Тютюноушенето сред учениците в Европа се увеличава

Архив

© Асен Тонев

АрхивТревожно пада възрастовата граница на пропушване и расте делът на младите хора, които пушат в Европа. От 25% пушещи младежи между 15 и 24 години през 2014 г., делът им е нараснал на 29% през 2017 г.


Това отбелязва европейският здравен комисар Витенис Андриукайтис по повод днешния Световен ден без тютюнев дим - 31 май.


Проучване на СЗО и УНИЦЕФ показа, че България е водеща по този показател с 28.8% от българските ученици, употребяващи тютюн и тютюневи изделия. В групата между 13 и 15 години повече от половината български подрастващи вече са опитвали цигара.
Ранното пропушване е сериозен проблем, защото е доказано, че ако тютюнопушенето не започне в ученическа възраст, вероятността това да се случи по-късно е много по-малка, коментират от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Същевременно и шансът възрастен пушач да се откаже от цигарите е толкова по-малък, колкото по-рано е пропушил, така че превенцията на пушенето сред подрастващите трябва да е приоритет в борбата с цигарите.


Високите цени на тютюневите изделия, спазването на забраните за тютюнопушене, задължителното здравно образование в училищата могат да помогнат за това, смятат от здравната служба. Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България пък участва на европейско ниво в разработването на приложение, което да помага при отказването на цигарите, както и провежда проучване дали електронните цигари имат ефект в процеса.


Всяка пета преждевременна смърт при българските мъже се обяснява с тютюнопушенето


В България около 17 800 души умират преждевременно всяка година от болести, причинени от употребата на тютюн и тютюневи изделия. Тютюнопушенето е фактор за един от три смъртни случая при хора във възрастовата група от 30 до 44 години и за всеки втори в групата от 45 до 59 години. Над една пета (23%) от преждевременната смърт при мъже се дължи на заболяванията, които са доказано свързани с цигарения дим, и около една десета при жените, обобщават от НЦОЗА.


Най-показателна в мрачната статистика е заболеваемостта от рак на белия дроб, който в 82% от случаите е свързан с продължително тютюнопушене или излагане на тютюнев дим. През 2015 г. от това са починали над 3500 българи, като от тях мъжете отново са четири пъти повече от жените.


По наблюденията на Световната здравна организация, подобна висока заболеваемост и смъртност от тютюнопушене, са характерни за страните с ниски или средни доходи на населението, където попада България. Според статистиката за Европейския съюз страната ни е на второ място по масовост на навика с 36% пушачи сред населението. Лидер е Гърция с 37%, а на челните места са също и Франция и Хърватия (36% и 35%).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK