Здравната каса ще плаща изцяло изкуствените сърца за чакащите за трансплантация

Здравната каса ще плаща изцяло изкуствените сърца за чакащите за трансплантация

© Анелия НиколоваНа заседанието си миналата седмица Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса взе решение да покрива 100% от средствата за изкуствени сърца за пациентите със сърдечна недостатъчност, докато се появи възможност за трансплантация, обявиха от институцията.


Досега касата покриваше само част от стойността на медицинското изделие - в размер на 50 хил.лв. докато цената на машината възлиза на около 200 хил. лв. Това затрудняваше достъпа до тази възможност, но вече се предвижда пълно покриване на разходите, уточняват от НЗОК.


До края на 2017 г. касата ще осигури такива сърца за шестима човека. Около десетима болни се нуждаят от тези медицински изделия годишно, посочват от институцията.
Нов човек в Надзорния съвет


От края на миналата седмица в състава на Надзорния съвет на НЗОК има нов представител на пациентските организации - адв. Андрей Дамянов от НПО (Национална пациентска организация). Адв. Дамянов ще замести адв. Пламен Таушанов от Българска асоциация за закрила на пациентите, чийто едногодишен мандат изтече.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK