Жена осъди страната си в Страсбург след лекарска грешка, отнела ѝ способността за секс

Жена осъди страната си в Страсбург след лекарска грешка, отнела ѝ способността за секс

© Валентина ПетроваДискриминация е да се предполага, че сексът за една жена в зряла възраст не е важен. Това отсъди Европейският съд по правата на човека в Страсбург срещу решението на трима съдии от Върховния съд в Лисабон по дело за лекарска грешка, отнела възможността на 50-годишната Мария Мораиш да прави секс, пише "Гардиън".


Мораиш претърпяла неуспешна гинекологична операция в португалска болница през 1995 г. Заради грешка по време на процедурата, функцията на половите й органи била увредена и жената повече не можела да прави нормален вагинален секс. Оттогава жената, майка на две деца, води дела в съдебната система на Португалия, които първоначално печели за нанесените физически и психически вреди от операцията.


През 2013 г. обаче при поредното обжалване на болницата, съдът в Лисабон намалява обезщетението на Мария Мораиш на една трета, защото съдиите отсъждат, че предвид възрастта на жената и факта, че вече има две деца, сексът не би трябвало да е толкова важен за нея и липсата му не би трябвало да я затормозява.
В състава, решил това, има трима съдии - двама мъже и една жена, всичките над 50 години, разказва адвокатът на жената след това.


Още тогава случаят предизвиква остра обществена реакция и протести. Защитниците на Мораиш наричат решението "талибанско правосъдие" и отнасят делото към съда по човешките права в Страсбург, който сега застава на нейната страна с обвинение за предубеждение.


Европейският съд по правата на човека осъжда Португалия да възстанови на жената 2 460 евро за съдебни разноски и да й даде допълнително обезщение в размер на 3 250 евро. Решението на португалския съд "пренебрегва физическото и психологическо значение на сексуалността за чувството на пълноценност на жените", аргументират се от Страсбург. Освен това то е основано на някакво общо грешно разбиране, че сексът не е важен за жените в напреднала възраст с деца, колкото за по-младите хора.


Като доказателство за предубеждението от Страсбург посочват две решения на същия Върховен португалски съд от 2008 и 2014 г., за мъже със сходни казуси след лекарски грешки, нарушаващи нормалните им сексуални способности. И при двамата са отсъдени сериозни суми за обезщетения от болниците, защото им е нанесен "ужасен психически шок", но без изобщо да се взима под внимание възрастта им и това дали вече имат деца, или не.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Според мен трябва да има някакво ограничение на темите, по които се произнася този съд.
  Не омаловажавам проблема на тази жена, но ми се струва твърде частен случаят.
  Адвокатите сигурно са доволни обаче.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Мисля си, че решението е единствено в случая с Мария Мораиш, и не може да се прилага при други случаи,

  "Дискриминация е да се предполага, че сексът за една жена в зряла възраст не е важен."

  Ако не е фригидна, и има партньор, вземащ виагра, да се радват на любовта. Секса бил удължавал живота на човека с 4 минути, според студия, значи ако жената постоянно прави секс, може да чукне 114 години.На тази възраст обаче не са сексуално актрактивни, кожата им е омекнала и гърдите им висят свободно надолу. Но както казва поговорката, всяка кокошка си намира петел. И по-старите дами не трябва да се чувстват пренебрегнати.

  Es muß Geld fließen!
 3. 3 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Според мен трябва да има някакво ограничение на темите, по които се произнася този съд. Не омаловажавам проблема на тази жена, но ми се струва твърде частен случаят. Адвокатите сигурно са доволни обаче.
  —цитат от коментар 1 на dogwoman


  То пък голямото обезщетение-3000 евро.Не си струва разправиите.Ако беше в САЩ обезщетението можеше да е стотици хиляди долари,дори и милион.

 4. 4 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#3] от "mushashi":В Щатите толкоз взимат тези които са били в колата при лек удар без видими наранявания.А за такъв случай си напълно прав че искът ще е поне за стотици хиляди.

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Ми то има ограничения. Не казват в какво точно се състои лекарската грешка, не казват дали тази грешка я лишава от секс или само от удоволствието, не казват има ли обезщетение и какво е то за doctors malpractice и т.н. Но си права не за друго, а заради коментарите, които ще последват...

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lemmy":

  И аз мисля, че със застраховка се покриват такива кофти случаи. Мисълта ми беше, че това е международен съд, трябва да има някаква тежест. Утре някой ще осъди в Страсбург общината, че го кара да върви сто метра повече от комшиите до контейнера за боклук, пък местният съд не му дал справедливост.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Операцията е през 1995 г. Тогава тя е била на 28 г. и сега е на 50 или тогава е била на 50 и сега е на 72?

  slivizasmet.blogspot.com
 8. 8 Профил на Ale MI
  Ale MI
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Смешно обезщетение за достатъчно сериозен случай. Доказано е, че липсата на нормален сексуален живот води до психически изменения, така че това си е подигравка.

 9. 9 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Весело

  Естествено че жената, ако не може да прави секс, е пострадала.
  Какво да прави друго, ако не любов. Да ходи на църква! Все пак не целият свят е населен с идиоти.
  Съдът в Страсбург трябва да се занимава с всеки случай, в който местни законодателства или лоши практики не съответстват на европейското право.
  Отнесено към България, съдът в Страсбург трябва да преразглежда 100 % от туземските дела.

 10. 10 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Пак леко се е отървала.. Да не забравяме кой е третия причинител на смъртност в щатите - докторската грешка.

  Fail with honour then succeed by fraud
 11. 11 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Естествено че жената, ако не може да прави секс, е пострадала.Какво да прави друго, ако не любов. Да ходи на църква! ....
  —цитат от коментар 9 на ruby: РЕЛИГИЯТА - окови за потиснатите твари


  В църквата правенето на секс не е желателно, осъдиха едно момиче, съблякало се полу голу на Алтара. Бишофа беше много ядосан и тя трябваше да плати 5.000€ глоба обезщетение

  Es muß Geld fließen!
 12. 12 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 504 Любопитно

  Как пък делото няма да е от компетенцията на съда в Страсбург? Това не е дело дали има или няма лекарска грешка, а дали има или няма дискриминация - възрастова и полова! И двете са налице, както и да го усукваме! Жената трябва да получи сходно обезщетение на това, получено от португалските мъже в аналогични случаи

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#10] от "#43c6dB":

  В щатите всяка смърт извън инцидент се води лекарска грешка зашото не са успели да му продължат животеца още малко. Което е напълно абсурдно и води само до безкрайни съдебни разходи защото дори там докторите не са всесилни. Лично според мен това е форма на застрахователна измама, която е станала толкова популярна че е част от обществения живот там.

 14. 14 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#11] от "slan777":

  Преди години слушах един сексолог, който каза, че правенето на секс е най-естествената човешка нужда, а не правенето - болест - психическа и физическа.
  Този мохабед, че е възможно въздържание, е пълна глупост. Всеки здрав човек е подвластен на желанието.
  Ти знаеш ли какво се случва зад олтара (под расото и кръста). Чукат се на поразия - попове с монахини, монахини с монахини и попове с попове. Няма лошо ако нямаше педофили сред тях.

 15. 15 Профил на ВЕЛИКИЙ
  ВЕЛИКИЙ
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ами жената да бута отзад..... :d

 16. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Ограничения в личния живот, ако не са наложителни от заболяването, или не са предвидим страничен ефект от лечението, не са приемливи и от това се губят дела.
  На мен ми се е налагало да решавам сексуалния живот на пациентки 70+ годишни след гинекологични операции за рак на матката или на шийката на матката и след последващо облъчване. Проблемът е много сухата вагина. Ами какво да се прави, ограмотих се и за видове лубриканти, вибратори, колко дълго след лечението да започнат да тренират и прочие. Една от дамите ми каза в прав текст, че ако откаже на дядото, направо ще се разведе с нея - след над 40 годишен брак !
  Така че проблемът не е малък и е напълно в компетенцията на съда за човешки права.

  E PLVRIBVS VNVM
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  Важен е принципът...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#15] от "JOKER":

  Като ти гледам кръста от логото, явно си много вещ.
  Знаем, знаем!

 19. 19 Профил на ВЕЛИКИЙ
  ВЕЛИКИЙ
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#18] от "ruby: РЕЛИГИЯТА - окови за потиснатите твари":

  Че кво му е на кръста?

 20. 20 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Поредното нелепо заглавие!
  Имам предложение до т.нар. редакция:
  Позволете на дописниците пишещите статии да се подписват.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 21. 21 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#14] от "ruby: РЕЛИГИЯТА - окови за потиснатите твари":

  Не съм следвал християнство,, но поповете като малък не са ми посягали. Не вярвам някой от вярващите да спи в цъквата с друг. Изклю1ено.

  Мюсюлманките, според лъжепрофета са винаги обръснати в средата, правило на Суната, и там влажни.
  Според Исляма, е посволено един як мъж да има повече мюсюлманки, и може всичките наведнъж да ги люби.

  Es muß Geld fließen!
 22. 22 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#10] от "#43c6dB":

  да ама забравяш, че обикновено да се стигне до ситуация в която доктора може да сгреши фатално, обикновено без доктор ще си си заминал още по-сигурно.
  Е има пластична хирургия, но който е решил да се разкрасява с операция да му мисли.

  Birds of a feather flock together.
 23. 23 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Хората трябва да знаят, че могат да настъпят неблагополучия при медицинското им обслужване, най- вече при оперативни интервенции. Затова се пишат обемни листовки информиращи за страничните ефекти на медикаментите във всяка опаковка, а преди операцията на всеки един се предлага да се подпише, че е информиран за рисковете. Лекарите могат да бъдат осъдени само, ако не са спазили процедурата описана в учебниците и/ или научни статии по въпроса.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 25. 25 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#23] от "bobhunter":

  Осъден лекар в България още няма. Всичките се пишат за богопомазани.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 26. 26 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Според мен трябва да има някакво ограничение на темите, по които се произнася този съд. Не омаловажавам проблема на тази жена, но ми се струва твърде частен случаят. Адвокатите сигурно са доволни обаче.
  —цитат от коментар 1 на dogwoman

  Кой те излъга, че съдът трябва да се занимава само с обществено значими случаи?
  Знаеш ли разликата между НПК и ГПК?

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Малко обещетение са и присъдили. Няма да може да компенсира липсата на секс.

 28. 28 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Като няма секс,да се занимава с политика!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  [quote#23:"bobhunter" Лекарите могат да бъдат осъдени само, ако не са спазили процедурата описана в учебниците и/ или научни статии по въпроса.[/quote]

  Лекарите правят и грешки по невнимание, като всички останали хора. Тогава ги съдят за огромни суми. Затова задължително трябва да имат застраховки, които да ги платят.

 30. 30 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Решението на съда обаче се отнася за дискриминация и за известна доза сексизъм. Ако пациентката беше мъж, на случая щеше да се гледа по друг начин. Да поздравим жената за смелостта й да се противопостави средновековните норми.

 31. 31 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#30] от "half_truth":

  едва ли има такава грешка ,която да я лиши от желание за секс ,но щом е рекла ,няма лошо , едва ли нормален човек ще тръгне да води дела с години поради такъв проблем ,има една такава група психопати ,които за да се изявят по някакъв начин ,обичат да си измислят проблеми и да водят за тях дела с години ,кефят се ,ясно им е ,че нищо не могат да изкарат или не са прави ,но ги водят ,та и тази булка ,също се сетила ,че я увредили , не знам точно как и каква ще е тази огромна грешка , но явно е била увредена ,за да я оперират и точно съда никак няма да е компетентен дали е била увредена или се е получило после през лечението ,случват се такива неща и ще се случват ,почти всеки ще умре от нещо недооценено или непознато в хода на лечение ,ако изобщо стигне до лекар .

 32. 32 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#31] от "edin drug":

  От поста ви разбирам, че никак не сте запознат с проблематиката. Тези дела не ги решава съдът по свое усмотрение. Както тъжителят, така и ответникът привикват експерти - също не по свое решение, по всяка проблематика си има списък от специалисти в областта, които са положили изпити и имат китаб за съдебен експерт.
  Лекуващият екип (отвтеникът) пише мнение, лекарската камара пише мнение, експертите на тъжителя пишат мнение - все въз основа на достъпната документация и евентуално на допълнително назначени експертни изследвания.
  Този процес минава на всички инстанции и се повтраря за всяка една - докато някоя от страните обжалва. Резултатът е процес, който се влече с години - за всеки вид експертиза има срок - поне 30-60 дни е - зависи от вида на изискваната експертиза.

  А ако си мислите, че липсата на полов живот е пей сърце, идете сам, нека да ви кастрират оперативно и после си живейте живота. Не ви го казвам от лошо чувство, ноо като си мислите, че уврежданията на другите са нищожни, опитайте си поне да си представите себе си в подобна ситуация (да не дава Господ).

  E PLVRIBVS VNVM
 33. 33 Профил на jivko qnkov
  jivko qnkov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Като не става на местно ниво ,става чрез съдебно решение от страстбург, моя проблем е друго естество, лекарска грешка ме увреди, тук оправдават медиците, но ще се обърна към съда в стрястбург...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK