Още една от наредбите на Москов беше отхвърлена окончателно от съда заради административен пропуск

Още една от наредбите на Москов беше отхвърлена окончателно от съда заради административен пропуск

© Николай ДойчиновНаредбата за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ е отменена окончателно от петчленен състав на Върховния административен съд с решение от 17 юли. Това е поредният нормативен акт на бившия здравен министър Петър Москов, който не издържа пред съда заради неизрядност при въвеждането му - в случая заради липса на "изчерпателни и обосновани мотиви" към него, както и защото не са разгледани и взети предвид постъпилите по него "множество становища, предложения и възражения".


Наредбата беше част от общия план за Национална здравна карта и поделяне на публичните средства за здраве на основен и допълнителен пакет. Идеята беше всяка година да се преценяват потреностите на населението за здравни грижи и Националната здрвноосигурителна каса да може да избира с кои болници да сключва договори, вместо да е длъжна да сключва с всички, които поискат.


С този документ се въвеждаха критериите, на които лечебните заведения трябваше да отговарят, за да могат да се състезават за ограничените места сред партньорите на касата, както и в случаите, в които се надвишава определеният брой болнични легла за даден регион.


Административният съд отмени вече окончателно също и регистрацията с пръстови отпечатъци в болниците, а миналата година Конституционният съд отмени текста за основния и допълнителния пакет на услугите в здравеопазването, които също бяха в основата на плана за реформа на Москов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK