Близо 500 хил. лв. струва на държвата неуспешният опит с пръстовите отпечатъци в болниците

Министър Николай Петров

© Надежда Чипева, Капитал

Министър Николай ПетровОбщо 365 хил. лв. струва на държавния бюджет внедряването на неуспешната електронната система за идентификация с пръстов отпечатък в болниците в страната. Заедно с разходите на здравната каса по системата, общо публичните средства стават близо половин милион лева, обяви министърът на здравеопазването Николай Петров в отговор на въпрос от БСП по време на днешния, последен преди ваканцията, парламентарен контрол.


Тази сметка обаче не включва разходите на болниците, които бяха задължени да заплатят за техниката, свързана със системата.


Правилото за регистрация с пръстов отпечатък в болници беше въведено от министър Петър Москов в предишния кабинет "Борисов", и след дела беше окончателно отменено от Върховния административен съд през пролетта със становището, че разпоредба на практика създава ново и несъществуващо в Закона за здравното осигуряване субективно материално-правно задължение за електронна идентификация на осигурените лица под наименованието "електронна автентификация", което е дописване на закона.


Петров съобщи, че няма заведени искове срещу министерството, заради административния проблем, който се създаде с неуспешната система, но са се получили писма от директори на болници с въпроса кой ще покрие техните разходи. Болниците бяха длъжни сами да си закупят необходимите машинки и да променят начина си на работа за няколко месеца. Министърът коментира, че въпросът е основателен, но ведомството им е върнало отговори, че то не може да ги покрие.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Защо да е неуспешен? Нали парите са "усвоени". А колко струва на бюджета всички опити за е-правителство за 10 години или хай-тек парка ?

 2. 2 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нали преди малко пуснахте статия, изявление , че сте се провалили с е-здравеопазването. Същото се случи и с е-правителството.

  В задачата се пита, за колко време ще напълнят басейн два крокодила които завиват наляво.... шегувам се

  В задачата се пита: Пръстовите отпечатъци не са ли част от стъпката към е-здравеопазеване и сътветно правителство...
  Защо се представя като нещо ужасно погрешно, след като сами си признахте, че сте се провалили в НЯКОИ малки детайли, аха аха и да не се провалите демек...

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3075 Весело

  Не са половин милион а много повече.
  Ако добавим парите, които изхарчиха крадците, на които системата би пречила то разходите ще надминат милион.

  подпис
 4. 4 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Много богата държава сме.

  настроение: иронично!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Абе къде е Москов бе...

 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  За 365 хил., за пръстовите отпечатъци е ясно. А останалите 10, 20 или 100 млн? За какво са похарчени? Сега да не стане така, че още 10 год. само Москов да е виновен, а Баце да не знае?

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":
  "Абе къде е Москов бе..."

  Където е Сакашвили, след като опита да попречи да се краде в Украйна

  подпис
 8. 8 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Костовистчето Москов досъсипа здравеопазването!Никога такива недоразумения не трябва да бъдат допускани в системата на здравеопазването или където и да е било!Костов,костовизма ,бесепаризма,депесаризма и царизма на мадридския мошенник са най-големите виновници сега България да е най-бедната и корумпирана държава в Европа!Къде е Росен-червеният костовист сега да коментира глупостите на отрочето на Костов-Пепи Москов?

 9. 9 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Абе къде е Москов бе...
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Тука те подкрепям за Москов.Скрил се е костовистката шушумига,а трябва да бъде осъден за глупостите които сътвори в здравеопазването!

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иван К":

  Ей добре, че беше Москов, че да не краде...
  Верваш ли си...

 11. 11 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Провал след провала мила моя майнольо! Белене, Южен Поток, КТБ, ...можем да сложим и провала на съдебната реформа (нанесъл и продължаващ да нанася неизчислими щети)...нищо не се случва като хората в тази държава. Но пък на българина явно му харесва, защото гласува все за едни и същи.

 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Весело

  До коментар [#2] от "Matematiks":

  "Пръстовите отпечатъци не са ли част от стъпката към е-здравеопазеване и сътветно правителство..."

  Ами не са. Нито има диагностициране по пръстов отпечатък, нито данъкът (такси и др. държавни вземания) се определят от размира на "пръстчето".
  Идентифицирането само по себе си не поражда ни права, ни задължения. При претенциия за права/задължения е нужно идентифициране, но не е задължително да е с "пръстче". Например, европейските патенти са идентифицират със седем цифров номер и десет цифров контролен номер и няма случаи на откраднати патенти, ни нотариус да е продал, опс прехвърлил другимо права, ни да са таксували патентите по нялколко клинични пътечки, опс с няколко годишни такси едновременно.

 13. 13 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4488 Разстроено

  До коментар [#3] от "Иван К":

  А ако добавим и намаляването на средната продължителност на живота с 0,3 години през 2016 - което означава около 500 души починали, които можеха да са още живи, колко ще излезе сметката?

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#11] от "thenomad":

  "Но пък на българина явно му харесва, защото гласува все за едни и същи."
  Ами не гласуват бе, умнико! Под 50% е избирателната активност, щото все един и същи простаци получават грантове да се презентират по медиите. И пропорционалната система (методи дон'т, не пипай или бай Мишо) ги постяват за управляващи калинки.
  Баси, 30 години не успяхте да научите смятане с проценти, а давате акъл, от глупав по-глупав.

 15. 15 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#12] от "wanderer":

  Разбира се !

  По добре е всеки гражданин да плаща за "Електронен подпис" на Б-Тръст по 40-50 лева вместо пръстовият му отпечатък да е инпринтиран в личната му карта.
  Дали пък няма да е по хубаво да има някъде база данни със всички пръстови (на хората с лични карти) , не, че полицивята ще ги ползва де, ама тва е друг проблем вече....

  Мислех те, за по умен, а ти се оказа не

 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  Опитът беше неуспешен, понеже лекарската мафия се оказа по-силна от държавата.

 17. 17 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Основният въпрос е колко харчим БЕЗ тези индентификации по пръстови отпечатъци. Защото поредното отлагане на контрола ни струва в ПЪТИ повече. Частните болници лапат ли лапат, а ние дори не знаем, че сме лекувани.

 18. 18 Профил на deep_water
  deep_water
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Голям фаул, спор няма!

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#15] от "Matematiks":

  "Дали пък няма да е по хубаво да има някъде база данни със всички пръстови"

  База-данни има, по закона за личните документи. На Москов за какво му е да прави втора база-данни!? Дори и да беше я направил, договорките между лекар-пациент (болница-пациент) за сметка на НЗОК си остават - пациенът си полага пръстчето толкова пъти, колкото е необходимо да се източи НЗОК.
  Освен това пръстовият отпечатък не е панацея при идентифицирането - с възрастта кожата загробява и дори да няма физически увреждания, отпечатъкът се изменя.

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#15] от "Matematiks":

  "По добре е всеки гражданин да плаща за "Електронен подпис" на Б-Тръст по 40-50 лева"

  Ако не бяха продажниците в политиката, аз не виждам никакъв проблем с личната карта да се получава уникален идентификационен документ, дори и да е "електронен подпис". Ама загубените пазарници броят идентификацията като "услуга", а не като право, га че "честен частник", който може да фалира всеки момент, може да гарантира доживотна идентификация.

 21. 21 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  А някой знае ли колко пари са откраднати от НЗОК поради липса на ясна индентификация на пациентите.....може би годишно поне 20 % от паричките се гепят поради фиктивни пациенти и медицински манипулации :-)

 22. 22 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Лична отговорност - КОГА?

 23. 23 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#15] от "Matematiks":

  Викаш, личната карта да струва 50 - 60 лева, защото ще е с вграден електронен подпис и да се сменя на всеки три години? Може, демократично е. И парички за точене ще има повече, а не само онези от Банксервиз да си продават сертификатите.
  Наистина, друго нещо си е МВР да ти дава поръчка за сертификати за твърда клиентела.
  Предложението ти с много удачно, почти като това НАП да събира осигуровките за частните фондове, а НОИ да ги разпределя :)

 24. 24 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#17] от "primaxm":

  Основния проблем е в липсата на контрол по пътеките. Който трябва да е физически. И покрай основното лесно ще се види дали текущите пациенти са налични. Другия проблем е в самите пътеки. Където човек с висока температура се изписва, а други се държат ненужно.
  Все неща нямащи нищо общо с дактилоскопията. Отделно, че такава система няма как да работи без дактилоскопи. Но пък добри пари се усвоиха от хората на десебаря.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 25. 25 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#19] от "wanderer":

  Отпечатъка не се променя. Поне за специалист. Проблема е, че софтуера съвсем не гарантира 100% разпознаване. За това в полицията има хора които правят преценката дали изкарания на първо място (автоматичен хит) е този. Или да речем 20-тия. Добави че московската система трябваше да включи поне 10 пъти повече хора и започваш да разбираш проблема.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 26. 26 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#21] от "elevation04":

  Големите пари се точат с безсмислени и често опасни за пациента изследвания и процедури. Което е работа на МЗ и здравната каса. А не да се занимават с полицейски дейности.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 27. 27 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#23] от "Федоp Венедиктович Езеpский":

  За да има електронно правителство трябват електронни документи за самоличност. И не виждам защо един чип да е повече от 10 лева и да води до съкращаване на живота на картата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 28. 28 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#11] от "thenomad":"Но пък на българина явно му харесва, защото гласува все за едни и същи."Ами не гласуват бе, умнико! Под 50% е избирателната активност, щото все един и същи простаци получават грантове да се презентират по медиите. И пропорционалната система (методи дон'т, не пипай или бай Мишо) ги постяват за управляващи калинки.Баси, 30 години не успяхте да научите смятане с проценти, а давате акъл, от глупав по-глупав.
  —цитат от коментар 14 на wanderer


  Акъл по принцип не обичам да давам, но явно си прочел нещо между редовете на моя коментар, което даже и аз съм пропуснал да забележа...

 29. 29 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1598 Гневно

  А защо "рептила" не бъде осъден да заплати тази поредна идиотщина в нашата колония?
  Предлагам да му се конфискува всичкото имущество да се продаде на търг, след което сумата, която не достига да се покрие цялата тази "далавера", той да я "отработи" в някое заведение със специален режим на пропускане!!
  Понеже по времето на неговото министерстване, тази дивотия бе въведена, следва той да я заплати!!!

 30. 30 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#11] от "thenomad":"Но пък на българина явно му харесва, защото гласува все за едни и същи."Ами не гласуват бе, умнико! Под 50% е избирателната активност, щото все един и същи простаци получават грантове да се презентират по медиите. И пропорционалната система (методи дон'т, не пипай или бай Мишо) ги постяват за управляващи калинки.Баси, 30 години не успяхте да научите смятане с проценти, а давате акъл, от глупав по-глупав.
  —цитат от коментар 14 на wanderer


  Акъл по принцип не обичам да давам, но явно си прочел нещо между редовете на моя коментар, което даже и аз съм пропуснал да забележа...

 31. 31 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1598 Весело

  До коментар [#15] от "Matematiks":


  До коментар [#12] от "wanderer":Разбира се ! По добре е всеки гражданин да плаща за "Електронен подпис" на Б-Тръст по 40-50 лева вместо пръстовият му отпечатък да е инпринтиран в личната му карта.Дали пък няма да е по хубаво да има някъде база данни със всички пръстови (на хората с лични карти) , не, че полицивята ще ги ползва де, ама тва е друг проблем вече.... Мислех те, за по умен, а ти се оказа не
  —цитат от коментар 15 на Matematiks

  Най-добре е един "чип" на всеки в главата да се монтира!
  И, ако може с помощта на "чипа" да форматират "хард дискковете"
  в главите им, тогава ще настане такъв рай,. че не ми се мисли, как същите тези хора ще почнат да се възпроизвеждат!

 32. 32 Профил на реалист
  реалист
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#11] от "thenomad":
  Ами. за кого искат да гласуват? За Марсианци ли? Това е българския народ. Ако прегледате изборите от началото на прехода, все 30-40 % не гласуват, а се смениха БСП-А. Лукан. , СДС-Ф.Дим.+ с манд.на ДПС, БСП- Виденов, ОДС-Костов, НДСВ-Царя, БСП-Първанов- Станишев, ГЕРБ 1- Б.Б., ГЕРБ печели, но управлява превратът БСП-ДПС-АТАКА с Орешарски, ГЕРБ 2+ РЕФ.Бл. , ГЕРБ 3 + Патр. и все 40-50% не гласуват. Тези, негласуващите, просто не искат да гласуват, едни не искат да поемат отговорност, други не ги интересува, трети, нямало за кои, а в Бг. има 150 Партии, но всички обичат да критикуват, все другите им виновни, естествено управляващите.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  Абе , тя и КТБ ни струва 4-5 милиарда, ама товавсе по-рядко се споменава.

 34. 34 Профил на Бай Бахур и Политическа Партия "СУДЖУК"
  Бай Бахур и Политическа Партия "СУДЖУК"
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По добре е всеки гражданин да плаща за "Електронен подпис" на Б-Тръст по 40-50 лева вместо пръстовият му отпечатък да е инпринтиран в личната му карта.
  —цитат от коментар 15 на Matematiks


  А защо така наречения "електронен подпис" да не е в личната карта, която няма причина да струва повече от 10 лева?

  Никой не е по-голям от Бахура!
 35. 35 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Ееей ,като чета все още има ТЪПАНАРИ, които не разбраха ,че пръстовия скенер гарантира единствено ,че пациентът е там, А НЕ ДАЛИ ВЪОБЩЕ Е ЗА БОЛНИЦА И ДАЛИ Е ПРИЕТ С РЕАЛНА ДИАГНОЗА. Колко пъти да ви се казва ,че в болниците отдавна няма липсващи пациенти , а има често липсващи реални диагнози. И това е защото вашите политически говеда не плащат реално на медицинския персонал за да не си докарва заплати с измислици. Защо ли това не става в Германия, глуипавите хорица тук не могат да дадат смислен отговор, нито са си го задавали този въпрос. А Пешко Левото сега трябва да си изчисти гаражеца или килера и да си вземе обратно апаратчетата, като възстанови направените разходи на болниците . Защото е редно всеки да си плаща лично за золумите извършени докато е бил на държавн пост , а не да се крие зад данъкоплатците. И колко пъти да се казва на простия електорат , че каквото го няма в Германия , няма място и тук .Кога ще го възприемете като критерий дали избраните тъпанари у нас наистина вършат нещо адекватно или блъфират...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 36. 36 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#34] от "xki41528168":

  А защо така наречения "електронен подпис" да не е в личната карта, която няма причина да струва повече от 10 лева?
  —цитат от коментар 34 на xki41528168


  Защото във Булгаристан 10 лв. ги нямат за нищо!
  Защото на същото това място, нашите новоизлюпени капиталисти, всичките до един бивши комунисти, доносници или ченгета, искат да натрупат големит богатствата на бързо, които на запад са натрупали за столетия или десетилетия!
  Това се нарича, алчност!
  За това и "капитализма ни е от най-див тип!

 37. 37 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Опитът беше повече от успешен, показа колко се краде в болниците с фиктивни пациенти.

  Разходът на здравната каса за тези месеци, през които работеше системата падна с десетки милиони!!!

  Но болничната мафия (най-вече частните заведения) си платиха където трябва и сега всичко си е по старому.

 38. 38 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван К":А ако добавим и намаляването на средната продължителност на живота с 0,3 години през 2016 - което означава около 500 души починали, които можеха да са още живи, колко ще излезе сметката?
  —цитат от коментар 13 на patsis
  Откъде са Ви данните?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 39. 39 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Опитът беше неуспешен, понеже лекарската мафия се оказа по-силна от държавата.
  —цитат от коментар 16 на atmanpg
  В 10-ката! Проблемът не беше в технологията. Просто тя бъркаше в интересите на много хора. И съвсем логично я затриха.

  А иначе всеки, който е ходил в САЩ знае, че на влизане ти проверяват пръстовите отпечатъци. Използват се четци като тези, които Москов искаше да въведе.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 40. 40 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Ееей ,като чета все още има ТЪПАНАРИ, които не разбраха ,че пръстовия скенер гарантира единствено ,че пациентът е там, А НЕ ДАЛИ ВЪОБЩЕ Е ЗА БОЛНИЦА И ДАЛИ Е ПРИЕТ С РЕАЛНА ДИАГНОЗА. Колко пъти да ви се казва ,че в болниците отдавна няма липсващи пациенти , а има често липсващи реални диагнози. И това е защото вашите политически говеда не плащат реално на медицинския персонал за да не си докарва заплати с измислици. Защо ли това не става в Германия, глуипавите хорица тук не могат да дадат смислен отговор, нито са си го задавали този въпрос. А Пешко Левото сега трябва да си изчисти гаражеца или килера и да си вземе обратно апаратчетата, като възстанови направените разходи на болниците . Защото е редно всеки да си плаща лично за золумите извършени докато е бил на държавн пост , а не да се крие зад данъкоплатците. И колко пъти да се казва на простия електорат , че каквото го няма в Германия , няма място и тук .Кога ще го възприемете като критерий дали избраните тъпанари у нас наистина вършат нещо адекватно или блъфират...
  —цитат от коментар 35 на Dr_Doolittle
  За липсващите (или погрешни) диагнози сте абсолютно прав. Ама не съм сигурен дали сте прав за липсващите пациенти. Навремето така Дянков го плюха затова, че настояваше касовите апарати да имат връзка с НАП. Било безсмислено пилеене на средства, кражбите не били в оборотите, а в акциза и т.н. А като направиха връзката после изведнъж оборотите на много заведения скочиха двукратно и трикратно. О чудеса!

  Пръстовите четци ги задушиха в зародиш. Но иначе можеше да се окаже, че на някои лекари изведнъж им изчезват половината пациенти.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Тука те подкрепям за Москов.Скрил се е костовистката шушумига
  —цитат от коментар 9 на protivbspdpsatak


  Съвсем не си в час. Обратното е, Москов беше вътрешна опозиция на Костов и машата му Рада(н), затова и го изритаха от ДСБ.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  То да беше само Москов, министрите на Реформаторите беха кой от кой по-неадекватен и вреден за страната. Местото на псевдодесните секти е извън парламента, по мазетата, да си лаборанствуват тихо и кротко ...
  —цитат от коментар 42 на lzi01528221


  Е, няма ги вече. Имаме суджуци, трафик на емигранти, и нищонеправене.
  МатрЯлът е доволен.

 44. 44 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Москов направи много смислени неща.. Едно от тях беше пръстовите отпечатъци за да спре краденото..

  Е, оплюхте го.. Личи си за кого работите ...

 45. 45 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  quote#5:"НеКой"]Абе къде е Москов бе...[/quote]

  Тука е между нас. След време ще рИват за новия Москов.

 46. 46 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  До коментар [#16] от "atmanpg":

  разбира се ,че лекарската мафия е най силна ,от нея зависи живота на всеки един от Вас ,вкл и теб лично във всеки един момент на денонощието от тук до края на живота ти ,когато и да е ,това трябва да ти е ясно ,както и да ти е ясно ,че лекарската услуга ще става мнооого по скъпа от това ,което сте свикнали масата от пациенти ,че лекаря ВИ е безплатен по презумция ,щото партията решила така ,ако държавата няма пари ,обществото също ,ако касата не плаща реални стойности , просто няма да имате никакъв досег до лекарската мафия в България ,ще се срещате със същата мафия ,ама на съседни и не съседни страни , където мафиотите няма да ви лекуват денонощно и веднага безплатно или за 1 левче ,а ще давате 20000-200000 евра за всяка лека услуга по спасяване на животеца ви ,нали сте недоволни от българските лекари - мафиоти са ....

 47. 47 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  До коментар [#44] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  кое крадене спира бе колега , 70% от пациентите сте без нито един лев здравна осигуровка , държавата Ви е освободила ,не плаща на лекаря нищо - 0 , ти на коя луна се намираш , да не мислиш ,че като се съберат Лекарски съюз и НЗОК ,разни чиновници ,които никога не са били доктори на терен и си разменят едни рушвети , сключат договор ,в който пише ,че лекарите трябва да работим безплатно ,ама да си плащаме всички данъци , да си плащаме навсякъде наеми и ДДС и всичко ще е ок , а докторите крадат ,нали ,не ,обществото краде безплатно труда на лекарите ,точно обратно е ,факта е ,че лекар си отива в България с поне 3-4 пъти по ниска заплата от тази на Румънските доктори ,или 20-30 от тази на европейските доктори ,показва ,че не лекаря краде в БЪЛГАРИЯ , а държавата и обществото него .........

 48. 48 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  До коментар [#40] от "Николай Николов":

  фалшивите пациенти ще изчезнат ,вярно е , ама останалите няма да имат възможност вече да се лекуват безплатно или за 1 левче и веднага и денонощно ,що не въвеждат електронната карта ,знаеш ли защо !!!,Ами защото ще установите ,че в е картата има само един преглед от специалист на 2 години и 2 лв за изследване , новия министър се изцепи неподготвен как щял да разреши на пациента да ходи по специалисти и да прескача джипито ,ами да разреши , взема си е картата пациента и тръгва където си реши , на втория преглед ,ще установи ,че осигуряването му свършило парите и няма на кого да отиде да скача ,да се скара ,арогантно да му обясни ,че джипито му е длъжно веднага да му даде направление ,всички изследвания ,които той си пожелае ,вече джипито няма да играе ролята на боксова круша .В този случай е ясно ,че нито едно джипи вече няма да се набира да работи безплатно цял ден ,по 70-80 прегледа за 20-30 лв ,щото и специалистите като я няма конкуренцията на НЗОК и прегледите няма да са вече по 20-30 лв ,а 200-300 лв , тогава всеки ще предпочете да прегледа на ден 3 ма по 100 лв ,отколкото 100 безплатно или за 1 лев ...........Здравната реформа започва и приключва с момента ,в който на сметка на държавата останат само децата до 14 години и тежко болните инвалиди ,които са 2-3 степен и не могат да се обслужват или работят , всички останали трябва да имат по 10-12 % осигуровка и то върху минимални суми от порядъка на 40-50 евра ,при високото европейски изисквания за качество и достъпност на здравната грижа ,другия вариант е до 5 години пълен разпад и изнасяне на лекари и сестри там ,където има пари - съседна Румъния дава вече 2000 лв на сестри ,от 3 до 8000 на лекар месечно , да не говорим за по далечните европейски страни ,ха да познаем кой ще остане тук , да го тормозят малоумни чиновници с глоби и да му обяснявате по форумите как докторите ВИ крадяли ,надписвали и то с фалшиви диагнози .

 49. 49 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Според мен тази система не е толкоз лоша, но съпротивата на хората и най-вече не мед. работници е много силна! При тези гигантски кражби всяко ограничаване на възможността за лъжливи манипулации и операции е полезно. Тази година ще се добавят още над 450млн. лв в казсата, но нищо няма да се усети. Краде се като за последно и безогледно!

 50. 50 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#47] от "edin drug":

  Хубаво пишеш, но всеки един от нас е свидетел, поне няколко пъти, на лекарски рекет. Само един пример - преди една година си изкълчих крака и се поду яко. Синя топка стана колкото пинк-понк. Снимката показ здрави кости. Спешното ме изпрати на домашния, той на ортопед. Той пък констатира скъсано сухожилие. Препоръча операция, ЯМР и т.н.

  Жена ми го върза стегнато, аспиринче и се успокоих. След 3 дни вече бях спокоен. Оказа се скъсан кръвоносен съд и леко разтежение. Как ги виждаш тези лекари - за 5 минути жена ми ме оправи. Скъсано сухожилие - лекари?????

 51. 51 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  До коментар [#37] от "abdulhazred":

  хе хе хе ,и вече поне 40 болници в малки населени места са във фалит ,а по големите имат почти 500 милиона дългове ,благодарение на честното отчитане , пита се кой ще ги плаща тези пари ,засега това става единствено от заплатите и осигуровките на медицинския персонал ,големите МБАЛ се разпадат ,в тях работят в момента само лекари ,които имат много печеливша частна практика и могат да отидат до 4 часа в МБАЛ ,ако са хирурзи ,ортопеди или АГ и очни специалисти , и го карат на кеш ,който си плати и тогава става работата , сестрите вече 10 години са на 300-400 лв основни заплати без промяна ,съседките им в Румъния са вече на минимум 2000 ,а системата се крепи на специализанти ,работещи за 600-800 лв и ентусиасти ,които са на 60-70-80 години и си допълват малките пенсии с 300-400 лв в болниците , как ще стане системата , някой може ли да каже ......след като масата от пациенти нямате нито един лев за здравно осигуряване ,държавата взема от 2.3 милиона работещи по 6 % данък и го раздава на 4 милиона пенсионери ,деца , инвалиди ,социални с мерцедеси и нови къщи или работа в чужбина , държавни служители с 4-5000 лв заплати ,щото са заслужили повече от всеки лекар и мед сестра на първа линия и т н и всички тези са напълно осигурени . Как ще стане работата .........

 52. 52 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  До коментар [#50] от "evtimvz":

  в САЩ за тази услуга щяха да ти вземат поне 2000 долара ,знаеш ли защо ,защото в твоя случай си имал късмет ,че ти е нямало нищо , но ако беше направил тромб вследсвие на тази травма ,тромба ти бе излетял в сърцето или главата ти ,както често става и ти щеше или да загинеш ,или да си инвалид цял живот ,ако успее някой да те спаси ,тогава жена ти щеше да пише ,как този доктор не ти е сложил диагноза пак ,как те е рекетирал и е виновен за положението ти ,затова ,ако беше в нормална държава ,ти щеше да платиш поне 2000 долара в САЩ или в западна ЕВропа да ти удържат също 1000 или повече евра от сметката в е картата ,за да те изследват от всякъде ,снимки ,рентгени ,кардиограми , съсирвания ,инфекции и т на ,за да не можеш после ти да ги обвиняваш или съдиш за милиони ,ако стане нещо лошо ,разбра ли що си недоволен ,ами просто не си си платил ,за да те обслужат както е необходимо .......

 53. 53 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#52] от "edin drug":

  Да, проблемите са много. Не упрквам само лекарите. И те играят според ситуцията и условията. Но за тромба - никой, спешното, личният, ортопедът, не ми написаха нещо против съсъреците. Вярно, инжекциите са скъпи. Но резултатът щеше да е същия.

 54. 54 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Думник, не Москов е грешния, а вие. "Пръстовия отпечатък" е верния път, здравната каса трябва да е ЗАСТРАХОВАТЕЛНА, а не осигурителна. Който иска да се осигурява - прав му път в ДОМ "Здраве" или където ще, но без задължително държавно осигуряване. Въпрос на "избор" е дали да си изберат Илко Семерджиев, ДС агента доктор Сираков или Петко Сертов от ложа "Братство и чест".

  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=410&aid=9767 - зелено каре

 55. 55 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 306 Весело

  Абе къде е Москов бе...
  —цитат от коментар 5 на НеКой  До коментар [#5] от "НеКой":

  И в министерството, и в Здравната Каса. Размножи се и изкача където не го сееш. Ама това за читатели, не за писатели...

 56. 56 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Неуспешен, защото мафията в бели престилки провали опита за контрол над източването

  malart.blog.bg
 57. 57 Профил на just
  just
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Едно от първите неща които направиха новите избранници е да отменят пръстовия идентификатор, логичния въпрос е защо имаха такъв приоритет а не например обира на 5 милиарда от КТБ или незнайно колко милиарда от Белене???
  Ами простичко е, тази индентификация макар и не напълно ЗАТРУДНИ временно пладнешкия обир в системата на здравеопазването, а там в кацата все още има мед.
  Това беше едно от много малкото разумни неща сътворено от Москов, който си беше пълен некадърник. Разходите на НЗОК в болничния сектор за времето на ползването на тази идентификация спаднаха с няколкостотин милиона, тоест толкова по-малко бяха откраднати, но това не се хареса на лобито източващо безмилостно здравната система. Запитайте се защо след като разходите за здравеопазване са се увеличили двойно от преди 5 години то услугата която получавате е влошена многократно.
  Пълна манипулация е твърдението че тази идентификация била ощетила НЗОК.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK