Това не е избор, а генетична болест и още предупреждения в Световния ден на хранителните разстройства

Това не е избор, а генетична болест и още предупреждения в Световния ден на хранителните разстройства

© Валентина ПетроваБулимията, анорексията и системното преяждане са най-популярните хранителни разстройства в световен мащаб. На такива проблеми се дължат голяма част от случаите както на болестна слабост, така и на затлъстяване и са честа причина за смърт, заради това че са неразбрани и масово нелекувани. До неотдавна се считаше, че те са личен избор и начин на живот, който прераства в болестно състояние, но световните специалисти вече припознават хранителните разстройства като психични заболявания, за които е установено и че има генетична предразположеност.


На 2 юни за втори път в историята се отбелязва Световният ден за за борба с хранителните разстройства. Датата е избрана през 2016 г. от група активисти, включително хора и родители на деца с нарушения в храненето. Превръща се в глобално движение за промяна, когато към тях се присъединяват общо над 200 пациентски и професионални организации от 40 държави.


В резултат се създава обединение, което сега лобира на глобално ниво за повече внимание към тези заболявания, защото ранната им диагностика и лечение са ключови за успешното възстановяване на болните. Настояват Световната здравна организация да признае Деня за борба с хранителните разстройства 2 юни и да ги подкрепи в търсенето на ефективни системи за ранното им идентифициране и лечение.
Хранителните разстройства са потенциално животозастрашаващи заболявания, с висока смъртност сред психичните разстройства. Те засягат около 70 милиона души в световен мащаб независимо от възраст, тегло, тип тяло, раса, националност, сексуална ориентация, пол, и социал-икономически статус. Но заради третирането на тези разстройства като теми табу и недостатъчната информираност на хората, твърде често засегнатите не търсят помощ и здравето им се влошава отвъд контрола им, отбелязват от организацията.


Проблемът с теглото е актуален и в България. Статистиктата за страната ни показва над една трета от населението с наднормено тегло, а във възрастовата група над 50 години - и повече от половината хора. Наднорменото тегло и болестното затлъстяване са предпоставки за хронични заболявания като диабет и хипертония, които могат трайно да понижат качеството на живот и продължителността му. Предупреждението в Световния ден на хранителните разстройства е, че излишни килограми могат да се натрупат и заради емоционалното хранене, а не само заради нездравословния начин на живот.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK