Лекари и пациентски организации защитиха Центъра за асистирана репродукция и шефа му

Лекари и пациентски организации защитиха Центъра за асистирана репродукция и шефа му

© Анелия НиколоваНяма злоупотреби в Центъра за асистирана репродукция и такива не са установени в одита на Сметната палата от 10 юли. Забележките в него са насоки за подобряване на работата, но не са намерени нередности, а поисканата оставка на ръководителя му е неоснователна и е опит за оклеветяване на медицината в България.


Тази позиция изразиха пред журналисти днес представителите на Националната пациентска организация и на организации в сферата на асистираната репродукция - Фондация "Искам бебе", Сдружение "Зачатие", и Фондация "Майки за донорството", както и акушер-гинекологът и един от водещите специалисти по инвитро в България д-р Георги Стаменов.


Скоро след като излезе докладът на Сметната палата за работата на Центъра за асистирана репродукция, където като най-сериозни проблеми бяха отчетени недостига на финансиране и бавното темпо на одобрение на процедурите, от пациентските организации "Заедно с теб" и "Диабет, предиабет и метаболитен синдром" поискаха оставката на директора му д-р Мария Георгиева. Те твърдят, че в някои клиники се провеждат ненужни инвитро процедури при жени, които имат несъвместими други заболявания и че това се прикрива с неизрядна медицинска документация, а фондът не успява да наложи контрол.
Д-р Георги Стаменов поиска конкретни доказателства и заподозря зад твърденията интереси, целящи оклеветяване. Стаменов обяви, че дори ще подаде сигнал до компетентните държавни институции като НАП да се разследва откъде идва финансирането на двете пациентски организации, които твърдят, че има злоупотреби. Изтъкна и, че един от представителите на тези организации поддържа страница във "Фейсбук", където се рекламират възможности за инвитро в клиники в Турция.


Мария Георгиева също се защити, като заяви че в доклада няма данни за подобни злоупотреби и нарушения. "Излизам тук от името на целия си екип. Всичко, което зависи от нас, се опитваме да го свършим в интерес на каузата и на всички, които имат нужда от помощ", каза тя.


Предвижда се засилване на контрола към клиниките, които работят с Центъра за асистирана репродукция, увери директорката му. Подготвят се промени в медицинския стандарт по асистирана репродукция, както и в работата на Центъра за асистирана репродукция, обяви Георгиева. В тях ще пише например, че за да получат финансиране от държавата, клиниките ще трябва да докажат направени поне сто пункции със собствени средства, а тези, които са провели 250 пункции с държавни пари, ще подлежат на задължителна проверка.


Новата държавна политика за инвитро процедурите предвижда финансиране на повече опити от позволените досега три, както и при жени с онкологични заболявания, провеждане на генетични анализи на ембриони при хора с хромозомни аномалии и др., припомниха пациентските организации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK