След голям пробив в лечението на левкемия, учените се борят с изненадващ страничен ефект

След голям пробив в лечението на левкемия, учените се борят с изненадващ страничен ефект

© ReutersПреди около пет години учени в лабораториите на голяма фармацевтична компания достигат до ключа за нещо, което се търси от десетилетия. Намират начин да убиват ракови клетки, които иначе отказват да умрат, а ключът се оказва малка молекула, която успява да се намести точно там, където механизмът им за самоунищожение се е счупил, и да го поправи. След приема на новото лекарство, което се появява като резлутат от откритието, защитите на клетките падат и те са осъдени на смърт и изхвърляне от тялото като отпадъци почти незабавно.


Това прави нов медикамент с болестотворните клетки на някои видове левкемия и за пръв път в историята дава шанс за пълното им излекуване. От края на 2016 г. компаниите "Абви" и "Рош" имат патентовани медикаменти на базата на тази молеклуа в Европа, САЩ и други развити страни, и сега си сътрудничат лекарството да стигне по-бързо до пациентите, на които може да помогне, и при които нищо друго досега не е проработило, макар че е все още в последната фаза на клинични изпитвания.


Пробивът в лечението на левкемия с този нов медикамент беше една от най-големите новини на тазгодишния конгрес на Световната асоциация по хематология, който се проведе през юни в Мадрид.


Смърт за рака
Стандартните химиотерапии от първа и втора линия на лечение действат по различни начини, но със сходна философия - опитват да намерят и да убият агресивно раковите клетки в тялото, атакувайки различни техни компоненти. Това не винаги сработва, защото може терапията да не е най-подходящата за конкретния вид мутация (а и изобщо да няма подходяща), или пък защото защитните механизми на болните клетки са по-силни от атаките на лекарството.


Затова в последните две-три десетилетия учените търсят начини да рушат раковите клетки отвътре, вместо отвън - чрез така наречената прицелна или таргетна терапия. При някои от тях, както в случая на хроничната лимфоцитна левкемия, за която е разработено новото лекарство, е нарушен механизмът на естествена смърт, наречен апоптоза. Когато една клетка е повредена или остаряла, той се включва и я елиминира като ненужна от тялото, но при мутиралите клетки този механизъм не работи, затова се натрупват в тялото и го разболяват, поясни пред "Дневник" един от създателите на новата молекула - д-р. Питър Хилмън от Университетската болница в Лийдс.


Решението, което учените са намерили, е да парират действието на белтъка BCL-2, който при някои онкологични заболявания може да е в свръхпроизводство, а функцията му е да спира процеса на апоптоза. Засега лечебната молекула е изпитана и има ефект при три четвърти от пациентите конкретно с хронична лимфоцитна левкемия, но е възможно да подейства и при останалите видове левкимии или дори при други видове рак, при които е на лице същата пречка за разрушаването на нежеланите клетки.


"Ако си представите, че раковата клетка е порта, заключена с катинар, старите химиотерапии са боен чук който разбива ключалката и причинява огромни странични поражения, а новите таргетни терапии са като да имаш ключа за точната ключалка и да го използваш без риск за щети", дава аналогия д-р Питър Хилман.


Възможността лекарството да подейства и при другите видове левкемии се тества в момента, но процесът на клиничните изпитвания отнема няколко години. Учените трябва да са сигурни, че новото лекарство (това, или което и да е друго) не нанася повече вреди, отколкото ползи за здравето на човека, а това се доказва само с хода на времето и натрупване на критична маса от изпробвали го пациенти с благоприятен резултат.


При новия медикамент обаче изненадващият нежелан ефект проличал почти мигновено и сега откривателите му търсят начини да го отстранят.


На бързи обороти


Най-сериозната нежелана реакция, която се появила при новото лекарство за хронична лимфоцитна левкемия, е това че действа прекалено бързо. И макар че това звучи като нещо, което всеки раково болен би искал да чуе, всъщност засега представлява проблем и се търси решението му, казва д-р Хилман.


Умъртвяването на раковите клетки с новата терапия става толкова бързо и едновременно, че тялото не успява достатъчно бързо да обработи и изхвърли разградените им съставни части. В резултат на това в кръвта се натрупват токсични отпадъчни вещества от мъртвите клетки и може да се получи отравяне, наречено тумор лизис синдром.Той се среща и при някои познати химиотерапии, особено при първия прием, и засяга най-вече бъбреците, ескалирайки понякога до бъбречна недостатъчност, също и проблеми със сърцето и нервната система.


"Това е проблем, с който можем да се справим. И за останалите нежелани ефекти важи, особено на фона на тежките химиотерапии, които масово се прилагат сега", смята специалистът по хематология. Затова при приложението на молекулата върху пациенти се отделя особено внимание на детоксикацията успоредно с приема на лекарството, както и се работи за забавянето на ефекта й.


След голям пробив в лечението на левкемия, учените се борят с изненадващ страничен ефект

© "Абви България"


Какво е хронична лимфоцитна левкемия


Левкемията е рак, който започва в кръвотворните клетки на костния мозък. Когато една от тези клетки се промени и стане левкемична, тя вече не съзрява нормално - дели се по-бързо от останалите и бързо създава свои себеподобни, които не умират, а се натрупват първо в костния мозък, след това и в кръвта. По това левкемията се различава и от всички останали онкологични заболявания, които обикновено първоначално са концентрирани в един орган. Оттам те могат да достигнат и до костния мозък, но в този случай не става въпрос за същата болест.


Има четири основни вида левкемии и комбинациите между тях. В зависимост от темпа си на развитие са остри и хронични, и в зависимост от вида на увредените клетки - миелоидна или лимфоцитна. От всички комбинации, най-разпространената е хроничната лимфоцитна левкемия (ХЛЛ), която също има разновидности и може да се развива много бавно, или много бързо.


"Около половината от пациентите с ХЛЛ изобщо не се нуждаят от лечение, а може и да не разберат, че са болни през целия си живот, защото болестта не се развива. Другата половина обаче се нуждаят от лечение, като при около 20-25% то преминават успешно и никога повече не се нуждаят от него. При останалите ракът се проявява отново и отново трябва да се лекува, обикновено до края на живота", разяснява д-р Хилман. По думите му новото лекарство дава шанс точно за тези хора с повтарящ се проблем.


Ако болестта се развива бавно, в кръвта се натрупват десетки милиони ракови клетки преди да се стигне до лечение. "Когато започваме лечението, количеството им е огромно, но в края на терапията нивата са толкова ниски, че вече не могат да се забележат в кръвта. Следващата стъпка от клиничните изпитвания ще е да опитаме и да спрем поддържащата тепрапия при пациентите, при които резултатът е такъв. Възможно е болестта никога вече да не се появи, но все още сме стигнали до този етап", коментира докторът. По-големият приоритет сега е да се провери дали терапията ще подейства и при острите форми на левкемия, при които опасността за живота е по-голяма.


Кога ще дойде бъдещето


Клиничните изпитвания с другите видове левкемия продължават, като засега са концентрирани във Великобритания. Макар че фармацевтичните компании вече имат разрешително за разпространение на лекарството в Еврола, това ще става бавно и трудно, докато фирмите се преборят то да се покрива от здравните системи на национално ниво. С приоритет да получат лекарството в момента са хората, при които други лечения не са проработили и се надпреварват с часовника.


Има и още една възможност, свързана с новото лекарство, която тепърва ще се проверява - дали то няма да е най-ефикасният вариант за първа линия на лечение вместо стандартната химиотерапия - т.е. да се прилага веднага след диагнозата, вместо първо да се пробват остарелите варианти.


Сега прицелната терапия, заради това, че е много скъпа, се ползва чак след като са изпробвани първо познатите онкологични медикаменти. Ако пациентите не се повлияват от тях обаче, това е за сметка на тяхното време и влошаващо се здраве. Освен неуспешните опити с неправилни лекарства, може да им отнеме и още повече време, докато таргетната терапия им се позволи от здравната система на страната им, или успеят да се включат в клинично изпитване - време, с което едва ли разполагат.


Прогнозата на д-р Хилман обаче е, че само три до пет години ни делят от бъдещето, в което старата химиотерапия вече окончателно ще отстъпи място на модерната прицелна терапия, и то не само при левкемиите. "Достигнали сме ниво на науката, на което сме наистина близо до крайната си цел - познаваме и обясняваме в съвършенство болестта и нарушенията в клетките, което пък ни позволява много бързо и ефективно да откриваме решения за тези нарушения", казва той. Това е валидно и за хематологията и за повечето клонове в медицината, така че няма пречки пред бъдещето, допълва специалистът.

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много интересно откритие,. Но за съжаление лечението на заболяването все още си остава много скъпо за обикновените хора.

 2. 2 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Ако само част от стотиците милиарди долари дадени за борба с"глобалното затопляне"се даваха за подобни изследвания, сега много болести щяха да могат да се лекуват.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  Много интересно откритие,. Но за съжаление лечението на заболяването все още си остава много скъпо за обикновените хора.
  —цитат от коментар 1 на xali  До коментар [#1] от "xali":

  Къде видя лечение? Има само отлагане на неизбежното.

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Неутрално

  До коментар [#2] от "mushashi":

  Пари има достатъчно за лечение на всички, но за съжаление се харчат за глупости.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  желая успех на учените.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#2] от "mushashi":

  чудя се със Вас , щом научните изводи не ги приемате и ги слагате на кавички защо четете изобщо научни теми?

  пари се дават много за откриване на лечение, на болестти които струват много в богатите държави и един от тях е и Рък.

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 7. 7 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Това лечение дава ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ!

 8. 8 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Всяко лечение е "отлагане на неизбежното", и именно в това е ползата за пациента.


  До коментар [#2] от "mushashi":

  Ако трилионите за оръжие се насочат за наука и борба с промените в климата, светът би станал по-добро място за живот.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 9. 9 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 636 Неутрално

  тъпите доктори докато се сетят да фанат да пречистват искуственно кръвта паралелно на лчението , то нема да остане кого да лекуват

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 634 Неутрално
  До коментар [#10] от "Dimiter Tsvetkov":

  Стига да не ти се случи на тебе или най-близките ти, нали?

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 12. 12 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4065 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dimiter Tsvetkov":

  Зъбоболът и късогледството също са нелечими заболявания, но никой не е тръгнал да трепе хората с пулпит или с очила заради естествения подбор.
  То и простотията е нелечима, но си още жив...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#2] от "mushashi":чудя се със Вас , щом научните изводи не ги приемате и ги слагате на кавички защо четете изобщо научни теми? пари се дават много за откриване на лечение, на болестти които струват много в богатите държави и един от тях е и Рък.
  —цитат от коментар 6 на odyssey6195


  Аз,за разлика от вас, чета статии по научни теми и имам достатъчно аргументи,че "глобално затопляне причинено от човешка дейност"е една лъжа.И многократно в този форум съм се аргументирал защо е така.

 14. 14 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Лечението на неизлечими заболявания компрометира естествения подбор.
  —цитат от коментар 10 на Dimiter Tsvetkov


  И оцеляването на умствено семплите индивиди също.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 15. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално


  До коментар [#2] от "mushashi":Пари има достатъчно за лечение на всички, но за съжаление се харчат за глупости.
  —цитат от коментар 4 на Незнайко в Слънчевия град


  Въпросът е,че не се отделят достатъчно средства за подобни проучвания,които да доведат до откриване на лечение на тежки заболявания.

 16. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Това, което в статията ми харесва е, че обясненията са подадени много лаически и би трябвало да са добре разбираеми за широката публика. Опитвам се също така да обяснявам и разказвам на пациентите си приказки и легенди за рака.
  Иначе, в лечението на левкемиите и другите ракове на кръвта има големи пробиви в пооследноото десетилетие и пациентите живеят многоо по-дълго и по качествено.

  E PLVRIBVS VNVM
 17. 17 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Стига бог да рече, всичко може да се излекува. Я вижте, Ной е имал от въшки, краста до СПИН, на "ковчега", пък по божията воля е бил здрав и свеж като репичка.

  Birds of a feather flock together.
 18. 18 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  тъпите доктори докато се сетят да фанат да пречистват искуственно кръвта паралелно на лчението , то нема да остане кого да лекуват
  —цитат от коментар 9 на reply


  Абе що ти като си толкова умен не идеш да им покажеш как се прави, а?
  И бездруго България отдавна плаче за един Nobel price с толкова гении на глава от населението.
  Ама като за начало земи прОчети те тва:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Tumor_lysis_syndrome

  Предполагам че е достатъчно достъпно за възможностите ти.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 553 Гневно

  Лечението на неизлечими заболявания компрометира естествения подбор.
  —цитат от коментар 10 на Dimiter Tsvetkov

  Само дето в днешния свят е важно да оцеляват умните като Стивън Хокинг, а не телетата, дето бичат по 5 часа всеки ден във фитнеса!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 21. 21 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Според разни прогнози до началото на века ракът трябваше да бъде победен. Това не се случи и е вероятно най-големият научен провал. Защо? Българският професор Николай Желев, директор на Центъра за медицински биотехнологии в Дънди, Шотландия, дава в интервю част от отговора. Ракът е не едно заболяване, с един и същ механизъм. Ракът това са над 300 заболявания с различни комбинации от мутации, водещи до различни видове израждания на клетките в различни тъкани и органи. Едва от 5 години години учените, благодарение на геномната технология могат да разберат какво точно е сгрешено в конкретния случай. Май няма и няма да има открито универсално лекарство за рака.

 22. 22 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Според разни прогнози до началото на века ракът трябваше да бъде победен. Това не се случи и е вероятно най-големият научен провал. Защо? Българският професор Николай Желев, директор на Центъра за медицински биотехнологии в Дънди, Шотландия, дава в интервю част от отговора. Ракът е не едно заболяване, с един и същ механизъм. Ракът това са над 300 заболявания с различни комбинации от мутации, водещи до различни видове израждания на клетките в различни тъкани и органи. Едва от 5 години години учените, благодарение на геномната технология могат да разберат какво точно е сгрешено в конкретния случай. Май няма и няма да има открито универсално лекарство за рака.

 23. 23 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Много добра новина, явно съм пропуснал предния анонс за нея.
  Дано минат положително и последните тестове на лекарствата!
  А цената, разбира се, че ще е висока и дано не се стига до там, но ако се стигне е хубаво да имаш опции!!!

 24. 24 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#22] от "nik_77.":

  в началото на века трябваше да имаме летящи коли, изкуствен интелект и да летим на разходка до луната. Вместо това имаме таблети, интернет и телефони. Тия неща не стават по поръчка и по предсказания

  Birds of a feather flock together.
 25. 25 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Някои хора държат да покажат простотията си и това е.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 26. 26 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Така е. Интернет също не беше предсказан. И мобилните телефони, също. Поне в прогнозите, за които се сещам. За рака - не прогнозираха, че не е едно заболяване. Че няма универсално лекарство. И няма да има.

 27. 27 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 856 Неутрално

  В ТАЗИ държавица какви идиоти има само..... четейки по горните писания. Майка им жална на така наречените българи. Безмозъчни озъбени помияри държани на някаква невидима верижка, която скъса ли се ще почнат да прилагат естествения подбор по скотски начин..... и който оцелее оцелее. Определено една критична маса с български паспорти са истинските ракови клетки изяждащи от вътре защитата на българина.
  Новината просто е ПРЕКРАСНА и е НАДЕЖДА за ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ПАЦИЕНТИ.
  Браво на учените.

  майко мила.....

 28. 28 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 581 Неутрално

  желая успех на учените.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  и аз , искрено.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 29. 29 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Това е гениално, нещо като хакване на рака !!!

 30. 30 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Ключовата новина в публикацията е, че учените са близо до възможността да открият механизмите на изражданията във всички техни разновидности. И с конкретни прицелни терапии да ги стопират.

 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Ключовата новина в публикацията е, че учените са близо до възможността да открият механизмите на изражданията във всички техни разновидности. И с конкретни прицелни терапии да ги стопират.
  —цитат от коментар 30 на nik_77.


  Ако се сбъднат прогнозите,че от подобни терапии ни делят само 3 до 5 години,това ще е прекрасна новина и надежда за много хора.Мен затова ме е яд,че не се отделят повече средства за подобни изследвания.

 32. 32 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#27] от "GATSBY": За милиони...

 33. 33 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  Пожелавам успех на учените.

 34. 34 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dimiter Tsvetkov":

  Всички заболявания са били нелечими до някое време ,а лечението специално на рака изобщо не компрометира естествения подбор,доколкото от рак се разболяват обикновено хора в напреднала възраст,когато вече са създали поколение,или ако е в по-ранна обикновено е свързан с експозиция на канцерогени,а не с гените.Човек,работил с азбест не е генетично непълноценен например.Виж интелектуалната и емоционална непълноценност,дори вредност се предава не само по генетичен път и потенциално на повече хора,та ако ще се предприемат евгенични мерки,първите от които трябва да се осводи човечеството са психопатите и социопатите

 35. 35 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#26] от "nik_77.":

  За рака че не е едно заболяване се знае със сдигурност поне от средата на миналия век.Като и че причините са различни.Всеки вид клетка може да се изроди в ракова и колкото вида клетки има,толкова са и видовете рак.

 36. 36 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#26] от "nik_77.":

  несбъдването на пророчествата е провал за пророците не за хората в съответната област.

  Birds of a feather flock together.
 37. 37 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  ""Достигнали сме ниво на науката, на което сме наистина близо до крайната си цел - познаваме и обясняваме в съвършенство болестта и нарушенията в клетките, което пък ни позволява много бързо и ефективно да откриваме решения за тези нарушения", казва той. Това е валидно и за хематологията и за повечето клонове в медицината, така че няма пречки пред бъдещето, допълва специалистът.”

  Въпросът е какво ни чака после?

  I Want To Believe
 38. 38 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Интересно защо такива статии привличат коментарите на агресивно прости хора .

  California Über Alles
 39. 39 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Като допълнение към по-горните коментари- всъщност се постигна ужасно много за разбиране на механизмите на развитие и разпространиение на рака.

  Докато само преди 10 години нямаше дори спекулации в тази насока, вече знаем, че ракът е своего рода вирусно заболяване. Парадоксално, оказва се, че преди ХИВ човечеството не е знаело почти нищо за вирусите (с 1-2 изключения, като напр. вирусът на детският паралич).

  Най-общо, факторите за заболяване от рак са 4:
  1. генетична предразположеност (така наречените "онкогени". Смята се, че при наличие на 4 и повече от тях, се развива рак с вероятност близка до 100%);
  2. начин на живот (физическа активност, стрес и пр.)
  3. излагане на токсични вещества (никотин, замърсители и пр)
  4. заразяване с вируса на съответния вид раково заболяване.

  Така че, ракът може и ще бъде победен. С развитието на информатиката, ИТ и нанотехнологиите, ще бъде все по-лесно да се анализира кои протеини (и дори отделни макромолекули) се синтезират/служат за катализатори в болните клетки, но не са налични в здравите. След това, въпросните субстанции ще бъдат атакувани с медицински средства (а в идеалния случай, може да се "обучи" имунната система да ги разпознава и унищожава).

  Залагам 5 лева, че лекарствата за рак и СПИН ще бъдат открити приблизително по едно и също време, и че ще се лекуват по сходен начин.

 40. 40 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Проблемът не са военните разходи и глобалното затопляне. Проблемът е, че човечеството е възложило на само ЕДНА СТРАНА в света да намери средства за борба с рака, да пази света с военна сила и се опита да я натовари с дял в борбата срещу световното затопляне. Страната изнемогва, има огромен дълг. Добре че Тръмп отмени разходите срещу световното затопляне(понеже китай има 13 годишен гратисен период с 18% от замърсяването). Остават гратисчиите в НАТО - германия с 25% от това което плаща средния американец за отбрана.
  Новината е прекрасна, статията е необикновенно задълбочена за Дневник!
  Пожелавам успех на биохимиците в борбата с болестите!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 41. 41 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Хомо сапиенс постоянно си го тегли към хомо хабилис - щом открие сигурно лечение на рака, ще почне да го използва като биологично оръжие.

 42. 42 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#39] от "klecho":

  .....Така че, ракът може и ще бъде победен...
  —цитат от коментар 39 на klecho


  Сигурно. Но природата пак ще намери начин да ни убие. Казвам го не за да отричам надеждата, а да прибавя към нея и малко смирение. Че надежда без смирение е гордост, а пък тя е един от седемте смъртни гряха.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Това е забележително. Успех на учените, посветили живота си на борбата с рака.

 44. 44 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  [quote#42:"Сигурно. Но природата пак ще намери начин да ни убие. Казвам го не за да отричам надеждата, а да прибавя към нея и малко смирение. Че надежда без смирение е гордост, а пък тя е един от седемте смъртни гряха.":[/quote]

  Фундаментален философски въпрос според мен. (освен основните въпроси на философията :) :) ). Как да живеем в хармония с природата. Може би има природни закони, които не знаем и не спазваме ;)

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 45. 45 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#42] от "Един препатил":
  Никой няма да живее вечно.Но едно е да умреш на 35 години в разцвета на силите си, друго , когато си 90 годишен немощен старец.Лечението на подобни болести ще гарантира, че все по-малко хора ще умират млади.

 46. 46 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 418 Неутрално


  "Това е проблем, с който можем да се справим. И за останалите нежелани ефекти важи, особено на фона на тежките химиотерапии, които масово се прилагат сега"
  Майка ми почина от рак преди 30 години и тогава се прилагаше същата тази абсолютно неефективна химиотерапия, която се прилага и днес. Лечението на рака не е мръднало напред, въпреки огромните средства, които се отделят за противотуморни препарати . Дано сега този нов метод да сработи и да реши поне проблема на болните от левкемия.Дано, ама надали, защото фармацевтичните компании нямат сметка от пълното излекуване на раковоболните, защото сега печелят баснословни суми от напълно неефективните химиотерапии.

 47. 47 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#39] от "klecho":
  —цитат от коментар 42 на Един препатил


  Да, природата цели да убие част от нас, защото станахме много на тази планета. Ако преборим рака, ще се появи нещо друго, което да ни мори, защото няма място под слунцето за всичките тези милиарди жители.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Това е една непрекъсната борба. След рака ще има нещо друго, а след ХИВ..кой знае какво.Разбира се, само много отблъскващи човеко-подобни може да изпростяват под подобни статии.
  Желая от сърце избавление и надежда на болните. Възхищавам се от пробива на учените.

 50. 50 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Струва ми се уместно в тази тема да препоръчам застраховката Best Doctors за лечение на 9 критични заболявания в чужбина. По-вероятно е по-развитите държави първи да приложат новите лечения, а и в България няма да е безплатно. 170 евро за възрастен и 70 евро за дете ГОДИШНО са достъпна премия за почти всяко семейство.
  П.п.Не съм брокер, просто се уморих да гледам призивите за помощ. Не можем да помогнем на всички, но всеки може да поеме отговорност за семейството си.

 51. 51 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Струва ми се уместно в тази тема да препоръчам застраховката Best Doctors за лечение на 9 критични заболявания в чужбина. По-вероятно е по-развитите държави първи да приложат новите лечения, а и в България няма да е безплатно. 170 евро за възрастен и 70 евро за дете ГОДИШНО са достъпна премия за почти всяко семейство.
  П.п.Не съм брокер, просто се уморих да гледам призивите за помощ. Не можем да помогнем на всички, но всеки може да поеме отговорност за семейството си.

 52. 52 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Страхотна новина. Скоро химиото, лъчето и касапското рязане ще останат в историята като варварски методи на недоразвита цивилизация.

 53. 53 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#16] от "PavelCZ":...в лечението на раковете на кръвта има големи пробиви в последните години
  ...»» Интересно какво е положението в България с използването на нови лекарства от рода на карфилзомиб например?
  Тук се подсмихват на Ксали, но в щатите без добър застрахователен план новите лекарства са много скъпи за което споменава и Том Брокау в своя книга за борбата си с множествена миелома( на схемата вляво отдолу, макар и без накрая) .

 54. 54 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Нашият Стилян футболиста например е излекуван от това заболяване.

 55. 55 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#46] от "proza":

  е не е точно така ,както казвате ,а и причината за огромната смъртност на хората е простотията ,а не рака , там няма лечение ,никой не спира никого от 20 години съществуват перфектни програми за профилактика при личния лекар с много екстри ,изследвания ,консултации ,ама това го правят най много 30-40 % от населението ,а реално всички изисквания изпълняват не повече от 10 % , останалите се хващат в последен стадии на рака ,когато всякакво лечение е екстра и няма никакво значение , за същото нещо на запад никой не си харчи парите ,защото пациента е строго контролиран дали се профилактира или не и при липса на профилактика ,нито един застраховател не му поема разходите по скъпото лечение ,тук е точно обратното на света ,не се профилактират ,а и да дойдат при доктора ,държането на средния българин към лекаря е като към последен простак или роб ,който е длъжен веднага да му изпълни желанията и изследванията ,за които пациента е прочел в интернет.

 56. 56 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Лечението на неизлечими заболявания компрометира естествения подбор.
  —цитат от коментар 10 на Dimiter Tsvetkov


  Коментара на тоя е пипичен пример че естествения отбор не работи.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Дава ли си някой от коментиращите сметка колко пари е струвало това откритие и къде е направено? парите са колосални, трудът за изследвания - огромен. Дава ли си сметка някой, че отнякъде са намерени и платени тези пари?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#37] от "2.5":

  "Въпросът е какво ни чака после?"

  Безсмъртие! Защото, ако няма изродени клетки (погрешно умряли) и всичко функционира "правилно", то няма да има умиране.
  До коментар [#55] от "edin drug":

  "от 20 години съществуват перфектни програми за профилактика при личния лекар с много екстри ,изследвания ,консултации ,ама това го правят най много 30-40 % от населението "
  Глупости на търкалета! Кабинетите на личните лекари са задръстени от пенсионери, за които никога няма направление. Да не говоря, че 50% от ОПЛ не знаят как и дали могат да лекуват пациент, който не знае какво точно го боли (шум в ушите или високо кръвно заради някоя сладка джумерка).
  Лично, въпреки че личният лекар ми е приятел, не съм стъпвал от години заради себе си - за една бележка на детето/контролен преглед чакам по шест часа. След пъвия загубен работен ден без скрупули се възползвам от приятелството, за бележката де. За контролен преглед си плащам другаде. А Вие ми говорите за профилактика!? От колко време не живеете в България?

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#58] от "vxa15365434":

  "Дава ли си някой от коментиращите сметка колко пари е струвало това откритие и къде е направено? "

  Да:
  http://investors.abbvie.com/phoenix.zhtml?c=251551&p=irol-reportsannual
  Research and development $ 4,366 млрд. за 2016 г.
  Конкретно за Venetoclax (ABT-199), чиято разработка започва от 2010 г. в сътрудничество с Хофман ла Рош (поделениет Дженетех)
  https://pink.pharmamedtechbi.com/-/media/supporting-documents/pink-issue-pdfs/p160620.pdf?la=en
  до пускането му на пазара през април 2016 г. с цена от $ 109500 за доза (при очаквани 15 хил. пациента годишно), разходите възлизат на около $ 650 млн. (с лицензионните възнаграждения за Рош - 80 млн. долара годишно до 2016 г.).... и ще бъдат изплатени (от американските застрахователи) ще през първато година от продажбата му (приходи от $ 1.6 млрд., от които 38% за разходите по прожба и производство, и един милиард долара е печалбата за покриване разходките по разработката).
  "Analysts on average estimate the drug could generate peak annual sales of $1.7 billion, according to Thomson Reuters data. "
  http://www.reuters.com/article/us-abbvie-cancer-fda-idUSKCN0X824I

  А къде е направено - клиничните изследвания основно са провеждани в Европа. Какъв е приноса на Рош в този патент
  https://register.epo.org/application?number=EP10721246 (притежателят е Бахамска компания ... за избягване облагането в САЩ на печалбите от лицензии и сублицензии).
  ще се разбере в следващия финансов доклад на Абвие. Със сигурност ще е повече от 80 млн. долара годишно лицензионно възнаграждение за Рош.
  Колко струва едно такова откриие - пазарът го определя на около 20 млн. долара (към 2010 г.):
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5004820/

 62. 62 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  CLL is one of the most common types of leukemia in adults, with approximately 15,000 new cases diagnosed each year(in US). CLL is characterized by the progressive accumulation of abnormal lymphocytes. Patients with CLL who have a 17p deletion lack a portion of the chromosome that acts to suppress cancer growth. This chromosomal abnormality occurs in approximately 10 percent of patients with untreated CLL and in approximately 20 percent of patients with relapsed CLL.

  These patients now have a new, targeted therapy that inhibits a protein involved in keeping tumor cells alive.For certain patients with CLL who have not had favorable outcomes with other therapies, Venclexta may provide a new option for their specific condition.

  The efficacy of Venclexta was tested in a single-arm clinical trial of 106 patients with CLL who have a 17p deletion and who had received at least one prior therapy. Trial participants took Venclexta orally every day, beginning with 20 mg and increasing over a five-week period to 400 mg. Results showed that 80 percent of trial participants experienced a complete or partial remission of their cancer.

  The Venclexta price tag of around $110,000 a year = 220 000 bg лева за пациент за година

 63. 63 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 731 Весело

  Тук се подсмихват на Ксали, но в щатите без добър застрахователен план новите лекарства са много скъпи за което споменава и Том Брокау в своя книга за борбата си с множествена миелома( на схемата вляво отдолу, макар и без накрая) .
  —цитат от коментар 53 на тулса


  Сега като рипийлват Обамакер, ще стане още по-скъпо.
  Но това, естествено е окей, защото от рак се разболяват само турболиберастките соросоиди.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело

  До коментар [#47] от "proza":

  Кой ти го каза това?!

  klimentm
 65. 65 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#63] от "SCROTUS":защото от рак се разболяват само соросоидите
  ...»»Има редки изключения, когато от рак на кръвта боледуват и рублофили даже.:)

 66. 66 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#63] от "SCROTUS":защото от рак се разболяват само соросоидите...»»Има редки изключения, когато от рак на кръвта боледуват и рублофили даже.:)
  —цитат от коментар 65 на тулса


  Да им пожелаем крепко здраве.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 67. 67 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#66] от "SCROTUS":
  А така...Мерси боку.:)

 68. 68 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Ако това означава, че ракът е победен, учудва ме малкия отзвук в медиите. Това би трябвало да е световна новина, сензация номер едно. Но дори и малка стъпка в правилната посока да е, е радостно. Ракът е кошмар!

  Мърфи е оптимист!
 69. 69 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Наистина отлична оптимистична новина ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 70. 70 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#13] от "mushashi":

  Е лъжем викаш "затоплистите", ама озоновата дупка край Антарктида се затвори след като премахна света фреоните.
  Надявам се помниш.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 71. 71 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#68] от "султана глаушева":

  "Ако това означава, че ракът е победен, учудва ме малкия отзвук в медиите."

  От многото "раци" за това "раче", хронична лимфоцитна левкемия, и намерено по-ефективно лечение (третиране) в сравнение с наличните предишни "пробиви" в медицината.
  https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/nda/2016/208573Orig1s000MedR.pdf
  8.4.1. Deaths
  The most common cause of death from an AE* in the safety population was disease progression
  (n=13). In patients with R/R CLL treated at all doses (n=289), 8 patients had death from an AE
  after AEs of malignant neoplasm progression were removed from the evaluation. Note that the
  Applicant determined that two patients with a reported AE of multi-organ failure were due to
  disease progression. Each of the remaining deaths was a single event of the following:
  hemorrhagic stroke, hepatic function abnormal, septic shock, cardiopulmonary failure, sudden
  death, small intestine obstruction, pneumonia viral, and death (not otherwise specified). All
  deaths were considered not related or probably not related to study drug by the investigator
  except for the event of sudden death. The patient with sudden death (patient in study
  M12-175) experienced fatal tumor lysis syndrome after escalating to 1200 mg and is discussed
  further in Section 8.5.1. The other causes of death are consistent with elderly population with
  advanced CLL.
  Additional non-treatment emergent deaths due to an AE (those occurring >30 days after
  treatment discontinuation) were pneumonia, complications of bone marrow transplantation,
  myelodysplastic syndrome, and cardiorespiratory arrest.
  * АЕ - странични ефекти. Adverse Events

  Питър Хилман е обяснил: "Засега лечебната молекула е изпитана и има ефект при три четвърти от пациентите (в едната четвърт починали не се включват починалите от странични ефекти) конкретно с хронична лимфоцитна левкемия, но е възможно да подейства и при останалите видове левкимии или дори при други видове рак, при които е на лице същата пречка за разрушаването на нежеланите клетки."

  И в бюджета на Абви са заложени милиарди за нови клинични изследвания.

  Иначе има отзвук в медиите, ако някой е дарил пари за лечението или е бил включен в клиничните изследвания като една австралийка, с 500 хил. долара разходи за лечение до включвеното й в изследванията и "напълно излекувана" след това (няма информация след април 2016 г., одобряването на лекарството за САЩ, какво се случва с нея).

 72. 72 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#71] от "wanderer":
  Виж. Явно си по-информиран от мен. Не знам теорията. Но знам практиката. Северен германец в Италия, болен от рак. Роднина по сватовство. Северните германци не крещят, а италианците са готини хора. Лекарят, който го наблюдаваше, се учуди, че не крещи от болки. А той не крещи, защото стиска зъби. И така е научен от малък. Е, за това се зарадвах. Че на такива като него може да бъде спестен този ад! Нямам претенции да разбирам от материята. За съжаление ме разочароваш. Но нещата са такива, каквито са, нали така? И в главата ми остава една епиграмка на бай Радой:
  Науко, победителко на мрака,
  за теб няма предели.
  Открила би и средство против рака,
  ако да беше за военни цели!

  Е, мразя ги! Никое човешко същество с нищо не е заслужило да се мъчи така, както в последния стадий на рака! И да си наврат изтребителите където намерят за добре, но първо да инвестират там!

  Мърфи е оптимист!
 73. 73 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 466 Неутрално

  тъпите доктори докато се сетят да фанат да пречистват искуственно кръвта паралелно на лчението , то нема да остане кого да лекуват
  —цитат от коментар 9 на reply


  и да вземат да изтръгнат всички кости на пациентите, барабар с костния им мозък, където възникват левкемичните клетки. И после да им сложат протези, нещо като пломби, нали така ве, майна? Много са тъпи тея доктори ве, майна... Дано да ти прочетат мъдрите мисли; може и да поумнеят след това...

 74. 74 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Изненадващ избор за заглавие на статията. Това за страничния ефект въобще не е основното в нея.

 75. 75 Профил на Krasimir Dimitrov
  Krasimir Dimitrov
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Аз скоро четох доста обширна статия за левкемията, май беше в сайта http://bilkabg.com/

  http://zaneq.bg/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK