Сметната палата констатира десетгодишен провал на електронното здравеопазване

Системата за идентификация в болниците с пръстов отпечатък беше въведено и отменено

© Надежда Чипева, Капитал

Системата за идентификация в болниците с пръстов отпечатък беше въведено и отмененоВъпреки че електронното здравеопазване е постоянен приоритет във всички правителствени програми и национални здравни стратегии през последното десетилетие, България все още няма изградена интегрирана здравно-информационна система, която да осигурява необходимата информация за нуждите на управлението и на потребителите на здравни услуги, в т.ч. за изпълнение на ангажиментите на страната във връзка с трансграничния обмен на здравни данни.


Това се казва в одит на "Сметната палата" на електронното здравеопазване за периода януари 2012-юни 2016 година. На фона на бързото развитие на електронното здравеопазване в другите европейски държави, обменът на данни в реално време между информационните системи и регистрите у нас продължава да бъде непостигнато предизвикателство, се отбелязва в заключенията след него.


Вината се размива между шестима министри и петима управители на НЗОК


От "Сметната палата" отбелязват, че отговорност за управленските решения през одитирания период носят шестима министри на здравеопазването, петима управители на НЗОК и шестима директори на Националния център по обществено здраве и анализи. Изграждането на електронното здравеопазване е осъществявано в условията на много чести структурни и кадрови промени както на високите управленски нива, така и на ниво експертен персонал. Не е била създадена обаче ефективна система за координация и съгласуване на действията, проектите и обществените поръчки между институциите, което е довело до неефикасно разходване на публичните средства и забавяне в реализацията на стратегическите приоритети.
Одитът разкрива, че от 2012 г. досега са направени няколко безуспешни опита за реализиране на проекти за създаване на интегрирана/национална здравно информационна система, като обществените поръчки са прекратявани с различни мотиви. Заради прекратяването им веднъж не са усвоени веднъж 9.7 млн. лева финансова помощ през 2012 година и втори път 12 млн. лв. от европейска програма през 2014 гоздина. Неуспехите показват, че цялостната организация на процеса по планиране и реализация на проектите за електронно здравеопазване и обществените поръчки е неефективна и се нуждае от съществено подобряване", посочват одиторите.


Отбелязва се също, че по време на одита Министерството на здравеопазването е в процес на разработване на нов проект за кандидатстване за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Добро управление" 2014-2020 за финансиране на изграждането на национална здравна информационна система. Към настоящият момент договорът за предоставяне на финансова помощ на стойност 12 млн. лв. е подписан и изпълнението на проекта предстои.


Липсват национални здравно-информационни стандарти


"Приемането на здравно-информационни стандарти е необходима стъпка към изграждането на Национална здравно-информационна система. До края на одитирания период няма разработени и утвърдени национални здравно-информационни стандарти и медицинска документация, съответстващи на възможностите за електронна обработка и обмен на медицинска и здравна информация", казват още от Сметната палата.


След одитирания период е приета Наредба за въвеждане на задължителни здравноинформационни стандарти, но в нея не се предвижда задължително прилагане на стандартите за всички участници в процеса (въведени са само за лечебните заведения) и затова тя не е достатъчна да регулира и обслужва обмена на информация.


Отделните информационните системи и регистри в здравеопазването не са интегрирани и обмен на данни в реално време между тях не се осъществява, е друг от изводите на одита. В съкото време, въведените политики за сигурност на информацията и мерките за защита на данните от неоторизиран достъп в Министерството на здравеопазването, НЗОК и Национален център по обществено здраве и анализи не са сертифицирани в съответствие с международния стандарт ISO 27001:2005.


Електронното направление и електронна рецепта остават пожелателни


Почти 10 години след осъзнатата и стратегически декларирана необходимост не са създадени електронно направление, електронна рецепта и други софтуерни приложения за обмен на данни в реално време. По време на изготвяне на одитния доклад е разработен прототип на система за електронна рецепта, електронно направление и електронен амбулаторен лист, който се очаква да бъде въведен на практика в следващите години, пише още в одита.


Допълва се също, че не е изградено пълно електронно здравно досие, което да осигури на гражданите и медицинските специалисти необходимата информация за вземане на адекватни решения в процеса на диагностика, лечение и рехабилитация. Единствено НЗОК поддържа частично здравно пациентско досие, като информацията се акумулира и представя на здравноосигурените лица посредством Персонализирана информационна система, но и тя се нуждае от усъвършенстване.


Към края на одитирания период информацията в съществуващите електронни здравни досиета е непълна и неточна. Например, при тестване е установено изкривяване на здравното състояние на пациент и отчетена несъществуваща хоспитализация.


20 препоръки за министъра


Друг пропуск е липсата на работещ Национален здравен портал, който да бъде използван като единна точка за достъп до електронни здравни услуги и предоставяне на важна информация за здравна профилактика, здравно образование и др.


Одиторите смятат, че системата за мониторинг и контрол върху реализацията на електронното здравеопазване се нуждае от съществено подобряване. Липсвала и утвърдена процедура за контрол и действащ санкциониращ механизъм и при явното забавяне в реализацията на електронното здравеопазване, което създавало предпоставки за безотговорно подценяване на значението на този ключов приоритет.


Във връзка с изводите в одита Сметната палата е дала на министъра на здравеопазването 20 препоръки и на управителя на НЗОК – 7 препоръки, които трябва да се изпълнят до края на следващата година.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Дуктуретата се усетиха, че няма да могат да лъжат и лъжите им да бъдат записани един път за винаги в някакъв неизтриваем от тях регистър и ... саботират.

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1178 Любопитно

  Отговорност някаква?
  Или само пари знаем да искаме?

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8110 Любопитно

  Като стана дума за здравеопазване - някой чувал ли е нещо напоследък за Пепи Москов - жив ли е, здрав ли е ?

  [email protected]
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Всичко което пречи на крадненето, става неприложимо у нас :-) !

 6. 6 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 700 Весело

  "Вината се размива между шестима министри и петима управители на НЗОК"
  -----------------------------------
  тц.
  вината се споделя от герб, бсп, дпс.
  и техните знайни и незнайни обръчи и влияния.
  общото между тези организации, освен че са братовчедски, е тъпотата на кадрите, неспособността да достигнат до работещи решения, топкотупкане и облажване по нива. както и висок изборен резултат.


 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Със същия успех сметната палата може да отчетат и десет годишен провал на е-правителство!

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2680 Гневно

  И сега нищо няма да стане. Причината не е в някакви дребни пропуски а причината е в съпротивата срещу всякакъв ефективен контрол срещу далаверите. Със и без електронна система можем, но без далавери не можем.

  подпис
 9. 9 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Единственото нещо,което не е провал в управлението на държавата през последните 10-15 години е мутризацията!
  Има ли някой изненадан от констатацията на Сметната палата.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2680 Гневно

  "Почти 10 години след осъзнатата и стратегически декларирана необходимост не са създадени електронно направление, електронна рецепта и други софтуерни приложения за обмен на данни в реално време. "

  Покажете под масата, как ще се лъже ефективно и лесно при тези нововъведения и веднага ще се внедрят.

  подпис
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на rrn10393129
  rrn10393129
  Рейтинг: 352 Разстроено

  Конкретно за сумата от 9,7 мил.лева - се знае много добре кой провали проекта.Само един човек - тогавашния министър на здравеопазването.След това се опитаха да пробутат техническото решение - писано от Майрософт директно от техния офис,но не им мина номера.Доказателства има - срещу съответно заплащане разбира се.....

 13. 13 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Големият проблем е, че не могат да измислят начин хем да замажат погледа на мат'ряла, хем да си крадат както до сега. Като измислят начин, ще се поздравим с успешната реализация

  "We're not gonna take it! Anymore."
 14. 14 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 546 Гневно

  Провалът е заложен като бомба още със "сините реформи", които въведоха печалбарството в една иначе хуманна и социална сфера.

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Всичко което пречи на краденето, става неприложимо у нас :-) !
  —цитат от коментар 5 на elevation04

  Гарантирано от ГЕРБ ! .... или "трябва да се смени чипа" .... със суджук

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun": "Като стана дума за здравеопазване - някой чувал ли е нещо напоследък за Пепи Москов - жив ли е, здрав ли е ?"

  Москжв се опита да сложи някакъв контрол за 2-3 млн. и го оплюха. Сега здравната карта за 20-30 млн. ще я влачат още 10 години и ще смучат от тази цицка и лекари, и управляващи. Москов поне се опита за нищо пари да им ореже поне за малко кражбите. Но, това е и за българина и за ци..те, и за всички балъци. Народът обича да го "клатиш", както каза един политик (на четири очи).

 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5767 Неутрално

  Убеден съм, че Семерджиев ако е на управленска позиция ще го прокара.

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  А имало ли е такова въобще?

 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#16] от "evtimvz":

  Така ли Ви е казал този политик? И откъде е стигнал до този мъдър и безкрайно ценен извод? Дали пък клатещите няма да се окажат в позицията на клатените в един момент? В живота всичко се случва и са възможни всякакви обрати.

  Колкото до дрОгаря Москов - по-хубаво е, че си замина. Никаква реформа нямаше да направи, само щеше да усложни и без това достатъчно сложната система на здравеопазване у нас. Неслучайно му казваха като прякор "д-р Менгеле". Всички правителства и Парламенти на прехода, вкл. сегашните, се провалиха с гръм и трясък във всичко, което наричаме реформи. Направиха някои промени под лобистки натиск и толкова. Само че нещата не могат вечно да бъдат в това положение, защото системата се разпада и клонът, на който са виснали всички те, изгнива и пада.

 20. 20 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 550 Любопитно

  Искам само да питам: ще влезе ли някой в затвора?

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  "... От "Сметната палата" отбелязват, че отговорност за управленските решения през одитирания период носят шестима министри на здравеопазването, петима управители на НЗОК и шестима директори..."!

  Хм-м-м-м...! Ами нещо, за министър-председателя дето е началник на министрите? Или той не знае? Каквото намери по кръстовищата, това е...?!
  Ако не ме лъжат спомените, в първото правителство на ГЕРБ имаше и специален зам.министър, който отговаряше за електронното правителство. ГЕРБ кара трети мандат, ама електронно правителство няма...! Нищо, че го обещаха, за първия мандат!
  Сметната палата може да провери и колко десетки, ако не и стотици милиони са потрошени, за електронно правителство и електронни услуги в здравеопазването. А резултат, никакъв...!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  То пък щото е толкова технически невъзможно да се направи една база от данни с един простичък сайт към нея и всяка болница да си потребителско име и парола... И като отиде един човек в някоя друга болница с една справка по ЕГН да му излиза цялото медицинско състояние, към кои антибиотици и медикаменти е алергичен и какви заболявания и интервенции е карал...

 23. 23 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#19] от "Читател":

  Вие може да не сте от този народ, но 80 % са и те избират. Практиката в Б-я го доказа, а младитего разбраха и ви махат от терминал 1 и 2

 24. 24 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 834 Неутрално

  То от времето на Бърборино - т.е. вече 15 години се говори за ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО, "усвояват" се (пардон, крадат се) десетки милиони, и ВСЕ ОЩЕ НИЩО НЯМА.
  Защо тарикатите търговци не издават касови бележки и фактури - за да си прибират полагащия им се данък.
  Защо "управляващите" ни разбойници не въвеждат електронно правителство - за да си прибират "полагащите им се" комисионни.
  Защо не, ЩОМ ВСЕ ОЩЕ ГИ ТЪРПИМ и си ги преизбираме?

 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7053 Неутрално

  И както винаги няма виновни и осъдени.

 26. 26 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#20] от "arcanum":

  :) Първо се изсмях.... после се ядосах! Много наивен въпрос задавате.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  Всичко което пречи на крадненето, става неприложимо у нас :-) !
  —цитат от коментар 5 на elevation04


  И най-омразния стана този, който се опита да направи нещо, макар и малко! Единственият! Останалите даже не ги помним, но със сигурност са получавали заплати. И ковандировъчни. МатрЯлът ги харесва.
  Иначе 10 години, означава целия период време в който сме в ЕС. Време на БСП, ГЕРБ, малко и ДПС.
  10 загубени години.
  Единствените, които се опитаха

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  Убеден съм, че Семерджиев ако е на управленска позиция ще го прокара.
  —цитат от коментар 17 на pet_fire


  Единственият оставил някакви следи, защото беше в екипа на Костов, екипът който изграждаше нова България.
  ДС го изгони, и докара крадците: Дедо, Доган, червената шайка - енергетици на БСП, "строителите" мутри на ГЕРБ и Л. Павлова.
  П. Москов се опита да направи нещо (нещо съвсем малко на фона на КТБ или самовара на Путин)- и него го смазаха.

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  Убеден съм, че Семерджиев ако е на управленска позиция ще го прокара.
  —цитат от коментар 17 на pet_fire


  Единственият оставил някакви следи, защото беше в екипа на Костов, екипът който изграждаше нова България.
  ДС го изгони, и докара крадците: Дедо, Доган, червената шайка - енергетици на БСП, "строителите" мутри на ГЕРБ и Л. Павлова.
  П. Москов се опита да направи нещо (нещо съвсем малко на фона на КТБ или самовара на Путин)- и него го смазаха.

 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  Естествено че ще е провал. Просто нямат интерес от въвеждането му, ще пречи да се краде и о, ужас!, може дори да се наложат уволнение на чиновници. Харесва им сегашното състояние на безнаказано крадене. Всяка година едно и също, вечно искат допълнителни бюджети и вечно парите потъват безследно без нищо да се е подобрило. Намаляващо население, влошаващо се здравеопазване а увеличаващи се бюджети, от това по-ясно няма как да се опише едно очевадно крадене.

  Въобще цялото ни чиновничество няма интерес от въвеждането на информационните технологии защото ще лъсне безобразното крадене и ненужността на едно 80% от тях. А тези 80% не са случайни хора ами партийни назначения. Затова тихичко саботират и пътем "усвояват" средствата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK