Светът има шанс да се излекува напълно от хепатит C до 2030 г.

Светът има шанс да се излекува напълно от хепатит C до 2030 г.

© Надежда Чипева, КапиталЗа първи път в историята може да се говори за пълно изличаване на хепатит С от лицето на земята. Новата безинтерферонова терапия, която се прилага в последните три години показва пълно излекуване с 95-100% успеваемост, включително при хора с напреднало заболяване и настъпили увреждания на черния дроб. Световната здравна организация е съставила стратегия как до 2030 г. здравните системи да се преборят с болестта, с надеждата, тя да бъде изкоренена напълно. Първата задача е да се открият всички болни.


Това съобщиха представители на Националната пациентска организация, на българския офис на Световната здравна организация и на Националната здравноосигурителна каса по повод предстоящия Световен ден за борба с хепатита (28 юли) и началото на скринингова кампания.


Над 1000 българи с възможност за пълно излекуване


В България безинтерфероновата терапия се прилага от 2016 г., само година след световното й патентоване, макар че неколкократно имаше сътресения около критериите, кой може да я получава и кой не. След отпора от пациентските организации сега вече няма ограничение за българските здравноосигурени пациенти, които могат да се лекуват с модерната терапия. Успехът й в България също е почти 100%, като досега касата е одобрила общо 1130 протокола, похвалиха се от там.
През 2016 г. успешно през курса на лечение, който продължава между 12 и 24 седмици, са преминали малко над 400 човека, а лечението им е струвало около 38 млн. лв. През 2017 г. одобрените за лечение са с 30% повече - 575 човека, но сумата за лекарството ще е пак приблизително същата като през миналата година, защото институцията и фармацевтичните компании са се споразумели за добри отстъпки, поясниха от НЗОК.


За сравнение през 2015 г. когато се предлагаше само старото интерфероново лечение, разходът за около 500 пациенти беше 8.8 млн., но с успех на излекуване до 50%, допълниха представителите на касата.


Хиляди недиагностицирани


Въпреки че българските пациенти имат достъп до революционното лекарство, сериозен проблем за страната ни остава липсата на скринингова програма за откриване и диагностициране на инфектираните с хепатит С. По изчисленията на една от организациите, представляващи болните от хепатит - "Хепасист", заразените в България са около 100 хиляди човека, но само около 400 годишно се лекуват.


Тестът за вируса в момента не е част от годишните профилактични изследвания, полагащи се на здравноосигурените хора, а може да се направи само по собствено желание в лаборатория срещу 15-20 лв. Това трябва да се промени, каквито са и препоръките на СЗО в стратегията за изкореняването на болестта до 2030 г., настоява председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.


Проблем с диагностиката има и в цял свят. По данни на Световната здравна организация реалният брой на болните е над 71 млн. души, но около 80% живеят с болестта, без да знаят, че я имат и без да предприемат мерки за лечение. Това се получава, защото тя може да протича напълно безсимптомно в продължение на години, докато не започнат да се проявяват пораженията и цирозата по черния дроб. По същата причина я наричат "тихия убиец" и е седмата причина за преждевременна смърт в света, както и първата причина за възникване на рак на черния дроб.


Към хората на 40+


Вирусът на хепатит С се предава по кръвен път и огромен фактор за разпространението му в България е кръвопреливането до 1992 г., защото едва тогава се въвежда изследване на дарената кръв за наличието на заразата. Пациентските организации призовават хората, на които им се е наложило кръвопреливане преди 1992 г. да се изследват, защото за тях има сериозен риск.


Заради това, и заради липсата на национален скрининг, "Хепасист" и Националната пациентска организация започват скринингова кампания сред хората над 40 години, като първа спирка от плана им е заводът на Хюндай в България, където безвъзмездно ще изследват всички работници. Акцията ще продължи след това и на други места из страната, но извън нея всички граждани е добре да се консултират с личния си лекар и да се изследват, съветват организациите. Защото дори болестта да е напреднала, вече има лечение с почти 100% гаранция за пълно излекуване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK