За пръв път СЗО подреди антибиотиците по категории, за да ограничи ползването им

Микроскопска снимка на бактерия, развила резистентност към лекарства и смятана за виновник за поне 2 смъртни случая в САЩ преди две години.

© Reuters

Микроскопска снимка на бактерия, развила резистентност към лекарства и смятана за виновник за поне 2 смъртни случая в САЩ преди две години.За пръв път откакто от 40 години насам съществува световният Списък на най-важните лекарства на Световната здравна организация, в него се въвеждат категории за антибиотиците с цел да се прекрати масовата злоупотреба с тях, заради която се изгражда опасна резистентност и те губят ефективността си.


Лекарствата на основата на пеницилин се посочват като "първа линия на защита" на организма, но останалите се препоръчват за употреба само ако е абсолютно наложително.


Списъкът Essential Medicines List (EML) съдържа 39 антибиотика за 21 състояния. Те са подредени в групите "достъпни", "под наблюдение" и "в резерв" (Access, Watch, Reserve).
В първата категория са антибиотици с рядко срещани случаи на съпротива срещу въздействието им. Сред тях например е масово срещаният амоксициклин, за който СЗО казва, че трябва постоянно да е разположение за широк спектър масово срещани инфекции, включително пневмония.


Във втората група са антибиотици, предписвани за ограничен кръг инфекции. Тук е попаднал ципрофлоксацин, който обикновено се предписва при цистити, бактериален синузит, бактериален бронхит или зачервено гърло. Той "не е толкова ефективен", обясни на репортерите Мари Пол Киени, помощник генерален директор на СЗО, отговаряща за системите за здравеопазване. Употребата му трябва "драматично да намалее", препоръчва организацията. "Смятаме, че има политическа воля, но подобна мярка трябва да бъде последвана от строга политика за налагането ѝ", добави Киени.

Третата категория антибиотици съдържа имена като колистин и някои цефалоспорини. СЗО преценява, че към тях трябва да се посяга само в краен случай, при най-тежки състояния и когато са изчерпани всички алтернативи - например при инфекции от бактерия, резистентна на няколко лекарства.

Това, разбира се, повдига въпроса как производителите на подобни антибиотици ще печелят от тях, коментира Сюзен Хил, директор по въпросите на най-важните медикаменти и здравни продукти към СЗО. "Трябва да спрем да плащаме за антибиотици, основани на това колко пъти са предписани, трябва да накараме хората да се откажат от употребата им. Не искаме колистин да се използва много често. В действителност ние не искаме той да бъде използван изобщо."


"Нуждаем се като глобална общност от това да изясним как плащаме на една компания, за да не прави маркетинг на колистина, да не го рекламира и да го държи в дълбок резерв."


Класификацията на СЗО се съобразява и с употребата на антибиотици в животновъдството и е разработена съвместно с Организацията на ООН по прехраната и земеделието, както и със Световната организация за животинско здраве.


Предупреждение за "Тамифлу"


Другите допълнения в EML са на две лечения за рак на устната кухина, ново хапче за хепатит С, комбиниращо две лекарства, по-ефективно лечение на HIV и нови педиатрични комбинации от лекарства за туберкулоза.


Но сред промените се забелязва и една, засягаща едно от най-популярните лекарства в света - оселтамивир на компанията Roche, продавано в търговската мрежа като "Тамифлу". В съобщението се предупреждава, че то може да бъде извадено от списъка с най-необходими лекарства, ако не се предостави нова информация за ефективността му при обичайни или пандемични случаи на грип.


"Има нови данни, които сравнихме с предишното оценяване на този продукт от комисията, и те сочат, че ефективността на оселтамивир в контекста на пандемичен грип е по-ниска, отколкото се смяташе преди", обясни Хил.


В същото време оселтамивирът е единственият антивирусен препарат в списъка и все още се смята за подходящ за бременни жени и пациенти с усложнения. Поради това, казва Хил, той би трябвало да бъде ограничен единствено до онези пациенти, за които е критично важно прилагането му.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да се внушава:"Фармацефтичните компании и СЗО са мафия"!! Заиграйте лекичко тролчета.....

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Толкова години докторите и за простуда изписваха антибиотик, защото можело да се получат усложнения.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Как наистина масово се изписва и прилага циплофлоксацин, при "онези", мъжките болести, с толкова противопоказания, не е истина...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Определено има нужда от малко ред, при предписването на антибиотици. Не говоря за случаите на самолечение, там е още по-страшно. Дано това е успешно начало в правилната посока.

 5. 5 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 454 Неутрално

  НАУЧИХТЕ НОВАТА ГЕНЕРАЦИЯ ДОХТОРИ ДА ЛЕКУВАТ ТЕЖКИ ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ПРОЦИСИ С НЕКАКВИ ПЛОДОВИ СИРОПИ И НЕКТАРИ,ЗАТОВА БОЛНИЦИТЕ СА ПРЕТЪПКАНИ С ПНЕВМОНИИ В МОМЕНТА А МНОГО ХОРА СИ ЗАМИНАХА , КВО ПРАВИТЕ НЕ МОГА ДА ВИ РАЗБЕРА

 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Все едно с твоето неизвестно образование да коментираш кое копче да натиска операторът на ядрена електроцентрала..... Изключителните права за преценка кога и с какви аргументи да се изписва антибиотик е ЕДИНСТВЕНО на лекуващия ви лекар, дори не на СЗО, МЗ,НЗОК и чичо Пешо от пазарчето.... Ако управляващите това гето контролираха всяка опаковка на антибиотик внесена,произведена и продадена щеше да се види ,че 60 % от продажбите са реализирани БЕЗ ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА РЕЦЕПТА от лекар ,а са просто продадени след искането ' Миме , дай некакъв антибиотик, ама по- евтин да е , щото да не ходя при джипито, Минка ми каза ,е и е минало ей с тоя как се казваше ъъъъ абе дай там някакъв мицин ли беше муксиклав ли беше, ау как 20 лева бе ,дай некой за 5 лева кво го направиха '
  И в тоя стил диалози ала Чудомир и ' Не съм от тия како Сийке'....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 495 Неутрално

  не че много ме вълнуват , антибиотиците . но категоризацията означава и спиране или намаляване на производството , та явно да облекчат труда на докторите и пребиваване в болници , ще го караме на чайчета и знахари , а най добре на ракйика и салатка с чесън , все пак са загрижени по малко да докарват до 65 г.

 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

  абсолютно вярно колега ,само дето сте объркали процента , единствено в България се продават абсолютно свободно антибиотици по предписание на комшийката и на местния фармацевт ,който знаел и можел повече от местния доктор ,благодарение на това , ефекта от лечението само в моята лекарска практика за тази година са над 20 загинали само от усложненията на тежкия грип ,всички до един от тях бяха лекувани в местни дрогерии и аптеки без лиценз ,рецепта от лекар и по усмотрение на сестри ,фелдшери или на самия пациент , в рамките на областта ни разбрах ,че смъртността е била 3 пъти по висока за 2 месеца от другите години ,като разбира се РЗИ не можеха да кажат защо , а то е ясно защо , след това докторите били виновни ,имало антибиотична резистентност и т н ,

 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  това решение на СЗО е един голям пробив в създаване на ред при предписване на антибиотици и други лекарства изискващи рецепта , България е една от малкото страни в света , в която пациента определя лечението си сам и има свободен достъп до антибиотици в аптеките ,без контрол и санкция от лекар ,затова и тук резистентността и смъртността от невзрачни усложнения и неправилно лечение е огромна спрямо останалия свят ,в който има ред и не си бият докторите .

 10. 10 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

  Прав сте напълно, но има и още един нюанс, който ме притеснява, мен конкретно. До колко да се доверя на лекар, след като знам за съществуващи инсентив програми, от страна на фармацевтични компании, при предписване на определени медикаменти. Как мога да съм сигурен, че това, което ми предписват, не е в чужда полза повече, от колкото в моя.

 11. 11 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Не е ли най-добре да се прави антибиограма? Тогава лекар няма да е нужен. Няма нищо по-могъщо от това да знаеш обективните факти, а не да разчиташ, че някой бил добър диагностик. Все пак навлизаме с бързи темпове в 21-я век. Малко далеч сме все още от втората истинска медицина, касапската (първата е клиничната лаборатория), но и на нея скоро ще й дойде времето, роботи да извършват цялата операция. Скоро лекарят ще е отживелица (въпреки че за мен лекарите са най-интелигентните хора; те правят истинските открития даже във физиката).

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#11] от "bryghtlyght":

  Антибиограмата просто е задължителна, но, в БГ те питат(ако те попитат!?) какви антибиотици си приемал, имал си проблеми с някои...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":
  До коментар [#8] от "edin drug":

  Доктори! Абсолютно прави сте! Много хора САМОлекуват грип (вирусно заболяване) с антибиотик, а това е абсурд. За съжаление има и лекари, които предписват антибиотик "за всеки случай" и за собствено "подсигуряване". Да не говорим за предписване на антибиотик в еднократни дози (ден-два), което също е нелепо и дори опасно.

  П.П. Не съм с медицинско образование, а съм от поколението, което лекуваха с антибиотици като "лекарство за всичко". Имам(х) алергия към антибиотици, вкл. резистентност, но се оказа наскоро, че при добре преценено антибиотично лечение (при пневмония) не получих алергична реакция и лечението беше успешно в рамките на 10 дена в болница. Вярно, повече от 25 години не "помирисвах" антибиотик и => към новите "поколения" нямам нито резистентност, нито алергия.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 14. 14 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

  моята лична лекарка ми изписа хомеопатични "лекарства"

  Birds of a feather flock together.
 15. 15 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  що да не изписват и хороскопи

  Birds of a feather flock together.
 16. 16 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

  През последните години съм ставал свидетел на 5-6 такива диалога в аптеката. Аптекарят не се поддаде в нито един случай. Дано така е на всички други места.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK