Лекарите плашат с протест, ако Здравната каса не изпълни условията по рамковия договор

Лекарите плашат с протест, ако Здравната каса не изпълни условията по рамковия договор

© Красимир ЮскеселиевВ случай на бездействие от страна на отговорните институции, българските лекари ще бъдат принудени да пристъпят към протестни действия. Това е записано в официална декларация на Българския лекарски съюз (БЛС), изготвена след вчерашното заседание на съсловната организация. Лекарите посочиха три основни проблема, които трябва да бъдат решени възможно най-бързо.


"Хронично недофинансиране на системата при непрекъснато нарастващ основен пакет здравни дейности. Това води до натрупан дефицит в бюджета на НЗОК и невъзможност лекарите да изпълняват качествено дейностите в обем, отговарящ на реалните потребности на пациентите", е първият записан в декларацията проблем.


Според БЛС липсата на реално остойностяване на медицинските дейности и незаплащането на извършените услуги увеличава дълговете на лечебните заведения. Това пък пораждало неудовлетвореност на работещите в здравеопазването и е основна причина за миграцията на медицински специалисти.
Като втори проблем лекарите посочиха системните нарушения на условията по Националния рамков договор от страна на Здравната каса. Тя икономисвала при разпределението на бюджетите в болнична и извънболнична помощ.


"Непълноти и противоречия на нормативни актове с еднакъв ранг, регламентиращи медицинска дейност" е третия проблем, който според лекарите отежнява допълнително системата на здравеопазване.


За справяне с проблемите, лекарите предлагат конкретни мерки, които включват актуализация на бюджета на Здравната каса за 2017 г. и придържане към средните европейски стойности на разходите за здраве в размер на 6.9 % от БВП на страната.


От БЛС настояват да се обособи отделна сметка на Касата, по която да постъпват средствата от здравноосигурителни вноски. Те искат още остойностяване на медицинските услуги и въвеждане на мораториум за разкриване на нови лечебни заведения.


В декларацията съсловната организация подчертава, че изложените проблеми и част от мерките за решаването им е трябвало да бъдат представени вчера в парламента от председателя на БЛС. Народните представители обаче отказали.


В същото време по "Дарик радио" подуправителят на НЗОК Димитър Петков обяви, че актуализация на бюджета на касата не е нужна.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1801 Любопитно

  Огромно увеличение на заплатите в Румъния - лекарите с 2700 евро, медсестрите с 900, за учителите +100%! България пак на дъното

  https://www.blitz.bg/ikonomika/ogromno-uvelichenie-na-zaplatite-v-rumniya-lekarite-s-2700-evro-medsestrite-s-900-za-uchitelite-100-blgariya-pak-na-dnoto_news519645.html

  https://money.bg/politics/do-eur2700-mesechno-rumaniya-uvelichava-drastichno-zaplatite-na-lekari-i-uchiteli.html

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 2. 2 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#1] от "mitko11":

  Лекар -специалист у нас в държавна болница е на 1200 лв бруто.,т.е. 600 евро.

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Министърът каза нещо много ясно - защо частните болници са на печалба,а държавните на загуба.
  Трябва да се подобри управлението на вторите,видно е,та чак очите ще извади.
  Да се обособят мед.центрове за неосигурени,в които да си карат стажа студентите.Срещу заплащане от касата,разбира се.

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Министърът каза нещо много ясно - защо частните болници са на печалба,а държавните на загуба.
  Трябва да се подобри управлението на вторите,видно е,та чак очите ще извади.
  Да се обособят мед.центрове за неосигурени,в които да си карат стажа студентите.Срещу заплащане от касата,разбира се.

 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Проблемът е ,че УС на БЛС се занимава с глупости. Докога тази куха организация БЛС и в частност старшинката Грозев ще се занимават колко плащала НЗОК и защо не плащала. Алоооо не ни интересува колко плаща и колко може и иска да плаща тъпата правителствена касичка, а защо няма ДОПЛАЩАНЕ. Не ни интересува източникът на финансиране и оправданията му , а реалното остойностяване на всички дейности на лекарите и това което НЕ МОЖЕ ИЛИ НЕ ИСКА ДА ПЛАЩА ОБЩЕСТВОТО С ОБЩЕСТВЕНИТЕ ФОНДОВЕ ЩЕ СИ ГО ПЛАЩА КЕШ. За тази цел трябва остойностяване на цялата дейност на лекаря като диагностични, терпевтични и административни процедури . Кога ще започне този управителен съвет на БЛС да се занимава със съществени неща , а не с баланса на НЗОК.... ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK