Месецът за смяна на личните лекари започна

Месецът за смяна на личните лекари започна

© Надежда Чипева, КапиталОт днес - 1 юни - до края на месеца, тече един от двата периода в годината, в които всички здравноосигурени хора могат да сменят личния си лекар, без това да се налага от извънредни обстоятелства. Другият такъв месец е декември. Традиционно Националната здравноосигурителна каса публикува инструкции до гражданите и лекарите как става смяната.


- Формулярът за смяна (т.нар. регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар) може да се разпечата от от секция "Вие питате" на интернет страницата на НЗОК. Попълва се и с него се отива при новия личен лекар.


Попълването и подаването на формуляра може да се прави лично от здравноосигурения или от негов родител/настойник и онлайн. За целта в сайта на НЗОК човек трябва да влезе в собственото си електронно здравно досие и в меню "Избор на личен лекар" да осъществи избора си на ОПЛ чрез регистрационната форма за избор.
Документът, подаван по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигурения или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК.


От своя страна новоизбраният общопрактикуващ лекар трябва да попълни своите лични данни и тези на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия избор. От тази дата пациентът може да ползва услугите на здравноосигурителната система и здравно обслужване от новоизбрания личен лекар. Актуализираните данни се нанасят в здравноосигурителната книжка, която остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в регистрационната форма за постоянен избор.


При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран, тъй като това става по служебен път.


При временно пребиваване за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, извън района на съответната регионална здравна каса, осигуреното лице има право на временен избор на общопрактикуващ лекар, който е сключил договор с НЗОК, като това става със сходен формуляр, но за временен избор. Гражданите се ползват с всичките си права на здравноосигурени, когато са с временно избран личен лекар.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  А какъв е проблема кой когато иска тогава да си сменя личния лекар? Администрацията става все по-сложна а неграмотните , старите и болните в родините се увеличават, трябва да се опростява администрацията а не обратното!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Така е, и аз съм на същото мнение, колега.

 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Няма никакво опростяване в администрацията ако сменяш постоянно. Напротив, ще усложни - ще трябва постоянно да се съобразяват промени в листове, отчети на самите лекари към НЗОК, направления, какво ли не. Два пъти в годината по 1 месец е достатъчно дълъг период, който иска да сменя.

  Мен ме интересува друго - да дадат статистика колко лекари си сменят хората досега, ставало ли е често?

 4. 4 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Няма голяма разлика кой ще е ОПЛ. Лично моят критерий е да няма много записани при него/нея, за да няма опашки пред кабинета му/и и да има винаги направления за специалисти. А и да не забравя - да се забрани на ОПЛ за приемат представители на фармацевтичните фирми (тия са изключително нагли и винаги пререждат чакащите) по време обявено за прегледи.

  FILII MARIS SUMUS
 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  До коментар [#4] от "tall_ship":

  Ами аз ограничавам моите записвания на пациенти до 1200-1300 записани , ама не заради такива като теб , които искали да не чакат, а защото от 4000 прегледа средно годишно поне 3000 не се заплащат нито стотинка . При това 80 % вече са със записан час и наистина не чакат , но запълни ли се графика за макс 18 пациенти на ден , просто другите си чакат часа за друг ден , тоест чакат си в къщи. Така е на запад, така ще е и тук. Освободени от такси ,с по 20 лекарства за изписване през НЗОК, и всякакви други им казвам ,че не записвам и им казвам,че ако толкова много искат да ги преглеждам ето имам и частни прегледи 20 лева и ще бъдат прележдани . Повечето след този коментар излизат посърнали и фрустрирани заради нереализираното социалистическо домогване до незаплащано здравеопазване.... Еми сори, докторът не е продавачка да подава по 50 хляба дневно на пролетариата...
  А иначе пациентите им е дадено правото да се записват по всяко време при няколко казуса : ако си сменят местожителството , ако докторът е бил шута на договора си с НЗОК или ако е пукнал от много социалистически стахановски труд….ха-ха-ха. Ама все по-трудно ще е да се запишете вече , особено ако (информация на ухо) здравно-осигурителната ви книжка има повече от три презаписвания при лекари за последните 10 години. Лекарят който я гледа директно това му говори –‘изключителен досадник недоволен от всичко и всички’ . Такива книжки им връщам с усмивка и ‘Приятен път’ (вътрешно се хиля до пръсване мислейки си я GoFY)…..

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dr_Doolittle":

  Ако наистина сте лекар, жалко за името на българския лекар. Особено цинично е последното което сте написал/а, а съкращението е вулгарно и не подхожда на образован човек, още повече на лекар.

  FILII MARIS SUMUS
 7. 7 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1541 Любопитно

  Баба ми помнеше капиталистическото здравеопазване от преди 9 септември и говореше за ония лекари като за нагли търгаши. Тя казваше, че лекарите са станали истински лекари едва при социализма, когато заплащането е било от държавата и не на търговски принцип. Сега, след Иван Костов, отново сме обслужвани от търговци, които гледат на пациентите като на добичета за клане. На мой познат се опитаха да оперират апендикс, който отдавна е опериран, та белегът почти не е личал.
  Едва ли отново ще видим лекари нетърговци в сегашната бандитска територия.
  За съжаление, геноцидът, особено на по-възрастните, стана държавна политика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK