И все пак време и щастие се купуват с пари, доказа международно проучване

На <a href="http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/10/04/2837714_video_nai-namusenata_onlain_kotka_be_obezsmurtena_v/" target="_blank">намусената котка</a> може би й се налага да си чисти пясъка сама...

© Associated Press

На намусената котка може би й се налага да си чисти пясъка сама...Добрата стара поговорка, че "Щастието с пари не се купува" беше оборена в ново проучване на американски, канадски и холандски психолози. Оказва се, че човек може да си купи щастие, ако плати на друг да свърши задълженията му, за да си освободи време. Така със същото изследване пък мъдростта, че "Времето е пари", придобива съвсем нов смисъл.


Психолозите от Харвардското бизнес училище и университите в Британска Колумбия, Маастрихт и Амстердам анкетирали над 6000 души в трите държави, включително и 800 милионери за навиците им на харчене и нещата, за които най-често плащат, както и каква е емоционалната стойност на покупките и решенията им. След това провели и двуседмичен експеримент, в който работници от Ванкувър разполагали с определен допълнителен бюджет за едно от двете неща - да си купят вещ през уикенда, или да платят за услуга, вместо да я свършат сами.


Във всички отговори и след това в експерименталната част проличала една и съща закономерност - хората са по-щастливи, когато инвестицията на парите им, им се връща като повече свободно време за тях самите, отколкото ако е за нещо материално. Дрехите, книгите или джаджите, които можели да си купят за същите пари, въобще не им носели същото удовлетворение, установили психолозите.
В експеримента работниците избирали различни услуи - за почистване на дома, за доставка на храна до дома, за косене на ливадата пред къщата и др. Резултатът от решението винаги бил сходен - повече лично свободно време и по-малко стрес от натрупаните задължения.


Авторите на изследването изтъкват, че недостигът на време е най-стресовият фактор в живота на съвременните работещи хора и епидемията е масова в развития свят. Този стрес, от своя страна, допринася за отключване на тревожни разстройства и безсъние, които задълбочават проблемите на психичното здраве.


Точно затова, да платиш на друг да свърши част от задълженията ти е толкова удовлетворяващо - защото така поне за малко се разтоварваш и се грижиш за себе си, коментира професорът по психология Елизабет Дън от Университета на Британска Колумбия.


И въпреки това повечето хора не се възползват от тази възможност, дори и най-богатите сред анкетираните, а предпочитат стоически да изпълняват всичките си задачи, включително и тези, които са им най-неприятни. По-малко от една трета от хората, участвали в проучването, ползват услуги за нещата, които биха могли да свършат и сами. Тази група се откроявала с най-високо лично удовлетворение от живота сред останалите.


"С пари се купуват и време и щастие, и то много ефективно. Помислете за това - има ли задача, която ненавиждате и може ли някой друг да я свърши срещу заплащане вместо вас. Ако отговорът е "да", науката ви казва, че това ще са добре похарчени пари", съветва проф. Дън. А това не е първото изследване, което го доказва.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Някой май не е наясно със значението на думата "доказва". Доказват се неща в математиката. Проучванията на общественото мнение не доказват нищо, а само показват какво е общественото мнение в конкретна територия по конкретно време. Утре общественото мнение може да се завърти на 180 градуса.

  Не знам дали ако на холандския психолог дядо му е на смъртно легло, той би могъл да му купи щастие със задна дата, или време - с предна. Та затова цялата статия ми намирисва на покана за манифестация с плакати "С капитализма - напред! Урааа!".

 2. 2 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тез психолози от Хравард са изключили не много на брой, но много съществени "стоки", които почти не се продават и заради които тази поговорка съществува. Иначе това, което са изследвали някак си и ние си го знаем.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Неутрално

  Поредното ненаучно твърдение. Наистина важните неща в живота не се купуват с пари но това всеки го разбира доста късно .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 532 Весело

  Знаем,знаем!

  Яба-даба-ду
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Напълно съм съгласен с изводите от проучването. Някои неща определено не се купуват с пари (тях човек ги носи по рождение или ги получава по силата на споделена любов и симпатия), но за нормален, спокоен и удовлетворителен живот в наше време са нужни пари, при това немалко пари. Дори тези, които живеят сравнително изолирано на село, имат нужда от пари за ток, телефон, вода, по-разнообразна храна, Интернет, книги, дрехи и т.н. И, да, времето е най-ценният ни ресурс - така че ако могат да ни отменят в една или друга досадна дейност, то определено разходът си е заслужавал, вкл. за повече електроуреди като съдомиялна например.

  Идеалният свят би бил такъв без пари, където хората разменят стоки и услуги на свободен принцип и без ограничение, но на този етап животът на хората е определян от размера на финансовото благосъстояние.

 6. 6 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1156 Любопитно

  По тази логика, тийнейджирите, които разполагат с цялото време на света, могат с месеци да не правят абсолютно нищо, и някой друг да прави почти всичко вместо тях, трябва да са най-щастливите хора.

  Когато главата ти е пълна с бръмбари, другото няма значение. Най-малко парите могат да ти помогнат.

  TAKE THE RED PILL!
 7. 7 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#6] от "Beyond":

  Тинейджърите си имат почти цял работен ден на училище + домашни и уроци. Пък и нямат пари, освен тези, които им дават родителите. Т.е. нито имат време, нито пари.

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Ако това се случи еднократно-да! Ако това стане навик-друг да ни върши работата, срещу пари, приемаме това за новото нормално! И полека лека ставаме безразлични!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Да, поредната капиталистическа пропаганда - "бачкайте за нашите пари и нашето щастие, пък някой ден може да останат и за вас".

 10. 10 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#7] от "Yard":

  Имат три месеца лятна ваканция. За това говоря. Могат да не правят нищо. Имат цялото време на света (нямат нужда от пари за да си го купуват) и някой друг им готви, чисти и пере. ПЪЛНО щастие. :) Да де, ама бръмбарите в главата пречат.

  TAKE THE RED PILL!
 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  Идеалният свят би бил такъв без пари, където хората разменят стоки и услуги на свободен принцип и без ограничение,
  —цитат от коментар 5 на Читател


  Тоест, ти мечтаеш за комунизъм?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Да си призная честно и аз мечтая за комунизма по теорията на Маркс. Уви, другарите от СССР, които присвоиха тази теория и българските им подражатели успяха да отнемат и този блян на българските и руските граждани.

 13. 13 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Напоследък, като се замисля, наистина време и щастие се купуват с пари.

 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  "С пари се купуват и време и щастие, и то много ефективно. Помислете за това - има ли задача, която ненавиждате и може ли някой друг да я свърши срещу заплащане вместо вас. Ако отговорът е "да", науката ви казва, че това ще са добре похарчени пари", съветва проф. Дън. А това не е първото изследване, което го доказва.”

  Важното е че с пари можете да си купите време, което да прекарате както ви харесва най-много!

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Някой май не е наясно със значението на думата "доказва". Доказват се неща в математиката. Проучванията на общественото мнение не доказват нищо, а само показват какво е общественото мнение в конкретна територия по конкретно време. Утре общественото мнение може да се завърти на 180 градуса.Не знам дали ако на холандския психолог дядо му е на смъртно легло, той би могъл да му купи щастие със задна дата, или време - с предна. Та затова цялата статия ми намирисва на покана за манифестация с плакати "С капитализма - напред! Урааа!".
  —цитат от коментар 1 на john_3volta


  Намесването на капитализма в края е неуместно. В общи линии обаче си прав. Това не е доказателство на нищо. Установяването на корелация между някакви неща, НЕ Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ПРИЧИННО СЛЕДСТВЕНА ВРЪЗКА. Проблемът е повсеместен. И да, вечно се поднасят заглавия от типа "учени доказаха едикво си". Хора, които са се занимавали цял живот с наука и то точна, гледат на това с присмех. Оказва се обаче, че статистически изследвания, които по принцип са полезни - като първо, опипващо почвата изследване - там където няма установена строга причинно следствена закономерност, са средство за масова манипулация на публиката. Страхотен бич на съвременната епоха. Изходът е единствено в повдигането на средното интелектуално ниво. Т.е. да стават все по-малко лесно манипулируемите индивиди, свикнали да им снасят "авторитетни изводи", без да са способни на собствена критична оценка.

 16. 16 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 233 Весело

  Няма такъв идеален свят без пари. Дали ще бъдат листчета, тревички, пари, злато, биткойни или кредите, ще има някакъв начин за измерване. Независимо дали четете утопична научна фантастика, библията или комунистически глупости.
  Щастие? Айде да ви видим как се отглеждат деца без ресурси и пари.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 17. 17 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Има някои неща, които парите не могат да купят. За всичко останало, има MasterCard

  If you are going through hell... Keep going!
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  До коментар [#1] от "john_3volta":

  Осъзнаваш ли, че математиката има за предмет абстрактни несъществуващи реално в природата неща, а психологията има за предмет един от най-сложните природни субекти човека?

  Модератора е неадекватен!
 20. 20 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Много спорна тема. Всеки е щаслив по своему. Като младо момче единствен аз умеех да ловя риба и раци с голи ръце, без да ме е страх да бъркам в дупките, гмурках се за миди и рапани, имах много гаджета и мотор. Емо се радваше, че няма да ходи войник и на 21 се ожени, Иво жабока се фукаше с баща си митничар и магнет хитачи и т.н.

 21. 21 Профил на Бела
  Бела
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да не би да има изненадани :)

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Неутрално

  Въпросът е как инвестираш освободеното време - така ще се различи нищоправещият наследник от геният :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1408 Весело

  Щастието не зависи от наличието на пари,а от натурата.Един веднаж ми разправи,как за пръв път се видял в пари,когато бил на 10 години-дребна сума,която му подарил дядо му.Какво ще правиш парите,попитали го родителите му.Той отвърнал,че слава Богу си има всичко-има къде,да живее,купуват му дрехи,книги и т.н.,затова смята,да дари сумата на сем.Рабинович.Е защо пък баш на тях,попитали го.-Ми те са хора бедни и нуждаещи се,отвърнал.И как стигна,до такъв извод?!-Много просто,в един клас съм с 1 от синовете им,никога не му купуват нови дрехи,а износва тези на по-големите си братя,бил съм в тях много пъти,баща му винаги следи,да няма забравена лампа,да се икономисва,вода,климатика,да не работи непрекъснато и т.н.,с 1 дума,нуждаещо се семейство!
  Родителите му станали и го целунали,казали му,че уважават решението му,но само за сведение,му казали,че сем.Рабинович са едно от най-богатите семейства на гр.Бней Брак.

 24. 24 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#1] от "john_3volta":

  Става дума за свободно време,а не за време изобщо.Парите не могат да купят щастие,но могатт да редуцират нещастието.Аз например предпочитам да плетя за да ми почистят апартамента,отколкото за статусен и моден парцал или джаржа.А и дори в ситуацията с болен близък в терминален стадий всеки би предпочел да може да си позволи да плати за най-добрите,пък било то и палеативни грижи и ако може това би намалило тежеста на преживяването.

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Неутрално

  До коментар [#16] от "Светлото бъдеще":

  отговорът е при ромите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Неутрално

  До коментар [#13] от "XtReMe":

  млад/а си още.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Неутрално

  До коментар [#17] от "dante_18":

  ако не е златна хич недей споменава. а и е забранено да правиш реклама.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Неутрално

  До коментар [#18] от "Dimiter Tsvetkov":

  ще поживееш и ще разбереш. дано е по-дълго.Животът учи всички .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Неутрално

  До коментар [#23] от "Sabbath":

  стара еврейска но много актуална притча. Парите са окови и съвсем не е най-богатият този, който има най-много пари и имоти в една компания. всеки може да се огледа и да разбере дали е така.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Весело

  До коментар [#24] от "slonsco":

  тогава е жътвата на бялата мафия. Да ти смъкне кожата , чрез заблудата , че ще живееш още малко, макар и на легло и с пълни памперси и когато виждаш досадата и погнусата в очите на близките ти. Това е и бизнесът на хосписите.Когато ми дойде времето, ще дам всичкоо имане на децата със заръката да пият и да не жалят, като помнят хубавите ни дни заедно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Весело

  Значи топлата вода вече е открита?

  Аз това го открих преди 36 години още.
  Спазвах правилото "изкарвай пари лесно, но не кради и прави с времето си това, което искаш".
  И си беше добре до неотдавна.

  Не предвидих опустяването на държавата. И все пак мога да кажа, че съм живял относително щастлив и спокоен живот.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 32 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#18] от "Dimiter Tsvetkov":

  С пари се купува вече и живот. Можеш да си присадиш почти всички органи.
  Може дори мозък, ако прецениш, че собственият не го бива :).

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2629 Весело

  До коментар [#18] от "Dimiter Tsvetkov":

  "Именно.
  Всичко вече се купува"

  И що не ми платиш да спя вместо тебе, да се храня вместо тебе и да оправям жена ти!?
  Да знаеш колко свободно време (и щастие с него) ще ти се отвори. Направо да умреш от щастие!

 34. 34 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#32] от "Росен (Путлер капут)":

  Главата ти може да бъде присадена на друго тяло, но мозък не може.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2629 Любопитно

  До коментар [#32] от "Росен (Путлер капут)":

  "Можеш да си присадиш почти всички органи"

  И що ще си губиш времето (и щастието) с присаждане, а в последствие и доживотна тепарапия!? Плащаш на някой друг да му се присъдят твойте мечти и ... ти си щастлив ... като търтей.

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2629 Весело

  До коментар [#34] от "Светлото бъдеще":

  Значи, за безмозъчните няма проблем за промяна на фейса и ... тила? Тургаш една главина и си избираш наклона на гръбначния стълб - неведен, надупен или напълно изгъзен.

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Неутрално

  Дали всички , постигнали Нирвана, са го направили с пари. дали децата са щастливизаради пари?? Дали човек на смъртния одър си брои парите ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Неутрално

  Кой е бил по-щастлив - Св. Иван Рилски или Цар Борис I, Цар Симеон I, Цар Петър I ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Но и за това ти трябват около 10 000 евро за последно пътешестви до Швейцария за достоен изход,щото от малоумно морализаторстване евтаназията е забранена.Това без обратно връщане на тялото

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8951 Неутрално

  Най-сетне го доказаха и научно, че щастие се купува и с пари.

 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Весело

  До коментар [#39] от "slonsco":

  има и други достойни изходи на 9 грама разстояние.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  Веднъж си говорих с човек доста голямо състояние.
  Той ми каза следното:
  Ваньо, знеш ли разликата между това да имаш 10 милиона и да имаш 100 милиона?
  Аз му отвърнах, че не е зная!
  И той ми каза, стандарта ти на живот и с 10 и със 100 е един и същ, но със 100 имаш повече грижи...

  Та така, всяко нещо в разумни граници, включително парите!

  Модератора е неадекватен!
 43. 43 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Весело

  До коментар [#34] от "Светлото бъдеще":

  Да, генерално решение.
  Дето ще си присаждам органи направо чисто ново 22 годишно НЕамортизирано като моето тяло и пак напред.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#37] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не Кмете, но без пари човек оскотява.
  Това го виждам постоянно през последните 20 + години при много хора.

  И аз съм без пари сега и може би така ще си остане, но понеже вече съм имал винаги си мисля предполагам, че пак ще имам и ще съм по-добре.
  Парите сами по себе си нищо не струват. Те осигуряват възможности, но дали човек правилно ще се възползва от тях е друга работа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Весело

  До коментар [#40] от "Роси":


  Най-сетне го доказаха и научно, че щастие се купува и с пари.
  —цитат от коментар 40 на Роси


  Отдавна го доказаха.
  Някога беше изчислено точно колко струва щастието.
  Беше един милион долара. Предвид видовете инфлации сега може би струва 10 милиона.
  Яхта, къща, коли и т.н.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Весело

  До коментар [#42] от "ivan_":

  Много точно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#42] от "ivan_":

  След 10-те милиона може би настъпват промени, които със сигурност не са добри.

  Да сметнем общо взето колко ЛЕВА на месец са нужни в България за да живееш достатъчно добре.
  Живял съм добре с около 4 бона на месец. Обаче свършваха и трябваше пак да ги изкарам.
  Значи, ако човек разполага с 10 бона на месец в лева те са предостатъчни в България за да живееш щастливо. Приемаме, че са паднали от някъде, от тотото примерно, защото, ако ги изкарваш с труд.....по-добре без тях.

  Правило ми е впечатление, че хора с под 1 000 лева на месец всяка година си ходят ДВА пъти на почивка. Излизат си по кафенета и кръчми през другото време. Това на редовия дребен, а вероятно и среден бизнесмен не може да му се случи, няма време за това. Той не почива....до благословеният инфаркт, респективно инсулт.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Неутрално

  До коментар [#44] от "Росен (Путлер капут)":

  знам, че си имал. личи ти по мисленето. Трябва ти само още малко мъдрост и съвсем ще прозреш за истината. Кажи това, което си прозрял и прЕзрял на децата си и нека не стават роби дори и на парите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Неутрално

  До коментар [#45] от "Росен (Путлер капут)":

  познавам нещастен човек с много пари, коли, къщи по света, яхтИ и дори самолет . ЛИЧНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#49] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Самолета предполага повече от 10 милиона и не в лева. Аз затова свивам границата на 10 милиона долара.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Неутрално

  До коментар [#47] от "Росен (Путлер капут)":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Неутрално

  До коментар [#50] от "Росен (Путлер капут)":

  доста повече и то при скъпия долар когато един тристаен в София(Дружба I) се купуваше от общината за 300 долара.(истински случай).

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#52] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Мен ме е яд, че не си купих апартаменти тогава.
  Ама кой да ти мисли, че ще дойде време да се радвам на наем от два апартамента някога.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6205 Неутрално

  До коментар [#53] от "Росен (Путлер капут)":

  жив и здрав. нали знаеш старата еврейска мъдрост - не е важно какъв е наема , Важното е да капе РЕДОВНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  "Тези, които смятат, че богатството може да ги направи щастливи, не са били достатъчно богати достатъчно дълго", казваше милиардерът Дейвид Гефън. Предполагам че той знае повече за богатството от набедените психолози и от анкетираните.

 56. 56 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2467 Весело

  До коментар [#54] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Е точно затова ме е яд. Хвърчах много нависоко и сега тук долу при обикновените хора се чувствам кофти, заради собствената си глупост.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK