Американски учени вярват, че са открили формулата за първата ефикасна ваксина срещу ХИВ

Американски учени вярват, че са открили формулата за първата ефикасна ваксина срещу ХИВ

© ReutersАмериканско клинично изпитване показва обещаващи резултати за една от големите задачи на съвременната медицина - създаването на ваксина срещу ХИВ. Проучването на Националната медицински научен институт на САЩ, съвместно с фармацевтичната компания "Johnson & Johnson" е все още на ранен етап, но дава надежда, че учените най-после са на прав път.


Разработването на ваксина срещу ХИВ е една от най-големите главоблъсканици във фармацевтиката, откакто светът се срещна с епидемията през 70-те години на миналия век. Причината е, че вирусът е много изменчив, дори повече отколкото този на грипа, и няма как с една или две съставки в ампулата хората да бъдат предпазени от всички стотици негови мутации, които съществуват.


Подходът на американците е по-мащабен. Те работят по нещо, което наричат мозаична ваксина. Работното й име е "Ad26-env mosaic vaccine."
За изчисленията на молекулата на ваксината, изследователите използвали алгоритъм, с който анализирали вариациите на вируса, причиняващ СПИН, от целия свят и подбрали най-популярните части от тях. Нарича се "мозаична", защото учените комбинирали генетично в една молекула различни части от различните щамове, така че накрая тя да работи едновременно срещу всички тях.


Изследователите подчертават, че са в много ранен етап на опитите с хора и засега няма категорично доказателство за ефикасността на подхода им. Въпреки това надеждата им е голяма, защото мозаичната структура не е била използвана досега.


За 40-те години, в които медицината търси имунна защита срещу ХИВ, са разработени общо четири концепции, с които експериментират всички иновативни фармацевтични компании. Само една от предишните идеи - HVTN 702 в Тайланд - е достигнала до клинични изпитвания с хора като мозаичната, но също все още без категорично заключение за ефективността й.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK