Няма законов ред за взимането на биологични отпадъци и така трябва да бъде, коментират адвокати

Екипът на "Шейново" излезе на протест днес срещу насилието над лекари и в знак на съпричастност към пострадалата си колежка д-р Албена Гагова

© Юлия Лазарова

Екипът на "Шейново" излезе на протест днес срещу насилието над лекари и в знак на съпричастност към пострадалата си колежка д-р Албена ГаговаМъж наби лекар в акушерската болница "Шейново" миналата седмица, защото поискал да вземе плацентата след раждането на новороденото си бебе, но му било отказано. Мотивите му не били ясни, но според директора на болницата агресорът се е занимавал с генетични изследвания. Защо би могла да му потрябва плацентата и има ли законов ред, по който бащата можеше да вземе биологичния отпадък без да се стига до саморазправа, "Дневник" попита двама адвокати по медицинско право - адв. Мария Шаркова и адв. Мария Петрова, както и изпълнителния директор на "Шейново" д-р Румен Велев.


Биологичният отпадък е вреден за вашето здраве


Плацентата, също като отрязаните крайници след ампутация, изваденият апендикс след апендектомия, камъните от жлъчката и бъбреците, материалите от биопсия и всякакви други продукти от тялото, се считат за биологичен отпадък и се унищожават по определен ред. Те създават риск от инфекции и разпространяване на бактерии, така че в закона е определено, че трябва да се извозят до специален инсинератор, ако болницата няма собствен, и да бъдат изпепелени. Дори и извозването е уредено с нормативен акт, а право да боравят с такива отпадъци имат само фирми със специален лиценз, посочиха адвокатите.


В този смисъл, предоставянето на нещо, което се счита за биологичен отпадък на всеки друг освен лицензираната фирма за унищожаването му, е нарушение на закона, пояснява адв. Мария Шаркова.
Това не е в ущърб на човешките права, а точно обратното - то е мярка, предпазваща общественото здраве и околната среда, допълва адв. д-р Мария Петрова. И дори и да се включи логиката за вещното право тук и на човешкото тяло и неговите части се погледне през логиката за собственост, не трябва да забравяме, че като пълнолетни граждани на държавата, ние имаме различни ограничения на нашите права с оглед да се запази здравето на обществото, казва още Петрова.


Освен всичко друго, дори и по някакъв начин вътрешният правилник на болницата да позволява присвояването на биологични отпадъци, със сигурност бащата не е човекът, който може да го поиска, допълва Петрова.


Случилото се в "Шейново" обаче не е единично явление и не е за пръв път, казват още адвокатите. И двете в практиката си са срещали хора, които държат да си вземат отрязаната част от тялото, каквато и да е тя, включително ръце, камъни, кости и др. В някои случаи е "за спомен", в други - като част от религиозно вярване или повеля, че след смъртта, човек трябва да бъде погребан с всичките си части, за да е цял в отвъдния свят.


Колкото и жалби да са се писали по този повод, това никога не се позволява, коментира адв. Петрова. Всеки който е допуснал нещо такова да се изнесе извън болницата, е нарушил закона, казва тя. "Добър или лош, законът е такъв. Простото медицинско и логично обяснение е, че това не е просто някакъв си отпадък, а такъв който носи рискове със себе си", коментира тя.


Какво се прави с плацентата


По силата на закона плацентата се третира като биологичен отпадък и се предава за унищожение наред с всички останали отпадъци в болницата, освен ако няма друга уговорка с лицензирана фирма, пояснява изпълнителният директор на болницата д-р Румен Велев. Конкретно в "Шейново" единственият вариант за родилките и близките им да използват този биопродукт е, ако имат предварително сключен договор с някоя от лицензираните фирми от Агенцията по трансплантации за извличане на стволови клетки.


По думите му при около 200 раждания на месец, това се случва за 12-13 раждания, като болницата е предварително предупредена всеки път. Извличането на стволови клетки става непосредствено след раждането от екип на специализираната фирма и те се извличат не от самата плацента, а от кръвта вътре и в пъпната връв. И в този вариант близките нямат досег и нямат право на досег с биологичния материал, а самата тъкан не се изнася от болницата, уточни д-р Велев.


Според адв. Мария Шаркова специално по отношение на плацентата в държави като Германия и Австрия семейството се пита предварително дали иска да я получи, и ако я иска им се предоставя по съответните стандарти за съхранение и пренасяне. "Не е невъзможно да се промени законодателството точно за този случай. Стриктно погледнато при сегашната формулировка, не е редно и остатъкът от пъпната връв да се дава на близките, а това си е обичай при нас и се прави масово в болниците", казва тя. По думите й има например традиция плацентата да се заравя в земята и върху нея да се посажда дърво, което не би могло да застраши общественото здраве.


Според Мария Петрова обаче дори това е недопустимо заради новата научно необоснована мода и пълзящ мит, че плацентата може да бъде полезна за родилките. Тя коментира, че все по-често пациентите имат претенции да си вземат плацентата и се стига до напрежение и в други болници, може би именно заради това.


От една страна, има комуникационен проблем, защото лекарите не се стараят да обяснят на хората защо не е разрешено да си вземат вкъщи биологичен отпадък и какви са здравните рискове от това. Но от друга страна, може да идва точно от ексцентричната мода от САЩ, където големи нови бизнеси предлагат услугата да изсушават и превръщат плацентата в таблетки, които след това майката да пие, защото уж имали благотворен ефект, коментира адв. Петрова.


Плацента на хапчета?


"В Америка вече е практика и има лицензирани фирми, които взимат от болниците плацентата, преработвят я и правят на хапчета, които предоставят след това на майката. Не е ясно доколко е вярно, но някои хора смятат, че това има общо благотворно въздействие върху здравето. За България нямам информация да има такива фирми", разказва адв. Шаркова и добявя, че не би го препоръчала в никакъв случай.


Директорът на "Шейново" коментира, че болницата не предоставя плацентите за такава дейност и не му е известно да има такава практика в България. "Дали това наистина съществува, или е някакъв мит, не мога да кажа", заяви Велев.


Засега основно в САЩ, това е растящ бизнес, който обаче не е подплътен по никакъв начин с научни доказателства. Известни личности като сестрите Кардашиян дадоха тласък на модата в последните няколко години с личния си пример. Фирмите, които монетизират идеята, твърдят, че консумирането на плацентата помага срещу следродилната депресия, срещу болките и за подхранване на кърмата, а хрумката идва "от природата", защото голяма част от дивите бозайници изяждат плацентата си след раждане.


Нов доклад на Американската федерална агенция за контрол на заболяванията обаче показа, че вместо полза, от това може да има вреда, защото през миналата седмица в Орегон е доказан случай на здраво новородено бебе, което е получило стафилококова инфекция от изсушената плацента под формата на хапчета, която майката започнала да приема на третия ден след раждането.


За тази дейност няма медицински стандарт и тя не се регулира от властите, така че опасността от още подобни случаи е голяма, подчертават от Американската здравна служба и препоръчват на жените да не се подвеждат по модата, докато няма убедителни научни доказателства.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  Адвокатите са се изказали компетентно.
  Я сега да видим кой от тях ще поеме защитата на побойника?

 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Аман от аматьори, чули нещо и решили , че могат всичко. Като този идиот, който пребива жената, само защото се мисли за някакъв господ.

 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Този ПРИМАТ ,който в никакъв случай не може да бъде наричан по друг, начин ми се струва,че не е ръководен от нито една от причините ,съобщени от юристите и лекарите за използване на плаценти .
  Според мен някой му е казал,че по този начин,чрез генетично изследване би могло да се докаже или отхвърли бащинството му !

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  Всичко написано е вярно но също така е публична тайна, че с плацента редовно и организирано се търгува.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Убуо,ама без такива закони, никога няма да изчистим парламента!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 6. 6 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 665 Весело

  ... а хрумката идва "от природата", защото голяма част от дивите бозайници изяждат плацентата си след раждане.
  —цитат от коментар 0 на СТАТИЯТА


  Без да съм специалист- от научно- популярни предавания знам, че животните изяждат плацентата, защото искали да минимизират риска за малките. С други думи- ако кафарският бивол не изяде плацентата- оставал "нишан" на хищниците, че наблизо има новородено и т.н.

  Но- както казах- това са телевизионни предавания, и не знам зоолозите откъде са стигнали до този извод.

  Все пак- горната версия ми изглежда реална. Щото ако биволът е готов да яде животински продукти, щото- да речем- били полезни- не виждам причина да не похапва и малки животни- разни бобри, мишки и т.н. Ама той не ги яде...

  А от друга страна- щом някакви Карадашки кифли били яли плацента- хуквам и аз да търся. И се моля утре да не започнат да ядат хапчета от... от едни кафяви продукти, че ще трябва и аз да започвам. Щото те Карадашиян са ми пътеводна светлина в живота, и те така... 😂😂😂😂😂😂

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  От собствен опит ли си на това мнение ????
  То от такива като теб друго не може да се очаква !

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  До коментар [#7] от "doroteus":

  ти не знаеш ли ? Нали герберастите знаете всичко - такава ви е службата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на just
  just
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Значи въпросният мъж който е упражнил насилие не го защитавам изобщо,
  от друга страна и от самата статия става ясно, че в БГ плацента, пъпна връв и стволови клетки са превърнати в бизнес. Само че проблема е че има само определени фирмички през които трбва да минете и да платите рекет, удобно узаконен в БГ.
  Предполагам това е прдизвикало гнева на въпросния индивид, след като е отказал да плати рекета на определена фирма, му е отказано да получи плацентата на собственото си дете и съпруга, защото въпросните лекари нямало да си получат комисионната от рекета на фирмиката с която удобно и тихо си работят, тоест съдействат им в рекете и вземат дял.
  Мъжът се е занимавал с генетични изследвания и е бил наясно с материята стволови клетки и извличането им, но това удобно се пропуска.
  Ха сега се информирайте за какви суми става въпрос при тези фирми.

 10. 10 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  За всеки е ясно че физическата саморазправа е недопустима, но покрай цялата работа лъснаха някои неща. Първо, опитите да се окачествява плацентата като всякакви други биологични отпадъци като отрязани части от тялото са доста неубедителни. Става ясно че в държави като Германия и Австрия не само че не е забранено да си я получиш но дори семейството се пита дали я иска и я дават ако иска. При нас защо тогава това да е проблем? Или нашето здравеопазване е по-напред с материала? Отделно неща като пъпна връв, които уж спадат към същата категория масово се давали а като че ли на места и плацентата се дава и то без да ти правят проблем. Само че както и по-горе коментиращата е написала, как ще му я дадат плацентата ако не мине през някоя фирмичка и да плати едни пари. Затова е добре да се разгледа случая от всички гледни точки преди първосигнално да се изкажем "вещо".

 11. 11 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Специално по отношение на плацентата в държави като Германия и Австрия семейството се пита предварително дали иска да я получи, и ако я иска им се предоставя по съответните стандарти за съхранение и пренасяне. "Не е невъзможно да се промени законодателството точно за този случай." - казва адвокатката Шаркова. Значи, какъв е изводът - виновно е калпавото българско законодателство и правилниците в болниците, които произтичат от него - следователно следващите нокаутирани трябва да бъдат тези, които пишат законите в НС и правилниците в болниците. Интересуващите се лесно могат да ги установят поименно, особенно в парламента. И лекарите вместо да се цупят на побойника, би трябвало да отидат и да викнат срещу Комисията по здравеопазване в НС.

 12. 12 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Не ме вълнува плацентата, но е безобразна практиката преждевременно родените деца също да се третират като биологичен отпадък. Не знам дали през последните години това се е променило, но преди така беше, не ги даваха на родителите. Някои по-милозливи медицински лица казваха "погребваме ги служебно", но в последствие така или иначе разбираш какво се е случило. Жестоко и нехуманно е, гавра с и без това изстрадалите родители. Вместо да си погребеш детето, през главата ти да минават картини как го изгарят в куп гноясали марли, гангренясали крайници и апендикси. Ето това е един истински проблем, а другото, с плацентите - поредната дъвка за медиите за няколко дни.

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  Поредния побойник, на който сигурно ще му се размине.

 14. 14 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 234 Неутрално

  в държава която по ;право; Ви смята за донори , освен ако ПИСМЕНО не посочите че не Сте съгласни / което пък не и пречи пак да ви разфасова / , какво може да е отношението към някой /побойник/ който си иска биологичния отпадък от раждането на детето си ? до колкото писаха си бил извадил некакви разрешителни от същите бюрократи които пък забраняват даването на плацентата ? та побойника не е удрял лекарката , удрял е по системата която го е разигравала а накрая му се е подиграла , та не се и учудвам на налаганото ;обществено; мнение защото самите правила са доста сбъркани

 15. 15 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Във фейсбук плъзна някакъв фейк написан като роман на тема евреи и гои и как на гоите им резгали достъпа до кръвта в плацентата. Което пък било живот и лишавали децата на гоите от половината им живот и здраве. Докато гадните юдеи оставяли кръвта да се изтече в новороденото и да го напълни...
  И циркулира това лайно, шерва се, на хората им се изцъклят очите и научават нови конспиративни истини.
  Това е положението, Марийке...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  До коментар [#15] от "pariah":

  В Германия те питат дали искаш плацентата и режат пъпната връв по-късно отколкото в България. Едва ли немските доктори и медицински практики са по-лоши от българските и едва ли Германия е по-изостанала в здравеопазването !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#9] от "just":

  Идиотът е СЛЕДСТВЕН по дела от палеж до трафик на хора, а не е ИЗСЛЕДОВАТЕЛ.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 18. 18 Профил на ferry
  ferry
  Рейтинг: 643 Весело

  Всичко написано е вярно но също така е публична тайна, че с плацента редовно и организирано се търгува.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Публична тайна е, че има идиоти, които се прикриват като компетентни коментатори.

 19. 19 Профил на ferry
  ferry
  Рейтинг: 643 Весело

  Значи въпросният мъж който е упражнил насилие не го защитавам изобщо, от друга страна и от самата статия става ясно, че в БГ плацента, пъпна връв и стволови клетки са превърнати в бизнес. Само че проблема е че има само определени фирмички през които трбва да минете и да платите рекет, удобно узаконен в БГ.
  —цитат от коментар 9 на just


  Някакви доказателства - имена, адреси, телефони на фирми? Или черпите информация от агенция "Кирето от кръчмата казва"?

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  До коментар [#18] от "ferry":

  Не е необходимо да се изтъкваш.
  https://www.novini.bg/news/194979- %D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%8F%D1%82-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0.html

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В Германия те питат дали искаш плацентата и режат пъпната връв по-късно отколкото в България.
  —цитат от коментар 16 на КМЕТ В СЯНКА

  Да, заради тая "мода" в последните години, та да не си навличат допълнителни и ненужни проблеми, са решили да удовлетворяват параноични искания. Поне се надявам това да послужи като опровержение на безумното твърдение, че плацентите се "крадяли" в цял свят, товарели се на камиони и не знам си какво още и накрая отивали на едно и също място (?!).
  А относно немското здравеопазване по отношение на бременни и родилки - то е всичко друго, но не и за пример.

 22. 22 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тази безподобна глупост циркулира в последните дни из социалните мрежи и май е единственото "доказателство" за твърденията, че плаценти се крадяли. Има и една по-разширена нейна версия в сайта на Анонимус, която пък е превод от руски. И никакви доказателства вътре в статията. Просто някой си е решил да създава паника. Руснаците все се страхуват, че някой нещо им крои и ги заплашва.

 23. 23 Профил на ferry
  ferry
  Рейтинг: 643 Любопитно

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Няма нужда да се изтъквам - такива като теб са достатъчни, особено когато пускаш линк към "новина" претендираща да е информативна и автор Вилиана Миделиева. Направо шедьовър на публистиката!

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  До коментар [#22] от "sophia_gr":


  До коментар [#23] от "ferry":

  има публикация, има сайт, има автор ! Съдете ги !!! Аз само давам алтернативна гледна точка. А за Германия го твърдя от личен опит. мога да ви дам дата болница и екип с имена !!! Можете и мен да ме съдите !!! Колкото за родилната помощ в Германия то тя е на светлинни години преди тази в България.(личен опит).

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на orgasmatron
  orgasmatron
  Рейтинг: 233 Гневно

  Според адв. Мария Шаркова специално по отношение на плацентата в държави като Германия и Австрия семейството се пита предварително дали иска да я получи, и ако я иска им се предоставя по съответните стандарти за съхранение и пренасяне.

  И не само в тези 2 страни е така , а е така щото са прости, нали?

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  До коментар [#25] от "orgasmatron":

  по-горе ги обвиняват най-малкото в некомпетентност. Разни гробарски анонимници. Всяка монета има най-малко 2 страни и човек трябва да се стреми към познанието и към обективността.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#7] от "doroteus":

  Плацента се използва в козметиката и в естетичната хирургия и много скъпа.

 28. 28 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#19] от "ferry":

  Ти нямаш деца или те са над 20 годишни, защото всеки друг раждал скоро знае фирмите и му се предлага тази услуга от болничното заведение. А само за протокола Шейново си работи с избрани от тях фирми и си вземат комисионните.

  http://www.stvolovikletki.org/za-bankite/top5/

  Само не разбирам защо като не си наясно се включваш в разговора?

 29. 29 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#12] от "Офелия Груева":

  Напълно съм съгласен с вас. Обидно и варварско е отношението към пометнатите/абортирани по медицински причини ембриони. Болницата трябва да пита дали родителите искат да си погребат нероденото детенце, а не да го третират като "отпадък".

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  До коментар [#29] от "johnniewalker":

  подкрепям.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1923 Гневно

  Не ме вълнува плацентата, но е безобразна практиката преждевременно родените деца също да се третират като биологичен отпадък. Не знам дали през последните години това се е променило, но преди така беше, не ги даваха на родителите. Някои по-милозливи медицински лица казваха "погребваме ги служебно", но в последствие така или иначе разбираш какво се е случило. Жестоко и нехуманно е, гавра с и без това изстрадалите родители. Вместо да си погребеш детето, през главата ти да минават картини как го изгарят в куп гноясали марли, гангренясали крайници и апендикси. Ето това е един истински проблем, а другото, с плацентите - поредната дъвка за медиите за няколко дни.
  —цитат от коментар 12 на Офелия Груева


  Глупости. Гавра е да се насади такава представа на родилката дето е останала без дете, та да се изкара печалба от погребението на "неродено дете". Схващаш ли, не само че семейството изживява труден момент, ами някой от погребалния бизнес иска да спечели на техен гръб — погребението ще е с пари, а парите ще дойдат точно от най-пострадалите, щото някой им "обрисувал" нещо, дето и той не го е виждал на живо. Отделно, че и по-бедните ще се набутат с дългове, щото другите така правят.
  Ей, вземете малко да проверявате кой е източника на разните подобни фейк-идеи, щото ще си разбиете и психиката и финансите без време.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на just
  just
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#17] от "kilgore":

  Може и да е така, не зная за прдишните му подвизи, но бе публикувана информация че се е занимавал с генетични изследвания, и малко или много е и изследовател. Определено не е бил невежа за какъвто ни се представя. Опитал се е по някакъв начин да си защити правата, не казвам никъде че е подходящ, но при тоталното беззаконие и корупция в БГ
  понякога на хората им писва.

 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2815 Весело

  " всякакви други продукти от тялото, се считат за биологичен отпадък "

  Тогава защо ни карат да кръводаряваме ... отпадъци!?

 34. 34 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 267 Неутрално

  [quote#31:"gost22"][/quote]

  Глупости говорите вие, защото явно не сте се сблъсквали, дано и да не ви се случва. За чуждите финанси не берете грижа, всеки си решава. Но проблемът е, че те не предлагат избор. Не може вече оформено, 6-7-8 месечно бебе да се третира като "биологичен отпадък". Знаете ли колко от тях се раждат живи, изплакват, в последствие развиват респираторни проблеми и умират. Майката дори му дава името, с което може и откак е усетила живота в себе си да го е наричала. И в следващия момент: "ами то умря, погребахме го служебно". Обикновено така става, умира някъде там, в интензивното, не при майката, която след раждането може и да не го види. И го отнасят нанякъде. Моля ви, не се изказвайте наизуст за неща, с които не сте съпричастен, разглеждайки въпроса като чисто комерсиален. Надявах се някой да ме опровергае с коментар от типа на "вече не правят така, това беше едно време". Уви, само пари и далавери ви се привиждат...

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 35. 35 Профил на tilia_tomentosa
  tilia_tomentosa
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#34] от "Офелия Груева":
  Има промяна още от 2015 г., след огромна борба. Ама защо търсите информация от склучайни хора по коментарните секции на новините и се изненадвате, че никой не ви я дава? Аз случайно съм в течение покрай познатите си във Фейсбук, ама това и с Гугъл се намира. Голяма бюрокрация е, но все пак има вече някаква възможност да се погребват мъртвородени деца в България.

  Ако още някой търси информация по въпроса, на този сайт може да я намери:
  http://poppies-for-mary.org/burial-cremation/

 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1923 Разстроено

  До коментар [#34] от "Офелия Груева":

  Е, щом смятате че е нормално да плащате за сол, която да сипвате в рана, плащайте и сипвайте — и раната и парите са си ваши.
  То, акъла не е вода та да го налееш в нечия чаша, особено когато някой безскрупулен тарикат я е напълнил с емоции. Както написах по-горе, това може да се превърне в чудесна добавка към нечий бизнес, а аз вярвам че алчността на хората е способна на почти всичко. Дори да натресе психологически проблеми на някой, само и само да му вземе едни пари около едно погребение.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 37. 37 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Според адв. Мария Шаркова специално по отношение на плацентата в държави като Германия и Австрия семейството се пита предварително дали иска да я получи, и ако я иска им се предоставя по съответните стандарти за съхранение и пренасяне.

  И не само в тези 2 страни е така , а е така щото са прости, нали?
  —цитат от коментар 25 на orgasmatron


  Не са прости хората щом по този начин си спестяват луди пари за адвокати за водене на безсмислени дела срещу идиоти.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK