя и зелена докато си на барбекюто . Ако такива обезщетения имаше за смъртни случаи от електроуреди, компаниите за техника шяха да са намалели до всичко на всичко 5 за целия Свят....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 49. 49 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#38] от "султана глаушева":

  :)
  Разбрах тезата ти и ще си позволя лека корекция или допълване.
  Точна наука е, само, че не е обхванала/изследвала всички въпроси, които я интересуват.
  Няма и всички отговори/решения които и трябват.

  Няма да е точна наука ако се занимава с нещо абстрактно, а човека си е доста реален.
  Много сложен за съжаление или за радост, но реален.
  Така, че медицианта е точна наука.
  И дотолкова напредна, че даже се опитва да "произвежда" хора. Засега го прави с овце...

  Модератора е неадекватен!
 50. 50 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#39] от "wanderer":

  Мани го това, ти осъзнаваш ли, че все още не е успяла да направи така, че хората да спрат да умират?
  Продължаваме да мрем като мухи, даже относителни здрави хора на по 90, 90 и няколко години умират и тези "шарлатани докторите" го наричат естествена смърт разбираш ли, некадърници такива...

  Въобще даже наука не трябва да му се казва на това...

  П.С. Можеш ли да станеш по-неадекватен от показаното до момента?
  Пробвай, опитай се да ни удивлиш с възможностите си!

  Модератора е неадекватен!
 51. 51 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#42] от "Dr_Doolittle":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 52. 52 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#39] от "wanderer":
  Надявам се, че с това не подценяваш труда на лекарите. Ние, които работим в сферата на точните науки, дето в дебелите книги е написано какво трябва да правим и въпреки това творим куп грешки, да не забравяме, че лекарите нямат дебъгер! И че ние всички не можем да им стъпим на малкия пръст, а тези от спешната помощ получават толкова, колкото чистачките в нашите фирми и за награда най-накрая ги бият!

  Мърфи е оптимист!
 53. 53 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#39] от "wanderer":
  Колега, не се хаби. Това е все едно да се бориш със свиня в кочина. :)
  Накрая, ти ще си омазан, а на нея ще и е харесало и ще е доволна!

  Няма как да стигне до проваксърския мозък, че нещата не са само черо-бели.
  Но, заради тоталното отричане на тежки нежелани реакции след ваксиниране и възхваляване единствено на ползите, антиваксърските движения ще стават все повече.
  Кой знае, един ден техните деца и внуци може да изтеглят късата клечка...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 54. 54 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Така като чета коментарите, излиза че най-естественото нещо е човек да почне да се боцка с ваксини още от раждането си, а после ако може и да продължи цял живот да е абонат на фармацевтичните компании и да се тъпче с хапчета и какви ли не други лекарства и така до последния си ден на тази земя. Чудесен сценарии за фармацевтичната индустрия която така или иначе и в момента не усеща нито световна финансова криза нито каквото и да било ами печели мощно. И тази задължителна зависимост от ваксини и лекарства ние наричаме гордо - прогрес на обществото а хората решили че не е нормално да си зависим от лекарства и да се тъпчеш с недоказани като ефект неща обвиняваме в средновековно мислене. Има нужда от малко повечко замисляне по въпроса, бих казал аз.

 55. 55 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Антиваксърите трябва да се вкарват в затвора за съзнателно застрашаване живота и здравето на децата си! Всеки има право да е глупав, стига да не застрашава с това живота на другите!
  —цитат от коментар 4 на Ал Бънди


  не мога да разбера логиката тук:
  Хем моето дете е ваксинирано (демек няма да се разболее от този вирус) хем пък другите неваксинираните деца "застрашавали" живота на другите (демек ваксинираните)
  Чувате ли се отстрани кви ги говорите?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 56. 56 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#13] от "solange":В белите държави ваксините са задължителни. Друг е въпросът кой как прилага законите и дали налага глоби за неявилите се или отказалите. Във Франция и Белгия мерките са жестоки до затвор за родителите , вГермания и Австрия са символични глоби. А иначе фондове за обезщетяване от усложнения има по света и не са за 'дефектни ваксини' , а за усложнения , които са 1:10 милиона имунизирани което е по-рядко отколкото да те ударят две мълнии синя и зелена докато си на барбекюто . Ако такива обезщетения имаше за смъртни случаи от електроуреди, компаниите за техника шяха да са намалели до всичко на всичко 5 за целия Свят....
  —цитат от коментар 48 на Dr_Doolittle

  Във Франция има само 3 задължителни ваксини. В Белгия е само 1. Всичко друго е препоръчително - ако искаш слагаш, ако не - не слагаш. В началото на тази година от близо 300 заразени с морбили в Белгия 15 бяха здравни работници. Обясни ми ако можеш как така уж ваксинирани здравни работници ще се разболеят.
  За обезщетенията - от юридическа и практическа гледна точка мисля, че презумпцията за дефектен продукт е по-безопасна от това да се изследва причинната връзка. Последното упражнение е непосилно за съвременната наука. За такива случаи правото е измислило презумпцията - пише в листовката, че такова и такова заболяване е възможно като страничен ефект, разболяваш се след ваксина - презумпация и обезщетение.
  Не ме интересува дали случаите са редки или чести, важното е да има солидарност и справедливост, а и по-малко взаимни обвинения между лекари и пациенти.

 57. 57 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#34] от "ivan_":

  Ако може да се обобщи как процедира средностатистическия лекар в тази "точна наука", то е следното. Диагностиката е с много нисък процент успеваемост, стандартното предписание на лекаря е "пий тези лекарства, ако не подействат ела след две-три седмици ще опитаме други", въпросните лекарства разбира се имат сто хиляди противопоказания, но това не пречи на представителите на тази "точна наука" да експериментират ежедневно с хората без да са наясно точно какво лекуват, примери за познати на които лекарите не могат да им диагностицират проблама, но тестват лекарства едно след друго всеки предполагам може да даде, аз поне се сещам за доста. Да не забравяме и финансовата изгода за лекарите от предписването на определени лекарства, чакат ги и "обучителни семинари" в скъпи хотели, като всички разноски са поети от фармацевтичните компании.

 58. 58 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#54] от "Modestmouse":
  Виж. Ваксините пребориха едрата шарка. И туберкулозата вече не е това, което е била. Жълтата гостенка. БЦЖ. Няма дифтерит. За тетанус почти не се чува. За коклюш също. И не е наша работа да даваме компетентни мнения в област, която не познаваме. Можем само да помолим за разбиране и съвет, когато изразяваме страховете си. До там. И да уважаваме мненията на компетентните хора. Аман от всезнайковци! Ти как ще се почувстваш, когато някой си, дето хич хабер от понятие няма от твоя занаят, тръгне да ти дава акъл?

  Мърфи е оптимист!
 59. 59 Профил на dnk171129136
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#53] от "Terry bear":
  Колегата ти, както го наричаш, имунолог ли е? Какво разбираш ти от материята, за която пишеш така категорично? И ако нищо не разбираш, с какво право го правиш?

  Мърфи е оптимист!
 61. 61 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ползата от ваксините е ясна, но при един много минимален процент от децата дава и тежки усложнения. Племенника ми получи парализа ( слава богу временна ) на лявата половина след втория Пентаксим. За папагалите слепи защитници на ваксините ще уточня, че се доказа, че е реакция на ваксината. Само родителите му си знаят, какво преживяха до пълното възстановяване на детето. Наскоро детето на други наши близки получи абсолютно същото усложнение след същата ваксина. Слава богу и то се възстановява. Родителите във форума ще ме разберат, дрисльовците, които коментират теми свързани с деца, а не отглеждат нищо освен собствения си задник разбира се няма да разберат и дума. Родителите преживели кошмара да гледат детето си неподвижно няма как да бъдат убедени да продължат с ваксините, за останалите остава да преценят сами дали да поемат риска или не. Аз лично смятам, че процента усложнения е твърде малък за да заклеймим и отречем напълно ваксинациите, освен това ползата от тях също е безспорна, но има и по- плашливи родители, които също не бива да съдени строго, че искат да предпазят децата си. Сложен е въпроса и не бива да се разглежда еднозначно.

 62. 62 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#55] от "zuk_trombon":

  Имаше един пример в коментарите за движението по пътищата...
  Не те разбирам добре, ти като имаш книжка със всичките категории защо искаш и останалите участници в движението да имат книжки?
  Чуваш ли се отстрани какви ги приказваш?

  П.С. Почети относно това каква е идеята на задължителната ваксинация и превенция.
  Има там едни проценти, при колко % ваксинирани какво се получава, при други проценти какво и т.н.

  Модератора е неадекватен!
 63. 63 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#53] от "Terry bear":

  Статистика, има статистика, вземи и причети.
  И да има единични случаи, при които ваксините предизвикват реакция.

  Модератора е неадекватен!
 64. 64 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#54] от "Modestmouse":

  Аз си спомням за 4-5 ваксинации през моя живот, и още 4-5 да е имало които не ги помня едва ли е толкова много.
  И не гълтам хапчета, защото не боледувам.
  Как са ме изтървали тези от фармацефтичната индустрия?

  П.С. Вземи и провери какъв процент от парите на въпросната индустрия идват от болничен и от извънболничен пазар. Май повечето им средства постъпват от болничния, ще да означава, че те са по-заинтересовани финансово повече хора да се разболяват и да се лекуват в болница, по-скъпо било!

  Модератора е неадекватен!
 65. 65 Профил на Terry bear
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#57] от "Modestmouse":

  Съжалявам но аз нямам вашите впечатления!
  Явно вие правите генерални изводи на база собствен опит, който е противоречив!

  Не съм сигурен, че сте коректен към ситуацията.

  Аз пък съм чувал, че тези "лекари с ниска успеваемост" успяват след като им изтърсят на масата един човек, който никога не са виждали и за който нищо не знаят и който е почти мъртъв защото е бил, прострелян, сгазен или каквоти и да е там, успяват да го спасят от смърт и да го възстановят като здрав и пълноценноживеещ човек.
  Също така гледам едни статистики дето държавите с добра здравна система имат един специфичен проблем, хората увеличават средната си продължителност на живота и увеличават годините без сериозни заболявания.

  Та така!

  Модератора е неадекватен!
 67. 67 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#58] от "султана глаушева":

  +++++++++++++++++++++++++++++

  Модератора е неадекватен!
 68. 68 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#61] от "zle_platen_trol":

  Моите адмирации за балансирания ви коментар!

  Модератора е неадекватен!
 69. 69 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#52] от "султана глаушева":

  "Надявам се, че с това не подценяваш труда на лекарите."

  Разбира се, че не го подценявам. Дори го уважам много. Това е единственият мотив както и здравето на децата (не само моите) да си плащам редовно по 208 лв. месечно здравна осигуровка.
  Идеята е, че няма смисъл да се "лекуват" (ваксинират) здрави хора само защото има един минимален риск, дори без да е изяснен детайлно.

  Както забелязва Иван:
  До коментар [#50] от "ivan_": "ти осъзнаваш ли, че все още не е успяла да направи така, че хората да спрат да умират?"
  Спекулацията с "еликсира на младостта" и "елексира на безсмъртието" продължават в пълна сила. А в същото време под мотото "Дайте да дадем" (пари за вносни ваксини), тия същите нито плащат осигуровки в размера на "вносните", нито се дава възможност (по високо възнаграждение и нови технологии) на нашите медици и те да бъдат ефективни като "вносните".
  Намесих в тая тема единствено заради неизкоренимата ми омраза към лицемерието. Хиляди нашите ваксини търгуваме, опс прави бартер "гения" Москов за една турска, и то отказана за употреба в ЕС.

 70. 70 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 795 Весело

  До коментар [#2] от "VD":

  „Не е невежеството, а малоумие, което трянва да се лекува!“
  Е в Германия вече се лекува. Конституционният съд там се произнесе, че имунизирането е задължитрлно. Списъкът на болестите е доста дълъг. Глобата за отказ от имунизация е 2500 Евр.

 71. 71 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#69] от "wanderer":

  Моя коментар 50 е надявам се "крещящо" ироничен.
  Не зная какво точно сте схванали от него?

  Също така си мислех, че пиша под статия за медицина, ваксини, смисъла от ваксинация.

  Ако искате мнението ми относно, финансовия модел на здравеопазване във България или облагодетелстване от обществени фондове можете просто да попипате, а не да изтъквате сума ти и абсурдни аргументи срещу ваксинирането, само за да кажете, че едни хора във България злоупотребяват със обществени средства.

  Модератора е неадекватен!
 72. 72 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#67] от "ivan_":
  Котката се захапа за опашката😊. Е, точно това исках да ти кажа в самото начало - не е еднозначно! Статистиката е "за", но когато става въпрос за детенце, статистиката не играе. Тя ти казва, че е едно на десет хиляди. Да,ама ти нямаш десет хиляди деца, нали така, а само едно. И фокусираш в него всичко дочуто негативно. Както казват, да не те стига това, от което се плашат близките ти. Светът не е черно-бял, синко!

  Мърфи е оптимист!
 73. 73 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#72] от "султана глаушева":

  Само една поправка, не съм котка, а куче и за нас кучетата е всеизвестно, че си играем "гонейки" опашките си.
  Лошото е като забравим, каква е точно играта и наистина се захапим опашката:)

  Модератора е неадекватен!
 74. 74 Профил на Eд
  Рейтинг: 279 Гневно

  Абе на тоя скитника няма ли някой да му изтрие лайната под статията? Ако беше няк'ва простотия, разбирам да седят, ама той говори простотии небивали и глупави, но най-важно - ОПАСНИ!!!

 75. 75 Профил на slunchev_den
  slunchev_den
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Аз дори срещу грип се ваксинирам.

  "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител."
 76. 76 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#69] от "wanderer":
  Отказвам да участвам в дебат, където не съм компетентна. Това е в компетенцията на лекари-имунолози. За това, което пишеш, си прав. Аз затова се лекувам сама. Не, защот не вярвам на лекарите. Презирам тези, дето ги направиха търговски дружества, вкараха ги в абсурдните клинични пътеки и ги сложиха на най-долното стъпало в това общество. Най-квалифицираните. С най-ниското заплащане. И най-беззащитните, дето ги бият. Идиотите, дето ги сложиха на това стъпало, те ли ще ни лекуват, когато всички лекари си тръгнат? Те могат да изкарват добри пари навсякъде по света, а журналята, дето ги разгонват, освен тук, къде другаде могат да изкарат и едно евро?

  Мърфи е оптимист!
 77. 77 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#75] от "slunchev_den":
  Действа ли? И аз искам, ама ме е страх.

  Мърфи е оптимист!
 78. 78 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#18] от "koalarevolution":

  Стига сте писали глупости, след като изобщо не познавате пректиката в Европа и по света. Във Франция ваксинирането е задължително и законовите наказания за родителите са жестоки при отказ, в Германия също е задължително, във Великобритания за основните детски заразни болести - също.
  Модата сред някои ограничени, агресивни и безотговорни среди не променя общата картина.

 79. 79 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#78] от "Gai-jin":
  Това, че в Германия и Франция е задължителна, какво променя? Виждаш колко глупости натвориха и Германия, и Франция. Аргумент за ваксините е, че пребориха много тежки болести. Но не, че някой си, дето в последно време се оля яко, казва така!

  Мърфи е оптимист!
 80. 80 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 795 Весело

  До коментар [#54] от "Modestmouse":

  „Така като чета коментарите, излиза че най-естественото нещо е човек да почне да се боцка с ваксини още от раждането си, а после ако може и да продължи цял живот да е абонат на фармацевтичните компании и да се тъпче с хапчета и какви ли не други лекарства и така до последния си ден на тази земя.“

  Пишете си колкото да не умрете от скука. Какво общо има ваксинирането с болестите, които по-късно могат да те сполетят и да се тъпчеш с хапчета? Има инфекциозни болести с тежки последствия за цял живот, които могат да се предотвратят с ваксина. Става въпрос за повечето видове шарки, туберколоза, заушка, която може да предизвика пълна стерилност при мъжете. Още детски паралич, скарлатина, хепатит А и Б, тетанус, бурелоза(кърлежи). Ако ваксините са качествени и поставени на време са гаранция да избегнеш „тъпченето с хапчета“ в по-късен период от живота си. Съвсем скоро Конституционния съд на Германия излезе с решение за задължително имунизиране на децата, глобата за отказ е 2500 Евр.

 81. 81 Профил на slunchev_den
  slunchev_den
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#77] от "султана глаушева":

  Не съм имал проблеми. Пък и понякога грипното заболяване се влошава, затова не се и замислям.

  "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител."
 82. 82 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Едра шарка, полиомиелит, едната болест ликвидирана, другата пред ликвидация.
  Какво повече е нужно да се напише.
  Както казах по-горе, тези хора трямва освен да се глобяват и да се лекуват в специализирани заяедения!

  VD
 83. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1710 Любопитно

  До коментар [#78] от "Gai-jin":

  "в Германия също е задължително"

  Това как го разбрахте?
  http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/05/23/2976481_vurhovniiat_sud_na_germaniia_izbra_vaksinata_v_spor/
  Тук става дума за защита интереса на детето при спор между родителите, защото "Ваксинирането в Германия не е задължително, но е препоръчително и за него има стриктни инструкции от здравните власти"

  А тук
  http://news.bnt.bg/bg/a/germaniya-zatyaga-zakonodatelstvoto-za-imunizatsiya
  по повод смъртта на "37-годишна жена, майка на три деца, почина от морбили - това е случаят който предизвика бурен обществен дебат за ваксините в Германия."
  се предлага "глоби до 2 500 евро на родителите, които откажат медицинска консултация" ( за ваксиниране на децата им).
  Сиреч, ако смятат че медицинската консултация не е адекватна (липсва на еди какво си изследване), могат да откажат ваксинацията на пълно основание.

 84. 84 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#82] от "VD":

  "Какво повече е нужно да се напише. "

  Например Имунизационния календар:
  http://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/
  или тук http://pramed.com/imuniz_kalendar.htm

  С просто око се вижда, че имунизацията (безплатна*) срещу ротавирусите и папиломавирусите е препоръчителна, за които се говори основно в статията под предлог "лошите антиваксъри". Обаче явно няма мющерии и планът за "усвояване" на средства по това "безплатното" изостава. Вие как бихте вдигнали "усвояването"? Нито има епидемии от ротавируси, нито от папиломавируси (твърди се, че са причина за рак на матката при жените, но още няма натрупани клинични наблюдения за да се потвърди това твърдение еднозначно - ваксината се поставя в предпубертетна възраст, а очакваният ефект , липсата на рак, е в зряла възраст, а ваксината се поставя от по-малко от 20 години).
  Остава само да внушите чувство за вина у родителите, та белким средствата да се усвоят.

 85. 85 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#84] от "wanderer":

  Защо така не отговаряте на коментарът ми, че много повече финансови средства се разпределят в болничната помощ отколкото в доболничната.
  Тоест ако става въпрос за правенен на пари то интересът на правещите пари е да има повече хора в болница, а това става именно без да се ваксинират хората.

  Модератора е неадекватен!
 86. 86 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#85] от "ivan_":

  "много повече финансови средства се разпределят в болничната помощ отколкото в доболничната."

  Защото не зная как да Ви отговоря - чии средства? Ако говорим за бюджета на НЗОК, 3,453 млрд лв.
  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=109994
  то за болнична помощ са 1,458 млрд. лв., 798 млн. са за лекарства и медицински изделия, от които 226 млн. лв. са само за онколекарства и за първична извънболнична помощ са предвидени 200 млн. лв. и още толкова, 211 млн. лв., за специализирана извънболнична.

  Ако говорим за бюджета на НОИ,
  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=109995
  то разходите за „Общо заболяване и майчинство“ са в размер на 984 млн. лв. (това са обезщетенията за болничните дни, близо 22 млн. дни за годината.

  Та на данъкоплатеца болничната помощ струва повече от 2.5 млрд .лв., плаща от джоба си още толкова за лекарства (НЗОК реимбурсирва под 800 млн. лв. от 3.5 млрд. лв. похарчени за лекарства и хранителни добавки за 2016 г.)
  За ваксините е предвиден бюджет от 24 млн. лв. чрез трансфер от Министерство на здравеопазването.

  Ако става дума за приходите на ОЛП от капитационни такси и направления,
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/04/16/2743094_ima_li_nujda_ot_lichen_lekar/
  то те са под 200 млн. лв. Грубо казано, доболничната помощ разполага с два пъти по-малко приходи от болничната и двете харчат (лекуват "бавно") почти еднаво рисурса на НОИ.

  Дори за себе си не мога да направя адекватни оценки поради разминаването на данните за болнични дни - 22 млн. дни според НОИ- http://www.segabg.com/article.php?id=854312
  и според НЗОК - два млн. хоспитализации за близо 33 млн. леглодни. Ясно е, че за хоспитализираните неосигурени лица (пенсионери или деца) не са пускани болнични листове. Сиреч част от болничната помощ, голяма част си е "хотелско обслужване" - хранене, чистени, битови консумативи.

 87. 87 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#86] от "wanderer":

  Вие обаче продължавате да се пънете с някакви данни за България:)?

  Коментар 71 прочетохте ли го?

  Във България се краде от всичко, така, че това е безпредметен спор.

  Въпросът е принципен ваксините трябва ли да се правят или не?

  Не от финансова, а от медицинска и човешка гледна точка, трябва ли да се ваксинираме това добро ли е или обратната, отговорете моля!

  Модератора е неадекватен!
 88. 88 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#87] от "ivan_":

  "Въпросът е принципен ваксините трябва ли да се правят или не?"

  Има доказни ваксини, че са ефективни (като БЦЖ) и следва да се прилагат. Има спорни, които следва да се прилагат след медицинска консултация конкретно за всеки.
  Има нови, които са скъпи и недостатъчно доказани като ефективни. Ако рискът е нищожен (а той е такъв и те не са ни по джоба), можем да се въздържим от използването им.
  А съвсем принципно, научните изследвания по въздействията на ваксините и създаването им трябва да продължават. Както и медицинското ограмотяване на населението. Всяка обща работа се нуждае от разбиране и доверие. Ако се ползва различен "език", работата е умряла.

 89. 89 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#88] от "wanderer":

  Е, как човек да не се съгласи с една подобна позиция!

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Модератора е неадекватен!
 90. 90 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#55] от "zuk_trombon":Имаше един пример в коментарите за движението по пътищата...Не те разбирам добре, ти като имаш книжка със всичките категории защо искаш и останалите участници в движението да имат книжки?Чуваш ли се отстрани какви ги приказваш?П.С. Почети относно това каква е идеята на задължителната ваксинация и превенция.Има там едни проценти, при колко % ваксинирани какво се получава, при други проценти какво и т.н.
  —цитат от коментар 62 на ivan_


  Лично познавам хора при които детето се разболява от аутизъм вследствие ваксинация. Не отричам напълно ваксините, но задължителните трябва да са един опеделен минимум в ранна възраст на детето.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 91. 91 Профил на silmarillion
  silmarillion
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Истината е, че ваксините могат да навредят на бебенца с нарушен имутет, но решението не е да се спира ваксинирането, а да се правят по обстойни тестове преди самото ваксиниране. В много редки случай няма да е препоръчително, но това не означава, че мнозинството не трябва да се ваксинира, това си е опасно. Аз лично, съм против ваксинирането за щяло и за нещяло. Основните имунизации за туберкулоза, и шарките са си ок. Въпреки, че аз уж имах хаксина против варицела, и пак си я изкарах, сравнително леко, но все пак. Грипни ваксини, например, няма нужда да се бият масово. Ако човек има сравнително силен имутет, ще си преживее лека настинак или грип, но хора които от настинка развиават пневмония да речем, би било допустимо да се ваксинират. За несъществените ваксинации трябва случай по случай да се гледа.

  “What is to give light must endure burning.” Viktor Frankl
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK