Алкохолът всъщност помага за запаметяването на нова информация, твърдят учени

Алкохолът всъщност помага за запаметяването на нова информация, твърдят учени

© ReutersНапук на всичко, което мислим, че знаем за алкохола, учени от Университета Ексетър в Югозападна Англия твърдят, че той помага на мозъка да запамети по-лесно нова информация. Обаче само такава, която е научена преди първото питие, съобщава "Индипендънт".


Изследователите провели малък експеримент с 88 човека на възраст между 18 и 53 години, всички с навици за редовна умерена консумация на алкохол в социална среда. Поделили ги в две групи и им поставили задача за паметта - да запаметят поредица от думи. След това позволили на едната група да пие колкото иска, а на втората забранили изобщо. Доброволците с позволението изпили средно по 100 мл твърд алкохол или по две халби бира.


На следващия ден задачата се повторила и участниците били изпитани по думите от предния ден. За изненада на учените се оказало, че тези, които са консумирали алкохол след упражнението, помнят много повече от него и също така се представят по-добре в новото изпитание. Дори се установило, че най-добре се справят тези, които са изпили най-много алкохол предната вечер.
Обяснението според британските изследователи се крие в една от най-съществените функции на алкохола, която в случая работи по точно обратната логика на това, което прави по принцип - да блокира способността на мозъка да усвоява нова информация.


Когато алкохолът в кръвта достигне до хипокампа в мозъка (амоновия рог), тази част от сивото вещество, която е ключова за паметта и спомените, превключва от активен режим на такъв за складиране. Т.е. спира да усвоява новата информация и вместо това се концентрира върху разпределянето на наученото до момемнта в дългосрочната памет. С други думи, в мозъка се освобождава ресурс за обработването и попиването на старата информация, защото спира да се старае да възприема новата по време на опиянението.


Тази функция на алкохола е открита отдавна в лаборатони условия, но за пръв път се потвърждава в реална среда, макар и в малък експеримент, показвайки изненадващия обратен ефект. Авторите на изследването подчертават, че дори откритието им да звучи като твърдение в полза на консумацията на алкохол, има и достатъчно други изследвания, които затвърждават вредите.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 918 Весело

  Винаги най-много се пиеше през сесия

 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Това е така, просто защото с него много лесно се забравя стара..:-) Студентите и тоалетното казанче..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7583 Весело

  Всъщност учените са обосновали научно кефа си да се наливат!

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5505 Весело

  До коментар [#1] от "limbize":

  пиенето идваше вечерта след изпита а след това - никой не помни !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2774 Весело

  Забелязал съм , че алкохолиците никога не се удрят два пъти в един и същ уличен стълб !

  Явно и учените са го видели...

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3425 Весело

  Мъж с жесток махмурлук, се събужда заранта, вдига щорите, сваля покривалото на клетката с папагала, отива в кухнята, отваря хладилника, взема бира и я изпива, връща се обратно, пуска щорите, покрива папагала и ляга. От клетката се чува възмутен ропот:
  – Бахти, късия ден!

 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Платено съобщение:
  На последната спирка на трамвай Н 5 е забравена синя торбичка, а вътре в нея бутилка водка столичная. Който я намери...да се задави, дано...

 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Знаете ли за какво е полезен алкохолът? За нищо!
  Единствено ти сваля стреса докато си пиян и то не при всички.
  Къркайте си, и аз си къркам, НО не си правете илюзии че е полезен за нещо

 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2244 Весело

  Правилно. Ако между първата и втората чаша правиш любов го помниш за цял живот. След втората чаша нищо не помниш.

  подпис
 10. 10 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  "Поделили ги в две групи и им поставили задача за паметта - да запаметят поредица от думи. След това позволили на едната група да пие колкото иска, а на втората забранили изобщо. Доброволците с позволението изпили средно по 100 мл твърд алкохол или по две халби бира.
  На следващия ден задачата се повторила и участниците били изпитани по думите от предния ден. За изненада на учените се оказало, че тези, които са консумирали алкохол след упражнението, помнят много повече от него и също така се представят по-добре в новото изпитание. Дори се установило, че най-добре се справят тези, които са изпили най-много алкохол предната вечер."
  Фундаментално научно откритие! Разккриващо нови тайни. Не съм предполагал, че алкохолът може да бъде толкова полезен. Само 100 мл и две бири и какъв ефект!

 11. 11 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Моо съм паметлив, тренировки, д'ге😊😁😎

 12. 12 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1806 Весело

  А бе не знам дали наистина е така, но преди от един от най- тежките изпити едно време бяхме седнали само за малко, защото нали все пак предстоеше изпит. Резултата може да се предположи, когато става въпрос за двайсетина годишни момчета. И до днес обаче, когато се съберем с момчетата, се изумяваме от факта, че до един бяхме пияни на изпита и.... до един го взехме, така че може и да има нещо вярно в цялата работа.

 13. 13 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Къркайте смело, НЗОК черпи

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 14. 14 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Науката пак върви зад практиката.

 15. 15 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 316 Неутрално

  – Чакай бе, защо ми викаш алкохолик? Бирата от хмел ли се прави?
  – Да.
  – Ракията се прави от грозде, нали?
  – Да.
  – А уискито от царевица?
  – Да.
  – Водката се прави от ечемик, нали?
  – Да.
  – Текилата се прави от агаве?
  – Да.
  – Е, тогава? Значи аз съм веган, а не алкохолик...

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 16. 16 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "limbize":

  Преди сесия по време на сесия и след нея!!! Ти си се формирал като завършен потребител

  Долу рушистите и фашистите
 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2901 Весело

  До коментар [#6] от "chicago514":

  Мъж на висок градус се връща към дома си.Стига до един блок и натиска бутон на домофона.Една жена отговаря ''моля'' и нашия пита дали съпруга си е у дома.Жената отговаря ''не'' и готиния и казва........''можете ли да излезнете на балкона да видите дали съм аз'' ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#8] от "uq":

  Алкохолът е полезен. Коя компания е по-добра, тая дето си пийва или дето стои на лимонада. Колко мезета има за вода и кола, колко за ракия, водка и вино. Как стават по-лесно свалките и приятелствата-процентно. Вероятно имаш предвид влиянието на пиенето върху организма...едва ли ще се намери верния отговор. Имам предвид умерената употреба.
  ПОЛЗАТА ОТ АЛКОХОЛА


  Джо Едноокият отвинти традиционната кука от ръката си и монтира на нейно място оригиналната си китка, която беше леко изтръпнала от продължителното притискане в хербария.
  — Този път ще трябват юмруци — обясни той на помощника си. — Срещаме се с хора от изостаналите култури. Те не разбират от дематериализатори и анихилатори. При тях с един шамар можеш да свършиш повече работа.
  Автоматичният наблюдател съобщи безучастно:
  — Ракета, натоварена с петстотин хиляди тона тенекия, по трасето Горна Джумая—Марс... Състав на екипажа: един астропилот, един астролекар, един астроадвокат и един астротенекеджия. Общо умствено равнище — 50%.
  — Хайде! — каза Джо Едноокият на Минчо Шамандурата — Стягай момчетата, че бой ще падне.
  По това време на вечността тенекията беше станала по-скъпа от злато, по-скъпа дори и от диамант, защото се оказа (според изследванията на великия учен И. Ди. От), че от доброкачествена тенекия най-добре могат да се произвеждат нервни клетки и влакна за бизнесмени, генерали и водачи на демократични партии.
  Ракетата на пиратите направи хексагонална крива и пресече пътя на товарната ракета от Земята, която, според овехтелите закони на товарния превоз „Малка бързина“, спираше до всеки астероид, за да може шефът й да изпуши една цигара с началник-гарата.
  — Спирайте! Утепах ви! — изрева традиционния пиратски привет Джо Едноокият в космоса. За негово най-голямо учудване веднага се получи отговор:
  — Пооод липитееей съм самичъъъък...
  Джо Едноокият погледна със здравото си око партньора си, защото очакваше от него да каже нещо. Обаче Минчо Шамандурата мълчеше и както обикновено в такива напрегнати моменти, беше вече включил автомата за почесване на главата.
  — Тия пък... — каза Джо. И веднага пусна следващия сигнал. — Ако не спрете, значи, вашата...
  Отговорът дойде веднага:
  — „Аз си имам две съседкиииий“...
  Джо се обърка. Това беше някакъв нов шифър, който той не знаеше. По време на стогодишното му отсъствие от Земята явно бяха измислили някаква нова система на разговор. А когато не можеш да говориш с хора, как ще им обереш тенекето?
  На помощ дойде пак Минчо Шамандурата. Той се придържаше към архаичната максима „Малко акъл да имаш, но навреме да ти дойде“ и затова пазеше малкото си акъл за специални случаи. Сега, когато видя, че друг изход няма, той започна да мисли.
  — Ами защо пък не опитаме юмруци номер 18. Те винаги помагат, а?
  Джо Едноокият подскочи. Минчо винаги бе намирал най-простото решение на проблемите, И този път той беше прав. Двамата пирати наредиха -на роботите да натиснат съответните копчета на командното табло, защото те самите се бяха уморили от размишления, и се излегнаха на пневмоканапето, за да си починат пред идващия бой.
  Пиратската ракета долепи туловището си до транспортния кораб. Момчетата на Джо Едноокият и личната гвардия на Минчо Шамандурата прескочиха на чуждия кораб и се нахвърлиха върху екипажа му.
  Мислите, че стана бой ли? Нищо подобно. Събитията се развиха съвсем другояче. Първите, които нахълтаха в ка-юткомпанията, вместо да извикат: „Горе ръцете!“, запяха „Горе на небееето сияят звездиииички“ и започнаха да се прегръщат с административния персонал на транспортната ракета.
  Втората група вместо обикновеното „Предайте се!“ запя модерния шлагер „Предай поздрави на моята любима, но не й казвай, че съм от антивещество!“
  Джо Едноокият лично, вместо да стреля или удря с юмруци, започна да целува едновременно четирите ръце на синтетичната секретарка на главния счетоводител на ракетата, а Минчо Шамандурата направо седна на пода, обля се в сълзи и започна да мънка:
  — Аз съм си сираче от две столетия. Никого си нямам, никой не ме обича. За какво живея, га е тъй?
  Истината е следната. Няколко дни преди пиратите да открият на екрана си ракетата с тенекия, в нея се беше повредил алкохолният провод, който обикновено се пускаше по за пет минути след ядене. Ремонт не можеше да се направи, тъй като всеки, който доближеше до мястото на аварията, започваше да пее, да си спомня за покойната си леля, дори да налита на бой срещу себе си, когато видеше образа си в полуелектронното огледало.
  Опитаха се да пратят роботи, но с тях работата стана още по-лоша. Няма какво да ви обяснявам — всички вие сте виждали пиян робот и сте патили от него.
  И по тази причина атмосферата на товарната ракета се насити с алкохолни атоми, което доведе екипажа до състояние на алкохолобиоза и веднага повлия на нахлулите пирати, като ги накара да забравят заплануваните задачи по ограбването...
  Две седмици по-късно една ракета на органите КАТ (Контрол по астротранспорта) застигна товарния кораб, отне водителската книжка на пилота и арестува известния в цялата галактика Джо.
  С това разказът свършва. И ако някой ми каже, че нямало полза от алкохола, нека го прочете още веднъж!

  напред горе назад Обратно към: [Фантастичен хумор][Антон Донев][СЛОВОТО]
  © 1999-2017, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух


 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8104 Неутрално

  А уж от алкохола се затъпявало.

 20. 20 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Da бяха спрели с това лицемерие! Същата информация могат да дадат и за хашиша, нали? Ама не им стиска! Или криминализираш целокупната дрога (стаф, спирт и тютюн), или не правиш хората на идиоти, изпомпвайки им от джоба все повече пари за цигари, чиято себестойност е стотна от продаваемата им цена!

  Мърфи е оптимист!
 21. 21 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  водата служи за охлаждане на тялото и мозъка
  алкохола за временнен овърклок на тялото и мозъка

 22. 22 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2016 Весело

  Е, и какво искат да кажат? Че вместо гинкобилоба, спокойно можеш да удряш по някоя друга стотачка и да си оправиш паметта?!

 23. 23 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 636 Неутрално

  като чоек дето е изпил повече абкохол отколкот тия са видели по тивито и на интернета можеме да кажиме че тия са толкова учени колкото аз имаме голям тенисен шлем. но все пак хвала за туй че праят пари от таквизи простотий.алкохола и цигарите са голям кеф но ништо повече,не се оставяте да ви заблождават .

 24. 24 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 271 Неутрално

  за да си спомниш какво си правил като си бил пиян ? трябва да постигнеш същото ниво на опиянение ? резултата е , алкохолизъм , Наздраве и на пиещите и на трезвениците , и най вече на жадните

 25. 25 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Сигурно затова разни шериатски държави със сух режим са застинали в средновековието,когато са забранили алкохола

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5134 Неутрално

  Затова няма пияни прасета - хората са достатъчни :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Hans
  Hans
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Дневник всъщност бяха окей медия допреди 1-2 години, кво им стана, явно прекалено много са запаметили.

  Hola!
 28. 28 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2453 Весело

  Изглежда преди Брекзит са използвали като за последно фондове за наука на ЕС за да си купят пиене :-)

 29. 29 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Ебати глупостите. Тия учени от кой винпром получават заплатите си?

  Every cradle is a grave.
 30. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3836 Весело

  Уникално,защото ще мога да си цуцуркам на спокойствие-:)

 31. 31 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1402 Весело

  Защо мексиканците са измислили текила?
  - За да могат и грозните да правят секс.

 32. 32 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 346 Весело

  Сещам се за рефрена от творчеството на Ч.Фередже :
  Вода не пие се - във нея плуват жаби,
  Употребяват я магарета и крави ...
  :-)

  А иначе учените тука са дали научна обосновка на старата изпитана практика : "полят изпит - взет изпит". ;-)

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  Виш ИИ Карло Маркс

  Стимулирана през 1960те години от задълбочаващ се тоталитарен соц,
  Народната култура роди литература "Фантастичен хумор" от Антон Дончев и "Люти чушки" от Радой Ралин, изографисана от Борис Димовски.

  До коментар [#18] от "man_un":

  [Фантастичен хумор][Антон Донев][СЛОВОТО]
  © 1999-2017, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  секи 4ти км

  "Индепендънт" се освободи от алкохолна зависимост и установи:
  По-ясно беше.

  Сега къде съм?

  "Напук на всичко, което мислим, че знаем за алкохола, учени от Университета Ексетър
  в Югозападна Англия твърдят, че той
  помага на мозъка да запамети по-лесно нова информация.
  Обаче само такава, която е научена преди първото питие,
  съобщава "Индипендънт""

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK